Skocz do zawartości

Piszczące i trące hamulce tarczowe.

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem komplet hamulców XTR (pierwsze tarczówki). W sumie chciałem vbrake ale nie było amortyzatora dobrej klasy z piwotami więc zdecydowałem się na tarczowe. Dlaczego odległość tarczy od klocka to tylko jakiś milimetr lub mniej ? Dlaczego nie może być odstęp powiedzmy 3mm wtedy nic by nie tarło. Zawiodłem się topowe hamulce i taka porażka. Na dodatek trze tylne koło oraz jeszcze jak zahamuję to pisk słyszany ze 100 metrów. Jak bym komuś powiedział że wydałem tyle na hamulce które piszczą to by mnie wyśmiał. Na vbrake był duży odstęp i nie było problemu. Mam tarczę XTR z radiatorem i po przejechaniu po płaskim jak to nad morzem bywa terenie już jest skrzywiona ? Powinien być stanowczo większy luz pomiędzy klockiem i tarczą. Czy we wszystkich hamulcach tarczowych tak jest czy tylko XTR ma taką wąską szczelinę ? Powinna być regulacja jak na szosowych hamulcach gdzie taką małą wajchą regulowaliśmy moc dociskania szczęk do obręczy. Było dobrze ustawione ale po zmianie opony znowu jest porażka. Nie wyobrażam sobie maratonu i złapania kapcia. Później będę 20 minut marnował z ustawieniem ocierającego zacisku o tarcze. Głupowato to jest rozwiązane w tym XTR żałuję kupna i wymiany z vbrake na te głupie tarcze. Na płaskim terenie to tarcze są zupełnie nie potrzebne w rowerze MTB. A przedni hamulec to używam przy zjeżdżaniu do garażu bo mam górkę 3 metrową. W ogóle nie przydatny hamulec. Jedyna opcją jest chyba kupienie używanych klocków które są z połowę starte wtedy luz będzie wynosić z 2-3 milimetry i będzie cisza w obcieraniu. A jak znajdę jeszcze używane żywiczne to będzie i cisza w hamowaniu 🤓

Opublikowano

Używane klocki nie pomogą bo tloczki sie wysuwają. U mnie w hamulcach co prawda nie XTR tylko najprostszych hydraulikach również jest taki mały przeswit. Może spróbuj naprostowac tarczę, a klocki wymień na zywiczne lub ceramiczne.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Powiem tak, ja trochę zestawów hebli maiłem teraz mam tył SLX m7000 wraz z tarczą XTR 180 z radiatorem a przód to klamka SLX m7000 a le kabel i zacisk to SAINT M820 również z taką tarczą XTR.

Szczelina jest tak mała że na oko to wygląda jak 0,3/0,4 mm czyli prawie nic, najmniejsze skrzywienie tarczy czy krzywy adapter i mamy orkiestrę dętą zamiast hebla. Moje tarcze są delikatnie krzywe i tak jest chyba z każdą tarczą, nie ma tarczy idealnej. Fakt jest taki że za topowej klasy tarcze za setki złotych wymaga się dokładności ale jaka jest prawda każdy wie.

Przez to precyzyjne ułożenie klocek-tarcza-klocek jest bardzo mozolne i pracochłonne. Jeszcze jest fakt minimalnego nierównego pracowania tłoczków przez co któraś ze stron( z obserwacji zwłaszcza strona po stronie kabla z olejem szybciej łapie) szybciej łapie.

Moim zdaniem powinni wymyślić adaptery które mogą być śrubką delikatnie regulowane aby to nie wyglądało tak :

/ II / czy też \ II \ tylko tak | II |

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przeczytałem z ciekawości wątek i zapomnieliście o jednej rzeczy, która także może powodować ocieranie klocka o tarczę, a w zasadzie tarczy o klocek. Chodzi o koło, które ma bicie. W teorii nie powinno mieć to wielkiego wpływu, w praktyce ma i często jest tak, że koło z biciem będzie powodowało delikatne ocieranie tarczy o klocek, nawet, gdy tarcza jest idealnie prosta.

