Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, teraz konrety. Czy te korby ponizej beda kompatybilne z moja stara kaseta x9, jak sie zuzyje 9tka to moze bym wszedl w 10 moze:

https://www.chainreactioncycles.com/shimano-deore-m6000-10-speed-mtb-triple-chainset/rp-prod161603

https://www.ebay.co.uk/itm/Shimano-Deore-M627-Double-2-x-10-Speed-24-38-Chainset-175mm/164433679262?hash=item264902d39e:g:nPoAAOSw9opfTjXr

Jaki lancuch i support do tego? Do tej pory stosowalem lancuch HG93.

Opublikowano
31 minut temu, remi76 napisał:

beda kompatybilne

Będą kompatybilne 

32 minuty temu, remi76 napisał:

Jaki lancuch i support do tego?

Łańcuch najlepiej 10s CN-HG95,a support wystarczy BB52 

Opublikowano

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale technicznie to chyba to samo...

Jedynie co może mieć znaczenie to SLX jest made in Japan a Deorka Malezja

Ps. Moim zdaniem Deore ładniejsze :)

• Pomógł 1
Opublikowano
17 godzin temu, remi76 napisał:

bedzie lepsze?

Tu akurat ciężko doradzić,bo masz starą grupe SLX lub nową Deore. Możesz mieć problem z dokupieniem w przyszłości  nowego blatu. Z drugiej strony SLX jest teoretycznie lepsze 

Ja bym wybrał M6000

• Pomógł 1
Opublikowano

Zamiast się zastanawiać czy slx czy deore wrzuciłbym dane napędu/roweru do kalkulatora żeby zobaczyć jak będzie wyglądać takie zestawienie w stosunku do posiadanego.

Skoro masz/miałeś korbę 22/32/44 a teraz wsadzisz 22/30/40 przy kołach 26'' to będzie inaczej ... I to zarówno jeśli chodzi o osiągi, kadencję jak i o zużywanie się np kasety - bo będziesz jeździć na innych koronkach tejże.

A tak z ciekawości: kasetę i łańcuch zmieniłeś? Bo korba zużywa się znacznie mniej niż kaseta i łańcuch.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@ahaja Nie sadzilem, ze te 2 i 4 zeby na blacie to moze byc jakas wielka roznica. Wczesniej blat 44 to glownie po miescie uzytkowalem. W gorach prawie wcale. Lancuch wymianialem wczesniej 2 razy (HG93). Jednak ostatnio wygialem go i pomimo, ze go naprostowalem i nadal smiga bez problemu to pomyslalem, ze przy jego zmianie, zmienie tez naped na nowszy. Kasety jeszcze nie wymienialem. Generalnie to nie narzekam na ten naped na kwadracie. Suport nie zmieniany od nowosci i zero luzow na nim. Jeszcze zapytam Was co do napedu hollowtech, to czy to powinno normalnie wejsc do starej mufy? Bo naczytalem sie, ze moze byc potrzebne planowanie i gwintowanie mufy. U mnie niestety takiej mozliwosci nie ma ( nie mieszkam w PL) i dlatego caly czas sie zastanawiam.

Edytowane przez remi76
Opublikowano
1 minutę temu, remi76 napisał:

@ahaja Nie sadzilem, ze te 2 i 4 to moze byc jakas wielka roznica. Wczesniej blat 44 to glownie po miescie uzytkowalem. W gorach prawie wcale. Lancuch wymianialem wczesniej 2 razy (HG93). Jednak ostatnio wygialem go i pomimo, ze go naprostowalem i nadal smiga bez problemu to pomyslalem, ze przy jego zmianie, zmienie tez naped na nowszy. Kasety jeszcze nie wymienialem. Generalnie to nie narzekam na ten naped na kwadracie. Suport nie zmieniany od nowosci i zero luzow na nim. Jeszcze zapytam Was co do napedu hollowtech, to czy to powinno normalnie wejsc do starej mufy? Bo naczytalem sie, ze moze byc potrzebne planowanie i gwintowanie mufy. U mnie niestety takiej mozliwosci nie ma ( nie mieszkam w PL) i dlatego caly czas sie zastanawiam.

Pisz po polsku kolego ,bo fatalnie się to czyta. 

Opublikowano (edytowane)

@elmapeto sorki, zjadlo mi slowo "zeby" po ...2 i 4..

, chyba ze o cos innego Ci chodzi?

Edytowane przez remi76
Opublikowano

W dziale z napędami  jest wątek o zużyciu napędów - wrzuć wyraźne zdjęcia kasety, korby i będzie wiadomo czy warto coś zmieniać czy też nie. Jak pisałem kaseta leci pierwsza pod względem zużycia a potem łańcuch.

Bo jak nie potrzeba ... to po co ... ? 😉

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, elmapeto napisał:

Pisz po polsku

Kolega mieszka w UK,dlatego nie ma PL znaków ;)

2 godziny temu, remi76 napisał:

Nie sadzilem, ze te 2 i 4

Jeżeli chodzi o zużycie,to nie powinno być duże,ale myślałem że chodzi Ci o Hollowtech. 

Co do supportu nie powinno być problemu.

