Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O to bym sie nie martwił, zasadniczo jedynym problemem jest rama, bo reszta to części ogólnodostępne, z którymi producent akurat nie powinien mieć problemu. Z gwarancyjnego punktu widzenia to pęknięcie ramy może stanowić jakiś problem, jak nie mają nadstanów serwisowych.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2019 o 20:08, Eddek napisał:

Nie możliwe, jego rama jest dokładnie tym, czego chcę uniknąć ;) 

Kurcze, to teraz zabiłeś mi klina. Szukasz bardziej agresywnej pozycji za kierownicą? Z tego co policzyłem, z wymienionych Author ma najagresywniejszą geometrię.

To może warto raczej zerknąć na ofertę przełajów, albo albo

obłędnie wyglądającego RAG+ - bardzo podobny do Rondo Ruut, którego jestem szczęśliwym posiadaczem (rower jest super)

Ewentualnie, trochę szalony pomysł - Kellys - mistrz cena/osprzęt. Jeśli nie boisz się sprzedaży wysyłkowej są jeszcze niemiecki Canyon i brytyjski Merlin oferujące spoko sprzęt w dobrej cenie.

Edytowane przez Dreamin
Opublikowano

Jak pisałem wcześniej, nie chcę klasycznej ramy z prostych rurek, bo w takiej ramie mam już crossa :) Boreas, Furious, NuRoad, Soot 50 - to do mnie przemawia :) Takie trochę wygięte, spłaszczone, inne. Authora mam w rezerwie właśnie jako dostępny klasyk na sensownym osprzęcie (znaczy Tiagrze) w dobrej cenie. Na Soot'a 50 patrzyłem i pewnie dałoby się go zbić z ceny, żeby wszedł w budżet, gdyby był dostępny i w rozmiarze 58, którego nie ma. W lokalnym sklepie mają tylko 30-tke w M-ce, która ze mną wyglądała jak rowerek dla dzieci :P Jak zapytałem o 50 w L - "nie ma i nie będzie" :(

Rag+ 2 wyleciał z zestawienia z tego samego powodu, co Furious - napęd 1x11, który stwierdziłem, że będzie za ciasny.

A jak mi jeszcze zaproponujesz Marina Four Corners to cię wychłostam linkami hamulcowymi :P 

Opublikowano
4 minuty temu, Eddek napisał:

Jak pisałem wcześniej, nie chcę klasycznej ramy z prostych rurek, bo w takiej ramie mam już crossa :) Boreas, Furious, NuRoad, Soot 50 - to do mnie przemawia :) Takie trochę wygięte, spłaszczone, inne. Authora mam w rezerwie właśnie jako dostępny klasyk na sensownym osprzęcie (znaczy Tiagrze) w dobrej cenie. Na Soot'a 50 patrzyłem i pewnie dałoby się go zbić z ceny, żeby wszedł w budżet, gdyby był dostępny i w rozmiarze 58, którego nie ma. W lokalnym sklepie mają tylko 30-tke w M-ce, która ze mną wyglądała jak rowerek dla dzieci :P Jak zapytałem o 50 w L - "nie ma i nie będzie" :(

Rag+ 2 wyleciał z zestawienia z tego samego powodu, co Furious - napęd 1x11, który stwierdziłem, że będzie za ciasny.

A jak mi jeszcze zaproponujesz Marina Four Corners to cię wychłostam linkami hamulcowymi :P 

Hah. to ja może już nic nie piszę, jestem zbyt standardowy. Dziwi mnie jedynie odrzucenie napędu 1x, nie wiem czy to kwestia przekonań czy już jeździłeś na takim i faktycznie się nie sprawdził. U mnie było podobnie, do czasu aż nie zauważyłem, że w swoim fitnessie/crossie (jak zwał tak zwał) gdzie mam 2x11 i super stopniowane przełożenia używam jedynie większej tarczy a biegi i tak zmieniam po 2-3 bo i tak jestem w stanie utrzymać kadencję. Stwierdziłem więc, że zaryzykuję i kupię rower z 1x. Okazał się to strzał w dziesiątkę a 40 z przodu i 10-42 z tyłu daje sobie świetnie radę na szosie i na podjazdach. Wiadomo, na baaaardzo stromych podjazdach przydałby się młynek ale z drugiej strony wrzucenie roweru na ramię to nie problem. 

Opublikowano

Ja obecnie mam 3x9 i o ile faktycznie używam z tego 11-12 biegów, o tyle ich stopniowanie jest dla mnie istotne. Odrzuciłem 1x11 ze względu na mimo wszystko zbyt duże "dziury" w kolejnych przełożeniach. Kiedys, jak kondycja będzie solidniejsza, a nogi twardsze to kto wie, ale na dziś z 1x11 bym się tylko frustrował, że na 2 biegu za lekko, a na 3 za ciężko ;)

Opublikowano

Myślicie, że Rag 2+ można urwać z 500 rabatu? 

