Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy Edge 530 potrafi otworzyć aplikację IQ podczas rejestrowania śladu? W Edge Explore działa to tak, że licznik zgłasza, że przy włączonej aktywności nie można otworzyć takiej aplikacji.  Chcę otworzyć aplikację Strava lub Trailforks, aby np ściągnąć sobie zapisaną tam trasę. Muszę przerwać nagrywanie śladu i zacząć nagrywać nowy już po włączeniu aplikacji.
Czy bez kończenia aktywności jest jakakolwiek możliwość zmiany trasy podczas jazdy na inną? Np wgrana wcześniej w licznik? (Nie wiem czy można mieć wgrane kilka tras w licznik?) Albo bez kończenia aktywności zmienić punkt docelowy?

Takie rzeczy potrafi nawet Wahoo Elemnt który navi praktycznie nie ma...

Wysłane z mojego Pixel 3a XL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Można. Śladów wgranych można mieć też wuchte. 

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano

Ehh, a tak bardziej szczegółowo ;)
Jakie są opcje?

Opublikowano

Wchodzisz na ekran główny, wybierasz nawigację i dowolny kurs. 

Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytanie są w manualu. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź....

O czym więc pisał elTomek?

Podsumowując mogę zrobić tak:

1.Wyjeżdżam z domu bez nawigacji.

2. Docieram gdzieś i uznaje że teraz pojadę jakąś gotowa trasa którą mam już wcześniej w liczniku

3. Wybieram ta trasę i na koniec wracam do domu.

Całość zapisuje się jako jedna aktywność?

Lub inny wariant.

1. Wyjeżdżam bez nawigacji

2. Szukam w trasie jakiegoś punktu i go ustawiam jako cel

3. 530/830 prowadzi do tego punktu.

4. Stwierdzam że jednak jadę gdzie indziej więc zmieniam punkt docelowy...

5. Wracam do domu

Całość jest zapisane jako jedna aktywność?

I jeszcze jedno pytanie... Nawigowanie w trasie nie wymaga WiFi itp?

Wiem że Was mecze ale wydać 1400zl i potem żałować wyboru nie chcę...

Dzięki!

Opublikowano

On pisze o aplikacjach IQ, wbudowana nawigacja nie jest taką aplikacją. 

Możesz zrobić jak piszesz. W Garminie aktywność nie zostanie przerwana, dopóki sam jej nie zakończysz. Poza tym można też łączyć dwie aktywności w GC, ale nie miałem potrzeby jeszcze tego ćwiczyć. 

Nie, do nawigacji nie jest potrzebne Wi-Fi. W ogóle skąd miałbyś je wziąć w terenie?

Kup Garmina online. Jak Ci się nie spodoba, to masz 14 dni na zwrot. 

• Pomógł 1
Opublikowano

@Jimmy można zrobić to co napisałeś. Nie stanowi to większego problemu. Aktywność jest cały czas rejestrowana.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Jimmy napisał:

Podsumowując mogę zrobić tak:

1.Wyjeżdżam z domu bez nawigacji.

2. Docieram gdzieś i uznaje że teraz pojadę jakąś gotowa trasa którą mam już wcześniej w liczniku

3. Wybieram ta trasę i na koniec wracam do domu.

Całość zapisuje się jako jedna aktywność?

Pisałem o aplikacjach IQ i wybieraniem trasy np z aplikacji Strava, czy TrailForks. Bierze się to z prostego ograniczenia możliwości uruchomienia aplikacji IQ podczas gdy zapisywana jest aktywność. Należy ją zakończyć, otworzyć aplikację, zrobić co się tam chce, np. wczytać trasę i wtedy można znów zacząć nagrywać aktywność.

Zmieniać punkt docelowy wg nawigacji Garmina (jak pisał @Łukasz_P nie jest ona aplikacją IQ) możesz dowolnie, w każdej chwili i wszystko zapisze się jako jedna aktywność.

Edytowane przez eltomek
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc. Trzeba będzie podjąć ostateczną decyzję i przesiąść się z Wahoo Elemnt na coś z lepszym wsparciem w nawigacji.
Pewnie wybiorę 530. POI i adresów nie muszę mieć a oszczędność 400zl to spora kwota w porównaniu do 830.

