eathan Opublikowano 9 Września 2019 Autor Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) @dfq i @sentio macie pomysł dlaczego 830 nie widzi u mnie aktualizacji? Podłączyłem do sieci, wymuszam aktualizację i ciągle mam wersję 3.20. Zainstalowałem Garmin Express ale jedyne co mi chce aktualizować to mapy. W Garmin Connect nie krzyczy o żadnej aktualizacji (jak to wymusić w tej aplikacji?). Edytowane 9 Września 2019 przez eathan
dfq Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Jak długo masz navi ?. W Garminie nie u wszystkich od razu pojawia się aktualizacja. Ja w moim ostatnią miałem kilka dni po innych (wczesniej instalowałem bety) . To leci partiami .Taką mają politykę. Trzeba cierpliwie czekac az sie pojawi albo ręcznie zainstalować jakąś betę. 1
eathan Opublikowano 9 Września 2019 Autor Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) 20 minut temu, dfq napisał: Jak długo masz navi ?. W Garminie nie u wszystkich od razu pojawia się aktualizacja. Ja w moim ostatnią miałem kilka dni po innych (wczesniej instalowałem bety) . To leci partiami .Taką mają politykę. Trzeba cierpliwie czekac az sie pojawi albo ręcznie zainstalować jakąś betę. OK, mam. Wymusiłem przez Garmin Express i podłączenie do komputera. Najpierw uaktualniły się mapy a teraz leci aktualizacją GPS i firmware. PS Dzisiaj kupiłem 830. Wcześniej miałem 820. Wymienili mi ją w ramach gwarancji na nową. Właśnie wystawiłem ogłoszenia i pozbywam się. Edytowane 9 Września 2019 przez eathan
dfq Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 No to gratuluję nowego sprzętu, do mnie tez coś leci 😀 1
eathan Opublikowano 9 Września 2019 Autor Opublikowano 9 Września 2019 A co tam fajnego wymyśliłeś? PS I dzięki
dfq Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 a to juz nie stricte rowerowe - Fenix 6X Pro 2
eltomek Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 Czy Edge 530 potrafi otworzyć aplikację IQ podczas rejestrowania śladu? W Edge Explore działa to tak, że licznik zgłasza, że przy włączonej aktywności nie można otworzyć takiej aplikacji. Chcę otworzyć aplikację Strava lub Trailforks, aby np ściągnąć sobie zapisaną tam trasę. Muszę przerwać nagrywanie śladu i zacząć nagrywać nowy już po włączeniu aplikacji.
eathan Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 @dfq z ciekawości zapytam. Analizowałeś sens takich parametrów jak Płynność czy Trudność trasy? Niby jest to opisane ale np. Płynność w moim odczuciu nie różni się od średniej prędkości...
dfq Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 @eltomek - 530 i 830 działa dokładnie tak jak Edge Explore - przy włączonej aktywnosci nie da się uruchomić aplikacji IQ. @eathan - szczerze to nie bardzo się w to zagłębiałem. Przeważnie po płaskim płynność mi wychodzi w okolicach 1.6-2.0 (przejezdżam przez kilka skrzyżowań i ulic) a w terenie powyzej 2.0-2.5. Częściej patrzę na Training Effect - aerobowy,beztlenowy , obciążenie. Raz udało mi się na 40km trasie "zamknąć licznik" 😀
eltomek Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, dfq napisał: 530 i 830 działa dokładnie tak jak Edge Explore - przy włączonej aktywnosci nie da się uruchomić aplikacji IQ Dzięki! Szkoda, to jest bardzo słabe, w ogóle to pachnie mi to ordynarnym obejściem programistycznym przy okazji ograniczającym funkcjonalność - wyjeżdżam spod domu, dojeżdżam do Lasku Wolskiego i chcę sobie poszukać singletracków na aplikacji Trailforks - muszę wtedy zakończyć nagrywanie, podczas gdy zależy mi na tym, żeby zarejestrować jedną trasę z całego dnia. Edytowane 11 Września 2019 przez eltomek
eathan Opublikowano 12 Września 2019 Autor Opublikowano 12 Września 2019 12 godzin temu, eltomek napisał: muszę wtedy zakończyć nagrywanie, podczas gdy zależy mi na tym, żeby zarejestrować jedną trasę z całego dnia. Ano słabe to, ale połączenia 2 śladów nie jest skomplikowane. Można to zrobić na wiele sposobów. Od tak banalnych jak Endomondo które ma taką funkcję wbudowaną w siebie przez Notatnik czy GPX Editor. Nie wiem jak Garmin Connect. @dfq jasna sprawa. U mnie z tą płynnością to nie udało się zejść poniżej 2,7 w terenie. Jednocześnie trudność trasy ocenia mi na ~80. Żeby było śmieszniej ta sama trasa przejechana kilka razy ma różne oceny trudność ;). Co do Training Effect to nie korzystam. Muszę wreszcie kupić pasek bo coraz więcej wskazań od niego zależy.
