Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, ZeJn napisał:

Czyli najlepiej B'TWIN Triban 520

Tak, najlepszy stosunek ceny do jakości wśród nowych rowerów w tym budżecie.

Opublikowano

Dla samego osprzętu warto...
Choćby. Ja będę się starał polować na używkę 520tkę na wiosnę...

Opublikowano (edytowane)

@ZeJn a ty zaglądasz do specyfikacji czy tak nie bardzo?

Znów Claris...

Korba FSA Tempo na kwadrat...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, ZeJn napisał:

A jeszcze jeden przykład MERIDA SCULTURA 100 

Scultura 100 ma niepełny osprzęt Sory  (część jest na słabszym Clarisie). Więc zdecydowanie słabiej to wygląda.

Opublikowano (edytowane)

A jeśli miałbym zakres 3000 zł to dalej B'TWIN Triban 520 jest najlepszy w tej cenie?

Edytowane przez ZeJn
Opublikowano (edytowane)

Możesz już poszukać roweru na osprzęcie wyższym czyli na Tiagrze lub powyżej 3000 tyś na jeszcze wyższym osprzęcie czyli 105:

http://bikeboys.pl/romet-huragan-4-2017.html

http://www.secesja.pl/do/item/Nivolet-Tour-2-2016/NivoletTour2

http://www.secesja.pl/do/item/ARGON_2017/ARGON

Tylko prawda jest taka że jeśli jesteś początkującym zawodnikiem to  między przykładowo 105 a Sora nie zobaczysz i tak różnicy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
46 minut temu, ZeJn napisał:

A jeśli miałbym zakres 3000 zł to dalej B'TWIN Triban 520 jest najlepszy w tej cenie?

Tym sposobem to można po 500 dojść do 10k :P;)

Opublikowano
Teraz, SpiderMAN napisał:

Tym sposobem to można po 500 dojść do 10k :P;)

Pytam się bo 3000 zł to maksymalna cena więcej nie mam ;)

Opublikowano (edytowane)

Triban 520 wypada cenowo bardzo dobrze,

jeśli znajdziesz w tej cenie rower z korbą i przerzutkami oraz klamkomanetkami Shimano Sora lub wyżej to brałbym takowy.

Poniżej Sory imo nie warto, ponieważ 8 rzędów, oraz korby na kwadrat to już przeżytek.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
12 minut temu, ZeJn napisał:

Pytam się bo 3000 zł to maksymalna cena więcej nie mam ;)

Nie wydawaj wszystkiego na rower,  zostaw sobie pieniądze na pedała SPD, buty SPD, jakiś licznik itp. Bierz Tribana będziesz zadowolony B|

Opublikowano

A co powiecie na Krosa Vento 2.0 2016? wiem znowu claris i korba octalink ale wyrwiesz go za niecałe 2 k za resztę kupisz buty,pedała,spodenki itp. jak masz 15 lat to i tak za jakiś czas rama będzie za mała .

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie boisz się bardziej sportowej geometrii i dołożysz 300zł, to Huragan 3 w rozmiarze 52 będzie fajny. Rama jest długa nawet w małej rozmiarówce, więc teraz możesz dać krótszy mostek, a jak podrośniesz to założysz dłuższy.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6954520957

Ale tak jak napisałem - geo jest tu mniej wygodne niż w szosach typu Triban i na początku może to trochę zrazić.

Edytowane przez piterrrxd
Opublikowano

Kto chętny do pomocy?

Triban 520 czy Marin Argenta Comp?

Z wyraźnych zalet Tribana to lepsza korba, Marin to marka i chyba lepsza rama i ładniejsze malowanie. Nie wiem jakie ma koła ale w Tribanie grubasy narzekają że miękkie. 

Co wybrać? Może udałoby się jeszcze kilka rundek zaliczyć przed zimą

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich
Przymierzam się do zakupu pierwszej szosówki i proszę o porady.
Budżet skromniutki 2,700 na razie znalazłem dwa rowerki

http://allegro.pl/2017-eries-eveo-road-tiagra-i6764678660.html

https://salon-rowerowy.pl/road-triathlon/7529-rower-kross-vento-3-2017-przeglad-i-transport-gratis-7-dni-w-hotelu-gratis-losowanie.html

Problemem jest wielkość ramy mieszkam w małym miasteczku gdzie są tylko dwa sklepy z rowerami i w żadnym nie ma roweru z ramą 53 mój wzrost to 170 długość nogi 81  nie mam możliwości by przejechać się rowerem na takiej ramie i sprawdzić czy jest to właściwy rozmiar to jest właśnie największa prośba o pomoc w wyborze rozmiaru ramy.jazda rowerkiem tylko asfalt od czasu do czasu dla zabawy trochę pościgać się,w sezonie parę razy są organizowane zawody
 może, że macie jakieś propozycje rowerów do 2700
Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Poważnie pomyśl, aby wyjąć 50-100 zł z tego budżetu na dojazd do większego miasteczka w celu przymierzenia kilku rowerów. Internet na pewno pokaże salony popularnych marek w okolicy. Moim zdaniem nie warto ryzykować, bo zły rozmiar wyjdzie o wiele drożej.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Popieram kolegę Andrzeja jak możesz to lepiej sprawdż bo nieraz na żywo coś i wygląda inaczej co wiadomo kupujemy trochę wzrokowo,pozdro.

Opublikowano

zgadza sie najlepiej pojechać przymierzyć,cały czas jest taki plan tylko trochę czasu brakuje dlatego pytam sie na forum.

Opublikowano

może zadam pytanie trochę inaczej w sklepie przymierze rower może sprzedawca pozwoli kawałeczek przejechać się na co zwrócić szczególna uwagę podczas takiej jazdy próbnej po czym poznam ze jest to właściwy rozmiar??

Opublikowano

Wysokość rury górnej - czy nei dotyka kroczka, nieprzyjemne będzie awaryjne zeskawianie z siodełka i natrafienie na taka rurkę pewną częścią ciała, a przy okazji łatwiejsze będzie wsiadanie i zsiadanie.

Sprawdź czy rower za bardzo Cię ie wyciąga, aczkolwiek nie mając doświadczenia może być to ciężkie, któś tu na forum podał metodę, ze powinieneś widzieć przednia piastę jadąc "na łapach".

Sprawdź kilka rowerów czy bardziej pasuje Tobie rama endurance (bardziej wyprostowana pozycja) czy typowo wyścigowa.

to tak w skrócie :)

Opublikowano

Dodałbym jeszcze, że każdy producent ma lub powinien mieć tabelkę, w której podaje chociażby przedział wzrostu odpowiadający danemu rozmiarowi ramy. Od tego bym zaczął gdy wejdzie się do sklepu i rozejrzy co stoi w sklepie. Sprzedawca powinien także pomóc w doborze odpowiedniej ramy/roweru oceniając pozycję na rowerze.