Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za gravele producenci każą sobie słono płacić. Za to wszechstronność takiego roweru jest po prostu rewelacyjna. Na moim przy dobrej oponie jeżdżę po trasach już typowo MTB a jednocześnie daję radę na szosie. Jednak przy twoim budżecie po prostu nie powalczysz a jak sam widzisz, rynek używanych gravelówek praktycznie nie istnieje. Nieuczciwi sprzedawcy próbują jako graveówki sprzedawać rowery przełajowe a te rowery jednak się trochę różnią. Jednak po kilku zabiegach typu inny mostek kierownicy można taki rower czynić nieco bardziej wygodnym. Na forum jest kilku użytkowników takich rowerów. Może to też jest dla Ciebie jakieś rozwiązanie. Do przełajówki powinna wejść fajna uniwersalna opona np 35 - 38 mm. Przemyśl ten krok, ale tu musieli by się wypowiedzieć użytkownicy przełajówek.

I jeszcze jedno, w tej cenie masz Rometa Boreasa - chyba najtańszą szutrówkę na rynku. Może warto na nią zerknąć? Rower zebrał raczej dobre opinie tylko podobno trudno go trafić w sklepie.

https://www.romet.pl/Rower,ASPRE,10,735,736,14834,2018.html

Teraz to inaczej jest skonfigurowane. System z dwoma blatami ma Aspre

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Boreas nie jest właśnie takim "rowerem widmo"? Wszyscy słyszeli nikt nie widział, w sklepach, które odwiedzam również, "zapytać w lipcu"

Opublikowano
5 godzin temu, SzpiceR napisał:

Boreas nie jest właśnie takim "rowerem widmo"?

Dzisiaj kupiony :D

32090018_10216138058707640_2818397066219225088_n.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Siemanko,

poczytałem trochę i obejrzałem kilka filmów na YT. m.in. film poniżej gdzie Szajbajk chwalił Giant Contend 3.

https://www.youtube.com/watch?v=k8de1Jxz7KU

Mieszkam w Norwegii i jest tu bardzo dużo dróg asfaltowych. Doszedłem do wniosku, że kupię rower szosowy endurance. Bardzo mi się spodobał Giant Contend 3 .

http://www.jensonusa.com/Giant-Contend-3-Bike-2018

Na tym filmie powyżej jak również w recenzjach wychodzi na to, że jest to bardzo dobry rower szosowy, w dobrym stosunku cena/jakość dla początkującego. I teraz mam dylemat, ponieważ tego Gianta Contend 3 w Norwegii nie ma, ale jest inny rower Merida Ride 90 Claris 18. Oto link do roweru.

https://www.xxl.no/merida-ride-90-claris-18-landeveissykkel-herre/p/1145202_1_style

I teraz tak. Cena Giant Contend 3 to około 2800 zł. Natomiast cena Meridy to około 3100 zł, czyli porównywalnie.   Rowery w osprzęcie są bardzo podobne. Jedyną różnicą jest widelec i rama.

W meridzie widelec karbonowy natomiast w Giant aluminiowy z OverDrive i co do ramy to w Meridzie jest jakaś Ride Conoid Aluminium a w Giancie AluXX Aluminium. Tu za bardzo się nie orientuję.

Co sądzicie o tej Meridzie ? Kupić ją czy czekać, aż przyjadę do Polski i kupić w Polsce Gianta ? Może widzicie jakieś jeszcze inne znaczące różnice w tych dwóch rowerach ? Zależy mi na szosówce z bardzo dobrą ramą, która będzie dobrą bazą do przyszłej rozbudowy...

Pozdrawiam !

Edytowane przez kAs-09
Opublikowano
11 godzin temu, crupez napisał:

32090018_10216138058707640_2818397066219225088_n.jpg

To jest model 2018? Widziałem tylko żółtą wersję a ta czarna jest piękna. Mógłbyś podrzucić jakiś link do tego roweru?

Opublikowano

W Meridzie na plus karbonowy widelec ale nie jest cała na Clarisie bo siedzi z tyłu Sunrace. Jak pod rozbudowę - brałbym jednak widelec z karbonem. Kasetę wymienić łatwiej.