Opublikowano

Pewnie tak. Jeszcze tak myślę że zależy też od rodzaju piast z przodu czy to jakieś lepsze modele, czy może maszynówki, czy 9QR czy może 15.

Opublikowano
W dniu 13.06.2018 o 20:56, MADMAX napisał:

Kupiłem komplet hamulców XTR (pierwsze tarczówki). W sumie chciałem vbrake ale nie było amortyzatora dobrej klasy z piwotami więc zdecydowałem się na tarczowe. Dlaczego odległość tarczy od klocka to tylko jakiś milimetr lub mniej ? Dlaczego nie może być odstęp powiedzmy 3mm wtedy nic by nie tarło. Zawiodłem się topowe hamulce i taka porażka. Na dodatek trze tylne koło oraz jeszcze jak zahamuję to pisk słyszany ze 100 metrów. Jak bym komuś powiedział że wydałem tyle na hamulce które piszczą to by mnie wyśmiał. Na vbrake był duży odstęp i nie było problemu. Mam tarczę XTR z radiatorem i po przejechaniu po płaskim jak to nad morzem bywa terenie już jest skrzywiona ? Powinien być stanowczo większy luz pomiędzy klockiem i tarczą. Czy we wszystkich hamulcach tarczowych tak jest czy tylko XTR ma taką wąską szczelinę ? Powinna być regulacja jak na szosowych hamulcach gdzie taką małą wajchą regulowaliśmy moc dociskania szczęk do obręczy. Było dobrze ustawione ale po zmianie opony znowu jest porażka. Nie wyobrażam sobie maratonu i złapania kapcia. Później będę 20 minut marnował z ustawieniem ocierającego zacisku o tarcze. Głupowato to jest rozwiązane w tym XTR żałuję kupna i wymiany z vbrake na te głupie tarcze. Na płaskim terenie to tarcze są zupełnie nie potrzebne w rowerze MTB. A przedni hamulec to używam przy zjeżdżaniu do garażu bo mam górkę 3 metrową. W ogóle nie przydatny hamulec. Jedyna opcją jest chyba kupienie używanych klocków które są z połowę starte wtedy luz będzie wynosić z 2-3 milimetry i będzie cisza w obcieraniu. A jak znajdę jeszcze używane żywiczne to będzie i cisza w hamowaniu 🤓

Bez urazy ale większego steku bzdur to dawno nie czytałem. Takie brednie można było sprzedawać dawien dawano ale nie teraz. Hamulec przedni jako podstawowy nazywasz nie przydatnym... Doprawdy brak słów. Poczytaj, popraktykuj, zdobądź doświadczenie, a potem się wypowiadaj. Shimano i tak ma spore odstępy. 

Jedną z najistotniejszych cech hamulców tarczowym jest kwestia całkowitej izolacji od takich przypadłości jak bicie koła. Dzieje się tak dlatego, że tarcza staje się integralną częścią piasty. Koło może sobie latać na boki i do góry a i tak wszystko ma być w jak najlepszym porządku. Proszę zatem o nie mącenie w tej kwestii, bo jest o to bzdura. 

Opublikowano

Wymieniłem niedawno tarczę w swoim Rockim na 180mm Shimano SM RT-66 + adapter Shinano i myślałem że oszaleję.
Ustawiałem to dobre półtorej godziny. Nawet breloczek dystansowy nie pomógł.
Fabrycznie nowa tarcza była tak krzywa że musiałem ją prostować. Ostatecznie na oko ustawiłem zacisk tak że jest w miarę dobrze. Ale wystarczy byle zakręt czy pochylenie roweru i słychać piękne dzwonienie. Sztywna oś w niczym nie pomaga. W terenie nie jeździłem, ale na asfalcie nie odczułem zwiększonej skuteczności hamulca. Jestem delikatnie mówiąc rozczarowany zmianą :(
e9fc63cbefb38d7fc87aaab9dbf4297d.jpg

Opublikowano

kumpel ma te tarcze w komplecie z zaciskami SLX i metalicznymi klockami i jest ok. 

Ma ktoś info  jak wygląda proces technologiczny przy produkcji tarczy? Jaką metodą wycinają tarczę, obróbka cieplna i wykańczająca?

