GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 @PawellazPoniżej masz dyskusję na temat Vento 1.0 2017
Janao Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 22 minuty temu, Pawellaz napisał: Właśnie tylko nie za bardzo wiem jak rozpoznać dobra jakość a wygląd nie ma dla mnie praktycznie żadnego znaczenia, jak rower będzie dawał mi dużo radości z jazdy to wygląd już się nie liczy. W tym przypadku jakość może jedynie wyznaczać osprzęt, bo w tym przedziale cenowym nie ma mowy o specjalnych techmologiach zastosowanych w np. ramie, czy widelcu. Huragan 4 ma ramę wyścigową i nie jest to dobry wybór na początek żeby oswoić się z tego typu rowerem, ale nie wiem jak jest w przypadku niższego modelu. Rama btwina jest stosunkowo krótka i ma wysoką główkę, przez co klasuje się bardziej jako endurace, czyli bardziej turystyczna. Ostatnio często btwin jest wspominany w podobnych tematach i jak już odpada głównie z tego powodu, że np. ktoś szuka roweru za 4k, gdzie już można znaleść sporo modeli z różnych firm i na ładnych ramach. Wtedy często ktoś wybiera ulubioną markę, lub wygląd ramy, która mu odpowiada. Ja miałem okazję sprawdzić starą sorę i bezpośrednim porównaniu do 105 5700 była bardzo słabą grupą. Wygoda klamkomanetek, oraz praca tego osprzętu pozostawiała wiele do życzenia. Nowa sora jest przeprojektowana i ponoć jest przyzwoicie ; ) Jak nje zależy Ci na wyglądzie, a huragan 2 na pewno do ładnych rowerów nie należy, to bierz tribana 520 z decathlonu. W sprzedaży internetowej ich nie ma, ale wiem że mają je w stacjonarnych.
Pawellaz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zakup planuje dopiero na wakacje ale już chce się rozeznać, dziękuję za podpowiedzi, nie zauważyłem że Romet włożył stary osprzęt.
GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 1 minutę temu, Janao napisał: W tym przypadku jakość może jedynie wyznaczać osprzęt, bo w tym przedziale cenowym nie ma mowy o specjalnych techmologiach zastosowanych w np. ramie, czy widelcu. Protestuję ! Rama Hydroformowana Podwójnie cieniowana -w przypadku ram aluminiowych to są specjalne technologie.
Janao Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) 21 minut temu, GBike napisał: Protestuję ! Rama Hydroformowana Podwójnie cieniowana -w przypadku ram aluminiowych to są specjalne technologie. Prawie wszystkie ramy alu są hydroformowane. Jest to technologia, dzieki której producenci zmieniają kształt ramy w dowolny sposób. Często tych informacji już nawet nie podają w opisach. 54 minuty temu, GBike napisał: Kross w swoich szosach ma solidne ramy wykonane z wykorzystaniem najnowszych technologii. Minusem jest to że w najtańszych modelach wstawia najtańszy osprzęt. Jak byś mógł rozwinąć swoją wypowiedz. Chodzi mi np. w czym lepsza jest rama krossa z vento 1 w porównaniu np. z ramą tribana 520, czy innych tanich modeli konkurencji np. kellys arc 10 ? Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Janao
Piotreq77 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam Kolego nic nie doczytałem o Twoich parametrach: wzrost i długość wewnętrzna nogi to podstawa do doboru ramy, a piszę o tym dlatego, że często skrajne rozmiary można dostać w całkiem niezłych przecenach praktycznie całym rokiem, szczególnie modele z lat poprzednich i piszę to z autopsji. Pozdrawiam
GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 6 godzin temu, Janao napisał: Jak byś mógł rozwinąć swoją wypowiedz. Chodzi mi np. w czym lepsza jest rama krossa z vento 1 w porównaniu np. z ramą tribana 520, czy innych tanich modeli konkurencji np. kellys arc 10 ? Już służę uprzejmie. Jak na wstępie pisałem posiadam szosę kross'a i nie chcę porównywać jej do tribana 520 gdyż nie posiadam go, a ze zdjęć zbyt wiele nie można wywnioskować ale chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat ramy Vento 1.0 2016. Podwójne cieniowanie skutkuje niewielką masą, hydroformowanie rury górnej zapewnia sztywność. Wytrzymała moją wagę 100kg bez najmniejszego uszczerbku (szosa, trenażer). Wszystkie widoczne spawy są szlifowane na gładko (smooth welding). Na koniec mała wisienka na torcie łożysko steru to FSA o wartości 180 zł. Jeżeli chodzi o samą ramę to nie mogę złego słowa o niej powiedzieć, o Tourney'u-070 powiem tylko tyle że wytrwał ze mną 3000 km i nic się nie rozpadło pewnie dałby radę jeszcze więcej, ale z końcem sezonu został wymieniony na Tiagrę-4700, ponieważ od samego początku miałem taki zamiar. Co zaś tyczy się ramy Tribana to musisz pytać kogoś kto ją posiada.