Opublikowano
21 godzin temu, crupez napisał:

Ale, że idziesz do sklepu i bierzesz "prosto z półki" bez zamówień, czekania itd.?

Opublikowano
W dniu 9.05.2018 o 10:36, csm-101 napisał:

W Meridzie na plus karbonowy widelec ale nie jest cała na Clarisie bo siedzi z tyłu Sunrace. Jak pod rozbudowę - brałbym jednak widelec z karbonem. Kasetę wymienić łatwiej.

Dzięki !  Nie zauważyłem kasety lol ;]

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy :) Wcześniej jeździłem na mtb kross b4 29", ale chciałbym spróbować czegoś innego i przesiąść się na szosę. Obecnie mój budżet to około 2500zł i teraz pytanie do Was :P zastanawiam się nad dwoma nowymi modelami Triban 520 (tutaj dużym plusem jest chyba SORA) lub Kross VENTO 2.0 2018, dobry wybór czy może lepiej coś innego, a może celować w używki? Proszę o pomoc, bo jestem zielony w tym temacie. 

@edit

Jeszcze zapomniałem dodać wzrost: 180cm, waga: 77kg.

Edytowane przez meries
Opublikowano

Jak się nie znasz na rowerach, to bierz nówkę. Używka to spore prawdopodobieństwo niespodzianek i konieczności dodatkowych wydatków. Co do tych dwóch rodzajów - to zależy co wolisz. Sora to wyższa grupa, ale Triban ma 3 rzędową jej wersję. Moim zdaniem w szosie lepsza jest 2 rzędowa, za to z kasetą o szerszym zakresie (wtedy nie potrzeba dodatkowego najmniejszego blatu). Z kolei Kross ma niższą grupę bo Claris, ale 2 rzędową. Wielu będzie mówić, że Sora to minimum przyzwoitości itp., ale nie spotkałem się z nikim kto by twierdził, że nowy (nieużywany) Claris źle czy nieprecyzyjnie działa. Tyle tylko że ma 8 przełożeń z tyłu. Prosowi by to przeszkadzało, ale czy początkującemu też? Nie jestem przekonany. No i wreszcie, ten Kross jest zdecydowanie ładniejszy. Oczywiście, co się komu podoba, ale pamiętaj - Twoja szosa zdecydowanie musi Ci się podobać :)

Opublikowano

Co do sporu nowy vs używany za taką kasę.

Kupując nowy masz fajny sprzęt na początek, gwarancję itd ale jeśli się wciągniesz to roweru nie opłaca się upgrade'ować. Trzeba kupić kolejny

Kupując używany (w dobrym stanie i dobrej marki), masz zwykle rower na lata, lepszy osprzęt a rama, którą będziesz posiadał jest już w jakimś stopniu rozwojowa.

Co do napędu, ja mam 3x9. Sporo przełożeń nie dostępnych ze względu na krzyżowanie łańcucha a najmniejszy blat w ogóle nie używany

Opublikowano

Z używanym zawsze trzeba brać pod uwagę że trzeba mieć dodatkowy budżet na wymianę ewentualnych części. Szczególnie jak nie masz doświadczenia - lepiej brać nowy niż zostawiać kasę w serwisach, które z doświadczenia wiem, często działają tak że lepiej nauczyć się napraw samemu. Taniej i ma się pewność że jest zrobione jak trzeba.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli decydowałbym się na nowy, to polecacie jeszcze jakieś inne firmy w tym budżecie? Jakie strony polecacie, gdzie mogą być atrakcyjne promocje? Ja mojego pierwszego mtb kupiłem na dobrerowery.pl, ale w tej chwile nie mają za dużego wyboru. Z kolei jakbym rozglądał się za używanym to co już powinien mieć w tej cenie?

@edit

Jakbyś się zdecydował na triban 520 to rama L? wzrost: 180cm

Orientujecie się jeszcze jaka może być cena po sezonie, bo obecnie jest za 2400zł?

Edytowane przez meries
Opublikowano
39 minut temu, meries napisał:

Zależy od przekroku, ludzie mają różne proporcje ciała.