dfq Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 W dniu 11.09.2019 o 19:31, eltomek napisał: Dzięki! Szkoda, to jest bardzo słabe, w ogóle to pachnie mi to ordynarnym obejściem programistycznym przy okazji ograniczającym funkcjonalność - wyjeżdżam spod domu, dojeżdżam do Lasku Wolskiego i chcę sobie poszukać singletracków na aplikacji Trailforks - muszę wtedy zakończyć nagrywanie, podczas gdy zależy mi na tym, żeby zarejestrować jedną trasę z całego dnia. Chyba możesz sobie wybrać singletracka spokojnie w domu i włączyć nawigację, wtedy zaproponuje ci nawigowanie (dojazd) do początku singla i wszystko będziesz miał w jednym śladzie ?
eltomek Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 5 minut temu, dfq napisał: Chyba możesz sobie wybrać singletracka spokojnie w domu Nie no, pewnie że mogę (tak jak i mogę sobie otworzyć mapę na telefonie, albo w ogóle papierową), ale często spotykamy się ze znajomymi gdzieś w ustalonym miejscu i pada pytanie "to co robimy?". Wszystko to są problemy ludzi pierwszego świata, więc to takie marudzenie, ale chyba o tego rodzaju problemach jest cały ten wątek. Osobiście uważam, że zablokowanie możliwości skorzystania z aplikacji IQ (wszystkich) gdy zapisywany jest ślad to po prostu kolejny dowód na to jak nędzne jest oprogramowanie w Garminach.
eathan Opublikowano 16 Września 2019 Autor Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) Jestem po dłuższym teście Garmina 830. Wczoraj zaliczyłem aktywność trwającą od 7 do 21.30. Garmin pracował cały czas w trybie nawigowania po wgranym śladzie. Jednak dla ułatwienia dość często korygowałem trasę a więc musiał przeliczać i wyznaczać nowy kierunek aby wrócić na ślad. Poza tym 3/4 trasy przebiegało w trudnym terenie - wąwozy, wysokie drzewa, gęste lasy. Miejscami nie było zasięgu sieci GSM. W chwili wyłączenia licznika bateria wskazywała 40%. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Druga sprawa to przeliczanie trasy. Tak jak wspomniałem często zmienialiśmy trasę względem wgranego śladu. Musieliśmy skracać drogę z uwagi na to, że trasa była trudna (np. 3h zajęło nam pokonanie 30 km). Licznik bardzo fajnie przelicza i pokazuje alternatywną drogę aby wrócić na ślad. Zawsze wybiera najkrótsze rozwiązanie by dotrzeć do śladu (nie zawsze było to dobre, ale jak się o tym pamięta to nie jest to problem). Jeżeli nie dopasujemy do wskazania i pojedziemy znowu inaczej to objazd jest ponownie aktualizowany. Ten alternatywy kierunek ma kolor różowy. Normalna trasa ma kolor fioletowy. Działa to bardzo dobrze. Na tle 820, którą miałem wcześniej mogę powiedzieć, że postęp jest o lata świetlne. W 820 przeliczanie prawie nigdy nie dawało sensownego wyniku. Trzecia kwestia to coś czego nie rozumiem i chciałem prosić o Wasze podpowiedzi. Licznik pracuje w trybie nawigowania po śladzie. Dla mnie to oznacza, że mamy tylko jedną możliwą trasę i koniec. Jednak wczoraj przynajmniej kilka razy 830 pokazała mi trasy alternatywne. Na przykład nagle stawałem na rozwidleniu i nawigacja pokazywała, że ślad się rozwidla i mogłem sobie wybrać jedną albo drugą opcję. Jedna prowadziła po zadanym śladzie a druga to była już inwencja Garmina. Nie ukrywam, że nie do końca mi się to podobało i chciałbym to wyłączyć. Da się? @dfq miałeś coś takiego u siebie? Edytowane 16 Września 2019 przez eathan 1
dfq Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 Nie mam pojęcia 🙄. Może masz ustawione w Trasowaniu - Wyznaczanie wg popularnych tras i proponuje ci wtedy alternatywę ? 1