Opublikowano

@Accent_Szaj bo chodzi o Hollowtech. Tak, w tej chwili mam kwadrat, ale zamienilbym na HTII jesli doda to sztywnosci i zawsze ladniej wyglada ;). Choc czym wiecej czytam opinie, to zdania sa podzielone. Pisza, ze HTII sztywniejszy to suporty szybciej padaja niz w kwadracie. Ja nie czuje jakiejs gietkosci mojej korby pod kwadrat. Moze dlatego, ze jezdze rekreacyjnie, miekko, nie silowo. Lub moze dlatego, ze nigdy nie jezdzilem na HT2 i nie mam porownania.

Nie UK, tylko Irlandia. Ta poludniowa ;), osobny kraj. Tak, nie moge zainstalowac PL znakow na firmowym sprzecie. Musialbym wklejac kazda litere diakrytyczna z osobna. Staram sie pisac jasno i wyraznie, ze znakami interpunkcyjnymi. Wiec nie wiem o co chodzi?

Opublikowano
13 minut temu, remi76 napisał:

ale zamienilbym na HTII jesli doda to sztywnosci i zawsze ladniej wyglada ;)

Doda.Ja po przejściu na HII (właśnie M6000) byłem zachwycony! Dlatego szczerze ci polecam 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.10.2020 o 20:21, Accent_Szaj napisał:

Korba na upartego może zostać. Zmień blat na NW z odpowiednim boost

Witam!widzę że trafiłem na odpowiednią osobę;)chce zrobić dokładnie to samo co kolega.rowniez mam  ten napęd tylko boost 148 2x11 slx /XT korba mt600b2 i chce zmienić 1x12 slxm7100. Ja mam akurat novatec piastę 11s .ale mam załatwioy bębenek plus os na micro spline12s .i pytanie moje czy korbę właśnie muszę zmienić czy da się jakoś pokombinować bez wymiany

Opublikowano
2 minuty temu, bartek8787 napisał:

chce zmienić 1x12 slxm7100.

Widzisz,ja nie przepadam za 1x,ale może @PiotrekGT , @komandosek,lub @Chrismel będą wiedzieli ;) 

Raczej powinno się dać.Poszukaj odpowiedniego boost'a na NW,żeby linia łańcucha Ci się zgadzała

Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Widzisz,ja nie przepadam za 1x,ale może @PiotrekGT , @komandosek,lub @Chrismel będą wiedzieli ;) 

Raczej powinno się dać.Poszukaj odpowiedniego boost'a na NW,żeby linia łańcucha Ci się zgadzała

Ok dzięki😃 ale Narrow wide to musi być jako offset czy boost 148, szczerze to właśnie nie wiem jak tego szukać bo się nie znam na tym temacie zmian niestety

Opublikowano

Ja mogę tylko powiedzieć że z napędami 1x12 nie współpracują niektóre zębatki NW lub działają tylko z napędami SRAM. Nie będę nic więcej doradzał żeby nie wprowadzić Cię w błąd (nie mam 1x12, nie planowałem zakładać więc nie zgłębiałem tematu).

Opublikowano
48 minut temu, bartek8787 napisał:

jako offset

Tak offset :$. Czytałem że masz boost i się przejęzyczyłem

Czyli musisz poszukać odpowiedniego blatu NW z dobrym offsetem do lini łańcucha.

Pomierz to wszystko i będziesz wiedział

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Tak offset :$. Czytałem że masz boost i się przejęzyczyłem

Czyli musisz poszukać odpowiedniego blatu NW z dobrym offsetem do lini łańcucha.

Pomierz to wszystko i będziesz wiedział

Dzięki bardzo ;)napisałem jak radziłeś bo PiotrkaGT i wszystko wyjaśnił rzeczowo

Opublikowano
3 minuty temu, bartek8787 napisał:

Dzięki

Spoko :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć 

Prośba o pomoc. Chciałbym wymienić przednią przerzutkę na tą z grupy M6000 ale nie wiem, która będzie pasować do mojego sprzętu, jest ponad 10 modeli do wyboru z różnymi mocowaniami: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000.html

Obecnie mam zamontowaną Shimano Alivio FD-M430, Top Swing, 34.9mm i zmieniam na 2x10

I jeszcze łańcuch. Mam fazę na złoty... jaki sensowny złoty łańcuch do grupy m6000 (2x10, kaseta Deore CS-HG500 11-42T)

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Witam, jeżdzę 3 miesiące krossem level 11.0 rocznik 2018.

Napęd 2x11

Rock shox reba Rl

hamulce: br 395,396

Panowie, budżet tak do 1500zł. Co lepiej zmienic najpierw? hamulce czy koła? hamulce w jakiej kwocie sie wyrobie? myśle o xt 8100? jak xt to czy od razu metaliczne(to też wymiana tarcz od razu wchodzi w grę).Czy jest sens zostawic na żywicznych? chyba bez sensu? Jeśli jednak koła to myślałem lemonbike.

Opublikowano

Za 1500 to kupisz koła np. na DT350/XR391 i pewnie oponki jakieś. Hamulce, po co CI XT za ponad 1tyś zł ? Koła zawsze są dobrą inwestycją, oponki też Rapid Rob-y to taki podstawowy model... koła sensowne złożyłbym na obręczach DT XR391/361 i piastach Novatec-a, do tego oponki, i poszukaj używanych klamek od Deore M6000 albo cały komplet jak złapiesz to można spokojnie poniżej 400zł za komplet. 

Opublikowano

@fuudie1992

Możesz mieć problem z pożenieniem manetek z hamplami z nowej serii M-X100 - mają mocowanie EV a Ty masz tam niby M7000. Czyli doszedł by kolejny koszt albo rzeźbienie.