43 minuty temu, meries napisał:

Orientujecie się jeszcze jaka może być cena po sezonie, bo obecnie jest za 2400zł?

Ale sezon dopiero się zaczął. Nie licz na jakieś spektakularne obniżki. Ogólnie decathlon robi przeceny kiedy wprowadza nowy model a nie robi tego co roku.

45 minut temu, meries napisał:

Z kolei jakbym rozglądał się za używanym to co już powinien mieć w tej cenie? 

Załóżmy, że zostawiasz sobie kasę na ewentualne wymiany i na rower masz 2000. IMO co najmniej 105 (jeśli w miarę świeży sprzęt to tiagra), niezłe koła i karbonowy widelec.

Jakieś tam pierwsze z brzegu

http://allegro.pl/specialized-szosa-sram-apex-2-10-roz-52cm-i7333768902.html#thumb/5

ta akurat na sram

http://allegro.pl/bianchi-via-nirone-7-c2c-ultegra-san-marco-i7341948849.html#thumb/5

Opublikowano
38 minut temu, meries napisał:

Rozmiar - raczej na 100% M. W Deca ceny wyprzedażowe na rowery to z reguły -9%, ale to nie znaczy po sezonie, tylko jak jest nowsza wersja roweru i starej już nie produkują. Obecna wersja Tribana 520 została wprowadzona w 2017 roku i po zeszłym sezonie nie była obniżona. Warto wiedzieć, że kupując na kartę stałego klienta w Deca za każdy tysiąc dostajesz bon na 20 PLN - zawsze to coś. W zeszłym roku też wahałem się między Tribanem 520 a Vento 2/3 - zdecydowanie bardziej przekonał mnie Triban, przy czym koncepcyjnie to są znacznie różniące się rowery.  

Opublikowano

Witam, prosze o pomoc przy wyborze szosy ponieważ bedzie to pierwszy bajk tego typu wczesniej jezdzilem MTB. Tak wiec na oku mam dwie szosy i nie wiem ktora bylaby lepsza dla amatora. Z góry dzieki za pomoc 

https://rower.com.pl/kellys-arc-10-543718

https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-unibike-neon-2017

Opublikowano

Chyba nie powinieneś mieć wątpliwości czy dopłacać 1400 do karbonowego widelca

Opublikowano

W tym budżecie, wziąłbym B'Twina Tribana 520 na Shimano Sora...

Moim zdaniem o niebo lepszy wybór od tych dwóch rowerów...

Cena tego Kellysa jest przegięta równo...

Opublikowano

Tak też sie nad Tribanem zastanawiałem ale kwestia tego że do najbliższego decathlonu mam blisko 100 km a te 2 rowerki mam w odległości 10 km i w razie czego serwis gwarancja pod reka 

Opublikowano
W dniu 13.05.2018 o 20:08, SzpiceR napisał:

Kupując używany (w dobrym stanie i dobrej marki), masz zwykle rower na lata, lepszy osprzęt a rama, którą będziesz posiadał jest już w jakimś stopniu rozwojowa.

Albo i nie. To optymistyczne założenie, że używany rower na pewno będzie lepszy co do swojej klasy. Teoretycznie tak powinno być, ale to tylko teoria. Równie dobrze można wdepnąć na jakąś minę.

Jeszcze co do Vento 2.0 - tu filmik od konkurencji (mam nadzieję, że nie dostanę za to bana ;)

Opublikowano

Ten rower ma klamki starego typu, z zewnętrznym prowadzeniem linek. Ze zdjęć wynika, że są dość mocno poharatane z zewnątrz, a zatem zapewne mają duży przebieg i  mogą być zużyte. Przez to mogą uniemożliwiać dobrą zmianę biegów i tym samym kwalifikować się do wymiany.  A to są pewne koszty. Ja się dokładnie na taką minę władowałem przy używanej szosie.

Opublikowano

Miałem to samo. Lewa klamka poskładana na patencie żeby jakoś działała.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, czy używany rower na starej Sorze za 1750 zł to jakiś b. dobry deal.

Edytowane przez WojtekWojtek