Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Weź nie kombinuj niczym przysłowiowy "koń pod górę" ;) . Bierz Shimano. 

• Lubię to! 2
Marek Rowerowiec
Opublikowano

Witam. Mam nadzieję, że są tu posiadacze Krossa Level 2.0 2020 lub innych modeli i roczników na tej samej ramie, ponieważ mam pytanie, jaką największą zębatkę w systemie 1x ta rama przyjmie, żeby nic nie obcierało o tylny trójkąt. Czy ktoś z Was wie lub może to jakoś mniej więcej sprawdziź?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Od niedawna jeżdżę na nowym rowerze:

Rockrider st530

Niedawno wpadło mi 500zł do budżetu więc zastanawiam się nad małym upgradem. Rower mam zamiar użytkować min. 3-4 lata ale na osprzęcie z górnej półki mi nie zależy (poprzedni rower to rr 320s, juz nie produkowany). Zastanawiałem się nad wymianą anortyzatora bądź tylnej przerzutki z manetką. Z moich propozycji:

Amortyzator: suntour xcr/raidon

Przerzutki nie za bardzo znalazłem bo mam zły rozstaw zębów kasety i nie za bardzo wiem co robić. Polecicie coś w budżecie do ok. 600zl (najwyzej dozbieram), może inne ulepzeni polecacie? 

Opublikowano

Amortyzator min. raidon. Napęd jak zużyjesz obecny to sobie zmienisz.

Opublikowano

Okej dziękuję za odpowiedzi, tego tematu nie zauważyłem albo ominąłem bo mowa była o innym rowerze. @Vdcmike pewnie zrobię jak radzisz, dzięki

Jeszcze tylko pytanie, czy warto kupować z allegro? Czy lepiej kupić w sklepie

I nie mogę nigdzie znaleźć raidona na 27.5. Czy mógłbym zamontować wersję na 29"? 

Opublikowano
24 minuty temu, Bartek12x napisał:

czy warto kupować z allegro? Czy lepiej kupić w sklepie

Sklepy wystawiają również na allegro, ale na swoich stronach mają niższe ceny.

25 minut temu, Bartek12x napisał:

raidona na 27.5

Mike napisał minimum :D. Kuknij jeszcze na RS Recon, może znajdziesz coś z używek na OLX. Choć z drugiej strony będzie ciężko, bo z tego co na zdjęciach widzę, to ma prostą główkę ramy :/

3 godziny temu, Bartek12x napisał:

Rockrider st530

W tym budżecie, ciężko będzie na coś się zdecydować.

Moim zdaniem lepiej dozbierać troszkę kasy i kupić lepszy rower, bo w tym rama nie ma sensu rozbudowy

Opublikowano

Czy jest sens praktykowac cos takiego? Naped 2x11,   blaty 36,26. Czy jezdzi ktos tak ze ma manetke i przednia przerzutke zdjętą i zmienia recznie na nizszy blat sporadycznie? Ile wagi sue zaoszczedzi?

Opublikowano

@fuudie1992 imo nie ma sensu, zaoszczędzisz max 200g :) dostaniesz w zamian brudne ręce i spadający łańcuch na dużych wybojach bez zębatek NW

Opublikowano

pytanko, jaki zestaw kluczy by kupić by zdjąć korbe? korba slx 2x11, pressfit mt 500 bb92? Generalnie chodzi mi o to, ze chce zdjac samą korbę by łątwiej ją czyścić. Wkładu supportu nie bede wybijał, chce go dojechac i założyć Tokena.

Opublikowano
17 minut temu, fuudie1992 napisał:

dziękuje:)

47 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Spoko :D

Na forum dziękujesz klikając serduszko, w prawym dolnym rogu ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, fuudie1992 napisał:

czyli ten klucz z linka co dałem jest ok? :)

Nie. Klucz do robienia korby, a nie do suportu. 

Opublikowano
2 godziny temu, fuudie1992 napisał:

czyli ten klucz z linka co dałem jest ok? :)

Aby odkręcić plastik z korby to szkoda pieniędzy. Ten plastik odkręcisz i zakręcisz czymkolwiek: łyżką do opon, łyżką do zupy, widelcem, 10-groszówką.

