WojtekWojtek Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Nie pamiętam dokładnie - jakoś na wiosnę i przy najtańszych ENDURANCE było to ok 10%.
alelukasz Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Dzień dobry, Piszę prośbą o radę. Potrzebuję, a raczej muszę kupić drugi rower. Amatorsko trenuję triathlon i mam świetnie spasowany i objeżdżony rower TT. Okazało się jednak, że będę musiał popracować kilka miesięcy w dalekim kraju i chciałbym nie stracić treningowo tego czasu, a boję się z różnych powodów (niebezpieczne garażowanie roweru, średnie drogi w okolicy i lęk przed zmasakrowaniem sprzętu) wieźć tam swojego podstawowego sprzętu. I zapadła decyzja o drugim – szosowym, niedrogim i którego nie będzie mi specjalnie żal katować. Mało się znam na rynku rowerowym, dotychczas dobrze wychodziłem na sugestiach specjalistów (do pracy Strida, na zawody Merida Wrap Tri), ale chciałbym prosić Was o radę/weryfikację intuicji i dotychczasowego researchu. Podstawowe kryteria: niezawodność (na tyle, na ile to możliwe), wytrzymałość (asfaltowane, ale generalnie drogi), dużo jazdy po górach i w wysokich temperaturach (jeśli ma to znaczenie przy wyborze). Oprócz treningów, chciałbym też móc jeździć nim do pracy/na co dzień. Cena – tu celowałem od 2300/2700 zł. Nie chcę kupować używanego roweru (mimo że zdaję sobie sprawę z ew. zalet takiej opcji). Mam 183 cm wzrostu, ważę 69 kg, jeżdżę średnio 120/140 km w tygodniu, docelowo na nowym rowerze pewnie będzie to raczej 100/120. Zastanawiałem się nad opcjami dostępnymi w okolicy "od ręki", bo i trochę zależy mi na czasie: 1) Trek 1,1 2) Unibike Argon 3) Kross Vento 2,0 4) Merida Race 80 Proszę – ratujcie w wyborze:)
nctrns Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 B'Twin Triban 520/540. Mniej sportowa pozycja, ale włożysz szerokie opony na kiepski asfalt.
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Własnie miałem proponować tribana 520. Nie wiem jak daleki jest kraj, ale jeśli jest zachodni i mają tam Decathlon to kup go na miejscu. Odpadnie Ci problem z transportem a a na miejscu będziesz miał serwis za free
alelukasz Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Dzięki – Izrael, więc Decathlonu nie ma. Nie wiem, na ile to specyfika internetowych dyskusji, ale opinie na temat Tribanów, rowerów z Decathlonu w ogóle są mocno... spolaryzowane, dlatego od początku nie brałem tej opcji pod uwagę. Ale może to błąd?:)
nctrns Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Ich najtańsze rowery, zwłaszcza górskie, bywają problematyczne. Wyższe serie szosówek (ULTRA AF, CF) zbierają zawsze dobre recenzje. Triban 540 (poza budżetem w zasadzie) był w poprzedniej wersji bardzo fajnie złożonym rowerem z niezłymi możliwościami. W tej iteracji zaoszczędzili trochę na komponentach (korba, hamulce), ale to i tak jeden z lepszych rowerów w tej cenie.
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Decathlon z racji własnej sieci dystrybucji jest konkurencyjny cenowo. Nie wszystko zawsze działa super ale zazwyczaj rowery na danej grupie osprzętu są troszkę tańsze od konkurencji. Opinię popsuły im akcje serwisowe rtam (chociaż w sumie to dobrze o nich świadczy że dmuchają na zimne i przyznają się do błędów) oraz to że przecież są marketem... Plusem natomiast jest bezproblemowy serwis i to ze rowery po prostu robią co do nich należy. (a w przypadku np Warszawy są mniej atrakcyjne dla amatorów cudzej własności niż jakaś Merida) W przypadku Tribana 520 masz (poza kasetą) napęd Sora i heble dual pivot. i golenie widelca z węgla.... Przejedź się do sklepu i przymierz do niego
maszkara72 Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Jeśli do 2700 zł,to teraz znajdziesz krossa vento 3 w paru sklepach,który jest na kompletnej sorze,to półka wyzej od clarisa w vento 2,ja bym brał.Vento 3 zbiera pozytywne opinie użytkowników.
