kaido2 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Kup sobie Tribana 100 i po kłopocie. Tribany mają ramy o geometrii typowej endurance ( wysoki sloping, krótka rura pozioma dająca bardziej wyprostowaną pozycję)
Bronek5 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zakupiłem Trek Domane AL4 2018. Po 2 przejazdach super, ale jeszcze muszę pokombinować z mostkiem.
Borek123 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć. Chciałbym kupić pierwszą szosę, najlepiej endurance, budżet ok. 3000zł. Rozmiar 57-58cm (długość nogi 86cm). Rower do szybszych pojeżdżawek, do tej pory jeździłem na rowerze crossowym (Spartacus Cross 3.0), poza tym, że szybko zajeżdżałem napędy to byłem zadowolony, tereny na jakich jeżdżę są ogół płaskie i asfaltowe. Poza asfalt nie zamierzam raczej zjeżdżać, trasy do 100-150km na strzał. Póki co bardziej patrzę w stronę nowych rowerów (u zaufanych sprzedawców nie znalazłem nic ciekawego w moim budżecie). Poczytałem trochę forum i temat, chciałem kupić Tribana RC500, ale niestety nigdzie nie jest dostępny, Decathlon odpowiedział, że nie wie kiedy rowery będą dostępne. Póki co moje typy to: Kross Vento 2.0/3.0 Romet Huragan 2/3 Specialized Allez 2018 Giant Defy 4 DEMA LEONY 1.0 Merida Scultura 200 2019 KELLYS ARC 30 2017 Specialized, Giant, Dema, Vento 2.0 są na clarisie, pozostałe na sorze. Meridę znalazłem w rozmiarze 56cm i zastanawiam się czy nie będzie za mała. Na który rower najlepiej się zdecydować? Najbardziej skłonny jestem ku Meridzie, ale martwi mnie rozmiar. Ewentualnie moje pytanie czy Triban RC500 w rozmiarze XL będzie na mnie ok? Nie wiem czy nie będzie zbyt duży. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Borek123
tokki Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Czołem forumowicze, chciałbym nabyć rower szosowy ale mam pewien dylemat, specyfika sportu który uprawiam powoduje że muszę trzymać wagę w okolicach 120kg, po za sezonem pozwalam sobie na zmniejszenie trochę masy mięśniowej, ale też nie znaczenie. I właśnie waga stanowi pewien problem, czy w tym przedziale cenowym uda mi się kupić rower który nie złoży się pode mną ? Nie chce gravela, mam obecnie marina 4 corners którego dostałem i to nie jest to, jest ciężki i nawet zmiana kół tu niewiele pomogła.
Flash1 Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Tak jak obiecałem (zdjęcia) to mój KROSS VENTO 2.0 (2020) Kupiłem go w połowie lipca nie miałem kiedy jeździć więc ma przejechane mało dopiero ponad 600 km. We wrześniu niestety nie było kiedy pojeździć jeszcze 😬. Jestem zadowolony z zakupu to był dobry wybór, bardzo fajny rower. 👍 Mogę śmiało polecić jako tanią szosę. Ale jakbym miał kupić drugi raz to może wybrałbym gravela bardziej niż szosę. Ze względów tylko i wyłącznie praktycznych bo bym miał więcej dróżek do objechania bo z warunkami do szosy ciężko w mojej okolicy albo duży ruch na drogach ,albo ścieżki rowerowe pozostawiają wiele do życzenia. W następnym sezonie zamiast oryginalnych 25c spróbuje wsadzić oponę 28-32-35c (zobaczymy co wejdzie) z bardziej gravelowym bieżnikiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie wiem ,że gravela nie zrobię z szosy ,ale może będzie wygodniej na gorszych drogach i mniej strachu o dętkę.. Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2020 przez Flash1
djza Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 Cześć, potrzebuję pomocy w zakupie pierwszej szosy endurance. Jeździłem na pożyczonym Triban RC500 , geometria bardzo mi odpowiadała. Wzrost 178, noga 83, tak więc rozmiar 54-55. Moje wymagania: support HT2, osprzęt minimum Sora, korba 2 blaty, baranek. Najlepiej prowadzenie linek pod owijką. Rozważam zakup raczej roweru używanego - do ok. 2500 lub nowego do ok 3500. Jeśli używany to koniecznie województwo śląskie (najlepiej okolice Bytomia). Rower najchetniej kupię w tym tygodniu więc nie oczekuję super okazji. Rozważam https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-triban-540-rozmiar-m-CID767-IDGCQ6x.html#4e41c1b920 https://www.olx.pl/oferta/merida-rower-szosowy-rozm-m-l-CID767-IDF88Ln.html#c942f4b998 https://www.olx.pl/oferta/triban-520-btwin-sora-CID767-IDG8ZyH.html#10cbe03376 https://www.olx.pl/oferta/bitwin-triban-540-rozmiar-m-CID767-IDGww02.html#69ccc0b37d lub jeszcze jakiś inny?
dadam Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Witam Szukam pierwszej szosy dla żony - nowej bądź używanej - w przedziale 2-3 tys, rozmiar na wzrost 164cm (czyli rama 50cm) Z tego co czytałem to obecnie (jesień) jest dość dobry czas na zakup roweru z uwagi na wyprzedaże, jednak ciężko coś znaleźć. Coś polecacie? Może jakieś sklepy z używanymi rowerami? Dzięki,
GrubyLolek Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 27.09.2020 o 19:16, dadam napisał: Witam Szukam pierwszej szosy dla żony - nowej bądź używanej - w przedziale 2-3 tys, rozmiar na wzrost 164cm (czyli rama 50cm) Z tego co czytałem to obecnie (jesień) jest dość dobry czas na zakup roweru z uwagi na wyprzedaże, jednak ciężko coś znaleźć. Coś polecacie? Może jakieś sklepy z używanymi rowerami? Dzięki, Z tego co obserwuje to w tym roku nie liczyłbym na wielkie wyprzedaże , bo z tych ciekawszych modeli dla początkujących wszystko wyprzedaje się na pniu . 1
Weedek Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Witam forum Zamierzam kupić swój pierwszy rower szosowy lecz z powodu niewielkiej ilości gotówki stwierdziłem że najlepszy będzie używany. Znalazłem ostatnio na OLX dwie dość ciekawe szosy i bije się z myślami która byłaby lepszym wyborem poza tym nie jestem specjalistą w dziedzinie rowerów a zwłaszcza szosowych bo dopiero wchodzę w ten świat więc dla pewności chciałem zapytać osób które mają już jakieś doświadczenie i wiedze. Stevens Stelvio (prawdopodobnie rocznik 2014 sprawdzając po kolorystyce) - rower jak pisze sprzedawca zakupiony dwa lata temu z niewielkim przebiegiem ok 3 tysięcy kilometrów. Jeździłem na bardzo podobnym lecz z roku 2017 i bardzo mi się spodobał, lecz w porównaniu do Rose jest tutaj starsza grupa Shimano 105 5700 oraz pozagrupowa korba. Rose Pro SL (2018) - Szosa zdecydowanie lżejsza i o nowszej grupie shimano 105 oraz prawdopodobnie w młodszym wieku. Serwis przeszedł 4 miesiące temu i nic nie było wymieniane. Generalnie wydaje mi się że Rose jest lepszym wyborem również ze względu na cenę jaką sprzedawca oferuje czyli 2300zł gdzie Stevens to koszt 2500zł. Jakie pytania mogę zadać sprzedawcą tych rowerów? Nie wysyłałem linków do aukcji bo nie jestem pewien czy mogę je tu umieszczać i czy nie jest to swego rodzaju reklama serwisu Z góry dziękuje za pomoc
Błyskawiczny Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Witam, Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie powiedzieć jakiej max szerokości kapcie wejdą do Vento 2.0?
michalma86 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Błyskawiczny napisał: Witam, Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie powiedzieć jakiej max szerokości kapcie wejdą do Vento 2.0? 28 wchodzi, ale z miejscem które zostaje to bieda, pamiętaj, że opona oponie nie równa i nie zawsze producenta 28 to rzeczywiste 28. Wiele zależy od szerokości obręczy.
Rekomendowane odpowiedzi