Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no ale jednak, szkoda bo marin super. szukamy dalel

Opublikowano

Bierz Giant Anyroad 2 w rozmiarze M. Wygodny bardzo, miękkie przełożenia (przód 32 - tył 34, doceniam to często na stromiznach), uniwersalne oponki 32.

Do kupienia za 4000 nówka. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JaW napisał:

Bierz Giant Anyroad 2 w rozmiarze M. Wygodny bardzo, miękkie przełożenia (przód 32 - tył 34, doceniam to często na stromiznach), uniwersalne oponki 32.

Do kupienia za 4000 nówka. 

Giant Anyroad nie ma np sztywnych osi co w cenie 4 tyś zł zaczyna zalatywać muzeum. Sztywne osie to brak problemów z ponownym montażem kół, z ocierającymi hamulcami czy w końcu samą jakością prowadzenia. To w końcu standard, który szybko wyprze obecnie stosowane cienkie ośki 5 mm. Chociaż by dlatego Giant jest jednak kiepską propozycją. Poza tym... umówmy się, jaki to gravel :) Tej ramie bliżej do MTB. 

W Marinie sztywne osie są.

Z tanich rowerów mających wszystko jest np Merida Silex 200. Ale osprzęt jest niższej półki, jest taniej. I niestety jest suport w standardzie pressfit. Niektórzy nie narzekają a niektórzy nie lubią. Osobiście myślę, że jest to nazbyt demonizowane rozwiązanie. Korba nieco mniejsza w Meridzie ale za to kaseta jest tylko 32.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Sam mam Giant Roam 2017 ale w wersji Roam 1. Jest to dosyć ciężki rower i sam chciałem Gravela na dojazdy do pracy. Po 2 miesiącach codziennych dojazdów trzymam średnią prędkość 20-22km/h (więcej nie mogę bo sygnalizacja świetlna) i szczerze mówiąc już nie wydaje mi się taki wolny :) Co prawda na gravela chciałbym i tak kiedyś przejść ale po wyrobieniu kondycji i zaakceptowaniu braku baranka jestem skłonny sobie jeszcze nim trochę pojeździć.

Opublikowano

Fuji super, ale nie uwierzycie, kierownica ....waska 420 a gravele 440 460. Konkrerne pytanie czy naped korba 44 a z tylu 11 42, da tyle samo co 48 32 z przodu, a z tylu 11 34, cholernie boje, ze braknie z tylu. Jestem z Krakowa, wokol mocne podjazdy, super ze są tu fachowcy)))

Opublikowano
Fuji super, ale nie uwierzycie, kierownica ....waska 420 a gravele 440 460. Konkrerne pytanie czy naped korba 44 a z tylu 11 42, da tyle samo co 48 32 z przodu, a z tylu 11 34, cholernie boje, ze braknie z tylu. Jestem z Krakowa, wokol mocne podjazdy, super ze są tu fachowcy)))
Jezdze z kiera 42 i jest wystarczajaco :) U siebie mam korbe 48/32 i z tylu 12/36. Nie było jeszcze podjazdu który by mnie pokonał. Jesli mowimy o jednyn blacie 44 to na pewno nie osiagniesz tak miekkich przełożeń jak na dwu blatowej z zębatka 32. Na twoim miejscu odpuscilbym jeden blat z przodu.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To szukamy dalej))) naped z przodu 48 32 albo 46 30 z tylu 10 albo 11, kierownica 44 lub wiecej mm baranek, pozycja roweru raczej wyprostowana, kto znajdzie otrzyma tytul bohatera forum)))  

Opublikowano

Szerokosc kierownicy zależy od rozmiaru ramy. W mojej sequoi rozmiar m ma montowane 42 a l 44

Opublikowano
15 minut temu, akduj napisał:

naped z przodu 48 32 albo 46 30 z tylu 10 albo 11

Patrz na największą zębatke na kasecie. Jeśli z przodu na korbie masz najmniejszą np 32, to z tyłu aby lekko pokonywać podjazdy powinieneś mieć równą przedniej lub wiekszą. Dobrze to np 32/32, lekko to 32/34 albo 30/32 - coś w tym stylu. 

Opublikowano

Znalazłem, korba FSA Omega 46/30, kaseta 105tka 11-32, baranek 460 mm, główka ramy 185mm i nieścięta rura widelca, super wygodna pozycja. Opony 700x28C, realna szerokość 30,5mm na obręczy 20mm, drugi komplet opon Schwalbe Sammy Slick 700x35C, tyle, może trochę więcej wchodzi w ramę, hamulce BR-505 hydraulika, sztyca z węgla i rama sloping - super miękko pod tyłkiem. Sztywne ośki 12mm. W obwodzie kombinowana korba FSA Grossamer 46/34 i już prawie założona nowa przerzutka 105 r7000 GS. Rama 56, mam taki sam przekrok.

Felt VR30, stoi u mnie w garażu, niestety ta marka nie ma polskiej dystrybucji, a szkoda, kiedyś Felt był sprzedawany w Polsce. Może byśmy się dogadali, gdybyś chciał używkę.

Opublikowano
5 minut temu, Chino napisał:

Znalazłem, korba FSA Omega 46/30, kaseta 105tka 11-32, baranek 460 mm, główka ramy 185mm i nieścięta rura widelca, super wygodna pozycja. Opony 700x28C, realna szerokość 30,5mm na obręczy 20mm, drugi komplet opon Schwalbe Sammy Slick 700x35C, tyle, może trochę więcej wchodzi w ramę, hamulce BR-505 hydraulika, sztyca z węgla i rama sloping - super miękko pod tyłkiem. Sztywne ośki 12mm. W obwodzie kombinowana korba FSA Grossamer 46/34 i już prawie założona nowa przerzutka 105 r7000 GS. Rama 56, mam taki sam przekrok.

Felt VR30, stoi u mnie w garażu, niestety ta marka nie ma polskiej dystrybucji, a szkoda, kiedyś Felt był sprzedawany w Polsce. Może byśmy się dogadali, gdybyś chciał używkę.

czyli juz prawie, tylko..niedostepny<<<

Opublikowano

No i nie gravel tylko szosa endurance

Opublikowano

To wydaje się niemożliwe, ale to jest coś między endurance, a gravelem, taki adventure, jest kilka takich rowerów.

Jeśli nie masz ambicji sportowych, tylko komfort, to kup Meridę Silex 200, podnegocjuj cenę, za resztę kup trochę ciuchów i akcesoriów.

Opublikowano
Godzinę temu, Chino napisał:

To wydaje się niemożliwe, ale to jest coś między endurance, a gravelem, taki adventure, jest kilka takich rowerów.

Jeśli nie masz ambicji sportowych, tylko komfort, to kup Meridę Silex 200, podnegocjuj cenę, za resztę kup trochę ciuchów i akcesoriów.

Znalazlem, moze giant toughtroad sl1, wsystko co trzeba, tylko ze cena...nawet dali ml czyli dla tych co maja 180 cm! .Czy ten model bedzie bardziej wygodny czy ostry?

Opublikowano

Bardziej wygodny. Z tego co sie orientuje to jest to wyprawowa wariacja gravela.

Opublikowano
4 minuty temu, Fimala napisał:

Bardziej wygodny. Z tego co sie orientuje to jest to wyprawowa wariacja gravela.

Tylko, ta cena, ale dziekuje

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Fimala napisał:

Tylko, ta cena, ale dziekuje

Kochani, nastepny problem wyskoczyl. Moj faworyt, narazie giant ma opony za szerokie, 40 i do tego jakies tubles, bezdetkowe! Czy bede mogl bez problemu do takich kol zamontowac mbiejsze detkowe??? Prosze o odpowiedz.

Edytowane przez akduj
Opublikowano (edytowane)

rower w specyfikacji na tubelesach? To nawet w ęduro się nie zdarza bo tubeles ready to nie tubeles. Jeśli masz tubelesy a chcesz dętki to kupujesz dętkę, wykręcasz zaworek i tyle. Jeśli chcesz mniejszą szerokość - kupujesz węższe opony i tyle. Jeśli kupujesz w sklepie stacjonarnym to 99% sprzedawców bez problemu założy Ci nowe węższe opony, nawet z dętkami, z uśmiechem na twarzy. 

Po pierwszym poście - 86cm to przekrok czy długość wewnętrzna nogi? U faceta jest pewna różnica między odległością cohones od ziemi a odległością pachwiny do podłoża ;)

wyżej padło też stwierdzenie "nie gravel tylko endurance" i "wyprawowa wariacja gravela". To co to jest gravel? Gravel to jest endurance z możliwością założenia szerszych opon i milionem mocowań na bidony/sakwy/etc.

Jeśli chcesz rower z wyprostowaną pozycją to trzeba zwrócić uwagę na Reach czy TT. Dla przykładu - w/w Giant Toughroad rozm. M - Reach 411. Dla mnie najłatwiej wszystko przyrównać do treka - Domane 56 - Reach 377. W giancie mostek ma 80, w domane 100 - czyli oś kierownicy w domane jest o 14 mm bliżej suportu w osi poziomej. 

później wszystko jest kwestią odniesienia, jeśli rower A o wymiarach XX jest "zbyt długi" to szukamy roweru B o wymiarach YY żeby był ok. Ale najpierw trzeba znaleźć punkt odniesienia 

Edytowane przez trollu
Opublikowano
Godzinę temu, trollu napisał:

rower w specyfikacji na tubelesach? To nawet w ęduro się nie zdarza bo tubeles ready to nie tubeles. Jeśli masz tubelesy a chcesz dętki to kupujesz dętkę, wykręcasz zaworek i tyle. Jeśli chcesz mniejszą szerokość - kupujesz węższe opony i tyle. Jeśli kupujesz w sklepie stacjonarnym to 99% sprzedawców bez problemu założy Ci nowe węższe opony, nawet z dętkami, z uśmiechem na twarzy. 

Po pierwszym poście - 86cm to przekrok czy długość wewnętrzna nogi? U faceta jest pewna różnica między odległością cohones od ziemi a odległością pachwiny do podłoża ;)

wyżej padło też stwierdzenie "nie gravel tylko endurance" i "wyprawowa wariacja gravela". To co to jest gravel? Gravel to jest endurance z możliwością założenia szerszych opon i milionem mocowań na bidony/sakwy/etc.

Jeśli chcesz rower z wyprostowaną pozycją to trzeba zwrócić uwagę na Reach czy TT. Dla przykładu - w/w Giant Toughroad rozm. M - Reach 411. Dla mnie najłatwiej wszystko przyrównać do treka - Domane 56 - Reach 377. W giancie mostek ma 80, w domane 100 - czyli oś kierownicy w domane jest o 14 mm bliżej suportu w osi poziomej. 

później wszystko jest kwestią odniesienia, jeśli rower A o wymiarach XX jest "zbyt długi" to szukamy roweru B o wymiarach YY żeby był ok. Ale najpierw trzeba znaleźć punkt odniesienia czyi wiekszy reach bardzie wyprostowana¿

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.05.2018 o 14:50, Mojaśki napisał:

Testowe 13 km zrobione :)  

Natomiast w kwestii zakupu roweru to miałam łatwiej, bo stolica ale jednak nie zdecydowałabym się na zakup roweru w ciemno patrząc tylko na dane techniczne, bo na moim przykładzie widać, że suche dane to nie wszystko. Ja już nawet rozważałam pojechanie do innego miasta, żeby przymierzyć rower, ale udało się bez :)  

Jeszcze raz dzięki i powodzenia tym, którzy poszukują swojej maszyny. Ja już mam :)

5FD0F8C6-48D7-424A-9EF5-A5AABCD18DC8.jpeg

Bardzo ładny rowerek. Gratuluje zakupu.

Opublikowano

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj. Nie chcąc otwierać nowego tematu chciałbym poprosić o ocenę podstawowego modelu Gestalt (bez żadnych numerków). Rower byłby używany do dojazdów do pracy (ok 40km dziennie) oraz do wypadów weekendowych z niewielkim bagażem do 200km. W tej chwili Gestalt kosztuje 3200 katalogowo, modele 1 i 2 odpowiednio więcej. Ponieważ jestem zwykłym użytkownikiem roweru i nie znam się totalnie na żadnych niuansach sprzętowych liczę na Waszą pomoc w dokonaniu wyboru. Dziękuję

Opublikowano

Generalnie sprzętowo bardzo słabo jak na taką kasę.

Lepszą opcją byłby chociażby triban rc500, który ma się pojawić na wiosnę

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

za około 3 tyś + masz Gestalt 1. Są wyprzedaże na allegro. Co do podstawowego bym jednak dołożył. Claris jest słaby. Ceny katalogowe nie są wiążące. Zawsze trzeba się targować 

Edytowane przez WściekłyDzik
  • Lubię to! 1