Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, GBike napisał:

To co dostajesz od producenta jest zazwyczaj bardzo uniwersalne. I jeśli są to twoje pierwsze kroki będzie wystarczające.  Wraz z upływem kilometrów i nieodzownym zużyciem napedu będziesz miał jasność w którym kierunku musisz iść .

Tylko wiesz że ja nie szukam typowej przełajówki 90% dróg na których będę jeździł to asfalt szukam czegoś po środku dla początkującego, bo na typową szosę jeszcze nie jestem gotów. Czyli tym Rometem komfortowo mogę śmigać  po asfalcie?

Opublikowano
Tylko wiesz że ja nie szukam typowej przełajówki 90% dróg na których będę jeździł to asfalt szukam czegoś po środku dla początkującego, bo na typową szosę jeszcze nie jestem gotów. Czyli tym Rometem komfortowo mogę śmigać  po asfalcie?
Tak, Romet ma komfortowa geometrię, można się też zawsze pobawić oponami.

Jak masz 90% asfalt zastanów się nad Tribanem 520 i oponami 28 lub 32( o ile ma ta samą ramę co 500). Tribany też mają geometrię komfortową.
Opublikowano

A jak zwiększę budżet do 3000zł dostane coś lepszego od Aspre czy to też nic nie zmieni?

Opublikowano

W tym budżecie jeśli chodzi o tego typu rowery z tego co kojarzę są
Romet Aspre
Marin Nicasio
Accent CX One (ale to bardziej przełaj)

Podniesienie do 3k chyba nic nie zmienia. Parę stów wyzej jest Marin Lombard. Tylko Mariny to stalowa rama, więc bardziej turystyka niż sportowo. Za 4k jest Marin Gestalt.

Opublikowano

Podbijam temat. Szukam szosy w widełkach 3-4 tyś. Zastanawiałem się nad wspominanym powyżej Tribanem 540, Vento 4.0, Huraganem 4 i Unibike Athlon.
Niestety o Athlonie informacji w sieci tyle co kot napłakał, Vento mnie przestał przekonywać. Zostaje Triban, Huragan i Athlon. Z tym, że Huragan w modelu 2018, osprzęt Tiagry, a model 2017 miał 105. 105 ma również Triban i Athlon. No chyba, że lepiej dołożyć i kupić Triban Ultra 900. 
Jakie są Wasze opinie? :) 

Opublikowano

Zerknij jeszcze na canyon.pl model Endurace Al 6.0

Opublikowano (edytowane)

iW granicach 3-4 tysięcy jest jeszcze merida scultura 200 na shimano sora,scultura 300 na tiagrze i można jeszcze wyrwać sculturę 400 na 105.Poza tym są w promocjach w paru sklepach  Focus Cayo Al 105 22G Black 2017.Nad tym ostatnim sam się zastanawiam.Za około 3500-3700 można wyrwać ten model,i o ile na żdjęciach wygląda tak sobie,to w rzeczywistości jest przepiękny.

Edytowane przez maszkara72
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Przymierzam się do zakupu pierwszej szosówki, budżet jaki mogę przeznaczyć to max. 3000 złotych, im mniej, tym lepiej.

Jeśli chodzi o sam rower to poszukuję roweru takiego, aby był sens potem w niego troszkę inwestować w przyszłości, a więc musi być dobra rama, a sprzęt może być przeciętny. Mówiąc przeciętny sprzęt mam na myśli minimum Claris.

Jeśli chodzi o użytkowanie tej szosówki to mało rekreacyjnie, a bardziej sportowo/zdrowotnie, ale amatorsko. To znaczy, że zapewne w przyszłości na pewno będę myślał o sprawdzaniu siebie w amatorskich wyścigach/maratonach, a więc geometria fajnie by było jakby była mniej rekreacyjna, a w miarę możliwości bardziej sportowa/wyścigowa. 

W razie jakby ktoś widział jakąś okazję wyprzedażową czy coś w tym stylu to mam ~182 cm wzrostu i ważę 75kg. 

Tak więc bardzo proszę o porady bardziej doświadczonych użytkowników:

Myślę, że moje wymagania spełniałby Trek 1.1, jakby ktoś mógł się na jego temat i przeznaczeniu wypowiedzieć to byłbym wdzięczny (można już go kupić za około 2500):

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/seria-1/1-1/p/1400000-2017/

Pozdrawiam!

