Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie urzeźbisz tego, chyba że ktoś ma jakieś palce jak ufoludek ;) 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ahaja napisał:

@fuudie1992

Możesz mieć problem z pożenieniem manetek z hamplami z nowej serii M-X100 - mają mocowanie EV a Ty masz tam niby M7000. Czyli doszedł by kolejny koszt albo rzeźbienie.

o takie mam Shimano SLX SL-M7000 (2×11)

czyli co? no bo generalnie to mam menetki i obecne hamulce na osobnej obejmie. Czyli jakie hamulce ogarnąć by naprawdę była różnica? hamulce m8000 chyba beda na osobnej obejmie?>

Edytowane przez fuudie1992
Opublikowano
19 minut temu, fuudie1992 napisał:

o takie mam Shimano SLX SL-M7000 (2×11)

czyli co? no bo generalnie to mam menetki i obecne hamulce na osobnej obejmie. Czyli jakie hamulce ogarnąć by naprawdę była różnica? hamulce m8000 chyba beda na osobnej obejmie?>

Dokladnie, szukaj czegos bez 100 w oznaczeniu grupy :)

Opublikowano

Zerknij na ten wątek.

Ja mam wszystko na obejmy, bo jak widzę co rok nowy standard to mnie skręca ... 😉 Teraz mam klamki Zee + zaciski M6100.

Zorientuj się jakie masz klocki - jak zwykłe, co obstawiam - to zmień na półmetaliczne, duża poprawa, najtańszy upgrade.

W Germanii możesz kupić SLX M7000 za +-130EU + 10EU za fracht. Przód. Tył.

Jak musisz zmienić hample to szperaj za opcją z 4 tłokami na przód i 2 tłokami na tył - mowa o zaciskach. Tani set to BR-MT520 za +-630zł.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, ahaja napisał:

Zerknij na ten wątek.

Ja mam wszystko na obejmy, bo jak widzę co rok nowy standard to mnie skręca ... 😉 Teraz mam klamki Zee + zaciski M6100.

Zorientuj się jakie masz klocki - jak zwykłe, co obstawiam - to zmień na półmetaliczne, duża poprawa, najtańszy upgrade.

W Germanii możesz kupić SLX M7000 za +-130EU + 10EU za fracht. Przód. Tył.

Jak musisz zmienić hample to szperaj za opcją z 4 tłokami na przód i 2 tłokami na tył - mowa o zaciskach. Tani set to BR-MT520 za +-630zł.

klocki żywiczne, do tego własnie jak kupiłem rower to zatłuszczone. Kupic muszę nowe i wymienić. Tzn doradzasz by kupić półmetaliki do tych obecnych hamulców i tarcz? moze tak zrobie , ze walne półmetaliczne czy metaliczne a zainwestuje w koła :) no dobra ale czy manetki m7000 z hamulcami m8000 zadziałają? cos w tym wątku co podales piszą , ze to nie rozwiazanie. JUŻ Nie wiem co korzystne! Całość z manetkami 1500zl wyjdzie( z tarczami)?

Edytowane przez fuudie1992
Opublikowano

Kup zestaw BL-MT502+zaciski 4 tloczkowe BR-MT520 i nie będziesz nic więcej potrzebował. Zestaw nowy z przewodami ok 600zl + tarcze + Metalliki i zamkniesz wszystko w 900zl i zostanie Ci na nowe oponki solidne.

Opublikowano
2 godziny temu, fuudie1992 napisał:

klocki żywiczne, do tego własnie jak kupiłem rower to zatłuszczone. Kupic muszę nowe i wymienić. Tzn doradzasz by kupić półmetaliki do tych obecnych hamulców i tarcz? moze tak zrobie , ze walne półmetaliczne czy metaliczne a zainwestuje w koła :) no dobra ale czy manetki m7000 z hamulcami m8000 zadziałają? cos w tym wątku co podales piszą , ze to nie rozwiazanie. JUŻ Nie wiem co korzystne! Całość z manetkami 1500zl wyjdzie( z tarczami)?

M8000 zadziała z M7000. Nie dziala MX000 z MX100 ze względu na rożnice w budowie klamki. 

Opublikowano
4 godziny temu, fuudie1992 napisał:

manetki m7000 z hamulcami m8000 zadziałają

Zadziałają.

Najlepiej kup sobie heble M6000 lub MT501 i zostanie na fajne koła.Np DT M1900.

Opublikowano

ok dzięki Panowie za pomoc. Jeszcze tylko ostatnio, jakby mieć wybór co lepiej najpierw hamulce czy koła wymienić? Kumple mowią , ze lepiej heble najpierw:)

Opublikowano
10 minut temu, fuudie1992 napisał:

lepiej heble najpierw:)

I dobrze mówią ;) 

Opublikowano

Lepiej się rozwalić z dobrymi kołami czy wyhamować z kiepskimi? :)

Opublikowano
23 godziny temu, mareq napisał:

Lepiej się rozwalić z dobrymi kołami czy wyhamować z kiepskimi? :)

odpowiedź oczywista, tak czy owak. mzoe w 1500zl wyrobie sie z nowymi manetkami i tarczami. To co? zmieniamy i na metaliki od razu czy ceramiczne?>

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, fuudie1992 napisał:

czy ceramiczne?>

Oczywiście że się zmieścisz i weź ceramiki 

Edytowane przez Accent_Szaj
Autokorekta w telefonie,czasem aż mnie zaskakuje jakie słowa wymyśla O.o
Opublikowano

Cześć

Tak jak w temacie, co można byłoby wymienić wg. Was w Specu Chisel Comp 2021, aby był jeszcze lepszy, zmniejszyć jego wagę?

