Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Standardowy zestaw 2x10 nie poradzi sobie tylko w konkretnych górach. Wtedy ludzie pakują korby albo kasety MTB i znowu sobie radzi. Tiagra jest najczęściej montowana w wersji z długim wózkiem, więc można łatwo zmienić kasetę. Ja poprosiłem o założenie 11-34 już przy zakupie i nigdy nie było z tym problemów.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć, 

Nie czuję się ekspertem w temacie Graveli, sam napaliłem się na Fuji Jari 1.3 z 2019 roku, temat w którym o niego pytałem: 

Okazało się, że w moim Szczecinie jest sklep w którym będą go mieli: 

https://tricarbon.pl/pl/c/Gravel/345

Byłem osobiście, do przymiarki powinni mieć model 1.5 w pierwszych tygodniach nowego roku, jeżeli zatem nie spieszy Ci się, a chciałbyś przymierzyć, to jest to jakaś opcja, pociągiem to 2,5h w jedną stronę ;) 

Opublikowano

No może i macie rację z napędem 2x10 i z chęcią bym przetestował. No ale niestety jeżeli Esker 4.0 będzie kosztował 4499zł, to jednak trochę przekracza mój budżet. A Esker 2.0 w moim budżecie to już niby aluminiowa rama oraz niby widelec. Kross jeszcze nie udostępnił na stronie nowej kolekcji. Więc może jeszcze się coś zmieni.

A jak nie to Marin FC z czasem można dostosować na 2x10. Bo i tak planuję z nim spędzić wiele lat :)

Opublikowano (edytowane)

ten rowerek z pierwszego posta. 
Dlaczego ta rama ma takie nachylenie ? Rozumiem że do zjazdów lasu itp. Ale aż tyle niezbędne ?

No i jaka jest waga ? (

Edytowane przez buku
Opublikowano

Przez obniżone rurki wygodniej się wsiada/zsiada, bo nie trzeba przerzucać tak nogi przez ramę. Geometria Four Corners jest dość podobna do innych rowerów w tej kategorii.

Opublikowano (edytowane)

na youtube "konkurencja" szaja wlasnie testuje marina ... i chwali ten rower 

Edytowane przez Kamil82
Opublikowano

Jeszcze mam do Was pytanie co uważacie z połączenia aluminiowej ramy i widelca w - Esker 2.0? Czy ma to sens? Tak wiem ile ludzi to i tyle opinii. Ale zaczyna mi chodzić po głowie aluminiowa rama i  z chęcią poznam Waszą opinie chociaż przejrzałem już cały zasób internetu.

Opublikowano

Generalnie Marin Gestalt 1 jak wypada na tle Four Corners?

Opublikowano

Aluminium będzie sztywniejsze, tzn. będziesz bardziej polegał na amortyzacji oponami. Im trudniejszy teren i dalsze trasy, tym bardziej odczujesz różnicę (na gorsze) względem stali lub włókna węglowego.

Gestalt jest bardziej szosą z grubymi oponami. Ma fabrycznie opony 32 mm i chyba nie przyjmie więcej niż 35 mm. Geometria też tak wygląda. Four Corners to rower wyprawowy tylko czekający na dodatkowe 10 kilo pakunków. Od razu ma grube opony (42 mm), stalową ramę dodającą własną amortyzację i mnóstwo punktów montażowych na ciężkie sakwy oraz wiele bidonów.

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Aluminium będzie sztywniejsze, tzn. będziesz bardziej polegał na amortyzacji oponami. Im trudniejszy teren i dalsze trasy, tym bardziej odczujesz różnicę (na gorsze) względem stali lub włókna węglowego.

Gestalt jest bardziej szosą z grubymi oponami. Ma fabrycznie opony 32 mm i chyba nie przyjmie więcej niż 35 mm. Geometria też tak wygląda. Four Corners to rower wyprawowy tylko czekający na dodatkowe 10 kilo pakunków. Od razu ma grube opony (42 mm), stalową ramę dodającą własną amortyzację i mnóstwo punktów montażowych na ciężkie sakwy oraz wiele bidonów.

Od kilku dni mam dylemat DZIEKI za odpowiedz chyba sie zdecyduje na  Four Corners jednak.

Opublikowano

Dylemat od kilku dni to nie dylemat. Ja to już od kilku miesięcy poszukuję konkretnego roweru, choć od samego początku był Marin Four Corners na pierwszym miejscu to chciałem znaleźć inne alternatywy ale jednak zostaję przy pierwszej decyzji. Jak to się mówi pierwsza decyzja to ta najlepsza :)

Ja ogólnie od samego początku miałem ściśle określone wymagania co do roweru. Musi wytrzymać wiele wypraw pod sporym obciążeniem. A planujesz jakieś wyprawy czy tylko jazda wokół komina?