Opublikowano
1 minutę temu, Jimmy napisał:

POI i adresów nie muszę mieć

Ja wychodzę z tego samego założenia, zwłaszcza że wpisywanie tych danych z poziomu licznika to doświadczenie dalekie od tego, jak obsługuje się telefon. Dlatego celuję w licznik, który wyświetli trasę przygotowaną wcześniej na komputerze lub telefonie. Jasne, trzeba brać pod uwagę, że gdzieniegdzie nie ma zasięgu sieci komórkowej, ale z mojego doświadczenia to są sytuacje rzadkie.

Gdybyś chciał Bolta sprzedać w dobrej cenie to daj znać :)

Opublikowano
11 minut temu, Jimmy napisał:

Pewnie wybiorę 530. POI i adresów nie muszę mieć a oszczędność 400zl to spora kwota w porównaniu do 830.

Mam 830, wcześniej 820. Jeszcze nigdy nie programowałem trasy z poziomu Garmina. Zawsze od początku do końca planuję trasy na Stravie. Potem lecą do Garmina i jadę. Właściwie 820 kupiłem za namową znajomego. 830 kupiłem rozpędem i pewnie dlatego, że nie do końca byłem przekonany czy 530 potrafi mnie wyprowadzić na zgubiony ślad. 

Opublikowano
11 godzin temu, eltomek napisał:

Gdybyś chciał Bolta sprzedać w dobrej cenie to daj znać :)

Nie mam Bolt'a tylko "normalny" Elemnt - czyli ten większy ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

o dzieki  za info. Właśnie włączyłem licznik  i mi sie zaktualizował przez WiFi 😀

• Lubię to! 1
Opublikowano

830 wczoraj zjechał do mnie... Krótki wypad po osiedlu i okazało się że Garmin connect nie wrzucił trasy na Strave.
Wszystkie ustawienia synchronizacji są zrobione, wpisane hasła itd. ale aktywność nie wygrała się do Stravy.
U was to działa?

Opublikowano

U was to działa?

Jak najbardziej

Przeżyłem jedną awarie Stravy, gdzie nie ładowało z GC ale to była wyjątkowa sytuacja. Status API można sprawdzić na https://status.strava.com/

Spróbuj usunąć połączenie i połącz jeszcze raz (na stronie Stravy).

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opublikowano

Z tego co widzę to w Garmin connect nie ma opcji żeby wymusić ręcznie synchronizacje danej aktywności ze stravą?

Dziś spróbuję znaleźć chwilę na rower i zobaczymy czy pójdzie.

Opublikowano

@Jimmy działa poprawnie. Jednak pamiętaj o tym, że musisz zarejestrować coś na Garminie, to musi polecieć do Garmin Connect i dopiero dalej leci do Stravy. Jeżeli masz już coś zarejestrowane w Garmin Connet i nie było powiązania ze Stravą to musisz dokonać synchronizacji np. za pomocą https://tapiriik.com lub aplikacji SyncMyTracks => https://play.google.com/store/apps/details?id=com.syncmytracks Synchronizacja jest jednorazowa. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzisiejszy przejazd wrzucił na strave... Poczekam może i wczorajszy jakimś cudem też wrzuci #$*
Jednak Wahoo ma lepszą aplikacje na telefon.

Opublikowano (edytowane)

@Jimmy

No przecież w przypadku braku automatycznego uploadu na Strave ( zdarzyło mi się ostatnio że serwer stravy  w ogóle "nie istniał" w sieci przez dobrą godzinę) mozesz ręcznie wyeksportować  z Garmin Connect(strona www) plik GPX i zaimportować ręcznie do stravy.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Wszystko mogę zrobić ręcznie.... tylko po co sobie utrudniać życie?

Appka Wahoo, Sigmy oraz Dashboard z Karoo Hammerhead ma możliwość ręcznego wymuszenia uploadu na Stravę lub inne portale a w GC nie ma takiej opcji...

Opublikowano

Bo nie jest to potrzebne. To czego doświadczasz, to jednorazowy fuckup.

Opublikowano (edytowane)

Spoko, mam 100 dni na testy... Po prostu mam stare przyzwyczajenia z Wahoo i Sigmy.

Biorąc pod uwagę możliowści appki to wydaje mi się że GC jest na podobnym poziomie co appka Sigmy jesli chodzi o mozliwości analizy aktywności. Wahoo jest dosyć skąpe bo służy do zmiany ustawień licznika i podsumowania przejazdu. Karoo nie ma wcale appki na telefon, a Dashboard to tylko mapa z trasą.

Edytowane przez Jimmy
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Czy do 830 podejdą czujniki z 820 ? ktoś próbował ?