Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Być może masz wsadzone zwykle organiczne, a one jak są mokre potrafią hałasować😁

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
W dniu 26.06.2018 o 19:06, Sziva napisał:

Podczas deszczu nawet v-brake'i potrafią drzeć się, jak zarzynana świnia, więc ja bym nie załamywała rąk. Poczekaj aż całość wyschnie i zobacz czy cisza wróci.

Normalka. Zgadzam się, co więcej półmetaliki też się drą w takich warunkach.

Trzeba się do tego przyzwyczaić.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, posiadam hamulce hydrauliczne, i kiedyś zaczęły piszczeć oraz słabiej hamować, odtłuściłem tarcze oraz wypaliłem klocki,  było dobrze, poprawiła sie siła hamowania oraz przestały piszczeć, ale problem po paru dniach wrócił więc zrobiłem to samo, wypalałem oraz odtłuszcał już sporo razy i za każdym razem jest tak samo, różnymi produktami była odtłuszczana tarcza, dodam że rower jest praktycznie nowy, Prosze o pomoc

Opublikowano

Ja bym zaczęła od wymiany klocków. A czym odtłuszczasz tarczę?

Opublikowano

Sprawdź zaciski, wygląda na to, ze masz wyciek płynu.

Ja tak miałem, że poluzowały się śruby spajające dwie połówki zacisku.

Problem ten wystąpił u mnie w zacisku BR-M355 na tylnym kole.

Opublikowano (edytowane)

Wycieku nie ma wszystko jest dobrze, a odtłuszczałem rozpuszczalnikiem, zmywaczem i nawet wódką i k2brake i za kazdym razem tak samo. Przestawało i za pare dni znowu. Moge wstawic zdjecie klocków tarczy oraz hamulcy jeśli to moze pomóc

Edytowane przez dawid17032
Opublikowano
10 minut temu, dawid17032 napisał:

Wycieku nie ma wszystko jest dobrze, a odtłuszczałem rozpuszczalnikiem, zmywaczem i nawet wódką i k2brake i za kazdym razem tak samo. Przestawało i za pare dni znowu. Moge wstawic zdjecie klocków tarczy oraz hamulcy jeśli to moze pomóc

Wierz mi, że u mnie też nie było widać wycieku, zacznij od sprawdzenia czy jesteś w stanie dokręcić te śruby.

U mnie był lekki luz i podczas mocnego hamowania jak klocki dostały temperaturę hamulec zaczynał wyczyniać podobne rzeczy jak ty opisałeś.

1752716261564e4f3667f62.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Jest dokrecone, jak sie sciągnie klockini dotknie to czarny osad zostaje na palcu

Opublikowano (edytowane)

moje metaliczne EBC zaraz po odtłuszczeniu tarczy też wyją, kilka hamowań i jest cisza. Wycieków brak, nigdy nie opalane 

skoro rower jest nowy to daj im czasu. Ja po zmianie zacisków i klocków chyba z 5 razy przelewałem układ bo nie pracował jak powinien (wg mnie). Jak klocki się ułożyły to heble zaczęły działać. Dobrze jest je mocniej przegonić - długi zjazd, mocniejsze hamowania żeby tarcza z klockami chwyciła wyższej temperatury 

Edytowane przez trollu
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, trollu napisał:

moje metaliczne EBC zaraz po odtłuszczeniu tarczy też wyją, kilka hamowań i jest cisza. Wycieków brak, nigdy nie opalane 

A moje po odtluszczenie wcale nie wyją słabo hamuja ale po paru hamowaniach działają mocno aż miło a po paru dnisch znowu to samo zaczyna sie pisk i mniejsza sila hamowania

Opublikowano

co to za heble? klocki pewnie żywiczne? Jazda jakaś ostrzejsza? 

Moje Zee z metalikami na zimno są ospałe, czasami nawet nie blokują koła, jak chwilę popracują to zaczynają działać. Inna sprawa, że klocek zywiczny jest bardziej wrażliwy na warunki pracy, raz zatłuszczony jest praktycznie bezużyteczny, jest bardziej wrażliwy na wilgotność czy temperaturę pracy 

Opublikowano

W rowerze kumpla żony rozwiązałem ten problem wymianą tarcz. Odtłuszczanie, czyszczenie wymiana klocków i nic. Wymieniłem tarcze i po problemie.

Opublikowano
11 minut temu, PrzeLuka napisał:

Wymieniłem tarcze i po problemie.

Ile miały na liczniku km? 

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Od nowości piszczały. Po kilkuset km poszły na śmieci.

Jaki to model tarczy był? 

Opublikowano (edytowane)

Mam tarcze tylko nie wiem czy bedzie sie nadawac

Opublikowano
7 minut temu, dawid17032 napisał:

Mam tarcze tylko nie wiem czy bedzie sie nadawac

Muszą zgadzać sie:

- Rozmiar

- Mocownie, na 6 śrub/centerlock

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_2018-08-20-20-58-34.thumb.jpg.4401df1045c2dec1feba8489487b0e98.jpgScreenshot_2018-08-20-20-55-10-magic.thumb.jpg.2f7dc44bea94fb14ef7a1000ea930278.jpgta po lewej to ta stara a po prawej nowa co piszczy, nie wiem czy jest sens zamieniac na starą, jak by ją sie wyczyściło to może by jakoś wyglądała, jutro sprawdze czy śruby pasuje i rozmiar, ale czy by pasowało? dodam że mam takie same tarczze w rowerze oraz klocki i piszcząca jest z przodu ale nie miałem zdjęcia wiec wrzucilem tylną.

Opublikowano

Wrzuć stara do kwasku cytrynowego rozpuszczonego w gorącej wodzie potem dobrze wymyj i będzie jak nowa.

Opublikowano
3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Wrzuć stara do kwasku cytrynowego rozpuszczonego w gorącej wodzie potem dobrze wymyj i będzie jak nowa.

no nie wiem czy to wina tarczy, bo z tyłu jest taki sam hamulec tarcze oraz klocki i nie piszczy oraz działa świetnie