eathan Opublikowano 17 Września 2019 Autor Opublikowano 17 Września 2019 Hm niby jest włączone. Sprawdzę co się stanie jak wyłączę. Jednak wydaje mi się, że to ma znaczenie jak programujesz trasę od punkt A do B i nawigacja wyznacza ją sama. A tutaj miała jechać po wgranym śladzie. No chyba, że mimo to dodaje coś od siebie
eathan Opublikowano 4 Października 2019 Autor Opublikowano 4 Października 2019 No to mam ciekawy przypadek. Niby garmin łączy się z telefon po BT. Po chwili następuje rozłączenie i ponownie się już nie łączy. Kilkukrotnie wyłączenie/włączenie BT w nawigacji i telefonie pozwala na połączenie. Zastanawiam się w czym leży problem. PS Robiłem cała procedurą opisaną tutaj ale nic to nie zmieniło. I tak się zastanawiam czy ma to związek z Androidem 10
lechu Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Masz włączoną funkcje Forksight. Szukaj gdzie to się wyłącza. Fajna sprawa chciałbym mieć to na moim 1030.
eathan Opublikowano 4 Października 2019 Autor Opublikowano 4 Października 2019 To ja dla potomnych dodam info co z tym bluetoothem. Okazuje się, że problem rozwiązałem. Pomógł trick wyszperany w sieci: Odpalamy ustawienia, Wpisujemy BTtestmode i uruchamiamy, Klikamy Wymuś zatrzymanie, Restartujemy telefon, Po wykonaniu powyższej instrukcji wszystko zaczęło działać. Na ten moment OnePlus 7 z Android 10 paruje się z Garminem EDGE 830 i nie zrywa połączenia po chwili. Łącznie odbywa się bardzo szybko. PS @lechu dzięki za podpowiedź. Faktycznie to ta funkcja. Muszę ją tylko znaleźć w gąszczu ustawień
dfq Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 No rzeczywiście to Forksight. U mnie w P30 Pro nie ma czegoś takiego jak BTtestmode. Po prostu odpalam BT w liczniku a po chwili wyłączam (jeśli włączony) i włączam BT w smartfonie.
eathan Opublikowano 9 Października 2019 Autor Opublikowano 9 Października 2019 Godzinę temu, dfq napisał: No rzeczywiście to Forksight. U mnie w P30 Pro nie ma czegoś takiego jak BTtestmode. Po prostu odpalam BT w liczniku a po chwili wyłączam (jeśli włączony) i włączam BT w smartfonie. ForkSight - jest w ustawieniach danego profilu. Można wyłączyć bez problemu. Co do BTTestmode to pewnie to jakiś wynalazek OnePlus. W każdym razie szukając powiązań Oneplus i bluetooth znalazłem ten patent. Poza tym jeszcze kilka tricków, które mogą się przydać na różnych telefonach. https://oneplustips.com/fix-oneplus-7-and-7-pro-bluetooth/ - nie tylko dla Oneplus
Jimmy Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 W 530/ 830 można przesuwać mapę podczas jazdy? Wysłane z mojego Pixel 3a XL przy użyciu Tapatalka
Łukasz_P Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 W 830 zapewne tak jak w 820, musisz pierw nacisnąć na łapkę na mapie i wtedy można przesuwać.
Jimmy Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 Jak jest w 530? i drugie pytanie czy można ustawić czarne tło i białe cyfry na ekranie z danymi?
kaszek Opublikowano 13 Października 2019 Opublikowano 13 Października 2019 9 godzin temu, Jimmy napisał: Jak jest w 530? i drugie pytanie czy można ustawić czarne tło i białe cyfry na ekranie z danymi? W 530 można przesuwać mapę podczas jazdy. Nie jest to jednak ani trochę wygodne. Przyciskiem wyboru określamy czy będziemy mapę powiększać, czy przesuwać w poziomie, czy też w pionie. Samą "akcję" przeprowadzamy przyciskami "przewijania". Można ustawić czarne tło i białe cyfry. W ustawieniach profil, pod "System", jest nocny Schemat kolorów. I tam można wybrać Auto, Dzień lub Noc. 1
Rekomendowane odpowiedzi