Opublikowano
4 godziny temu, Motke napisał:

odkręcisz i zakręcisz czymkolwiek

Haha, to fakt, nawet siłą woli xD

A tak na poważnie, to koszt 3zł jest do zaakceptowania ;)

7 godzin temu, fuudie1992 napisał:

klucz z linka

Klucz z twojego linka jest do supportu, przyda się później jak będziesz zmieniał na ninja 

Opublikowano

Na prawdę nikt nie spojrzał do linka. To jest klucz do suportu ale jednocześnie jest tam klucz do tej nakrętki. Będzie pasował. Przy okazji 2 zakupy w jednym. Ja osobiście nie lubię kupować rzeczy tańszych niż koszt przesyłki i z reguły dorzucam wtedy do zakupu coś, co może się przydać.

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 minut temu, mareq napisał:

Na prawdę nikt nie spojrzał do linka.

Faktycznie źle napisałem :D

Chodziło mi o to abyś @fuudie1992 kupił klucz z twojego linka, a klucz do supportu przyda się przy zmianie na ninja

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam, wejdzie opona 2,35 ? Niestety kross nie podaje jaka max szerokosc moze wejsc w tylny trojkat. Teraz na zdjeciu 2,10. Czy lepiej gruba kostka 2,25? czy ten skuwacz będzie dawał rade do lancucha 2x11? Drugi link niby napisane, ze do 10 rzedowych ale na innych aukcjach , ze tez do 11 da rade. ktory lepszy?

https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-skuwacz-do-lancucha-z-odciagaczem-yc396-8890330839

https://allegro.pl/oferta/bikehand-skuwacz-rozkuwacz-yc-324sc-6365339156

20210109_105436.jpg

Edytowane przez fuudie1992
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry! To mój pierwszy post. Pisze bo mam zagwozdke. Stałem się posiadaczem roweru merida big Nine 100, ale z przodu zamiast standardowej tarczy trzy blatowej mam slx 36-26. Z tylu natomiast jest oryginalne alivio. Chciałbym z tylu założyć coś z 11 przyłożeniami, najlepiej seria m7000, jednak widzę ze chyba nie wszystko można kupić. I tu rodzi się pytanie. 
meczy przód slx m7000 będzie pracował z tyłem slx m7100? 
albo czy na tył mogę wrzucić jakiś osprzęt deore z 11 przelozeniami? Teraz mam najlżejsze przełożenie 26-34 wiec trochę mało jak na górala

Opublikowano
3 godziny temu, Gangi napisał:

Dzień dobry! To mój pierwszy post. Pisze bo mam zagwozdke. Stałem się posiadaczem roweru merida big Nine 100, ale z przodu zamiast standardowej tarczy trzy blatowej mam slx 36-26. Z tylu natomiast jest oryginalne alivio. Chciałbym z tylu założyć coś z 11 przyłożeniami, najlepiej seria m7000, jednak widzę ze chyba nie wszystko można kupić. I tu rodzi się pytanie. 
meczy przód slx m7000 będzie pracował z tyłem slx m7100? 
albo czy na tył mogę wrzucić jakiś osprzęt deore z 11 przelozeniami? Teraz mam najlżejsze przełożenie 26-34 wiec trochę mało jak na górala

Szukaj przerzutki Deore m5120, manetek na obejme m5100, kasety m5100 11-42 :) 

1 minutę temu, hudezz napisał:

Szukaj przerzutki Deore m5120, manetek na obejmę m5100, kasety m5100 11-42 :) będzie taniej niż m7100

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gangi napisał:

@hudezz a podejdzie mi taka kaseta na tx505 piastę?

Upewnij się czy masz bębenek 11 rzędowy ,ale z linku powyżej wynika że max 10 rzędów się zmieści , 10 występują o szerszym zakresie np 11-40, 11-42,

Opublikowano

@polmaj rozwinąłeś dane techniczne?? Czy wnioskujesz po opisie że nie założysz na ten bębenek kasety 11??