pawlus Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Witam. Rozglądam się za swoim pierwszym rowerem szosowym do 3000zł. Na chwilę obecną rozważam takie modele Kross Vento 3.0 2018 za 2800zł lub Giant Contend 1 2018 za 3100 w grę wchodzi też opcję Kross Vento 4.0 https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-4-0-nowy-giant-trek-merida-szosa-CID767-IDslj5l.html#7bdb1d1adb;promoted Niestety nie wiem czy warto pakować się w taki rower bez gwarancji i niepewną preszłością. Za Vento 3.0 przemawia cena, pełen karbonowy widelec i kaseta lepiej zestopniowana na płaskie tereny. Za Giantem geometria i dożywotnia gwarancja na ramę oraz rozmiar S lepiej dopasowany do mojego wzrostu Tak wyglądają moje wymiary https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#results Rowerem będę jeździł rekreacyjnie i zależy mi na dość spokojnej geometrii. Czy warto dopłacić do Gianta 300zł i czy rzeczywiście jest spora różnica w geometrii między tymi rowerami. Dzięki i pozdrawiam Paweł
alelukasz Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Bardzo dziękuję Wam za wszystkie sugestie. Przymierzyłem się do Krossa, Tribana i Meridy – wybrałem ostatnią opcję. Po prostu, jak wsiadłem na ten rower, poczułem się na nim najlepiej. Udało mi się namierzyć dobrą okazję w stacjonarnym sklepie, więc całość przebiegła bezproblemowo i wszystko mi pasuje. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za pomoc.
iwona12 Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Osobiście polecam rower szosowy z Bydgoszczy! To jeden z najlepszych zakupów jaki dokonałam w ostatnim czasie. Jestem meega zadowolona, a miałam tych rowerów już bardzo dużo [ciach] Edytowane 29 Marca 2018 przez SpiderMAN Edited by SpiderMAN
nctrns Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 @iwona12 ile płacą od posta? Czy sami sobie robicie taką reklamę po forach jak jest przestój w robocie?
SportStudio Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Akurat tutaj sprawa jest prosta, zdecydowanie Giant Contend 1 2018 gdzie jak sam piszesz masz dożywotnią gwarancję na ramę. Przymierzałeś się w ogóle do tego modelu? Co do pozostałych opcji to na pewno nie warto pakować się w rower o niepewnej przeszłości bez żadnej gwarancji na działanie osprzętu.
Dzikiocelot Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 To mój pierwszy post, więc przede wszystkim witam wszystkich użytkowników forum. Mam kilka nurtujących mnie pytać dotyczących mojego pierwszego roweru szosowego, który zamierzam w najbliższym czasie nabyć. Mieszkam na mazurach (podobno w rowerowej stolicy Polski, przynajmniej tak tytułuje się miasto) oraz studiuje w Warszawie, gdzie spędzam większość czasu. Do tej pory jeździłem na klasycznych rowerach turystycznych, ewentualnie jakiś fitness. Szosy nigdy nie miałem natomiast sport to dla mnie codzienność, więc nie wydaje mi żebym miał problem z taką jazdą, wręcz perspektywa szybszego i bardziej wymagającego roweru jest interesująca dlatego chce się zdecydować na rower szosowy. Na ten moment głównie będę poruszał się po Warszawie i okolicach, natomiast w wakacje zamierzam też wykorzystać mazurskie szlaki rowerowe. Przechodząc do rzeczy jedyne czego boje się w typowej szosówce to opona, nie wiem czy szerokość 25 nadaje się do miasta, nierówne drogi, czasami krzywe i dziurawe chodniki. Mam możliwość odkupienia od znajomego roweru KROSS VENTO 2.0 z 2017 roku, praktycznie nie jeżdżony. Kolega po prostu się przeliczył i nie podoba mu się jazda szosowa. Za rower chce jakies 1900 zł i myślę, że jest co ciekawa oferta, tylko ta opona.. Mój budżet to maksymalnie 2500 zł Czy możecie polecić mi coś jeszcze w tej cenie, może być rower używany. I czy moglibyście odnieść się jakoś do tego co napisałem odnośnie opon itp. Dodam jeszcze, że szukam raczej dużej ramy, ponieważ mam 193 cm wzrostu. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Puncu Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 A ile ważysz? Pytam z ciekawości bo kilka dni temu wróciłem do opon 25c, napompowane na 7 barów. Przy moich szalonych 60kg opona daje sobie świetnie rade w miejskiej dżungli. Był też moment że na tych oponach jeździłem po lasach i szutrach. Rower jechał jal typowy przełaj, tylko kopki piasek go zatrzymywał. Może to pomoże Ci w wyborze (rapowo )
Dzikiocelot Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Po świętach pewnie trochę więcej niż 88, ale 90 raczej nie przekraczam
Kajgana Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 To może coś w stylu gravel? Albo bardziej pochylona sylwetka w jakimś przełaju?
Andrzej Sawicki Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Przejedź się na tej szosie, bo cienkie opony będą bolały, szczególnie w dłuższych trasach. Im grubsze opony, tym wygodniej. W niektórych nowszych szosach można już zmieścić 32 mm, ale zwykle są to droższe modele z hamulcami tarczowymi. Jest też kategoria gravel/przełaj z oponami 34-40 mm, tyle że również tu będzie nie najtaniej. Jeśli budżet jest twardo ograniczony, to chyba zostanie rower miejski, np. coś z serii Merida Crossway Urban, z dokupionymi rogami. @Puncu, nie ściemniaj. Różnica między oponą 25 mm a 40 mm jest łatwo odczuwalna. Masz zupełnie inną dolną granicę ciśnienia i objętość balona. Jest różnica między "da się", a "będzie wygodnie".