Aktualnie na pokładnie ma:

FRAME: Specialized D'Aluisio Smartweld M5 Alloy, Hydroformed tubes, Progressive XC Geometry, internal cable routing, BSA BB, 12x148mm spacing, 30.9mm Dropper post compatible
SEAT BINDER: Specialized Alloy, 34.9mm
FORK: RockShox Judy Gold, Motion Control damper, Solo Air, 42mm offset, 15x110mm thru-axle, 100mm of travel (XS - 80mm travel)
STEM: Specialized XC, 3D-forged alloy, 4-bolt, 6-degree rise
HANDLEBARS: Stout XC, double-butted alloy, 8-degree backsweep, 6-degree upsweep, 10mm rise, 31.8mm
SADDLE: Body Geometry Power Sport, steel rails
SEATPOST: Specialized Alloy, Single Bolt, 30.9mm
TAPE: Specialized Trail Grips
FRONT BRAKE: Shimano M6100, 2-piston caliper, hydraulic disc
REAR BRAKE: Shimano M6100, 2-piston caliper, hydraulic disc
REAR DERAILLEUR: Shimano SLX M7100, SGS, 12-speed
SHIFT LEVERS: Shimano SLX, M7100, 12spd
CHAIN: Shimano Deore M6100, 12spd w/quick link
CRANKSET: Shimano MT511, 32T chainring
CHAINRINGS: 32T
RIMS: Alloy, Offset Design, Tubeless Ready, 25mm internal width, 28h
FRONT HUB: Shimano MT410-B, Centerlock 28h, 15x110 Boost
REAR HUB: Shimano MT410-B, Centerlock 28h, 12x148 Boost, Microspline
FRONT TIRE: Fast Trak, Control casing, GRIPTON® compound, 60 TPI, 2Bliss Ready, 29x2.3"
REAR TIRE: Fast Trak, Control casing, GRIPTON® compound, 60 TPI, 2Bliss Ready, 29x2.3"
INNER TUBES: Presta, 60mm valve
SPOKES: Stainless, 14g

Opublikowano

Dobra maszyna słabe punkty to amortyzator i koła , ale to nie są tanie rzeczy 

Opublikowano
15 minut temu, polmaj napisał:

Dobra maszyna słabe punkty to amortyzator i koła , ale to nie są tanie rzeczy 

Wiadome. A coś byś zaproponował?

Opublikowano
14 godzin temu, roco napisał:

Chisel Comp 2021

Tu @turzolJest mistrzem w zbijaniu wagi ze Speca. Udało mu się osiągnąć wagę grubo poniżej 10Kg

Opublikowano
W dniu 27.11.2020 o 23:15, ensai napisał:

Cześć 

Prośba o pomoc. Chciałbym wymienić przednią przerzutkę na tą z grupy M6000 ale nie wiem, która będzie pasować do mojego sprzętu, jest ponad 10 modeli do wyboru z różnymi mocowaniami: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000.html

Obecnie mam zamontowaną Shimano Alivio FD-M430, Top Swing, 34.9mm i zmieniam na 2x10

I jeszcze łańcuch. Mam fazę na złoty... jaki sensowny złoty łańcuch do grupy m6000 (2x10, kaseta Deore CS-HG500 11-42T)

Z góry dzięki za pomoc

ktoś coś, help?

Czy w miejsce FD-M430 Top Swing powinienem zamontować FD-M6025-L czy FD-M6025-E?

Opublikowano

Do E musisz mieć ramę która pozwala na bezpośredni montaż śrubami do niej

Opublikowano (edytowane)

@ensai patrz żeby nowa przerzutka miała obejme mocująca w tym samym miejscu i top swing ;) 6025-L to przerzutka z niską obejmą i górnym ciągiem linki do napędów 2x, nie wiem czy będzie to grało z korbą która wybrałeś. Linia łańcucha w tych przerzutkach to 48.8mm, szukaj korby z taką linią i powinno działać

@Wojtek O. e-type można tez przykręcic do płytek, które montujemy do suportu, ale sporo z tym zabawy 😉

Edytowane przez hudezz
Dodanie treści
Opublikowano (edytowane)

@hudezzA tak wiem. Mozna tez dokupic obejme na podsiodlowke. Mialem kiedys taka przerzutke i kombinowalem czy nie zalozyc do trekkinga. Ale pomysl padl i sprzedalem.

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano
15 godzin temu, hudezz napisał:

@ensai patrz żeby nowa przerzutka miała obejme mocująca w tym samym miejscu i top swing ;) 6025-L to przerzutka z niską obejmą i górnym ciągiem linki do napędów 2x, nie wiem czy będzie to grało z korbą która wybrałeś. Linia łańcucha w tych przerzutkach to 48.8mm, szukaj korby z taką linią i powinno działać

Korba będzie z grupy m6000, konkretnie Shimano Deore FC-M6000 2x10 38/28 - wszystko z grupy m6000 więc rozumiem, że biorąc L powinno wszystko pasować? 

Opublikowano

@ensai jesli kupujesz przez internet upewnij się, że kupujesz korbę FC M6000 a nie FC M6000B2

Opublikowano (edytowane)

@hudezz już kupiłem... niestety nie mam pudełka, ale korba ma takie oznaczenia:

20201206_171641.jpg 20201206_171649.jpg 20201206_171704.jpg

Edytowane przez ensai