Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem że temat był już powielany, ale nie znalazłem nic dla siebie.

Generalnie szukam roweru typu gravel/przełaj zależy mi na tym żeby rower miał kierownice "baranka" mam 155cm wzrostu więc chciałbym ramę s albo xs. Napewno nie chce hamulców hydraulicznych, chciałbym tarczowe mechaniczne. Mój budżet to 2500. Zawsze miałem rowery typu MTB więc kompletnie się na tym nie znam. Myślałem nad rowerami b'twin triban ale trzeba tam wszystko nastawiać czasami wymienić itd. 

Opublikowano (edytowane)

Za 2500 nastaw się tylko i wyłącznie na sprzęt używany. Przy twoim wzroście właściwie jeśli cokolwiek trafisz w rozmiarze XS-S powinno być ok. Szału nie ma, budżetu nie przeskoczysz. Jeśli dorzuciłbyś ze 300 stówki mógłbyś poszukać nówki, Romet Aspre. Na forum jest o nim wątek. Niestety nie wiem jak rozmiarowo on wygląda. Musisz mierzyć.

Przypomniałem sobie, że poniżej 3tys. możesz wyrwać też Jamisa Renegade Exile

s0mo27_imgl9585.jpgbd829f384474aede5f02318c8109.thumb.jpg.654c9f53619614544705901abeb9a22f.jpg

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Jak trzeba to ewentualnie do 3000 używanych raczej nie chce a aspire z tego co widzialem nie ma s i xs

Opublikowano

Nawet ze starszych roczników nie ma wyboru przy tym budżecie. Najniższy model Kona Rove 2018 to i tak 3200 zł. Duże marki w ogóle nie mają oferty poniżej 4000, dlatego sugestia, aby szukać używanych.

Opublikowano

To inna geometria niż gravel. Romet ogólnie jest dobry jakościowo, jeśli zależy Ci na niskiej cenie. Mają sporo salonów, więc wybierz się i przymierz, aby nie było niespodzianki.

Opublikowano

Tak naprawdę nie chodzi o gravel po prostu chce rower którym pojeżdżę "szybko" ale wjadę też na żwir itd

Opublikowano
1 minutę temu, TigerNight napisał:

Tak naprawdę nie chodzi o gravel po prostu chce rower którym pojeżdżę "szybko" ale wjadę też na żwir itd

Nówki tak czy inazej godnej uwagi nie uświadczysz w tym budżecie. Polecałbym dozbierać ze 3 lub 5 stówek i się rozglądać za czymś. Do sezonu jeszcze troche czasu zostało więc powinieneś/aś dać rade :)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Planuje zakup gravel’a do kwoty ok 4,5k. Wiem że w tej cenie jest krucho ale zaczynają się pojawiać już modele warte uwagi. Najbardziej odpowiada mi chyba Merida Silex 200, otrzymałem ofertę za 4000 zł. Czy ten rower będzie dobrym wyborem ? może ktoś na forum ma doświadczenie z tym modelem ? W internecie są jakieś pojedyncze testy ale zazwyczaj dużo wyższych wersji Silex'a.

Może parę dodatkowych informacji: Mam 184 cm wzrostu, więc celuję w ramę 56. Jest to mój pierwszy rower „szosowy”, wcześniej jeździłem na MTB i ostatnie lata na Herculesie Icona z roku 2012. Trasy jakie robię to zazwyczaj 70km + i tutaj Icona czasami stawała się już mało wygodna.Lubię z trasy sobie często zjechać „w teren” (np.las, drogi szutrowe,hałdy) dlatego wybór padł  na gravela. Mam nadzieję że to będzie dobry wybór na dłuższe trasy +teren. Icona po remoncie i przeróbce stała się ebikem na dojazdy do pracy ☺️

Bardzo dziękuję za wszelkie porady !

Edytowane przez yogi86
Opublikowano
Godzinę temu, TigerNight napisał:

obadaj MARIN Muirwoods. Wszystko jest spoko, a nawet bardziej niżeli spoko patrząc na budżet. Zaznaczyć trzeba że jest to stalowa konstrukcja, co się z tym wiąże mniej sztywna i cięższa jednak nie przenosi też drgań no i jest dość wieczna.  Możesz tam wsadzić szerokie grawelowe kapcie i wjedziesz na takich wszędzie. 

Opublikowano

Pod Twoim wątkiem jak BYK jest niemal identyczny...

Łącze wątki.