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 19.06.2018 o 20:40, Ares napisał:

Hamulec przedni jako podstawowy nazywasz nie przydatnym...

Owszem w samochodzie przydatny bo głównie przód hamuje ale na drodze prostej w rowerze to mało skuteczny. Mój XTR jest tak czuły że po naciśnięciu mogę zrobić salto z rowerem 😀

Opublikowano
Owszem w samochodzie przydatny bo głównie przód hamuje ale na drodze prostej w rowerze to mało skuteczny. Mój XTR jest tak czuły że po naciśnięciu mogę zrobić salto z rowerem
To naucz się rozkładać masę na rowerze. Przy odpowiednim.dociażeniu każdego koła i obniżeniu środka ciężkości nic się nie stanie. Ja tam mogę robić krechy przednim kołem. Samym tyłem.to chyba tylko w terenie kiedy zależy mi na narzuceniu tyłem hamuję... Fizyka jest taka sama dla aut i rowerów. Z przodu masz większe tarcze i cięższe auto bo silnik a jakoś tył samochodu Ci nie podskakuje ;)
Opublikowano

@zibi_j1

Tylko w aucie hamuje i tył i przód. Pewnie, przód bardziej ale jednocześnie z tyłem. W rowerze trzeba się tego nauczyć ... 😉

Ta tarcza jak się wygina - to jakaś  high-endowa ultra light wersja czy coś normalnego? Może dlatego się gnie ... albo nierówno klocki łapią i ją wygina ...

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 13.06.2018 o 23:09, Szcz3p4N napisał:

Używane klocki nie pomogą bo tloczki sie wysuwają. U mnie w hamulcach co prawda nie XTR tylko najprostszych hydraulikach również jest taki mały przeswit. Może spróbuj naprostowac tarczę, a klocki wymień na zywiczne lub ceramiczne.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Cieszę się, że ktoś to napisał, bo jak tak czytam te bzdety co @MADMAX napisał to mi się śmiać chce...

Chłopie, ty nie masz bladego pojęcia o zasadzie działania hamulców...

Opublikowano

Kup sobie klocki Jagwire Sport Organic. Mialem jakieś polmetaliki z deca i katastrofa. Myslalem ze w górach się dotrą ale gdzie tam. Na Jagwire mam spokój. Slabiej hamuja ale na płaskim mi wystarczają.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
23 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Chłopie, ty nie masz bladego pojęcia o zasadzie działania hamulców...

Mam to gdzieś jak one działają. Po naciśnięciu klamki mają hamować i nic ma nie obcierać. Nie po to płace kilka stówek aby się użerać później. Jak oddaję samochód do naprawy to ma być naprawiony, a jak ktoś to zrobi to mam to gdzieś. Nie interesuje mnie technika z jaką siłą który hamulec pociągnąć aby zahamować.

PS. Daruj sobie te głupie bzdetne komentarze. Jak ktoś się zna na wszystkim to nie zna się na niczym widać znasz się na wszystkim. 🤢

Opublikowano
18 minut temu, MADMAX napisał:

Mam to gdzieś jak one działają. Po naciśnięciu klamki mają hamować i nic ma nie obcierać. Nie po to płace kilka stówek aby się użerać później. Jak oddaję samochód do naprawy to ma być naprawiony, a jak ktoś to zrobi to mam to gdzieś. Nie interesuje mnie technika z jaką siłą który hamulec pociągnąć aby zahamować.

To co tu robisz? Tu ludzie chcą się dowiedzieć, jak i co działa. Jeżeli chcesz tylko poprawnego funkcjonowania,  to udzielaj się na forum: "Jak zmotywować serwis do solidnej roboty". 

PS. Może w serwisie ci założą większą tarczę z tyłu, niż z przodu? Będzie bardziej oryginalnie, niż żel zamiast kasku. :D

Opublikowano
12 minut temu, Pietern napisał:

Tu ludzie chcą się dowiedzieć, jak i co działa.

A co to forum dla inżynierów ? lol Co za brednie piszesz. 🤣   😀

Jak ktoś zakłada temat typu szukam buty, opony, rogów, kasku, okularów, łańcucha itd to zastanawia się jak one działają ? Widać komuś się w piątek szkoła skończyła i mózg się wyłączył.

