Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze zrozumiałeś. Napęd przy dobrym traktowaniu i wymianie łańcucha kiedy przyjdzie na to pora spokojnie obskoczy nawet pod 20kkm. Amortyzator jeśli będziesz serwisował regularnie również. 

Jeśli chodzi o macanie dyscypliny - trasy przejedziesz, zobaczysz czego brakuje ci zarówno w rowerze jak i w tobie samym. Bez dobrego przygotowania fizycznego (w jeden sezon IMHO nie do zrobienia) to czym byś nie jechał i tak nie załapiesz się nawet na środkowy sektor.

Co do katowania to szybko poczujesz na co pozwala rower. Tutaj również droższy osprzęt wiele nie zmieni. Do łupanki czy zjazdów to w inne kategorie trzeba celować.

Opublikowano

Co to IMHO ? 😅

Jestem czlowiekiem wysportowanym. Cwiczylem rozne dyspypliny po kilka lat i bron boz nie lkcewaze przygotowania fizycznego. wiem, ze podczas wysilku mozna sie niezle zdziwic np zle rozkladajac sily, do tego dochodzi adrenalina, rywalizacja itp. Pierwsze amatorskie XC to chcialbym po prostu ukonczyc, zobaczyc co to jest w ogole, wyciagnac wnioski i lepiej przygotowac sie do nastepnych.

Mowiac katowac rower to mialem na mysli bardzo intensywne jego uzytkowanie zgodnie z przeznaczeniem. Bez zadnych skokow, extremalnych zjazdow. Typowe XC. Las, sciezki, podjazdy, troche korzeni.

Opublikowano
31 minut temu, vdcmike napisał:

Nie ma przerzutek 9s ze sprzęgłem

Jest 9s że sprzęgłem. 

36 minut temu, vdcmike napisał:

Sprzęgło w napędzie 2s da tylko tyle, że łańcuch będzie rzadziej walił w ramę.

Michale, no bez jaj. Sprzęgło sprawia że napęd działa bardziej precyzyjnie. Nawet jak masz rower na stojaku,to z włączonym biegi wchodzą bez szemrania. Z wyłączonym, wchodzą leniwie i czasem przeskakują.

24 minuty temu, Mariuszk821 napisał:

Jak bede chcial sie sciganiem szerzej zajac

Spróbuj ,zobaczysz czego Ci brakuje i ewentualnie wtedy zapytaj.

Opublikowano
13 minut temu, Mariuszk821 napisał:

IMHO

Z angielskiego - moim skromnym zdaniem ;)

Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj Nie zgodzę się. Sprzęgło jeśli miewa wpływ na zmianę przełożeń to raczej ją upośledza na stojaku ew. poprawia na rypance w terenie. Chyba, że mówimy o niskich (GX, NX, SX) grupach SRAMA to faktycznie tam bywa z tym różnie - te napędy są bardzo kapryśne i często właśnie coś przeskakuje o 2 albo leniwie. Deore+ kiedy wszystko proste, wyregulowane i mieszczące się w specyfikacji działa na stojaku wzorowo.

Co do przerzutek sunrace to żadnego doświadczenia w tym zakresie nie mam. Kasety mają natomiast niczym nie ustępujące tym shimano.

edyta: popatrzyłem na konstrukcję tej sunrace RDM903 i podtrzymuję, że nie ma przerzutki 9s ze sprzęgłem ;). To nie sprzęgło a hamulec taśmowy działający w dwóch kierunkach (czyli nie tylko kiedy napinamy sprężynę ale również kiedy ją zwalniamy). Poza tym plastic-fantastic.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
33 minuty temu, vdcmike napisał:

Nie zgodzę się. Sprzęgło jeśli miewa wpływ na zmianę przełożeń to raczej ją upośledza na stojaku ew. poprawia na rypance w terenie. Chyba, że mówimy o niskich (GX, NX, SX) grupach SRAMA to faktycznie tam bywa z tym różnie - te napędy są bardzo kapryśne i często właśnie coś przeskakuje o 2 albo leniwie. Deore+ kiedy wszystko proste, wyregulowane i mieszczące się w specyfikacji działa na stojaku wzorowo.

Ale to prawda. Wyczuwalne nawet w XT. Sprzęgło upośledza też prace zawieszenia.  W obu przypadkach są to naprawdę minimalne różnice

Opublikowano
59 minut temu, vdcmike napisał:

popatrzyłem na konstrukcję tej sunrace RDM903 i podtrzymuję, że nie ma przerzutki 9s ze sprzęgłem ;)

Haha,świetne xD 

Godzinę temu, vdcmike napisał:

Deore+ kiedy wszystko proste, wyregulowane i mieszczące się w specyfikacji działa na stojaku wzorowo.

To umówmy się,że się tu nie zgadzamy ;). Jak zapnę sprzęgło w swoim napędzie,to działa tak:

Po rozpięciu sprzęgła lubi czasem pochrobotać na 1 i 2(największych koronkach)

Z drugiej strony tak jak to celnie zauważył @Red

31 minut temu, Red napisał:

W obu przypadkach są to naprawdę minimalne różnice

Opublikowano
4 godziny temu, Mariuszk821 napisał:

1. Czy nie strzelilem babola kupujac rower bez zwezanej glowki ramy ? 

Można dolne stery ZS wymienić na zewnętrne EC (EX) i wtedy amor 1.5" wejdzie.

Opublikowano

Cześć, Mam 2-letniego Scotta Scale 990 w specyfikacji jak poniżej. Moje pytanie do Was, myślałem o modernizacji tego sprzętu o amor powietrzny i koła tubless stąd mój post - czy warto? Czy lepiej próbować to sprzedać i kupić coś lepsiejszego?

Rama:

Scale Alloy 6061 Custom Butted Tubing

Tapered HT / BB92 / Bridgeless Seatstays

Internal Cable Routing / replaceable hanger

Widelec:

Suntour XCR RL-R / Coil Spring

1 1/8” Steerer / Reb. Adj.

Remote Lockout / 100mm travel

Zdalne sterowanie:

Suntour Remote

Przerzutka (Tył):

Shimano Deore RD-M610 SGS

Shadow Type / 20 Speed

Przerzutka (Przód):

Shimano Deore FD-M6025-H / 34.9

Manetki:

Shimano Deore SL-M6000 / Rapidfire plus

2 way release

Korbowód:

Shimano FC-MT500-10

36x26 T

Oś korbowodu:

Shimano BB-MT500-PA / shell 41x89.5mm

Łańcuch:

KMC X10

Kaseta:

Shimano CS-HG50-10 / 11-36 T

Hamulce:

Shimano M365 Disc

180/F and 160/Rmm SM-RT10 CL Rotor

Kierownica:

Syncros T-Bar / Alloy 6061

T shape Flat / 9° / 720mm

Mostek:

Syncros 6061 Alloy

oversize 31.8mm / 1 1/8” / 6° angle

Sztyca:

Syncros / 31.6x400mm

Siodło:

Syncros XR2.5

Stery:

Syncros OE Press Fit / Reduce 1.5” - 1 1/8”

OD 50/61mm / ID 44/55mm

Piasta (Przód):

Formula CL51

Piasta (Tył):

Shimano FH-RM35 CL

Szprychy:

Stainless Black 15G / 1.8mm

Obręcze:

Syncros X-20 / 32H

Pedały:

Wellgo M-21 

Opony:

Maxxis Ikon / 2.2 / 60TPI

Waga:

ok. 13,30 kg (Rozmiar M, bez pedałów)

Opublikowano
19 minut temu, morion napisał:

lepiej próbować to sprzedać i kupić coś lepsiejszego?

Zdecydowanie ta opcja.

Brak taperowanej główki i sztywnych osi powoduje że jak kupisz koła i amor,to tylko stracisz

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim. 

Jest to mój pierwszy post dlatego też proszę o wyrozumiałość :)

Mogę kupić Kellysa za około 200 zł i chcę go trochę stuningować a mianowicie:

-nowe koło tył z lepszą piastą

-kaseta 9-10rz. 

-przerzutka tył deore xt

- zastanawiam się nad hamulcem tarczowym hydraulicznym na tył 

-chciałbym również na przód zamontować korbę 2 rzędową 

Ze wszystkim (oprócz ceny roweru) chciałbym zmieścić się w +- 1000 zł (jest to wykonalne? nie licząc korby i supportu) 

Docelowo również chciałbym wrzucić jakiegoś rock shocka na powietrzu na przód.

Rower składany dla dziewczyny, lekkie single tracki, trochę lasu no i podjazdy 

IMG-20201008-WA0007.jpg IMG-20201008-WA0008.jpg IMG-20201008-WA0006.jpg IMG-20201010-WA0001.jpg IMG-20201010-WA0002.jpg Edytowane przez adrian123
Opublikowano

Rower swoje lata ma. Można go kupić i zreanimować na tyle, żeby jezdzić po bułki, do pracy, czy z dzieckiem na przejażdżki. Do jazdy dla frajdy się moim zdaniem nie nadaje. Taka geometria ramy, zwłaszcza pionowy kąt główki ramy nie zapewni ani stabilbnosci, ani wygody, ani poczucia bezpieczeństwa. Pchanie tutaj lepszego o sprzętu nie ma najmniejszego sensu.
Dziewczyna finalnie zamiast się zarazić kolarstwem może się do niego zniechęcić.
Budowa roweru od podstaw z części nigdy nie jest opłacalna. Teraz jest dobry czas na szukanie okazji. Szukaj więc czegoś współczesnego. Nawet Btwin RR520 jest lepszą bazą ewentualnej rozbudowy, a kupić można go już za 650zł używanego.

Opublikowano
12 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Zdecydowanie ta opcja.

Brak taperowanej główki i sztywnych osi powoduje że jak kupisz koła i amor,to tylko stracisz

13 godzin temu, morion napisał:

Rama:

Scale Alloy 6061 Custom Butted Tubing

Tapered HT / BB92 / Bridgeless Seatstays

Tu chyba jest że jest taperowana, co prawda tył nie ma sztywnej osi, ale z wymianą amora przód by zyskał.

Opublikowano
2 minuty temu, morion napisał:

że jest taperowana

Faktycznie.Zasugerowałem się opisem na stronie producenta.Z niego wynika że w tej chwili masz widelec prosty.

3 minuty temu, morion napisał:

ale z wymianą amora przód by zyskał.

Zgadza się.Faktycznie z przodem możesz pokombinować.Z tyłem zresztą też,ale kup raczej koła które mają wymienne end cup'y.

Tak prawdę powiedziawszy mam wszystkie potrzebne Ci rzeczy na sprzedaż.

Koła DT Swiss X1900

Reba 15x100

Opublikowano

Ta reba jest na 27,5" a ja potrzebuję na 29". Ale dziękuję za odpowiedź, mam kierunek  w którym będę chciał modernizować rumaka. :)

PS. A kółka za ile chcesz popchnąć?

Opublikowano

Rzeczywiście nie zauważyłem że nie podają rozmiaru, ale to dokładnie ten rower do którego linka podałeś. Koła są 29".

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. :)

Opublikowano
9 minut temu, hudezz napisał:

U Scotta

Ale mogli choćby nawet jednym słowem,przy opinie,albo przy obręczy wspomnieć ;)

Opublikowano

Moglby ktos napisac dokladne wytlumaczenie oraz koncepcje odnosnie wymiany sterow w ramie 1,1/8 na takie ktore umozliwia uzycie widelca ze zwezana rura. Poprosze tez o linki do ewnetualnych produktow.

Czy na prawde nie ma sensu abym wymienial swoj widelec w Scott Aspect 930 na jakis powietrzny ? Jesli jest sens to prosze o propozycje czegos co zwiekszy komfort jazdy i bedzie  prosta rura.

Opublikowano
11 godzin temu, hudezz napisał:

nie jesteś fanbojem szkota;)

Eee nie, dlaczego?Niektóre Skocisze są naprawde super. Lubię tą markę.

10 godzin temu, Mariuszk821 napisał:

umozliwia uzycie widelca ze zwezana rura.

Są adaptery,ale podwyższa to główkę ramy.