Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Akurat dla mnie podjazdem jest coś co ma z kilometr i przynamniej 5-6% więc spoko. Krótsze to są hopki a 3% to normalna droga tylko troszkę pod górkę .
Jeszcze jedno: jest w garniaku opcja automatycznego (po rozpoczęciu jazdy) przesyłania mojej pozycji do wybranej osoby? Do tej pory zawsze udostępniałem pozycję swojej żonie przez mapy googla ale czasem się zapomina włączyć a nie zostawiam stałego śledzenia.

Tak jest taka opcja. Nazywa się livetrack. Dodatkowo jest wykrywanie zdarzenia. Jak się przewrócisz to po 30 sek. jak nie anulujesz to wysyła twoją pozycje do wybranych osób.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mareq napisał:

jest w garniaku opcja automatycznego (po rozpoczęciu jazdy) przesyłania mojej pozycji do wybranej osoby?

tak, nawet o dziwo przeważnie działa. w serwisie/aplikacji garmin connect wpisujesz adresy email (1-50 szt.) i na te adresy leci automatyczne powiadomienie za każdym razem jak rozpoczynasz jazdę. W powiadomieniu jest link do śledzenia na żywo. Trasa jest aktywna jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu. 

Jak na garmina przystało, opcja nie działa do końca tak jak powinna. Wiesza się, gdy jeździsz w terenie gdzie nie ma zasięgu. No spoko, ma prawo. Ale wtedy licznik wywala komunikat, że telefon jest rozłączony, co wprowadza w błąd, bo telefon jest nadal podłączony i sparowany z licznikiem, tylko nie ma zasięgu. Jak wjedziesz w zasięg, licznik wyświetla monit, że telefon sparowany, natomiast pozycja online może się wznowić albo też umrze i już się nie wznawia więcej, aż do następnej trasy.

W dniu 24.11.2020 o 06:32, maniol napisał:

ak co to w większości (wszystkich?) telefonach jest opcja by nie ubijał aplikacji, może poszukaj tej opcji.

Tak, mam taką opcję, ale specjalnie jej nie włączam, bo GC, jak działa, ma w zwyczaju walić po oczach jakimiś powiadomieniami, które nic nie wnoszą, a się nie da niektórych z nich zamknąć i wiszą godzinami albo i dniami. Z kolei jak te powiadomienia wyłączę, to nie działają komunikaty nawigacyjne. Jak to w garmienie, jest fajnie, ale zawsze coś jest zwalone. Więc już wolę uruchamiać CG tylko na czas pedałowania.

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano

Hej

Jakie macie doświadczenia z mapami Garmina? Warto dopłacać do PL TOPO?

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Nie warto. Wgrasz sobie w domu OSM, przynajmniej będize aktualna a nie sprzed iluśtam miesięcy/lat ;)
Zresztą w liczniku i tak dostaniesz jakąś mapę garminowską Europy, jakiś właśnie klon OSM.

Opublikowano

a żeby segmenty strava działały trzeba mieć premium konto?

Opublikowano

hej mam pytanie, kupilem edga 530 i mam problem, a mianowicie - nie widzi mi wifi. Ustawialem w routerze kanal itp. i dalej nic...

garmin.jpg
Opublikowano

Z tego co kojarzę to Garmin nie obsługuje sieci 5GHz więc upewnij się że masz włączone 2.4GHz. Nie jestem pewny ale może też wymagać WPA2 (nie WEP).

U mnie łączy się na domyślnych ustawieniach routera UPC.

Opublikowano

mam ustawione 2,4. Mam tez UPC i nie chce zaskoczyć

Opublikowano

Temat już był o połączeniu WiFi wałowany na forum kilka razy . Poszukaj a znajdziesz wyczerpującą odpowiedź na twój problem.

Opublikowano

Jej. Mam pytanie odnośnie wskazywanej temperatury przez Garmina 830. Za każdym razem wskazuje wyższą temperaturę niż SIGMA. Różnice są rzędu 1,5 - 2 st. C. Czy spotkaliście się z taką sytuacją ? 

Opublikowano (edytowane)

Termometr termometrowi nierówny

Edytowane przez bahamut24
Opublikowano

Dodam, że termometry w Garminach są powtarzalne. Regularnie sprawdzam na wypadach i odczyty z różnych garminów pokrywają się z dokładnością do 0.1 stopnia.

Opublikowano

Z godzinę temu położyłem koło siebie termometr pokojowy, Garmina 830 i Sigmę Rox 10. Tylko Sigma odstaje i pokazuje około 1 stopnia więcej niż pozostałe.

Opublikowano

Połóż obok siebie dwa różne pokojowe i też może być różnica , czy to istotny błąd że garmin przekłamuje? Jak wiatr wieje w twarz to i tak jest zimniej niż termometr pokazuje 🤪

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Pytanie powinno brzmieć, temperaturę czego termometry garmina pokazują. Po kilku miesiącach używania, mogę tyle powiedzieć, że jest to temperatura nie_wiadomo_czego. Procesora w liczniku? pamięci RAM wewnątrz licznika? Bo temperature otoczenia to pokazuje po pół godziny jazdy, jeszcze pod warunkiem, że słońko mu nie przyświeci.

Wychodzę sobie z domu, jest teraz w okolicy zera, termometr pokazuje +17. Dojeżdżam do sklepu (jakieś 2km), termometr pokazuje +7. zabieram licznik do sklepu... robię zakupy, wychodzę ze sklepu, termometr pokazuje +25.. dojeżdżam do domu, pokazuje +10.. 😆 a na trawniku śnieg zalega od paru dni. 