Pawellaz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Dzięki, zawsze przydatna taka opinia, a jak widelec?
GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Przed chwilą, Pawellaz napisał: Dzięki, zawsze przydatna taka opinia, a jak widelec? W moim roczniku jest aluminiowy, ale w 2017 wsadzają carbon.
Pawellaz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Aha ok, jestem przekonany do tribana chyba że ktoś jeszcze chce się czymś podzielić to chętnie posłucham.
GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 1 minutę temu, Pawellaz napisał: Aha ok, jestem przekonany do tribana chyba że ktoś jeszcze chce się czymś podzielić to chętnie posłucham. I o to właśnie chodzi abyś wybrał sam to co się tobie podoba i do czego jesteś przekonany.
Karol Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 9 minut temu, Pawellaz napisał: Aha ok, jestem przekonany do tribana chyba że ktoś jeszcze chce się czymś podzielić to chętnie posłucham. No to witaj w klubie ;-) i się uzbrój w cierpliwość, póki co z dostępnością tych rowerów jest słabo...
Pawellaz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 A to wiem, zakup zamierzam dopiero na wakacje.
Janao Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 48 minut temu, GBike napisał: Już służę uprzejmie. Jak na wstępie pisałem posiadam szosę kross'a i nie chcę porównywać jej do tribana 520 gdyż nie posiadam go, a ze zdjęć zbyt wiele nie można wywnioskować ale chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat ramy Vento 1.0 2016. Podwójne cieniowanie skutkuje niewielką masą, hydroformowanie rury górnej zapewnia sztywność. Wytrzymała moją wagę 100kg bez najmniejszego uszczerbku (szosa, trenażer). Wszystkie widoczne spawy są szlifowane na gładko (smooth welding). Na koniec mała wisienka na torcie łożysko steru to FSA o wartości 180 zł. Jeżeli chodzi o samą ramę to nie mogę złego słowa o niej powiedzieć, o Tourney'u-070 powiem tylko tyle że wytrwał ze mną 3000 km i nic się nie rozpadło pewnie dałby radę jeszcze więcej, ale z końcem sezonu został wymieniony na Tiagrę-4700, ponieważ od samego początku miałem taki zamiar. Co zaś tyczy się ramy Tribana to musisz pytać kogoś kto ją posiada. Z całym szacunkiem, ale żeby wypowiadać się na temat ram rowerowych trzeba mieć trochę doświadczenia, żeby porównać je do czegoś. Ja sam mam niewielkie doświadczenie i staram się nie wypowoadać na temat ram co do ich ,,wyższości" nad innymi. Wiem jedno, że na poziomie zawodniczym, zaawansowame techmologie, takie jak sztywność ramy carbonowej mają znaczenie, ale żeby o tym rozmawiać, trzeba mieć więcej pieniędzy na rower i gdy mamy wyższe grupy osprzętu, to jak nie ma już o czym gadać to zaczynamy analizować technologie w ramach. Oczywiście nie twierdze że rama nie ma znaczenia, ale teraz alu 6061 hydroformowane to raczej standard, nawet w tanich szosach, więc nie ma co porównywać. Cieniowanie ramy zmniejszy wagę, ale jakie to ma znaczenie dka użytkownika, gdy np. rower 1 waży 9.9kg a rower 2 9.9kg ? Toagra 4700 to bardzo dobra grupa i chwała Ci za to że zmieniłeś ten osprzęt, bo masz teraz przyzwoity rower, ale Ile Cię kosztował łącznie rower + wymiana osprzętu ? Turney to niewiele warta grupa, która ma za zadanie zapełnić ofertę shimano o osprzęt dla najtańszych rowerów. Są jeszcze pozagrupowe badziewia, ale bez przesady.. gitare też można kupić za 100zł nową, ale zapewniam, że nie da się jej idealnie nastroić. Musisz mieć jakieś porównanie, żeby chwalić vento za wytrzymałą ramę. Sporo osób waży 100kg +- i jezdzi bezawaryjnie na różnych modelach.