Puncu Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Nie napisałem że będzie wygodnie tylko że się da. To nie jest tak że zjedzie z asfaltu i rower się rozpadnie, a o to pytał.Na coś co zmieści większą oponę budżet jest troche mały. Ja osobisć mam fitnessa z oponami 38c i napędem mtb.
Dzikiocelot Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Ok na pewno dokładnie sprawdzę tego Krossa, cena wydaje sie atrakcyjna, natomiast opinie na temat tych rowerow sa różne. Może mieliście z seria vento jakies doświadczenie? Maksymalnie naginając budżet mógł bym postawić na nowy model od rometa, mianowicie: http://m.romet.pl/Rower,ASPRE,10,735,736,14834,2018.html Jest sens wydać kwote 2800 za rometa? W tym przypadku opinie na temat samej marki sa raczej bardziej negatywne niz pozytywne. Ewentualnie rozważam jeszcze cos takiego, mimo że w budżet przekroczony już za mocno to rozsądnie jest zainwestować teraz niż martwic się później https://www.marinbikes.com/pl/bikes/nicasio Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Dzikiocelot
de Villars Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) 15 godzin temu, Dzikiocelot napisał: Mam możliwość odkupienia od znajomego roweru KROSS VENTO 2.0 z 2017 roku, praktycznie nie jeżdżony. Kolega po prostu się przeliczył i nie podoba mu się jazda szosowa. Za rower chce jakies 1900 zł i myślę, że jest co ciekawa oferta, tylko ta opona.. Jeśli jesteś absolutnie pewny stanu i kondycji roweru, to była by to całkiem niezła okazja. Oponami się nie przejmuj, bo ja na 23-kach pomykam po różnym asfalcie i dają radę, na komfort nie narzekam. Wprawdzie czasem łapię kapcie, ale nie wiążę tego z szerokością opony tylko albo za niskim ciśnieniem, albo przypadkowym wjechaniem na kamienie/dziurę gdzie szersza opona pewnie też nie wiele by pomogła. A jak się uprzesz, to szersze opony zapewne do Vento 2.0 też wsadzisz (do vento 3.0 i 4.0 wchodzi opona 32, więc z 2.0 będzie pewnie podobnie, a taka szerokość jest już naprawdę komfortowa). Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez de Villars
Andrzej Sawicki Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Powtarzam, przejedź się. Może faktycznie jesteś twardzielem i dasz radę na cienkich oponach. Jeśli nie, Romet jak najbardziej.
FinalBoss Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Na dniach planuję kupić szosę i tu mam dylemat. czy kupić vento 2.0 2018 (2600zł), vento 3.0 2017 (2699zł) czy huragana 3 (2750zł). Vento 2 mogę mieć od ręki, mieszkam obok salonu krossa, czy może dopłacić do vento 3 i mieć sorę? czy poczekać na huragana 3 (Nowe huragany mają być na początku maja) choć niczym specjalnym ten huragan się nie wyróżnia, poza tym że wizualnie bardziej podoba mi się od vento 3 ale mniej od vento 2 ;p Chyba nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdę? Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez FinalBoss
nowikone Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Osprzętowo ciężko będzie znaleźć lepiej ale producenta jakbyś poszukał to masz szerszy wybór niż Ci dwaj. Jeżeli pasuje Ci marka kross lub romet to spoko, jeżeli się wahasz bo mają korzystne ceny ale nie jesteś pewny co do marki to zastanów się dobrze . Znalazłem Ci jakieś dwie propozycje z pierwszej strony google . https://www.dobrerowery.pl/trek-1-1-c-h2-50-og?from=listing https://www.dobrerowery.pl/giant-contend-3?from=listing
WojtekWojtek Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 23 minuty temu, nowikone napisał: Osprzętowo ciężko będzie znaleźć lepiej ale producenta jakbyś poszukał to masz szerszy wybór niż Ci dwaj. Jeżeli pasuje Ci marka kross lub romet to spoko, jeżeli się wahasz bo mają korzystne ceny ale nie jesteś pewny co do marki to zastanów się dobrze . Znalazłem Ci jakieś dwie propozycje z pierwszej strony google . https://www.dobrerowery.pl/trek-1-1-c-h2-50-og?from=listing https://www.dobrerowery.pl/giant-contend-3?from=listing Contendy to można sporo taniej trafić: http://www.skutery-rowery.pl/index.php?cat_id=166&page=0&view=3&sort=default
Rekomendowane odpowiedzi