Opublikowano
41 minut temu, MADMAX napisał:

A co to forum dla inżynierów ? lol Co za brednie piszesz. 🤣   😀

Nie to nie jest forum inżynierów. Jest to forum rowerowe a Ty wprowadzasz ludzi w błąd swoimi bredniami i ignoranctwem. Piszesz jakieś bzdety o naciśnięciu swojego XTR-a gdzie możesz zrobić salto. Wiesz co to modulacja bo chyba nie. Masz kłopoty z hamulcami i wymyślasz głupoty bo to cały świat inżynierów rowerowych nie potrafi zrobić odpowiedniego zacisku to stwórz po swojemu. Zrób coś lepszego, oświeć innych, opatentuj, zarabiaj kasę tylko nie zawracaj nam tu głowy. Jest jeszcze inna opcja czyli wróć to hamulców szczękowych jak Ci nie pasują te "głupie tarczowe".  

Opublikowano
2 minuty temu, Ares napisał:

Jest jeszcze inna opcja czyli wróć to hamulców szczękowych jak Ci nie pasują te "głupie tarczowe".  

Z chęcią tylko nie mam migomatu do przyspawania piwotów do amortyzatora. Jak myślisz inżynierze na kropelkę da radę ?
Jak by umieli robić to nie było by tego tematu że klocki trą o tracze.

A tak po za tym to wszystko wina Stalina i Lenina.   🤶    🚡    🚜

Opublikowano (edytowane)

Myślę że twoich również @SpiderMAN

Uważam że kako Moderator powinieneś używać bardziej wyważonych słów. Przestańcie stygmatyzować ludzi.

Kupił sobie gościu tarczówki, ma problemy z nową technologią która okazuje się wcale nie tak łatwa i szybka w obsłudze jak się wydawało( nawet dla doświadczonych jak widać), jest totalnie rozczarowany a tu huzia na Józia.

Co to k..wa jest ?  "naucz się rozkładać masę na rowerze", "co ty tu robisz", "jak czytam te bzdety to śmiać mi się chce", "wprowadzasz ludzi w błąd swoimi bredniami i ignoranctwem"

Takie "dobre rady" proponuję dawać swoim dorastającym latoroślom a nie użytkownikom forum. Niektórzy z nich mają latorośle starsze niż niektórzy z was. 

Masz rację @SpiderMAN - CZAS SIĘ POŻEGNAĆ .  ŻENADA.

PROSZE O USUNIECIE MOJEGO KONTA.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Tak mocnej tarczówki jak XTR trzeba się nauczyć.

Nie nauczy się tego nikt pisząc bzdury na temat hamulców czy też stosowaniu klocków zużytych na naszym forum.

Poza tym, reakcja na krytykę ze strony tych bardziej doświadczonych u niektórych użytkowników jest jaka jest.

Ja tutaj jestem po to by osoby, które nie potrafią kulturalnie dyskutować temperować, a jak trzeba to eliminować z dalszej dyskusji.

W 100% zgadzam się ze zdaniem @Ares oraz @Pietern.

Także @zibi_j1 napisał konkretnie i rzeczowo co może być problematyczne.

Natomiast @dfq nie wiedzieć czemu ma jakieś pretensje pod moim adresem.

Opublikowano
35 minut temu, dfq napisał:

Kupił sobie gościu tarczówki, ma problemy z nową technologią która okazuje się wcale nie tak łatwa i szybka w obsłudze jak się wydawało( nawet dla doświadczonych jak widać), jest totalnie rozczarowany a tu huzia na Józia.

"Nowa technologia"? Hamulce w rowerze? Czym byś nie hamował, to do przedniego hamulca trzeba trochę umiejętności i wyczucia. A ten niedoświadczony jeździec kupił sobie "XTR-y" i liczył bóg wie na co. Nie dostał tego na co liczył i teraz dzieli się doświadczeniem posiadacza XTR-ów. Na koniec Twój podopieczny raczył jeszcze raz pokazać pazur i oświadczył, że płaci i wymaga, więc nie musi wiedzieć i umieć. Szkoda, że tego ostatniego wniosku nie wyciągnął, zanim udzielał rad.

