GrochowaMTB Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 Akurat Ani Trek ani Scoot nie mają fajnych propozycji. U speca pod tym względem dzieje się o wiele więcej. Marin stoi gravelami, Jamis ma kilka fajnych graveli (niewiele mówi się o tej marce a szkoda) NS bike ma kilka graveli, Merida ma kilka graveli, Fuji ma kilka graveli. I nie ma żadnego przedstawiciela tych firm w Warszawie? nie wierzę....
ObiWanSymbian Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 16 minut temu, GrochowaMTB napisał: Akurat Ani Trek ani Scoot nie mają fajnych propozycji. U speca pod tym względem dzieje się o wiele więcej. Marin stoi gravelami, Jamis ma kilka fajnych graveli (niewiele mówi się o tej marce a szkoda) NS bike ma kilka graveli, Merida ma kilka graveli, Fuji ma kilka graveli. I nie ma żadnego przedstawiciela tych firm w Warszawie? nie wierzę.... To uwierz, że gość sprzedający Mariny odesłał mnie do konkurencji. Większość sklepów, które odwiedziłem ma rozmiary XXXXXL albo XXXXS. Graveli jakoś dużo i tak nie było w sezonie, a co dopiero na końcu.
GrochowaMTB Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 12 minut temu, ObiWanSymbian napisał: To uwierz, że gość sprzedający Mariny odesłał mnie do konkurencji. Większość sklepów, które odwiedziłem ma rozmiary XXXXXL albo XXXXS. Graveli jakoś dużo i tak nie było w sezonie, a co dopiero na końcu. To czekaj na roczniki 2019 - powinny już się pojawiać u dystrybutorów. Jak gość z Marina Cię pogonił to stwierdzam, że w Polsce rynek rowerowy to dalej jakiś dziki rynek! Marin powinien zabrać mu przedstawicielstwo! Mieszkam na zadupiu, na południu Dolnego Śląska. Na moim terenie już kilkukrotnie odbywały się prezentacje rowerów. Objeździłem na tych prezentacjach kilka modeli. Poszedłem do mojego małego lokalnego sklepu Specialized i facet ściągnął mi i kumplowi rowery pod nasz wzrost. Dał rabat i jeszcze raty 0% na połowę wartości roweru. Aktualnie stoi u niego Sequoia rozmiar 56 - do wzięcia od zaraz - wersja Elite - według mnie idealna konfiguracja za 7 tyś pewnie by oddał. W sąsiednim sklepie stoją z dwa gravele Jamisa. Rozmiar to jakieś M ki chyba. A to miasteczko parotysięczne.
Cabandeyro Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Witam Wszystkich Forumowiczów serdecznie Jestem nowy na forum i stanąłem przed nie lada problemem. Jaki rower kupić. Poszukuję gravela, na którym pojadę do pracy, zrobię 20- 60 km po asfalcie i wjadę do lasu na leśną czy polną drogę. Oczywiście mam swoje typy. Celuję w rowery używane w cenie ok 4000 zł takie jak: MERIDA CYCLOCROSS 500 Cannondale Caadx Accent Furious Romet Boreas 2 Proszę o pomoc w wyborze
Cabandeyro Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Dzięki Radaman czytałem wcześniej ten wątek , ale nie rozwiał moich pytań Jak się ma ta merida do Cannondale'a ( czy tu nie przepłacam za markę) który z nich wygodniejszy ( czy to nie ma znaczenia ) a Boreas 2 jak wypada na tle innych ?
radaman Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Spoko, ale CXy jak Merida czy Cannon a może nawet i Accent w które celujesz to nie gravele. Inna geometria, cecha wspólna to chyba tylko oponki allroad w tym momencie i baranek. Boreas podobno praktycznie niedostępny, wielu śmiałków już próbowało. 1
Jarosław Okonkowski Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Bierz ten, który bedzie w Twoim rozmiarze i najbardziej Ci się podoba. Żadna filozofia. Ja mam Cyclocross 500 i jestem zachwycony.
GrochowaMTB Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Gravel w cenie ok 4 tyś? żaden z nich. Moje propozycje: 1. Najciekawszy gravel wg mnie: Rozsądna tiagra, sztywna korba, osie przelotowe, taperowana główka ramy, punkty montażowe. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2 2. Tu też fajna konfiguracja poza suportem. Ale to chyba nie taki dramat https://www.rowerymerida.pl/produkt1533/silex-200-rower-merida.html 3. Gravel z zacięciem wycieczkowo - wyprawowym https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-4-0 Edytowane 26 Października 2018 przez GrochowaMTB 1
Fimala Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 @GrochowaMTB zamiast tego Gestalta wrzuciłbym Gestalta x10, ale tak to zgadzam sie z twoja listą w 100%.