GBike Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 23 minuty temu, Janao napisał: Z całym szacunkiem, ale żeby wypowiadać się na temat ram rowerowych trzeba mieć trochę doświadczenia, żeby porównać je do czegoś. Jest to moja czwarta szosówka w życiu od mniej więcej 8 roku życia a obecnie mam 40+ 25 minut temu, Janao napisał: Ja sam mam niewielkie doświadczenie i staram się nie wypowoadać na temat ram co do ich ,,wyższości" nad innymi. Nie wyraziłem ani jednej negatywnej opinii na temat ramy Tribana. 30 minut temu, Janao napisał: Toagra 4700 to bardzo dobra grupa i chwała Ci za to że zmieniłeś ten osprzęt, bo masz teraz przyzwoity rower, ale Ile Cię kosztował łącznie rower + wymiana osprzętu ? Gdzieś jest post w którym dokładnie opisałem koszty i modernizacje jakie poczyniłem. W telegraficznym skrócie na koniec roku 2016 posiadałem rower za który w sumie zapłaciłem około 3000zł . Analogiczny model w tym samym roku kosztował 5000 zł na gorszych piastach i kołach. 39 minut temu, Janao napisał: Turney to niewiele warta grupa, która ma za zadanie zapełnić ofertę shimano o osprzęt dla najtańszych rowerów. Są jeszcze pozagrupowe badziewia, ale bez przesady.. gitare też można kupić za 100zł nową, ale zapewniam, że nie da się jej idealnie nastroić. Musisz mieć jakieś porównanie, żeby chwalić vento za wytrzymałą ramę. Sporo osób waży 100kg +- i jezdzi bezawaryjnie na różnych modelach. Zgadza się ma wiele wad i wcale nie z powodu swej ceny, ale moje założenie spełniła w 100% . Proces zakupu i stopniowego upgradu był od samego początku zaplanowany i systematycznie realizowany. Porównanie mam bo jak na wstępie pisałem jest to moja czwarta szosa
koloziom338 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam ja posiadam Tribana 520 z roku 2016 i jestem z niego bardzo zadowolony . Narazie mnie nic nie zawiodło. Jest wygodny . I za tę cenę nie kupisz lepszego roweru chyba że używkę.Jest też Romet Huragan 3 za 2849 ma o grupę wyższy osprzęt i hamulce 105 a co do reszty to chyba dość podobnie. Jak masz jakieś pytania odnośnie Tribana 520 to pytaj.
Karol Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 29 minut temu, koloziom338 napisał: Jak masz jakieś pytania odnośnie Tribana 520 to pytaj. Pozwólcie, że się podepnę. Można wiedzieć ile ważysz i czy stanąłeś przed koniecznością centrowania kół? Jak oceniasz sensowność w szosie korby 3-rzędowej 50X39X30, korzystałeś z tej najmniejszej zębatki?
koloziom338 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Jestem dość lekki bo ważę ok 62 kg (mam 15 lat) koła są lekko scentrowane ale kiedyś widziałem jakiś wpis czy artykuł że poprostu są niedociągniete szprychy i dlatego koła są scentrowane. Co do sensu korby 3 rzędowej nie ma raczej sensu używam tylko 2 i 3 blatu . Na 1 jechałem może ze 3 razy .
Pawellaz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 A piasty jak się sprawują? koła lekko się obracają jak się zakręci w powietrzu? obecność 3 blatów nie przeszkadza?
koloziom338 Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Sorki że tak późno odpowiadam ale nie widziałem tego wcześniej . Piasty są ok . Koła dość lekko się obracają . Napewno wolałbym 2s . Przeskadzać nie przeszkadza ale 3 blaty na pewno dla mnie są nie potrzebne.
Franz Mauer Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Nowa szosa za 2,5 tys zł - tu nie ma nad czym się rozwodzić. Patrz na cenę - wsiadaj rower i zobacz czy Ci dobrze leży. Reszta to szczegół. http://aventurasport.pl/pl/p/Rower-szosowy-Merida-RACE-80-M-L54-SHINY-BLACKWHITEGREEN-2016/51068
alexw200 Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Witajcie Jestem posiadaczem CUB'a fulla i Caad X'a. Na szosę używam obecnie caada któremu przekładam koła ale to dość męczące. Chiałbym sobie złożyć typową szosę. Jaką ramę polecacie? Ja 193cm i 108kg. Mam prawie cały osprzęt od 105, brakujące elementy dokupię, czyli będzie budowa szosy na grupie 105. Chciałbym wydać na ramę tak okolice 1500 zł. Doradzicie co wybrać? nowa/używana Pozdrawiam Alex
ludojad Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Ja polecam coś z wysp np. Ribble, Dolan lub Planet X jeśli miałby być nowe. Ja złożyłem tego ostatniego i jestem mega zadowolony Z używanych i "outlet owych" to już każdy przypadek trzeba by osobno ogarnąć. http://www.planetx.co.uk/i/q/ZX161RT58V2/planet-x-rt-58-v2-alloy-road-frameset-bundle https://www.dolan-bikes.com/road/road-framesets/dolan-preffisio-aluminium-road-frameset.html http://www.ribblecycles.co.uk/ribble-7005-ultralite-racing-frameset/ Btw. Chyba nie ten dział Edytowane 17 Maja 2017 przez ludojad
alexw200 Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 Dzięki za info ludojad, ten rt faktycznie wygląda ciekawie i przystępna cena 150&. A czemu nie ten dział??
ludojad Opublikowano 19 Maja 2017 Opublikowano 19 Maja 2017 Bo temat tyczy się ramy No i warto jeszcze przeszperać olx i Allegro oczywiście Pozdrower!
Rekomendowane odpowiedzi