Opublikowano

Pytanie dla bardziej wtajemniczonych, czy rama Cube Nuroad Pro 2019 będzie porównywalnie wygodna do chwalonego wszędzie pod tym względem Marin Gestalt 2 2019 ??

Opublikowano (edytowane)

Bardzo porównywalnie, prawie to samo, z minimalnym wskazaniem na Gestalta (niezauwazalnym)  - główka ramy przy rozmiarze 56 ta samą 170mm, obniżenie środka suportu 70 do 72mm, odrobinę większy stack w ramie Gestalta, ale już taki typowy wyznacznik pozycji, czyli stack to reach jest praktycznie identyczny 1.526 do 1.523 - tyle z geometrii ramy.

Ale Cube na zdjęciu jest pokazany z mostkiem założonym na plus - do góry (co znacząco podnosi pozycję). Oczywiście taki manewr można zrobić też w Marinie. Jak dla mnie wygodniejszą kierownicę do dolnego chwytu ma też Cube.

Edytowane przez Chino
Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎03‎-‎12 o 21:04, Eddek napisał:

Sprawdź ofertę Fuji.

Opublikowano
Godzinę temu, m0cna napisał:

Sprawdź ofertę Fuji.

Sprawdziłem, nic ładnego :)

Obecnie mam zaplanowaną wycieczkę w sobotę, która prawdopodobnie skończy się zakupem Cube'a.

Opublikowano

Fuji z tego co widzę ma najlepszy stosunek ceny do wyposażenia... Ale wiadomo rower musi się podobac

Opublikowano

Jeżeli masz na myśli 1.5 2019 to nie powiedziałbym, bo korba na kwadrat i dość wątpliwe hamulce nie czynią według mnie tego roweru atrakcyjnym cenowo. 

Opublikowano

Mam na myśli 1.5 i 1.3 oczywiście nie w cenie sugerowanej.

Opublikowano

Rozumiem, że nie w cenie katalogowej, ale czy da się tak dużo urwać, żeby starczyło np na TRP Spyre, jakąś korbę na ht2 i suport? 

Opublikowano

No powiem szczerze że 1.5 miałbym za 3500 a 1.3 za 4500...

Opublikowano
52 minuty temu, m0cna napisał:

Nu road to gravel, czy cyclocross?

Gravel. O Specu pisałem już wcześniej ;)

Opublikowano

Oooo świetna cena, ale rozumiem, że cena nie na fakturę ani po dobrej znajomości? 

Opublikowano
7 godzin temu, Eddek napisał:

Sprawdziłem, nic ładnego :)

Obecnie mam zaplanowaną wycieczkę w sobotę, która prawdopodobnie skończy się zakupem Cube'a.

Byłem dzisiaj przymierzyć się do Cuba, powtarzałem sobie, że to tylko tak poglądowo...skończyło się na zaliczce, w sobotę jadę po odbiór roweru :) Rozmiar 56 (181cm), rower na żywo prezentuje się cudownie, jeździ się też dobrze, o tyle o ile można to stwierdzić po krótkiej przejażdżce. 

Taka ciekawostka - Cube daje do roweru pedały platformowe, które nie są wymienione na stronie producenta.

Opublikowano
5 minut temu, macko1 napisał:

Dało się coś urwać z ceny? 

+-300 zł, dużo nie było z negocjacji bo sprzedawca sam stwierdził, że przed końcem maja i tak będzie miał już pustki na magazynie. Rok temu w maju już był wysprzedany, a obecnie miał 2 sztuki. Patrząc na rynek Graveli w Polsce nie miałem zamiaru poddawać tego w wątpliwość. Co prawda w zanadrzu miałem jeszcze Jari 1.5 za 3.9k, ale jak tylko zobaczyłem Cuba to wybór stał się oczywisty :D

Opublikowano (edytowane)

Oto i moja nowa miłość na dwóch kółkach 😍

1382641166_Beztytuu.thumb.jpg.6246792000d02d84f1d983d276abcec0.jpg

Edit.

Jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj wybiorę się na parę kilometrów, jak nie to relacja dopiero jutro, ale to już raczej w innym wątku. Ale tak na szybko to rowerek chodzi super, cichutko, biegi zmieniają się elegancko. No i najważniejsze - przyśpieszenie ^^ w porównaniu do mojego obecnego roweru (mtb) to człowiek czuje się jak na wyścigówce.

Edytowane przez Miśkołaj
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

No to i ja się pochwalę tym samym :D

20190316_153337.thumb.jpg.25f1ab5a1ae59a00bd51d2ab0f743af9.jpg

Ksywa Cubek, rozmiar 61 :D 

Niestety w SkiTeam nie dali pedałów do kompletu, ale to akurat mały problem. Teraz trzeba go naszykować i jutro pierwsze objazdy (dziś deszczowo i wietrznie, więc żadna zabawa).

Edyta: Masakra ile gęstego smaru idzie na konserwacje magazynową. Łańcuch mógłby stać w pionie, a kocią sierść z powietrza widać było na nim, o 5 min stania w salonie :D 

Edytowane przez Eddek
  • Lubię to! 1