Opublikowano

Podobne rowery robi jeszcze Kona (modele Sutra i Rove), ale u nich stal wychodzi drożej.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mi tam Marin FC się podoba więc przy tym wyborze zostanę. A jak to stal wiele wytrzyma to i napęd kiedyś zmienię na 2x10. Już mam uzgodnione w sklepie i tylko czekać :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jestem dość zielony w temacie dlatego chciałbym się poradzić. 

Czy Octane One Gridd jest najlepszą opcją do 5tyś za gravela. Proszę o opinie i ewentualnie wskazanie mi który rower będzie najlepszy w tym przedziale cenowym.

Waga 100 kg
Wzrost 196 cm

Opublikowano

Według mnie do 5 tyś super opcją jest Marin Gestalt 2 w wersji na 2019 rok.

1. Super napęd Tiagra 2x10

2. Sztywna korba ze zintegrowaną osią

3. Taperowana główka ramy

4. Punkty montażowe na bidony, bagażniki itd

5. Karbonowy widelec

6. Sztywne osie kół

7. Koła gotowe pod tubless

8. Proste i dobre hamulce mechaniczne

9. czarny kolor ramy :)

• Lubię to! 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jeszcze daj znać gdzie go kupić. 

Bo tak patrzę i patrzę i coraz bardziej się przekonuję...

Opublikowano
Godzinę temu, ObiWanSymbian napisał:

To jeszcze daj znać gdzie go kupić. 

Bo tak patrzę i patrzę i coraz bardziej się przekonuję...

podpytaj nawet na fb o punkty Marina w pobliżu twojego miejsca zamieszkania. Marin dosyć mocno się rozpycha na naszym rynku więc na pewno są gdzieś sklepy.

• Pomógł 1
Opublikowano

Proponuję założyć wątki do miast. Będzie przejrzyściej. A z tymi gravelami to trochę jak z papierem toaletowym w PRL... No, dobra, może jak z cytrusami. Bo bez cytryn da się żyć. Tak jak bez gravela. Teoretycznie;-))

Mój wzrost - 188

Waga - 82 kg, więc głównie testuję rozmiary większe. 

Testowałem Scotta na Anielewicza 2 - bardzo, bardzo wygodny i płynnie wszystko w nim działa. Dostępne L z 2019 i XL z 2018. Katalogowo 4995. 10% rabat w zasięgu ręki. 

Na Obozowej w Sportset jest trek Crosship 4 z 2016 przeceniony na 3999 PLN. Rozmiar 56, ale w sumie daje się na nim jeździć przy moim wzroście. Napęd zmienia się płynnie. Wrażenie bardzo dobre. 

Oba rowery powyżej sprawiają, że sylwetka jest wyciągnięta. Na Scott wiadomo, rama duża, i mostek też. 

Na Treku też miałem wrażenie pozycji wyciągniętej. Mimo, że zasadniczo rama niby za mała i mostek relatywnie krótki. 

Opublikowano

gravele raczkuja u nas dopiero 

ja mieszkam na zadupiu na mazurach  i na kilka sklepow "rowerowych"  w 4 miastach powiatowych  3 szosy widzialem i ani jednego gravela reszta to miejskie crossy i mtb 

generalnie bieda 

Opublikowano
10 minut temu, Kamil82 napisał:

gravele raczkuja u nas dopiero 

ja mieszkam na zadupiu na mazurach  i na kilka sklepow "rowerowych"  w 4 miastach powiatowych  3 szosy widzialem i ani jednego gravela reszta to miejskie crossy i mtb 

generalnie bieda 

Jak widzisz w stolycy nie lepiej. Lepiej, ale nie dużo lepiej. 

Na pocieszenie dodam, że inne stolice w regionie, też mają gorzej;-)

Opublikowano

poprostu nadal te rowery sa malo popularne 

mam kolege ktory handluje rowerami i mowi ze jest lepiej niz kilka lat temu ale nadal glowne "żniwa" to komunie 

Opublikowano

Mam 300 metrów od pracy gościa co handluje Marinem. 

Ale jakiś niespecjalnie kontaktowy jest. 

Po kilku pytaniach odesłał mnie do konkurencji... 

Opublikowano

Taka możliwość w ten weekend sam bym przyjechał specjalnie do Wwa...
11b5782ff0bb79807cc9e52391686c62.jpg

• Lubię to! 1