nazwa Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 6 minut temu, SpiderMAN napisał: Coś Ci sie chyba pomyliło w tytule... masz link do Felta a takiej marki jak Merin nie widziałem Masz racje. Chodziło mi o Felta oczywiście.
Karol Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 4 godziny temu, nazwa napisał: Zastanawia mnie rama w romecie tzn. Jest bardziej wyścigowa. Pozycja będzie się mocno różnić od ramy typu endurance? Patrzyłem tribana ale nie podoba mi się rama. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Na ramie wyścigowej teoretycznie będziesz bardziej pochylony, wyciągnięty... Piszę teoretycznie bo nie porównywałem geometrii tych rowerów. Poza tym wymianą/ustawieniem mostka (i podkładek) można nieco zamieszać w pozycji na rowerze. Triban ma dość krótką ramę, wygodną, turystyczną i b. uniwersalną - zważywszy na szerokość opon jakie tam wejdą i możliwość mocowania bagażnika. Pisząc, że rama Tribana Ci się nie podoba odnosiłeś się do geometrii, zachowawczych technologii czy kwestii estetycznych? 1
mlp09okn Opublikowano 15 Lipca 2017 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Witam! Planuję w najbliższym czasie kupić pierwszy rower szosowy. Mój budżet to 2500 złotych. W znajomym sklepie za cenę 2399 złotych mam do wyboru Meridę Sculturę 100 z rocznika 2017 oraz Kellys ARC 10 również z rocznika 2017. Proszę Was o opinie na temat tych rowerów oraz pomoc w dokonaniu ostatecznego wyboru pomiędzy wyżej wymienionymi modelami. Przede wszystkim zależy mi na trwałości. Pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2017 przez mlp09okn
ludojad Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 O ile oba rowery są w Twoim rozmiarze (bo to jest najważniejsze w pierwszej szosie) to moim zdaniem Merida. Mimo, że są bardzo podobne i oba nadają się na pierwszą szosę to za Scultura przemawia: +Korba od FSA (te budżetowe FSA są trochę lepsze od budżetowych Shimano) +Ciekawy oplot kół +Design ramy +Będziesz miał komu kibicować na wielkich tour'ach Trwałość głównie będzie zależeć od tego jak będziesz dbał i serwisował 1
mlp09okn Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 Jeśli chodzi o kasetę, to lepsza jest Sunrace (Merida) czy ta od Shimano (Kellys)? W kwestii kół - czy oplot w Meridzie nie sprawiał problemów natury technicznej i czy brak oczkowania w felgach ma duże znaczenie? Jako, że będzie to mój pierwszy rower szosowy i muszę nabrać nieco wprawy w jeździe, mam pytanie: na którym z tych modeli łatwiej zachować nieco bardziej wyprostowaną sylwetkę? Na koniec, dobór rozmiaru: mam 189 cm wzrostu i 90 cm po wewnętrznej stronie nogi. Kellys oferuje 3 rozmiary (S, M, L) a Merida 5 (XS, S, M, L, XL). Który rozmiar wybrać przy moim wzroście jako pierwszy rower szosowy? Pozdrawiam
ludojad Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 Hej, Prawdopodobnie Shimano będzie lepsze od sunrace, ale bez przesady nie poczujesz różnicy, a 9 rzędowe kasety kosztują grosze. Nie powinien. Moje Fulcrumy nie mają takiego oczkowania. O kołach założysz osobny temat za jakiś czas jak się wkrecisz Wszystkie szosy w tej cenie będą oferowały raczej komfortową sylwetkę, a szczegóły ustawisz standardowo... ...o ile wybierzesz odpowiedni rozmiar. Obejrzyj kilka filmów szajbajka o tym (na pewno znajdziesz) oraz skorzystaj z tej strony www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Patrz też na geometrię ramy, a nie M/L/XL. Pozdrower! 1
mlp09okn Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 Dzięki za odpowiedź. Postanowiłem dołożyć jeszcze trochę do zakupu i w tym samym sklepie mam do wyboru za tę samą cenę (2699 złotych) Meridę Sculturę 200 z rocznika 2016 i Kellys ARC 30 2017. Z tego co widzę oba mają napędy oparte na Sorze. Merida 2x9, a Kellys 2x10. Sam bardziej skłaniam się ku Meridzie. Który model bardziej opłaca się wybrać? Pozdrawiam
Luksze Opublikowano 30 Lipca 2017 Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam, Odświeżę temat. Zamierzam rozpocząć przygodę z rowerem szosowym i chcę kupić Tribana 520 jako pierwszy rower. Moje pytanie jaki rozmiar przy 185cm wzrostu i przekroku 89cm. Czy jest ktoś może o podobnych parametrach i ma w/w rower i mógłby mi polecić z autopsji. Pozdrawiam
Szajba99 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam! W grudniu mam 18. i wpadnie mi trochę kasy, i stwierdziłem, że kupiłbym sobie rower. Mam już trekkinga, ale myślę, żeby go sprzedać i kupić szosówkę. Mam 178 cm wzrostu, wys. krocza ok. 80 cm (teraz sobie ręki nie dam uciąć) no i swoje ważę, koło 90-100 kg Aktualnie jeżdżę na Trans Pacificu 2015 w rozmiarze L i jeździ mi się bardzo dobrze (nie wydaje mi się żeby był za duży, choć niektórzy tak twierdzą) Jak w temacie - kwota do max. 2600 zł bez złotówki więcej. W sumie to szukam rowerka za około 2400-2500 z max. dopłatą 100 zł. Mam na oku takie modele jak: Triban 520, Huragan 1/2 (2 można taniej dostać na allegro), Kross Vento 1. Ew. może być przełajówka, ważne żeby był baranek, hamulce szczękowe i klamkomanetki. Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez Szajba99
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zdecydowanie Triban 520, w tej cenie nie wyrwiesz roweru na Sorze... A po sezonie cena na pewno spadnie...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, Szajba99 napisał: Witam! W grudniu mam 18. i wpadnie mi trochę kasy, i stwierdziłem, że kupiłbym sobie rower. Mam już trekkinga, ale myślę, żeby go sprzedać i kupić szosówkę. Mam 178 cm wzrostu, wys. krocza ok. 80 cm (teraz sobie ręki nie dam uciąć) no i swoje ważę, koło 90-100 kg Aktualnie jeżdżę na Trans Pacificu 2015 w rozmiarze L i jeździ mi się bardzo dobrze (nie wydaje mi się żeby był za duży, choć niektórzy tak twierdzą) Jak w temacie - kwota do max. 2600 zł bez złotówki więcej. W sumie to szukam rowerka za około 2400-2500 z max. dopłatą 100 zł. Mam na oku takie modele jak: Triban 520, Huragan 1/2 (2 można taniej dostać na allegro), Kross Vento 1. Ew. może być przełajówka, ważne żeby był baranek, hamulce szczękowe i klamkomanetki. Tak jak kolega napisał szosa Triban 520 na sorze lub przełajówka Accent Cx One też na sorze: http://dobresklepyrowerowe.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-0 Kupisz bez problemów za 2500 zł jak się potargujesz lub dobrze poszukasz Więcej o tym rowerze tutaj:
IOO Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 A wziąłeś pod uwagę że do szosy przydały by się pedały i buty ("spd")? Z jakieś 350-400 zł na to pójdzie.
JakubP Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 4 godziny temu, SpiderMAN napisał: w tej cenie nie wyrwiesz roweru na Sorze... Huragan 2 jest na sorze za 2400. Czyli podobnie jak Triban
Szajba99 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Na razie wolę pojeździć sobie rekreacyjnie w zwykłych butach, to chyba nie grzech? A nawet jeśli, to może dokupię poczciwe pyndale (jak to Gustav mówi) M520 i do tego kamasze za ok. 230 zł. To razem coś koło 300 blach Z tego co widzę, to nawet W SEZONIE można kupić za 2600. http://allegro.pl/rower-accent-cx-one-gravel-przelajowy-2017-i6916817199.html Dobrze że ma normalne heble, a nie talerze, bo wolę żeby żadne dwony na zakrętach nie były A jak ktoś się orientuje, to ma insterty do bag i błotników? No i mam jeszcze jedno pytanie. Jak ten rower wygląda pod względem geo? Przypomina endurance, czy to bardziej agresywna rama? Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez Szajba99
interia510 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Witam! Poszukuje roweru szosowego do 2500zł dla początkującego. Poprzedni rower MTB tez dawał na asfalcie rade ale czas na coś typowo na asfalt. Dziękuje za wszelką pomoc!
Solnik Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Romet Huragan 2, karbonowy widelec, Sora, dobry sprzęt za te pieniądze. 1
Mattley Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Cześć, Podepnę się pod temat ponieważ również szukam pierwszej szosy do 2500zł. Szukam roweru wygodnego na którym będę mógł robić ponad 200km, ogólnie jednodniowe wycieczki. Z tego co wyczytałem to rama bardziej endurance niż geometria sportowa. Rowery nad którymi się zastanawiam to: SENSA UMBRIA SORA R3000 - polecana na innym forum KROSS VENTO 2.0 Accent CX-ONE - ale czy jest sens przełaj? Z używanych znalazłem w okolicy: Colnago na 105 Czy może lepszy któryś z polecanych wyżej? Czy może lepiej ściągać coś z zagranicy? Proszę o poradę który rower będzie według was najlepszy w tej cenie. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Karol Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 @Mattley - tak, CX-ONE to przełaj. Ja przy zbliżonych oczekiwaniach względem roweru - dość długie, spokojne jazdy turystyczne, wybrałem Trbana 520. Jestem zadowolony, ale do konkurencji porównania nie mam. Triban jest dość specyficzny i bardzo uniwersalny - krótka geometria, 3 blaty z przodu, możliwość montażu względnie szerokich opon, jak również bagażników.
Mattley Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) @KarolTo że CX-ONE to przełaj wiem, tylko czy jest sens kupować taki rower i traktować go jak typową szosę? I jak z jego wygodą? A co do Tribana 520 to mają mi go sprowadzić to się przymierzę. Doszedł jeszcze Giant DEFY 3 używany za trochę ponad 2k zł rocznik 2015. Co myślicie? Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Mattley
Karol Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 16 godzin temu, Mattley napisał: @KarolTo że CX-ONE to przełaj wiem, tylko czy jest sens kupować taki rower i traktować go jak typową szosę? I jak z jego wygodą? Tego nie wiem, tak teoretyzując to przełaj ma dość agresywną geometrię, w którym chodzi o szybkie pokonywanie trudnych technicznie odcinków, a nie spokojnej i wygodnej jeździe na długich trasach.
przemkolar Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Jak mówisz, że potrzebujesz typowej szosy, to ja bym nie kupował przełajówki, no chyba, że masz zamiar jeździć po szutrach. Na asfalcie będziesz dużo tracił, jak do szosy. Ciężko tu o kompromisy, ale np jeśli masz w okolicy same szutry, a do najbliższej szosy kilometr, więcej, to po prostu kombinowałbym z szerszymi oponami w typowym rowerze szosowym.
irek76 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 A co z tym Colango? widze niedaleko mnie.. coś z nim nie tak?
InSuit Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie ma żadnych informacji o przebiegu roweru. Jeśli jesteś w stanie samodzielnie ocenić kondycje napędu i innych części, to jedź go obejrzeć. Osobiście wolałbym kupić tę Sense zamiast tego Colnago. Sensa jest przynajmniej nowa i posiada wystarczającą Sore. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez InSuit
JakubP Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, rozglądam się za pierwszym "poważniejszym" rowerem szosowym do 2500 zł. Mam możliwość kupna Specialized Allez E5 (https://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-Allez-E5-czarno-bialy/32391).Jego zastosowaniem będą treningi i jazdy do 100 km. Chciałbym zapytać, czy Claris będzie ok do treningów i jazdy rekreacyjnej?? Oraz jak wygląda kwestia wygody i komfortu na typowej szosie? Niektórzy sugerują mi żebym wziął np. treking czy fitness, lecz ja wolałbym zostać przy szosie, ponieważ mam MTB. Miałem okazję się przejechać tym rowerkiem w rozmiarze 56cm, lecz ciężko mi powiedzieć czy jest wygodnie, jedyny rower szosowy na jakim jeżdżę to stara szosa rozmiar 58. Mam 183cm i 89 przekroku. Zależy mi na tym, aby dalszy upgrade roweru miał sens, w przyszłości wsadzić w niego Tiagrę/105. W tym tygodni chciałbym już podjąć decyzję co i jak. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez JakubP
Rekomendowane odpowiedzi