Opublikowano

39 minut temu, kamitel napisał:

Cześć zastanawiam się nad zakupem gravela i jak narazie rozważam https://www.canyon.com/pl/road/grail/2019/grail-al-6-0.html lub https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2. Bardziej się skłaniam do marina przez cenę i teraz mam pytania czy warto dopłacić do grail'a czy marin będzie ok?

Nie wiem do Ci ten rower,ale osprzętowo wielkiej różnicy nie ma, nie wiem z jakiego materiału jest rama graila... gdybym ja wybierał to Marin byłby moją decyzją w tym temacie, wygląda lepiej, jest dostosowany do ewentualnych wypraw i ogólnie dobrze mi się naniego patrzy :)

Opublikowano
8 godzin temu, GordonFrey napisał:

Nie wiem do Ci ten rower,ale osprzętowo wielkiej różnicy nie ma, nie wiem z jakiego materiału jest rama graila... gdybym ja wybierał to Marin byłby moją decyzją w tym temacie, wygląda lepiej, jest dostosowany do ewentualnych wypraw i ogólnie dobrze mi się naniego patrzy :)

Ma to być dla mnie uniwersalny rower do jazdy po mieście, na wypad do lasu i na jakieś dłuższe1-dniowe wyprawy(możliwe, że wiecej niż 1 dzień w przyszłości). Zależy mi na tym, żeby ewentualnie założyć szerszą oponę w teren jeżeli będzie taka potrzeba oraz komforcie ale to akurat w gravelu chyba znajdę.

Opublikowano

Witam

Mam 185cm wzrostu i 83 kg wagi. Szukam roweru typu gravel, który przez rok bedzie służył do jazdy rekreacyjnej (80% asfalt, 20% szutry), ale musi być gotowy do wyjazdu w Europę (gównie alpy). Szukam coś do 5000zł:

- opony szersze

- przerzutka przód + tył

- przełożenia do jazdy pod górę (czyli mniejszy blat z przodu i większy z tyłu - odpowiednie)

- możliwość zamontowania bagażnika (otwory montażowe)

- sztywne osie

- tarczowe hydrauliczne

- karbonowy widelec

- brak suportu typu pressfit

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Z hydraulika to trzeba się rozglądać za czymś na minimum shimano 105. Do 5tys raczej nic nie znajdziesz co by spełniało twoje wymagania.

Opublikowano

@Wafelek69

Kellys Soot 50 chodzi po 5600. Targuj się albo dozbieraj/szukaj rat 0%

Minusem jest szosowa korba 52/36, do jazdy Alpach i/lub na szutrze może być ciężko, zwłaszcza z bagażem. Ale przynajmniej kaseta 11-34.

Opublikowano

esker super, ale nie wiem czy dam radę z sakwami wjechać powyżej 2500m na przełożeniach 36 (przód) - 34 (tył)

Opublikowano
5 minut temu, Wafelek69 napisał:

esker super, ale nie wiem czy dam radę z sakwami wjechać powyżej 2500m na przełożeniach 36 (przód) - 34 (tył)

Niestety nie można mieć wszystkiego. U siebie mam korbe 48/32 i kasete 36-12. Ale reszta roweru praktycznie nie wpisuje się w twoje wymagania oprócz sztywnych osi i możliwości wyprawowych.

Opublikowano

@Wafelek69Nie rozważasz napędu 1x? Na takim napędzie można uzyskać dużo lżejsze przełożenia.

W napędach 1x można  używać kaset 11-42 (a nawet w niektórych 11-46), zmieniając przedni blat na 34 uzyskujesz najlżejsze przełożenie - 0,8. W napędach z dwoma blatami to będzie - 1+.

Niestety taki napęd ma jedną wadę - nie pojedziesz szybciej jak 33-34 km/h. Pytanie czy Ci na tym zależy.

Miałem podobny dylemat - potrzebowałem Gravela na dojazdy do pracy/jazdę po mieście i na wyprawy z sakwami. Wybrałem Fuji Jari 1.5 2018 na napędzie 1x11 i zmieniłem sobie przedni blat na 34t. Spokojnie na takim przełożeniu jestem w stanie podjechać na naprawdę strome podjazdy.

Dla mnie to był idealny wybór bo nie ma szans jechać z sakwami ponad 30 km/h ( a na zjazdach i tak nie dokręcam bo rower z 10-12kg obciążeniem na tylne koło bywa niestabilny przy większych prędkościach). Na miasto też nie potrzebuje jechać więcej jak te 32km/h.