Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.11.2017 o 06:40, szymekxx napisał:

może zadam pytanie trochę inaczej w sklepie przymierze rower może sprzedawca pozwoli kawałeczek przejechać się na co zwrócić szczególna uwagę podczas takiej jazdy próbnej po czym poznam ze jest to właściwy rozmiar??

Unikałbym sklepów w galeriach handlowych, najlepiej wybadać który sklep w Twojej okolicy ma dobrą renomę i w miarę korzystne ceny. Dobry sprzedawca na pewno pozwoli przejechać się na rowerze i w fachowy sposób doradzi, a może nawet w cenie roweru gratis będzie bikefitting. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dobry wieczór, właśnie planuję kupować nowy rower szosowy ale niestety na rynku jest tyle możliwości, że aż trudno wybrać. Mój budżet to myślę, że około 3000zł +/- zależy czy będzie warto dołożyć. Chciałbym rower przyszłościowy abym mógł go z czasem przerobić na lepszy osprzęt. Nie planuję jeździć zawodowo tylko trasy po pracy 50km +/- a jak będzie czas to i więcej. Na co aktualnie warto zwrócić uwagę. Pozdrawiam :)

Myślałem nad tym:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html

A i kolorystyka szary,  czarny, niebieski ponieważ mój cały ekwipunek na rower jest takich kolorów :)

Edytowane przez KsD
Opublikowano

I w tej cenie nic lepszego raczej nie znajdziesz. Może Fuji Sportif 1.5 na tarczach, jak znajdziesz dobrą okazję.

Opublikowano
54 minuty temu, nctrns napisał:

I w tej cenie nic lepszego raczej nie znajdziesz. Może Fuji Sportif 1.5 na tarczach, jak znajdziesz dobrą okazję.

Fuji Sportif 1.5 jest bardziej typu gravel, jak mi się wydaje. Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje nie śpieszy mi się mocno :)

Opublikowano

To taki sam gravel jak triban :D Po prostu szosa o wygodnej geometrii do której można upchnąć szersze opony.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nctrns napisał:

To taki sam gravel jak triban :D Po prostu szosa o wygodnej geometrii do której można upchnąć szersze opony.

No i chyba wybiorę tego Tribana lepszego sprzętu w tej cenie nie ma a ma wiele możliwości bidony, bagażnik itp. A jakby chcieć to przy tych hamulcach można wsadzić szersze oponki na lekki teren? No i kwestia rozmiaru ramy przy 172/3. Jaki byłby najlepszy rozmiar teoretycznie przy 172/3 S czy M? Któregoś dnia mam zamiar jechać do decathlona zobaczyć czy mają coś na miejscu.

Edytowane przez KsD
Opublikowano

Do Tribana wchodzą slicki do 35mm, powinno się udać zmieścić jakoś 32mm z lekkim bieżnikiem. Ja przy 176cm wzrostu brałbym M. Przymiarka zawsze dobry pomysł. W razie czego 500 i 520 mają tą samą ramę.

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Weź M miałem Tribana 520. To ta sama rama tylko osprzęt Sora. Bardzo dobry rower. Przy S jest za duże haczenie butem o przednie koło. 

Opublikowano
7 godzin temu, Ireneusz Maśliński napisał:

Weź M miałem Tribana 520. To ta sama rama tylko osprzęt Sora. Bardzo dobry rower. Przy S jest za duże haczenie butem o przednie koło. 

Ja miałem Tribana 500 w rozmiarze 54 ale wiem, że miałem tam problem z bólem tyłka i drętwiały mi palce w butach po dłuższej jeździe. Możliwe, że to była wina złych ustawieniach siodełkach bloków bo wcześniej jeździłem na pedałach z noskiem. I teraz chciałbym dobrać ramę na 100% dobrze bo ten rowerek zostanie u mnie dłużej :)

Ireneusz Maśliński
Opublikowano
7 godzin temu, KsD napisał:

Możliwe, że to była wina złych ustawieniach siodełkach bloków bo wcześniej jeździłem na pedałach z noskiem.

Oczywiście ustawienia są ważne, ale ja wymieniłem też siodełko. To oryginalne było za twarde i nie dla mnie. 

Drętwienie palców stopy z moich doświadczeń jest spowodowane zbyt ciasnym butem, albo za ciasno zawiązanym. Do jazdy but musi być luźniejszy niż do chodzenia. 

Opublikowano

@Ireneusz Maśliński o jakim luźniejszym bucie piszesz do jazdy.But ma być dopasowany do stopy.Po co wymyślono tyle systemów wiązania ,regulacji,klamry,BOA , czy nawet jak w Sidi regulacje w strefie pięty,do tego wkładki termoformowalne-chyba nie po to, żeby but do jazdy był luźniejszy lub jak piszesz lżej zawiązany ^_^To nie sztuka kupić buty na promocji lub innej wyprzedaży,bo było taniej lub okazja ,a że nie dopasowany do stopy ,albo większy o cm ,to nic włoży się ze dwie wkładki jak to już ktoś polecał tu na forum i będzię OK :D Później wychodzą takie sytuacje z pieczeniem stopy,drętwieniem palców,obtarciami itp itd.Trzeba mierzyć buty ,najlepiej od kilku producentów.

Ireneusz Maśliński
Opublikowano
21 godzin temu, Gregory34 napisał:

o jakim luźniejszym bucie piszesz do jazdy.But ma być dopasowany do stopy.

Nie interesuje mnie teoria. Mówię o własnym doświadczeniu. Mam trzy pary butów z blokami dobrej jakości i kiedy za mocno zaciągnę, to stopy drętwiwją. Popuszczę - przechodzi. Stopa musi mieć możliwość przesuwania się w bucie oczywiście w granicach rozsądku, aby pobudzać krążenie, szczególnie jak jest zimno. Nie jestem wyczynowcem, więc nie wiem wszystkiego,ale jeśli chodzi o przejechany dystans, to dwa razy już mateczkę Ziemię objechałem. Proponuję zwracać się do innych z szacunkiem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ireneusz Maśliński napisał:

Proponuję zwracać się do innych z szacunkiem. 

A to niespodzianka :D gdzie zwracałem się do Ciebie jakoś obraźliwie lub w jakiś inny nie kulturalny sposób.Bo jakoś nie mogę się dopatrzeć tego w swoim poście.

Opublikowano

Witam.

Chciałbym poprosić o pomoc w zakupie nowego aczkolwiek pierwszego w moim życiu roweru na szosę do tej poru poruszałem się tylko crossówką, a chciałbym spróbować czegoś nowego. Nie wiem co byłoby dla mnie najlepszym rozwiązaniem ponieważ nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Trochę czytałem na temat geometrii ram, napędów i chyba się w tym pogubiłem ponieważ naczytałem się o niewygodnych ramach, bolących plecach, brakujących twardych lub miękkich przełożeń cokolwiek to znaczy i wystraszyłem się że mogę kupić coś złego dlatego chce się poradzić. Potrzebuję roweru dla początkującego na którym będę się czuł wygodnie, na którym wyjadę pod każdą górkę i któremu też nie będzie straszna jakaś polna czy kamienista droga.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

Szosówka to tylko na asfalcik więc odpada, z graweli to ciężko coś dorwać w tej cenie (jedynie chyba ten https://rower.com.pl/aspre-990888?cPath=6_699_8036& - napęd claris więc kaseta 8 rzędowa, kompaktowa korba z dość miękkimi przełożeniami to chyba na +, albo używki)  a z fitnessów to nie wiem bo nie siedzę w temacie. Co do niewygodnych ram to w gravelach raczej są wygodne (chodzi o pozycję bardziej pochylona jest mniej wygodna) a brakiem twardych przełożeń bym się nie martwił (no chyba, że trenujesz codziennie na kolarce z korbą 50+ zębów)

Opublikowano
Dnia 12.01.2018 o 09:17, Ireneusz Maśliński napisał:

Gdybyś napisał czemu postanowiłeś się rozstać z Triban'em, było by to bardzo pomocne w rozterkach kupić czy nie kupić. 

