Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, FinalBoss napisał:

ento 2 mogę mieć od ręki, mieszkam obok salonu krossa, czy może dopłacić do vento 3 i mieć sorę?

100 zł dopłaty za Sorę - moim zdaniem się opłaca. Ta grupa to już jest naprawdę przyzwoita. Masz 9 przełożeń z tyłu i linki pod owijką. Jakoś to już wygląda i sprawować się będzie raczej dobrze. No i 3.0 jest nieco lżejszy ;) Na Clarisie też pojeździsz, ale za rok stwierdzisz, że to nie to i chcesz czegoś więcej. Nie jest dla mnie jasne jak w Vento 2.0 ma Claris prowadzone linki - na większości zdjęć wygląda jakby szły na zewnątrz, ale zdjęcie na stronie producenta zdaje się wskazywać co innego. Być może są dwie wersje.

Edytowane przez de Villars
  • Lubię to! 1
Opublikowano

vento 2 z 2017 ma zewnętrzne linki. model z 2018 ma już pod owijką.

Osprzętowo ciężko będzie znaleźć lepiej ale producenta jakbyś poszukał to masz szerszy wybór niż Ci dwaj. Jeżeli pasuje Ci marka kross lub romet to spoko, jeżeli się wahasz bo mają korzystne ceny ale nie jesteś pewny co do marki to zastanów się dobrze 

coś nie tak z krossem? myślałem że to topowa marka. może romet trochę mało popularny. no ale trzeba wspierać polskie biznesy :D

Opublikowano

Z krossem wszystko dobrze :) . Chodziło mi bardziej o to że wybór musi być przemyślany bo marek rowerów jest wiele i wiele jest fajnych, a rowerek sobie wybieramy na lata więc uważam, że musi cieszyć oko :) .

Opublikowano

szkoda że kross nie ma w ofercie tanich endurance (pomijając vento1). huragan 2 z sorą i ramą endurance jest idealny. tylko ten kolor... jak można było tak brzydko rower pomalować. marketówki za 1000zł mają ładniejsze malowanie

Opublikowano

Oglądałeś ten rower na żywo? Parafrazując twoje słowa, jak można było takie paskudne zdjęcia zrobić?

Opublikowano

widziałem. może jakby go jakimiś naklejkami oblepił to by bardziej "na czasie" wyglądał. ale to kwestia indywidualna. Nie chcę kupować roweru za 2500zł który wizualnie mi się nie podoba

Opublikowano

ps. czy jest możliwość "przerobienia" vento 3 na bardziej endurance? aby pozycja nie była tak agresywna

Opublikowano (edytowane)

To wygląda na to, że ja jestem twardzielem. :D Mam w szosie opony 25 i śmigam nią bez problemu. Przy wyborze maszyny na dojazd do pracy, zazwyczaj zostawiam górala w domu i jadę właśnie na szosie. Krawężniki, dziury w asfalcie, kretyńskie kostki brukowe, studzienki kanalizacyjne - wszystko to zdarza mi się na trasie. I nie ma dramatu. Jasne, że nie jest mięciutko i komfortowo jak na kanapie, ale mi się tak jedzie całkiem ok. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bo rower to nie kanapa - ma służyć przemieszczaniu się, a nie wygodzie ;) Ja też śmigam na oponach 23 i 25 i daję radę. A jeśli zwalniam, to jedynie dlatego, że się boję o obręcze albo złapanie kapcia ;) 

Opublikowano

Od nowości w szosie mam 25 i przy ciśnieniu nieco poniżej 7 barów i wrażenia z jazdy określam jako wysoki poziom komfortu przy relatywnie niskich oporach. Przy kolejnych oponach rozważę 23. 

Opublikowano (edytowane)

Jędzę po mieście na oponach 25 i nie ma większych problemów, wiadomo jakiś krawężnik czy coś to trzeba zwolnić, czasami zejść z roweru ale jest spoko. W Warszawie jest sporo ścieżek rowerowych, piękna trasa po lewej stronie Wisły wzdłuż całego miasta. Można szybko i przyjemnie dostać się z jednego na drugi koniec miasta.  

Edytowane przez patrykluk
Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 22:52, FinalBoss napisał:

ps. czy jest możliwość "przerobienia" vento 3 na bardziej endurance? aby pozycja nie była tak agresywna

Z czym konkretnie masz problem. Rama jest ze slopingiem główka ramy kończy się wysoko więc chyba wygodniej się nie da. Jak Ci się podoba to bierz, tylko nie kup za dużego bo wtedy będzie lipa. 

Opublikowano

Kasa już jest. w poniedziałek kupuję. Ciągle mam dylemat jaki rozmiar ramy M - 21" (53cm) czy L - 22" (55cm)  mam 178cm. 

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 22:52, FinalBoss napisał:

Zawsze możesz chociażby odwrócić mostek

38 minut temu, FinalBoss napisał:

Kasa już jest. w poniedziałek kupuję. Ciągle mam dylemat jaki rozmiar ramy M - 21" (53cm) czy L - 22" (55cm)  mam 178cm. 

Celowałbym w M, ale oczywiście przymierzyłbym jedną i drugą ramę 

Opublikowano
14 godzin temu, FinalBoss napisał:

"M" plus mostek 110-120 mm jeśli myślisz atakować wzniesienia stojąc w korbach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich! Zakładam ten temat ponieważ nie wiem jaki rower kupić... Na rower chciałbym wydać ~2700zł. Na samym początku szukałem tylko czegoś używanego, ale poczytałem kilka tematów na tym forum i w sumie doszedłem do wniosku że nowy też nie byłby aż takim złem. Na rowerze jeżdżę często (mam teraz jakiegoś budżetowego mtbka który ma dobre 6 lat). Pytając się doświadczonych ludzi o to, jaki osprzęt wybrać praktycznie każdy pisał żeby niżej niż do 105tki nie schodzić bo tylko mogę się do takiego kolarstwa zrazić, nic więcej... Ale tak szczerze mówiąc, gdy nie wiem czym tak naprawdę jest dobry osprzęt błędem będzie zaczęcie od jakiejś czegoś pokroju Sora/Tiagra? Czy to naprawdę jest aż tak słabe? Kolejną kwestią jest przeznaczenie tego roweru - chciałem kupić go żeby pośmigać sobie trochę dalej i trochę szybciej, nie zależy mi na każdej sekundzie czy minucie, chciałem doznać czegoś nowego :D Niedawno odkryłem szosy endurance, tylko że te rowery są stosunkowo nowe na rynku i porównując taką typową szosę a endurance to osprzęt i sama waga tego roweru to mega przeskok. Warto kupić szosę endurance? Czy jest to pic na wodę i niepotrzebny wymysł rynku? Słyszałem też od jednego znajomego że powinienem zainteresować się gravelem, tylko że kupić tego typu używkę jest ciężko, strasznie ich mało w necie :/ Mam 183cm wzrostu, ważę 76 kg a w przekroku mam około 88/89 cm. Proszę, doradźcie mi w jakim kierunku powinienem iść, bo teraz mam taki mętlik w głowie że samemu chyba na nic się nie zdecyduję :)

Opublikowano

Najważniejsze pytanie po jakiej nawierzchni  zamierzasz jeździć? Jest to istotna kwestia przy wyborze typu roweru.

Opublikowano

Fajnie byłoby gdybym mógł od biedy wjechać parku na w miarę płaską i utwardzoną powierzchnię, ale liczę się z tym że to będzie mało możliwe :D Drogi w mojej okolicy są skrajnie różne, jedne praktycznie nowe, nic tylko jeździć :3 Są też takie no... typowo polskie xD gdzie strach będzie wjechać. Ogółem chciałbym na takim rowerku od czasu do czasu skoczyć ze znajomymi pojeździć, ewentualnie jak nie da rady to na takie wypady zostanie stary mtb.

Opublikowano

Tourney, Claris, Sora, Tiagra, 105, Ultegra, DuraAce

Bez jaj z tą 105. Tiagra to już imo za dużo dla amatora.

Endurance, po prostu inna geometria ramy, siedzisz bardziej wyprostowany, niby łatwiejsza przesiadka z innych rowerów ale nawet do standardowej geometrii przyzwyczaisz się w miesiąc (plecy itd.)

Co do nawierzchni - kup po prostu taki rower, żeby zmieściła się szersza opona, 700x30 i wjedziesz wszędzie.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli zostawiasz stary rower mtb. To ja osobiście na Twoim miejscu wybrałbym rower szosowy endurance w tym budżecie można coś przyzwoitego znaleźć. Ja sam jeden z rowerów mam taki z założonymi oponami 28c i na spokojnie przejeżdżam szutrowe drogi. Bo jeżeli chciałbyś grubsze opony to wtedy trzeba kierować sie w stronę graveli.

Edytowane przez KsD
Opublikowano

Rower na zdjęciach nq pewno nie jest w rozmiarze 56 tak jak ma to w opisie. Musisz tutaj podpytać sprzedawcy. 

Mi osobiście przeszkadzały napęd 3x10, zdecydowanie wolałbym 2x10, 2x11. No chyba że mieszkasz w bardzo górzystym terenie.

Opublikowano

Sprzedawca właśnie twierdzi że jest, więcej zdjęć mam dostać w środę o.O

Już chyba wiem w jakim kierunku pójdę, używana szosa endurance z 2k15/16 na Sorze/Tiagrze. Jak myślicie dobry wybór? :D

Opublikowano

Jest to dobry wybór jeżeli znasz się chociaż trochę na rowerach aby określić stan roweru. Ja sam jeżdżę na sorze i nie widzę problemów z tą grupą osprzętu.

Opublikowano (edytowane)

Co do rozmiaru ramy, zależy co sprzedawca zmierzył, zapewne poziomą a ta może mieć te 56 (środek-środek) i niby tak szosy powinno się mierzyć

Nie żeby przypadkiem, ale od jakiegoś czasu parkuję szosę w kuchni, dokładniej cube, konkretnie w rozmiarze 56 (środek supportu - góra poziomej, i w sumie pozioma też ok 56)

U  mnie, rura pozioma jest naprawdę poziomo, jej "górna linia" ok 12cm nad oponą.

Edytowane przez SzpiceR