Edytowane przez LuckyAdam
Opublikowano

To ma być tylko Trek i nic więcej,czy po prostu nic nie szukałeś .Bo z czystej ciekawości zerknąłem na Alle..ro i lepszych troche modeli nie brakuje np:

Focus Cayo na sorze za 2700pln ,zostaje Ci jeszcze z budżetu na wyminę kół ,bo te to ewidentna porażka np na takie 

http://allegro.pl/kola-28-szosowe-shimano-wh-r501-30-8-9-10s-szosa-i6815532755.html

http://allegro.pl/rower-focus-cayo-al-sora-18g-r-54m-2017-wyprzedaz-i7057257130.html

i na początek masz fajny rowerek z kołami treningowymi.

ewentualnie dokładasz pare pln i masz Deme na tiagrze

http://allegro.pl/nowy-rower-szosowy-dema-leony-6-0-tiagra-rozm-51cm-i6779276145.html

To takie pierwsze lepsze przykłady ,myślę że trochę lepsze niż ten Trek.Czasem warto poszukać,ja jednak w Twoim budżecie zdecydował bym się na używkę.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedz. Nie, nie ograniczam się tylko i wyłącznie do tego Treka. Ten Focus faktyczne fajna opcja, jednak na moje wymiary za mały, a innych rozmiarów nie ma, wyprzedażowy jest. :) Jeśli chodzi o używkę to raczej odpada, nie mam nikogo, żeby sprawdził ten rower, a ja jestem kompletnym amatorem jeśli o to chodzi, więc wolę nie ryzykować kupna i nie kupować kota w worku.

Edytowane przez LuckyAdam
Opublikowano

Dzięki, ktoś jeszcze może coś doradzi? 

Nasuwa mi się również pytanie czy warto kupić z Decathlonu Tribana 520 na sorze i czy jest sens w niego potem inwestowanie? Mam na myśli koła, opony i kasetę?

Opublikowano

To już lepiej kup tribana 540,troszkę więcej Ciebie wyniesie niż 3000 zł,ale nie będziesz musiał nic wymieniać.Osprzęt shimano 105 ,bardzo dobre i wytrzymałe koła mavic aksion,do których możesz wsadzić opony nawet do 35 mm.Pomyśl o tym...

Opublikowano

Czy geometria Tribana 520 jest w miarę odpowiednia do sportowego podejścia do sprawy jazdy? Chodzi o możliwy start w jakichś amatorskich zawodach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry. Rozglądam się za szosą za niecałe 2000, no w tej cenie zbyt wiele nie ma ale 200 zł drożej są dwie ciekawe propozycje: Merida Race 80 i B'Twin Triban 520. Oba są w podobnej cenie. Na moje oko amatora specyfikacje ma dosyć podobne, jednak którego z nich bardziej się opłaca zakupić? Z góry dziękuję za pomoc ;p

Merida: http://www.rowerymerida.pl/produkt968/race-80-rower-merida.html

B'Twin: https://www.btwin.com/pl/rowery-szosowe/rowery-szosowe-sportowe-wyczynowe/20149-rower-szosowy-triban-520.html

Opublikowano

Btwin ma wyższą grupę osprzętu, korbę Hollowtech, schowane pod owijka linki przerzutki. Merida mam dosc twarda korbę, bo 53-39, z kolei Triban ma nietypowo ale miękko 3 rzędy.

Opublikowano

Merida przy tym Tribanie to jakieś nieporozumienie...Płacisz ekstra za znaczek na ramie.

Opublikowano

Witam ,

zbliża się wiosna więc czas na zakup pierwszego roweru szosowego , chciał był aby geometria była tak miedzy wyścigową a enduro , rower ma służyć do pokonywania dystansów tak ok 200 kl no i kilka razy w sezonie zaliczyć amatorskie wyscigi ,

może kilka słów o mnie ,183wz noga ok 85cm więc to chyba będzie rozmiar 56 ,

od dłuższego czasu przeglądam fora więc jakieś swoje typy mam , chciał bym aby rower był na osprzęcie 105 , a teraz pytanie do was , jaki rower polecacie ??

moje typy to :

Triban 540 . FUJI ROUBAIX 1.3 ,  Focus Cayo AL  i jeszcze mocno sie zasatanawiam czy nie dołożyc do Tribana Ultra 900AF tylko czy warto w stosunku do 540 ???

może ktoś mi doradzić jeszcze coś innego wartego uwagi ??

Pozdrawiam 

Opublikowano

Ale rama w Meridzie dużo ładniejsza, a osprzęt można w przyszłości wymienić ;)  Ale jeśli chodzi o rower na już - no to Triban jednak obiektywnie będzie lepszym wyborem - wyższy osprzet i lżejsze przełożenia.

Opublikowano

A są jakieś trochę tansze propozycje (do 2000) warte uwagi, coś co ma raczej nie aluminiowym i nie stalowym widelcem?

A co do meridy to jedyne co mnie odstrasza to ta korba 52-39 :P

Opublikowano

Do 2000zł jedynie pozostaje szukać leżaków z poprzednich sezonów w Twoim rozmiarze. Jakiś Kross Vento 2.0 czy Marin Argenta są do dorwania w niektórych rozmiarach. Z nowych rowerów nawet Romet Huragan 2 przekracza 2000zł.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Okej, dzięki

A może właśnie ten Huragan 2. Jest onc warty, swojej ceny? Na korbie nie ma tak twardych przełożeń jak Merida, a osprzęt Sora i Tiagra chyba całkiem niezły