Miśkołaj Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 @GrochowaMTB mocno zastanawiałem się nad GESTALT'em 2 (śledzę twoje posty odnośnie Graveli :)), do czasu aż swojej kolekcji nie pokazał Kellys z odświeżonym Soot'em 50. Grupa 105, sztywne osie, hamulce tarczowe. Jednak tutaj mamy dopłatę 900 zł. https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c635/soot-50-p57707 Za to Esker 4.0 ma okropne malowanie.
LuQ Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 1 godzinę temu, Miśkołaj napisał: @GrochowaMTB mocno zastanawiałem się nad GESTALT'em 2 (śledzę twoje posty odnośnie Graveli :)), do czasu aż swojej kolekcji nie pokazał Kellys z odświeżonym Soot'em 50. Grupa 105, sztywne osie, hamulce tarczowe. Jednak tutaj mamy dopłatę 900 zł. https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c635/soot-50-p57707 Za to Esker 4.0 ma okropne malowanie. W tym Kellysie jest korba 52/36 co dla 99% użytkowników dyskwalifikuje ten rower. Chyba kogoś poniosło przy wyborze komponentów..
Yacko Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) W dniu 27.10.2018 o 15:37, LuQ napisał: W tym Kellysie jest korba 52/36 co dla 99% użytkowników dyskwalifikuje ten rower. Chyba kogoś poniosło przy wyborze komponentów.. No może nie aż tak źle, ale faktycznie trochę przegięli. Osobiście użytkuję Soot 30 i naprawdę jestem zadowolony - nowy Claris jest dla mnie wystarczjący - jedynie naciąg łańcucha przydałby się mocniejszy i gdy się pojawi taka przerzutka ze sprzęgłem na 8 przełożeń to pewnie zmienię. Na razie założony neopren i stresu nie ma Edytowane 29 Października 2018 przez Yacko
Phantom78 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 W dniu 16.05.2018 o 15:09, Mojaśki napisał: Na pewno się tam odezwę zajaralam się! Cześć też myślę o Gestalcie 1. Czy ma w ramie dziury na bagażnik i możliwość założenia sakw? Miłego dnia!
RadS Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja to tu tylko zostawię, 2250zł https://www.halarowerowa.pl/marin-gestalt-1-p627.html
Fitness78 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Niestety zostal tylko niebieski za 2.500. Warto?
akduj Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Chodzi o wybor roweru, tak gravel. Jezdze na giant roam 2. Za ciężki wolny, a moze brak komdycji? Moze ma grawelu lepiej. Zalozenia: miekkie przelozenia, prawie 50 lat((( dosc wyprostowana pozycja, korba najlepiej 46 30, duzu z tylu przelozen, opony moga byc 32. Wiem duzo wymagan, ale moze jednak cos sie znajdzie, pomozcie. I wazne, mam 179 przekrok 86, jaki rozmiar m za maly l za duzy. Same problemy, nadzieja tylko w Was
Fimala Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Z doswiadczenia wiem, że jak jesteś pomiędzy rozmiarami to bierz mniejszy. Różnice zawsze możesz trochę z kompensowac mostkiem. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
akduj Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Z graveli fuji yari meridy gianta który najwygodniejszy ??
Administrator SzajBajk Opublikowano 27 Grudnia 2018 Administrator Opublikowano 27 Grudnia 2018 3 godziny temu, akduj napisał: Za ciężki wolny, a moze brak komdycji Twój Roam, na kołach 700x38 jest dosyć szybki. W gravelach będziesz miał do tego baranka, a waga będzie zależeć od modelu. Jaki jest Twój budżet? Niezłe modele graveli, to:
akduj Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Wersja dla żony 3 tys. Dla szajbowcow, szczera, 5 tys.
Fimala Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 W podanym budżecie moim faworytem byłby chyba Marin Nicasio 2 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-nicasio-2 Osobiście jeżdżę na Specialized Sequoia w rozmiarze 54 przy 178 cm wzrostu.
GrochowaMTB Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Do 5 tyś https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2 elastyczny napęd 2x10, niska waga (aluminium), sztywne osie, sztywna korba, taperowana główka ramy, dobre opinie co do geometrii (podobno wygodny rower), czarny kolor! NIcasio różni się od Gestalta materiałem ramy. Nicasio jest ze stali co teoretycznie powinno dawać nieco komfortu a z drugiej na pewno nieco więcej waży i jest droższe (ok 1 tyś zł różnicy między tymi modelami). Reszta konfiguracji jest bardzo podobna.
akduj Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Mariny super, prosze tylko mi wyjasnic, czy bez priblemu wymienie korbe 50 34, ktora tu jest na 46 30, czy to prosta wymiana, ew jakie koszty
Fimala Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Korba to koszt około 700zł nowej. Oczywiscie mozna znaleźć używke za połowę tej ceny w dobrym stanie. Czesto trafiam np. na używane korby 48/32. Operacja jest stosunkowo prosta o do zrobienia samemu w domu. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi