Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam sie nad kupnem szosy najbardziej przekonuje mnie romet huragan 2.0 ale słyszałem złe opinie o tej firmie.Czy to prawda ze to chińczyk ?Drugim wariantem jest triban 520 ale ten akurat ma napęd 3 rzędowy.

Edytowane przez Matt
Opublikowano
26 minut temu, borson napisał:

Zastanawiam sie nad kupnem szosy najbardziej przekonuje mnie romet huragan 2.0 ale słyszałem złe opinie o tej firmie.Czy to prawda ze to chińczyk ?Drugim wariantem jest triban 520 ale ten akurat ma napęd 3 rzędowy.

Też słyszałem taki pogląd że ramy Rometa to chińskie są. Jeżeli chodzi o napęd Tribana to i tak wcześniej czy później go zajeździsz i będziesz musiał wymienić.

• Pomógł 1
Hubert Rzechowski
Opublikowano

Większość rowerów pochodzi z Azji i nie ma w tym nic dziwnego. Myślisz, że Treki czy Cannondale wyjeżdżają do nas z USA?

Opublikowano

Azja to dość szerokie pojęcie 9_9 podobnie jak "chińska" jakość. Jest na rynku "chińskie" dziadostwo, ale wystarczy że kontrolerem jakości będzie mieszkaniec Taiwanu i można być pewnym że żaden bubel nie opuści fabryki.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja jak myślałem o zakupie szosy w podobnym budżecie, to większość polecala mi Decathlonowego Tribana - jako dobry sprzęt na start i jako bazę do późniejszy ewentualnych upgrade.

Opublikowano

Skąd takie inf. że to kiepskie chinczyki ? 

Ja przymierzam się do kupna Huragana 3 - cena jest mega korzystna (tiagra za 2850zł) i ma być dostępny na dniach. 

Czy ktoś zna kogos kto jeździ na tych Huraganach i ma jakies dokładne inf. ?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sergiusz napisał:

Słyszałem takie info od dilera Rometa. Ale to że coś pochodzi z Chin nie znaczy że to jest kiepskie. Wszystko zależy z czego jest to produkowane i kto pełni nad tym nadzór techniczny. Na potwierdzenie swojego twierdzenia odnośnie jakości przytoczę przykład z dziedziny fotograficznej. Jak powszechnie wiadomo marka Canon pochodzi z Japonii i produkuje sprzęt fotograficzny o jakości ze światowej półki. Proces produkcji obiektywu wymaga dokładności oraz materiałów najwyższej jakości i nie ma miejsca na jakikolwiek błąd czy skazę bo po prostu obiektyw nie będzie nadawał się do użytku. Jedna z fabryk Canona znajduje się w Chinach.

• Pomógł 1
Opublikowano
22 godziny temu, Sergiusz napisał:

Ja przymierzam się do kupna Huragana 3 - cena jest mega korzystna (tiagra za 2850zł) i ma być dostępny na dniach. 

Czy ktoś zna kogos kto jeździ na tych Huraganach i ma jakies dokładne inf. ?? 

Niestety ale Huragan 3 ma być dostępny "na dniach" od marca tego roku. Sam czekałem ale zrezygnowałem.

Opublikowano

Z Chinami to jest tak, że z tej samej fabryki może wyjść coś dobrego i tanie badziewie, Wszystko zależy od kontroli jakości. jak ma to być rzecz firmowa to kontrola jest lepsza i produkt droższy. Jak tani no name - odwrotnie. Ale podobno bywa i tak, że ta sama firma "po godzinach" potrafi wypuszczać podróbki - czyli nielicencjonowane, tańsze rzeczy niby-firmowe, ale już nie tak dokładnie kontrolowane...

Tak że generalnie problem nie jest prosty, a termin chińszczyzna może oznaczać wszystko...

Opublikowano (edytowane)

Witam jako ze chce zacząć swoją przygodę z kolarstwem szosowym głównie bo to aby brać udział później w zawodach tri. I borykam się od pewnego czasu z wybraniem pierwszej szosy i znalazłem na sprzedaż taki model treka z cena za jaka jestem w stanie go wziąć https://www.olx.pl/i2/oferta/rower-szosowy-trek-one-series-1-2-2016-CID767-IDlY4yE.html#:fcde0daabd wydaje mi się ze będzie na mnie pasował mam 185 wzrostu. Szukam czegoś do max 2300-2500

Edytowane przez Danielo
Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Fajna szkapa, ja jeżdżę także na pierwszej szosie od przeszło roku - na Triban 520 B'twin. Złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, sprawdził się tak dobrze, że zaraził mnie kolarstwem szosowym i postanowiłem kupić wypasa na lepsze okazje, a Tribanem  będę jeździł na codzień. Zamieściłem tu temat w sprawie Radona, na razie nikt nie odpowiedział. Obecnie Tribana nówkę można dostać za 2300. Klasa roweru podobna do tego co wybrałeś, moim zdaniem ładniejszy i nowy, ale jeśli wolisz Treka, to niezły. Osobiście wolałbym do gościa pojechać i obejrzeć, bo rower to trochę tak jak buty. Pozdrowienia. 

Opublikowano

Fajny rowerek na początek, ale jakbym miał kupować, to jak wyżej. Pojechałbym się do niego przymierzyć. 

Opublikowano

Mam nadzieję, że ten post jest przed zakupem roweru. 

Osobiście uważam, że jeśli chcesz kupić używke - nigdy przez internet. Przez internet szuka się ogłoszeń, a kupuje osobiście. Jest to kwestia zabezpieczenia się przed oszustami, którzy potrafią sprytnie robić zdjęcia, które nie pokazują uszkodzeń. Wielokrotnie się zdarzało, że na serwisach typu olx czy allegro zamieszczane były ogłoszenia z rowerami wyglądającymi świetnie. Po rozpakowaniu okazywało się, że z drugiej strony rama pęknięta albo inna poważna wada. Oczywiście ja wyrażam takie a nie inne stanowisko, gdyż nie jestem bogatym człowiekiem i nie chce wywalać pieniędzy w błoto, a zarazem zależy mi bardzo na bezpieczeństwie. 

Jest jeszcze coś takiego jak gwarancja na ramę. Z tego co pamiętam z regulaminu treka gwarancja nie przechodzi na 2 właściciela. 

Przy zakupie zapytaj się o książkę serwisową od roweru. Tam z tyłu są druczki do wypełnienia o sprzedaży roweru. Warto to zrobić przy zakupie. Jeżeli sprzedawca powie, że nie ma takowej książki- już powinna zapalić się lampka w głowie (czy aby na pewno ten rower nie został skradziony) 

Jeszcze parę słów co do nowego roweru. Gdy kupujesz sam rower w autoryzowanym punkcie sprzedaży to po jego zarejestrowaniu na stronie treka dostajesz ORGARNICZONĄ dożywotnia gwarancję na ramę. Coś się dzieje - można próbować oddać na gwarancję. 

Trek zapewnia też takie coś jak trek care(czy jakoś tak) - polega to na pomocy treka w wypadku uszkodzenia włókna carbonowego z przyczyn złego elsploatowania roweru. Wtedy się do nich zgłaszasz i kupujesz widelec czy cała ramę za mniejszą kwotę. Jak mniejsza- tego ci nie powiem, bo po prostu nie wiem. 

I na koniec - nowy trek 1.2 z ubiegłego roku powinieneś kupić poniżej 3 tys zł w większym sklepie rowerowym. 

Ja osobiście też stałem przed wyborem - nówka czy używany. W mojej okolicy nie było za bardzo ciekawych ogłoszeń, więc wybrałem się do sklepu. I nie uważam, żebym zrobił w tej kwestii błąd ;) 

Życzę trafnego wyboru ;) 

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za poradę oczywiście wszystkie ogłoszenia które przeglądam są z okolicy w ciemno napewno bym takiego sprzętu nie kupował, co do zakupu cały czas przeglądam i szukam czegoś ciekawego 

Udało mi się coś takiego znaleźć https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-scott-speedster-30-l-56-model-2014-CID767-IDmAUHi.html#4d10069ca0 co myślicie ?

Edytowane przez Danielo
Opublikowano

Odświeżę temat ponieważ mam możliwość kupna Fuji Sportif 2.1 2016 za ok 2400 nowy czy będzie to lepszy wybór od tribana?  Dziękuję za odpowiedzi. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To mój pierwszy post na tym forum, tak więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Chyba dobrze że tu trafiłem, bo widzę że są tutaj ogarnięci ludzie którzy w miarę potrzeb służą pomocą :)

Przechodząc do rzeczy. Zastanawiam się nad kupnem kolarzówki. Jeśli chodzi o mnie to mam 23 lata. Do 18 roku życia jeździłem jako tako szosowo z tym że były to raczej niedługie wyprawy a rower który miałem dostępny to był jakiś prosty, stalowy rower taki pomiędzy szosówką a góralem (bez amortyzatorów, zwykła rama, opony grubsze niż w szosówkach, ale cieńsze niż w góralach). Niestety sytuacja wymusiła przeprowadzkę do bloków, no i od tamtego czasu niewiele jeżdżę i powoli odczuwam, że coraz bardziej „dziadzieję” i trzeba coś w życiu zmienić :P Tak więc można uznać mnie za amatora.

Tak więc myślę nad kupnem roweru szosowego. Preferencje stylu mojej jazdy określiłbym raczej jako wyścigowe (nie lubię jeździć wolno, jeśli wiem że jestem w stanie jechać szybciej), więc do takiego stylu miałby być ów rower przystosowany. Mieszkam w Łodzi i moje wypady planuje po typowo asfaltowych drogach. Cena jaką chciałbym przeznaczyć na rower to ok. 3000 zł. Oczywiście jeśli dołożenie paru złotówek zapewniłoby jakieś znaczne benefity to jestem w stanie coś jeszcze dorzucić. Teraz przechodząc do mojego problemu, a mianowicie moje chyba mało standardowe proporcje ciała. Przy wysokim wzroście mam bardzo długie nogi, a krótki tors. Stąd „wrzucając” moje dane do kalkulatora otrzymuję takie wyniki:

Actual inseam	93 cm
Trunk		61 cm
Forearm		34 cm
Arm		65 cm
Thigh		63 cm
Lower leg	60 cm
Sternal notch	155 cm
Total height	187 cm 

competitivecyclist.com bike calculator:

top tube length		53.4 - 53.8 cm
seat tube range CC	61.4 - 62 cm
seat tube range CT	63.3 - 63.8 cm
stem length		10.1 - 10.7 cm
BB saddle position	86.1 - 88.1 cm
saddle handlebar	53.4 - 54 cm
saddle setback		7.9 - 8.3 cm
seatpost type		setback

ridley-bikes.com:

stack (efektywna wysokość):	55,9 cm
reach (efektywny zasięg):	39,6 cm

Spośród różnych rowerów występujących w różnych propozycjach nie udało mi się znaleźć żadnego, który by mi przypasował. Prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc co mógłbym z tym zrobić i co ewentualnie wybrać.

Opublikowano (edytowane)

Ja prawdopodobnie wybiorę dla siebie rower z ramą 63cm ponieważ wszelakie suche kalkulatory i ogólne wzory tak doradzają (insteam bez obuwia [dla mnie 96cm] x 0.66 dla szosówek), ale zanim zamówię rower online, wybiorę się do sklepu i przymierze kilka rowerów bardziej szanowanych producentów aby empirycznie stwierdzić co będzie dla mnie lepsze. Krótszą ramę, zwrotniejszą można jeszcze rekompensować długością mostka i rodzajem sztycy, ale w dłuższej, stabilniejszej możliwości będą ograniczone.

Górna rura musi być między 5 a 10cm pod kroczem (standover) wg Cannondale'a i wg Canyona.

Edytowane przez js12
Opublikowano

Hej

Szukam dobrego roweru który będzie dobrze służył. Środki które mam to 3tys i zastanawiałem się nad GIANT i KELLYS, patrzyłem również za krossem ale nie podoba mi się vento. Jeżeli macie jakieś pomysły na pierwszy rower szosowy chętnie zobaczę. Najlepiej tex jak by miał widelec z włókna węglowego, jest możliwość dołożenia jakiejś sumy pieniędzy. 

Z góry dziękuję za pomoc☺️

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Rozważ ten :

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html

Ja mam Tribana 520 na Sora i sobie chwalę, bardzo dobry rower. Ten jest na 105, za tą cenę nigdzie nie dostaniesz stopiątki. Mam od niedawna Radona na 105 i jest ekstra. W Tribanie 540 masz też hamulce dual pivot, które są bardzo dobre. Jest też w kolorze czerwonym. 

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8364452.html

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że to Twoja pierwsza szosa? Ja również dokonywałem takiego wyboru 2 miesiące temu w identycznym budżecie, wybór padł na Giant Contend 1. Przyzwoity osprzęt i wygodna geometria endurance. Karbonowy widelec. No i jeszcze suport Hallowtech II wkręcany, a nie jakieś wciskane i problemowe PressFity jak ja to nazywam 'piszczałki' ;) Z pierwszych wydatków to polecam zainwestować w karbonową sztycę i można śmigać. Chyba, że w przyszłości chciałbyś się pościgać na takim rowerze, to niestety Contend ze swoją geometrią odpada. Spokojnie utargujesz cenę na 3000-3100 zł. Gorąco polecam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Właśnie oglądałem tego gianta jest bardzo ciekawy ale właśnie nigdzie nie mogłem znaleźć jakieś polecenia. Bardzo dziękuję za pomoc 

Opublikowano
2 godziny temu, Artash napisał:

Właśnie oglądałem tego gianta jest bardzo ciekawy ale właśnie nigdzie nie mogłem znaleźć jakieś polecenia. Bardzo dziękuję za pomoc 

Jak chcesz dopytać o szczegóły, to śmiało pisz w prywatnej wiadomości. Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania skoro interesuje Cię ten model :)

Opublikowano (edytowane)

Siema. 
Szukam szosy w przedziale 2.5k do 2.8k maksymalnie. 
Znalazłem 2 rowerki. 
https://www.merlincycles.com/felt-z85-road-bike-2016-93845.html
oraz 
https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_3,10,713,714,14575,2017.html
Posiadał ktoś jeden z tych rowerów i może się wypowiedzieć odnośnie jakości itd.?
Zastanawia mnie rama w romecie tzn. Jest bardziej wyścigowa. Pozycja będzie się mocno różnić od ramy typu endurance?
Patrzyłem tribana ale nie podoba mi się rama. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Edytowane przez nazwa
Opublikowano

Coś Ci sie chyba pomyliło w tytule... masz link do Felta :P a takiej marki jak Merin nie widziałem :P