"Doświadczony jak widać"? Ty sobie jaja z nas robisz?

Opublikowano
25 minut temu, dfq napisał:

Uważam że kako Moderator powinieneś używać bardziej wyważonych słów. Przestańcie stygmatyzować ludzi.

Co to k..wa jest ?  "naucz się rozkładać masę na rowerze", "co ty tu robisz", "jak czytam te bzdety to śmiać mi się chce", "wprowadzasz ludzi w błąd swoimi bredniami i ignoranctwem"

Takie "dobre rady" proponuję dawać swoim dorastającym latoroślom a nie użytkownikom forum. Niektórzy z nich mają latorośle starsze niż niektórzy z was. 

Szanowny kolego hamulce hydrauliczne to nie jest wynalazek ostatniego roku. Jest od groma materiałów, wątków na forach gdzie absolutnie każdy przypadek był już analizowany. Nie może być tak, że ktoś wchodzi na forum również dla niedoświadczonych i "zawraca kijem Wisłę" twierdząc, że przedni hamulec jest właściwie nie przydatny. Po czym zamiast refleksji na uwagi jest atak. Ja mu piszę o modulacji a czytam prześmiewcze teksty o inżynierze. Jest to ignoranctwo bo nie da się tego inaczej nazwać. Być może jak jest mała szczelina to jest kłopot techniczny w postaci nie do końca wysuwajacego się tłoczka ale to nie powód by zwymyślać samą ideę hydrauliki, samego pomysłu udoskonalanego przez lata. A idę o zakład jak to bywa w większości przypadków na serwisie tarcza po prostu muska klocek na stojaku czego nie słychać jak się jedzie. Hamulce też piszczą czasem jak zarzynana świnia ale niestety tak bywa. Powody to klocki, czystość tarcz, klocków, woda. Taka ich uroda i się nic nie zmieni na razie. Trzeba szukać samemu przyczyn a nie wyskakiwać z tekstem "a co mnie to obchodzi ja wiem lepiej". Bywa, że jestem arogancki ale takim trzeba być też na serwisie wobec klienta co zawraca gitarę i głosi swoje poglądy kiedy spokojnie mu się tłumaczy jak coś działa. Jeśli mu nie pasuje to nie przychodzi więcej. Masz z tym kłopot to też tutaj nie zaglądaj. Czy ktoś doświadczony wpada na pomysł montażu w części zużytych klocków bo ma to zwiększyć szczelinę? Bądzmy poważni. 

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam w rowerze Gravel Marin Four Corners hamulce mechaniczne, tarczowe Promax Render R Road Mechanical Disc, 160mm Rotor.

Dziś podczas sporej ulewy, którą dostałem, zaczęły strasznie piszczeć przy hamowaniu. Jazda z takimi hamulcami nie należała do moich ulubionych, stąd chciałbym ten dyskomfort ograniczyć i wyeliminować.

Stąd mam 2 pytania:

1) Czy piski są spowodowane wilgocią czy jest to kwestia techniczna(brudna tarcza, zła regulacja itp)?

2) Jakie klocki, polecilibyście do w/w hamulców na zmianę?

Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi

Edytowane przez PawelWro
Opublikowano

Podczas deszczu nawet v-brake'i potrafią drzeć się, jak zarzynana świnia, więc ja bym nie załamywała rąk. Poczekaj aż całość wyschnie i zobacz czy cisza wróci.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Sziva napisał:

Podczas deszczu nawet v-brake'i potrafią drzeć się, jak zarzynana świnia, więc ja bym nie załamywała rąk. Poczekaj aż całość wyschnie i zobacz czy cisza wróci.

Dziękuję Sziva za odpowiedź. Jutro, z rana bede sprawdzał i testował na drodze do pracy! Myślałem, że to wina klocków i ich jakości, ale poczekam i poobserwuję, nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia z hamulcami tarczowymi, stąd moje obawy. Trafnie nazwałaś ten dźwięk, wydawany przez hamulce, a z racji tego że jestem vege, to już wiem dlaczego mnie tak niepokoi ;)   

Edytowane przez PawelWro