Jak chcę mieć dokładniejsze dane, to pół godziny przed jazdą, muszę wystawić rower na pole, ale nie do słońca, żeby pierwsza zasada termodynamiki dotarła do wnętrza licznika i dopiero wtedy wskazanie jest w miarę rozsądne...
No ewidentnie nie ogarnęli lokalizacji czujnika i jest w jakimś miejscu gdzie trudno o dobre pomiary.

Opublikowano

Dziecko w zerówce wie że jak słońce swieci na termometr to temperatura jest wyższa 🥴 sigmę jak miałem bodajże bc 12.12 to też pokazywała zblizoną temperaturę do realnej dopiero po jakimś czasie jazdy, raczej porownywalny czas do garmina.

Termometr to gadżet mi tam na tym nie zależy , przed wyjsciem z domu sprawdze temperature. Szukanie dziury w całym.

Opublikowano
Pytanie powinno brzmieć, temperaturę czego termometry garmina pokazują. Po kilku miesiącach używania, mogę tyle powiedzieć, że jest to temperatura nie_wiadomo_czego. Procesora w liczniku? pamięci RAM wewnątrz licznika? Bo temperature otoczenia to pokazuje po pół godziny jazdy, jeszcze pod warunkiem, że słońko mu nie przyświeci.

Wychodzę sobie z domu, jest teraz w okolicy zera, termometr pokazuje +17. Dojeżdżam do sklepu (jakieś 2km), termometr pokazuje +7. zabieram licznik do sklepu... robię zakupy, wychodzę ze sklepu, termometr pokazuje +25.. dojeżdżam do domu, pokazuje +10..  a na trawniku śnieg zalega od paru dni. 

Jak chcę mieć dokładniejsze dane, to pół godziny przed jazdą, muszę wystawić rower na pole, ale nie do słońca, żeby pierwsza zasada termodynamiki dotarła do wnętrza licznika i dopiero wtedy wskazanie jest w miarę rozsądne...
No ewidentnie nie ogarnęli lokalizacji czujnika i jest w jakimś miejscu gdzie trudno o dobre pomiary.

Każdy termometr ma jakaś histereze( wykres tego jak szybko urządzenie zmienia swoje odczyty w stosunku do tego co jest rzeczywiscie). Jakby garmin wziął coś szybszego to mielibyśmy co chwile skoki temperatury o kilkanaście stopni. Ja jak wczoraj byłem to po 7 min. Pokazywał już właściwą temperaturę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Nie rozumiem co w tym dziwnego. Wahoo też tak pokazuje. Weźmiesz termometr rtęciowy i też w domu Ci pokaże 19 stopni, po 10min na zewnątrz 7 stopni, a po 25min w kieszeni 23 stopnie, by po 1h jazdy wskazać właściwą (prawdopodobnie nawet odczuwalną) temperaturę 2 stopni w plusie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Odnoszę wrażenie, że niektórzy mają zapędy masochistyczne używając Garmina, na którego psioczą w każdym możliwym aspekcie.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja po kilku dniach używania nadal jestem zadowolony. A termometr to dla mnie tylko dodatek, który nie musi być precyzyjny. W niedzielę ma być ładna pogoda to nareszcie go wezmę na dłuższą przejażdżkę, żeby potestować nawigację. Mimo wszystko czuję się jak jakiś lansiarski gadżeciaż a tymczasem to naprawdę przydatne urządzenie. Bardzo mi się podobają funkcje estymujące stan wytrenowania. Lepiej widać czy robię jakieś postępy, czy tylko mi się tak wydaje :) . Takie urządzenia nie powinny tyle kosztować ale tańszych nie ma i trzeba z tym żyć. Mimo wszystko wybrałem Garmina, bo dosyć często wypuszczają aktualizacje i nie ma problemu, żeby mieć najświeższe mapy.

Edytowane przez mareq
Opublikowano

Posiadam Edge 830 oraz Fenix 6X. Mam pytanie dotyczące działania funkcji Physio TrueUp. Czy jeśli Physio TrueUp bedzie włączone na obu urządzeniach i urządzeniem preferowanym będzie Fenix, to czy efekt będzie taki, ze na obu urządzeniach będzie ślad GPS oraz tętno pochodzące z Fenixa ? Czy da się zrobić aby slad GPS był z Edge a tętno było z Fenixa ?

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

1. W zegarku ustaw sobie w system => hotkeys jakiś wybrany przycisk lub kombinaję na "Broadcast HR"
2. wyjdź, wduś wybrany hotkey, naciśnij start
3. W edge idż do settinsów, dodaj czujnik HR (powinien się pojawić tam feniks, (czy też jego identyfikator))

wtedy w liczniku pojawia się tętno mierzone przez zegarek, a cala reszta jest z edge.

(Physio TrueUp się nie bawiłem, nie wiem za bardzo jak to działa)

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano
Godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał:

1. W zegarku ustaw sobie w system => hotkeys jakiś wybrany przycisk lub kombinaję na "Broadcast HR"
2. wyjdź, wduś wybrany hotkey, naciśnij start
3. W edge idż do settinsów, dodaj czujnik HR (powinien się pojawić tam feniks, (czy też jego identyfikator))

wtedy w liczniku pojawia się tętno mierzone przez zegarek, a cala reszta jest z edge.

(Physio TrueUp się nie bawiłem, nie wiem za bardzo jak to działa)

Tyle że chodzi mi aby obu urządzeniach był taki sam komplet informacji: trasa + tętno.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Jedyne co masz w takim wypadku, to tryb wyświetlacza w liczniku. Wtedy wszystko mierzy zegarek, a licznik tylko to wyświetla. O innych opcjach nie słyszałem