Opublikowano (edytowane)

@qqaazzxx toś mi ćwieka zabił tym romkiem... Już byłem zdecydowany na Kross vento 2 2018. Bo i cena dobra, i na clarisie, i nawet piasty sory. A teraz w podobnej cenie można kupić gravela. A mam już Rometa ramblera i bardzo sobie go chwale. ..

W tej cenie najlepszym rowerem szosowe według wielu osób jest B'twin triban 520.... Ale jakoś dla mnie ten rower jest nie ładny...  Za to można szersze oponki do niego wrzucić i zrobić coś w stylu gravela. 

Edytowane przez Kajgana
Opublikowano

Moim zdaniem do Twoich zastosowań, to masz już rower, który spełni te wymagania. Wiem, bo sam od kilku lat mam rower crossowy.  Jeżeli chcesz poczuć różnice to chyba zwykła szosa będzie najlepszym wyborem. Oczywiście wtedy odpadają polne ścieżki.  Jeżeli jednak takie rozgraniczenie nie wchodzi u Ciebie w grę, to szukaj coś właśnie z graweli.

• Lubię to! 1
Ireneusz Maśliński
Opublikowano

On zaraził mnie kolarstwem szosowym. To bardzo dobry rower. Zapragnąłem mieć jeszcze lepszy i kupiłem Radon Ignite. Tribanowi założyłem opony 35C i służył mi przez niecały rok za gravel. Był bardzo dobrym szybkim gravelem, bo to przecież szosówka, jednak miał wadę,, za słabe hamulce na teren i dodatkowo, gdy się zabrudziły felgi to niemiłosiernie się zciierały. Dlatego gdy była okazja to sprzedałem go i kupiłem prawdziwy gravel Anyroad. Anyroad w terenie spisuje się lepiej, ale na szosie i szutrze Triban był lepszy. Wiadomo, że im więcej zapłacisz tym więcej masz, ale Triban jest wart swojej ceny. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 godzin temu, Kajgana napisał:

W tej cenie najlepszym rowerem szosowe według wielu osób jest B'twin triban 520.... Ale jakoś dla mnie ten rower jest nie ładny.

Mam tak samo gdyby nie to malowanie to chyba bym się na niego zdecydował ale i tak go jeszcze nie przekreślam.

14 godzin temu, Papynsky napisał:

Moim zdaniem do Twoich zastosowań, to masz już rower, który spełni te wymagania. Wiem, bo sam od kilku lat mam rower crossowy. 

To już jest tak stary i zajeżdżony rower że sypie się w oczach, a i technologicznie zacofany że tak czy siak i tak jakiś muszę kupić.

Sam wypatrzyłem jeszcze takie może któryś z tych: Kross Pulso 2.0, Cube SL Road- nie wiem czy go dostane w mojej okolicy, Merida Speeder 200- ten trochę drogi no ale jakby miał być dobry.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.01.2018 o 11:51, Obcy napisał:

naczytałem się o niewygodnych ramach, bolących plecach,

Rama będzie niewygodna jak będzie w złym rozmiarze.

Dnia 16.01.2018 o 11:51, Obcy napisał:

...brakujących twardych lub miękkich przełożeń...

To co dostajesz od producenta jest zazwyczaj bardzo uniwersalne. I jeśli są to twoje pierwsze kroki będzie wystarczające.  Wraz z upływem kilometrów i nieodzownym zużyciem napedu będziesz miał jasność w którym kierunku musisz iść .

Osobiście początkowo każdą hopkę pokonywałem wykorzystujac 34 zęby z przodu i 28 zębów z tyłu,  ale to było 25 kg i 8000 km temu. Na dzień dzisiejszy 34 zęby to za mało więc zmieniłem mniejszy blat korby na 39 zębów a największą koronka kasety ma 25 i jest na dzień dzisiejszy idealnie.

Edytowane przez GBike
Opublikowano

Jak weźmiesz Aspre, nagraj jakiś film i wrzuć, lub zdjęcia. Poza jedną gazeta nigdzie go jeszcze nie widziałem :)

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka