ludojad Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Siema, Szosa, nie ma co się bawić w połśrodki jak masz MTB i możesz je osiągnąć zmianą opon. Spec ma bardzo ładne i porządne ramy, więc jest to materiał do rozbudowy. Claris wystarczy dla początkującego bez problemu tym bardziej, że specialized pogrzebał przy przedniej korbie, która jest najsłabszym elementem tej grupy. Dopytaj tylko czy bębenek w tylnim kole przyjmie 11 rzędową kasetę. Skorzystaj z kalkulatora geometrii i porównaj z geometrią roweru aby dobrać długość mostka (https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#measures). Przyzwyczajenie się do roweru i zmiany ustawień mi zajęło parę tygodni więc w sklepie będzie Ci ciężko wyczuć szczegóły. Have fun! 1
Pitt35 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Tylko i wyłącznie szosa tak jak napisał ludojad. Claris na początek będzie ok aż go zajeździsz, a później wymienisz na coś lepszego. Obawiam się że kaseta 11 rzędowa tam raczej nie wejdzie ale 10 pewnie tak. No i nie wiem czy nie powinieneś mieć 58 ramy. 1
JakubP Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 @ludojad @Pitt35 dzięki za odpowiedź. W tamtym roku wyciągnalem ze strychu szosowke, od tamtego czasu myślałem tylko o nowej szosie. 11-i tam nie wsadze, ale jest ok. Rozmiar 58 odpada, nie chce dużej ramy, bo to będzie katorga. A z kalkulator a competitive cyclist korzystałem jakis czas temu, poszukam gdzieś wyniki na mailu. Przymiarka pod sklepem jest o tyle trudna ze przyjechałem tam na ciut za dużym mtb, a jedyną szose jaką mam to rozmiar 58. Dzięki za pomoc! Wiatru w plecy!
Gregorydeluxe Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Cześć wszystkim, poszukuję szosy w kwocie do około 2500. Jeżdżę głównie po mieście w większości po ulicach ale czasem zdarzy się równiez jakiś przejazd po bardziej dziurawej nawierzchni. Przeglądałem rowery i w oko wpadł mi giant contend 3 albo merida race 80. Co możecie powiedzieć o tych rowerach? A może polecicie coś innego?
trollu Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 w/w Merida albo Triban 520. Giant ma alu widelec a merida i b'twin carbon, triban ma lepszy napęd
Gregorydeluxe Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Kurde pomyliłem się, chodziło mi o contend 1. On ma karbonowy widelec. Te tribany jakos mnie nie przekonują. 1
Puncu Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Na miasto to może fitness z rogami byłby wygodniejszy?
Gregorydeluxe Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Wolę szose. Lubię wieczorem/nocy wyjść i pojeździć po mieście. Wcześniej miałem stara szose na ramie Columbusa i 105 ale niestety rama pękła i jest raczej nie do odratowania.
hanus Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 To może warto poszukać jakiejś fajnej starej ramy i przełożyć graty?
Gregorydeluxe Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Też nad tym myślałem ale jednak wolę coś nowego głównie ze względu na wagę no i stare części też są już dosyć mocno zużyte. Kilka ząbków na przedniej zebatce już prawie nie istnieje
hanus Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) A może jakiś przełaj? Zawsze istnieje możliwość włożenia szerszej opony, skoro jeździsz po dziurawych drogach... Do tego wtedy bez problemu drogi gruntowe. Co myślisz? Tylko wtedy raczej pozycja będzie dość agresywna. Ja śmigam na swoim przełaju w mieście, lesie, szosie i szczerze mówiąc jestem mega zadowolony z uniwersalności Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez hanus
michael rc viedos Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Popatrz na tribana 100. Być może nie na ten budżet, ale bardzo ciekawa propozycja
dawid1993r Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Witam! Jestem nowy członkiem tego forum i zaczynam też swoją przygodę z rowerem. Chciałbym kupić rower szosowy do 3000 zł (niekoniecznie nowy). Czy mógłbym prosić porady w sprawie doboru roweru w jaki sposób szukać, na co zwrócić uwagę. Być może, że macie jakieś konkretne propozycje rowerów. Z góry dziękuję za odpowiedź.
hanus Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Na pewno zwróć uwagę na rozmiary ramy. W sieci są kalkulatory które pomogą wybrać jaka rama powinna pasować Ma to być bardziej wygodna pozycja, czy raczej wyścigowa? Im wyższa główka ramy tym pozycja będzie bardziej wylajtowana.
dawid1993r Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Mam 178cm wzrostu i przekrok 86cm. Bardziej wygodna, bo ścigać się nie chce, ale na rowerze lubię spędzać wiele godzin
hanus Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Jazda typowo szosowa? Czy będziesz chciał zjechać tym sprzętem na gorszej jakości asfalt, bądź jakąś polną drogę? Ogólnie to rama raczej o rozmiarze 56. Chociaż i tak najlepiej byłoby najpierw się do jakiegoś roweru przymierzyć. Ogólnie dość fajne szosy są w decathlon i do tego zamontujesz tam nieco szersze opony jakby zaszła taka potrzeba Jeśli chodzi o używane to wybór ogromny jednak trzeba rower dokładnie obejrzeć co i jak z nim. Jeśli masz pojęcie to śmiało możesz oglądać używane. Jeśli się nie znasz i nie masz kogoś kto ma pojęcie o rowerach to raczej szukałbym nowego roweru. Wiadomo będzie miał gorszy osprzęt, ale zawsze jest gwarancja i serwis Jeśli nie jeździłeś nigdy na szosie to szukaj raczej szosy typu endurance, szosa z bardziej wyprostowaną pozycją.
dawid1993r Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Chciałbym używany z lepszym osprzętem, ale niestety jeszcze jestem zbyt zielony w tym temacie. Jeżeli chodzi o trasy to wchodzą też w grę tw nieco gorsze
Kacper 600 Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 A może jakiś bardziej dośw.znajomy lub nawet "kolega kolegi". Rozważ jednak kupno nowego a osprzęt np.sory to już przyzwoita rzecz zwłaszcza że jesteś początkującym. (szosowcem mam nadzieję) pzdr.
ZeJn Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 Cześć nazywam się Dawid mam 15 lat i szukam roweru szosowego nie używanego do 2500 zł. Jestem początkującym i nie znam się dlatego liczę na rady starszych i doświadczonych kolarzy. Z góry dziękuje za pomoc.
Andrzej Sawicki Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 Masz zasadniczo dwie opcje: 1. Szukasz dość taniego nowego roweru z niskim osprzętem. Zaletą tego będzie w miarę nowoczesna geometria i gwarancja na ramę. Wadą raczej tanie wszystko, tzn. duża masa i potencjalnie szybkie zużycie podzespołów. Aktualnie jest sezon wyprzedaży i można znaleźć naprawdę duże przeceny. 2. Szukasz używanego roweru w sklepach rowerowych. Zaletą będzie dostęp do roweru wyższej klasy, szczególnie pod względem osprzętu. Wadą potencjalnie zadrapany lakier i losowy wybór kolorystyki oraz geometrii. (Dlaczego sklep, a nie aukcje czy OLX? Bo sklepowi zależy na kliencie i używany rower będzie gotowy do jazdy oraz z krótszą, ale jednak gwarancją). Tak czy siak warto się przejść po lokalnych sklepach (nie kupować w pierwszym, gdzie miły pan podpowie coś zajefajnego!) i obejrzeć, co daje Internet (z założeniem ~100 zł dopłaty za złożenie lokalnie). Pamiętaj też o problemie z rozmiarem. Na pewno jeszcze urośniesz, a na za dużym "przyszłościowo" rowerze szosowym jeździ się bardzo nieprzyjemnie, wręcz boleśnie. Można to częściowo rozwiązać, montując na początek krótszy mostek, ale jest ryzyko, że za 2-3 lata będziesz miał rower nie dla siebie. 1
Gość Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 W tym budżecie widzę jedyne wyjście. B'TWIN Triban 520 na Shimano Sora.
Gość Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: W tym budżecie widzę jedyne wyjście. B'TWIN Triban 520 na Shimano Sora. Zdecydowanie popieram!
ZeJn Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: W tym budżecie widzę jedyne wyjście. B'TWIN Triban 520 na Shimano Sora. A np. Kross Vento 2.0 lub merida race 80? Edytowane 3 Października 2017 przez ZeJn
Gość Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) 7 minut temu, ZeJn napisał: A np. Kross Vento 2.0 lub merida race 80? Gdzie ty tam widzisz Sorę...??? Claris jest 8s... Sora ma 9s... W Tribanie nawet korba to Sora ze stałą osią, a nie jakieś podłe wynalazki na kwadrat... Edytowane 3 Października 2017 przez Gość
ZeJn Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 1 minutę temu, SpiderMAN napisał: Gdzie ty tam widzisz Sorę...??? Claris jest 8s... Sora ma 9s... Czyli najlepiej B'TWIN Triban 520
Rekomendowane odpowiedzi