Skocz do zawartości

Upgrade, czyli co mogę zrobić tym rowerem?

Strugu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Prosiłbym o poradę dot małego upgradu mojego rowerka - posiadam Kross Earth 2.0 2019 (rozm. M) z takim napędem:

1. Upgrade napędu

Przerzutka przód: SHIMANO DEORE FD-M6020

Przerzutka tył: SHIMANO SLX RD-M7000

Manetki: SHIMANO DEORE SL-M6000 (2X10)

Korby: SHIMANO FC-MT500 BOOST (36/26T)

Łańcuch: SHIMANO CN-HG54

Kaseta: SHIMANO CS-HG50 (10-36T)

- -

Po zużyciu tego co mam teraz, chciałbym powymieniać w miarę tanim kosztem napęd na 2x11,

bo mi brakuje przynajmniej jednego, miękkiego przełożenia na ostrych podjazdach, żeby było komfortowo.

Czy przy w/w komponentach wystarczy, że zmienię kasete, łańcuch i manetkę? Korba i przerz. tylna dadzą rade z 11-tką?

2. Upgrade sztycy

Chciałem tez dokupić sobie sztycę regulowaną Brand-X

Śr sztycy: 30.9 / skok 125mm / dł. 412 mm - będzie ok?

Czy celować w skok 150mm i dł. 459mm - tylko czy mi to wejdzie do mojej ramy o rozm. M?

pozdrawiam

Sebastian

Opublikowano
5 godzin temu, serbi napisał:

Korba i przerz. tylna dadzą rade z 11-tką

Tak, dadzą radę.

5 godzin temu, serbi napisał:

będzie ok?

Będzie ok. Przy myk myku zauważ że musisz pójść na kompromis,więcej skoku=wiecej wagi

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć, słuchajcie, jestem w posiadaniu takiego oto roweru jakim jest koga miyata. To dwudziesto letni full.. Zastanawiam się nad jego "upgradem". Konkretnie chodzi mi o amortyzator (obecnie śmigam na rst gamma aet..), który stoi jak ch.. omik w klatce. Jak raz uda się go ruszyć (przy odpowiedniej temperaturze) to już nie wraca a regulacji tłumienia odbicia nie posiada (chociaż od początka nawet gdyby działał miałem w planach go wymienić). Przeglądając olx znalazłem takie oto cudo https://m.olx.pl/oferta/amortyzator-rst-461-dh-downhill-mostek-zoom-CID767-IDGBeVm.html?reason= . Rowa chciałbym używać głównie do jazdy po górach, sporadycznie dh. Rama wygląda na pancerną. Chociaż nie wiem czego się spodziewać po 23letnim amorze.. Aczkolwiek, pytnie ostateczne brzmi- czy jest sens kupować takiego bydlaka, czy lepiej poszukać coś w stylu czegoś nowszego. Jeżeli coś innego, to co byście doradzili?

Opublikowano
4 minuty temu, Unrealpolones napisał:

zy jest sens kupować takiego bydlaka, czy lepiej poszukać coś w stylu czegoś nowszego.

Potarguj się, bo ciężko mu to będzie sprzedać. Tobie znowu nie opłaca się kupić nic nowszego, do tak leciwego bajka

Opublikowano (edytowane)

Oto i on(a) tak dla zobrazowania

20201129_154609.jpg

Ok, a myślisz że ten amor da sobie jeszcze radę? (Ten podlinkowany)

Edytowane przez Unrealpolones
Opublikowano

znowu wracam, kolejne pytanko. Pacjent kross level 11.0 2018r. naped 2x11. Warto zdjąć jedną tarcze i zostawic 1x11 , 36t, 11-42? Ps. W carbonowych ramach krossa( levele) jaką szerokość opony można maksymanie zastosować? mam 2.10 obecnie. Majac krossa 4.0 jeszcze rok temu zastosowalem continentale proteciton 2.25 i igiełki już dotykaly w aluminiowym ramy.

Opublikowano
22 godziny temu, Unrealpolones napisał:

sporadycznie dh

Kolejny kaskader na fullu z marketu.

20201209_104110.jpg
Opublikowano
24 minuty temu, hudezz napisał:

@fuudie1992 zaraz rozpętasz gównoburze tym pytaniem o napęd 🤣

nie no raczej nie. PO prostu nie bede przechodzil na 1x12 jak mi moze jeden blat nie pasować. tutaj bym zobaczyl czy bangla jak trzeba przy 1x11 (zero kosztów).  co do opon to jak panowie?:)

Opublikowano

DH, źle się wyraziłem, chociaż czasami jakieś zjazdy planuję. Jak byś wiedział chociaż co to za rower jest

17 minut temu, Unrealpolones napisał:

DH, źle się wyraziłem, chociaż czasami jakieś zjazdy planuję. Jak byś wiedział chociaż co to za rower jest

Dobra nieważne, zamykam temat kogi

Opublikowano
3 godziny temu, fuudie1992 napisał:

czy bangla jak trzeba przy 1x11 (zero kosztów

Hehe, tak prosto nie jest. 

Na korbie 2x musisz dać blat offsetowy.

Chodzi o linię łańcucha.

Co do opon to 2.25, tylko naklej sobie na ramę naklejki,bo jak zabierzesz błoto,to opona zetrze lakier.

3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

20201209_104110.jpg

Zdjęcie tuż przed otrzymaniem nagrody Darwina xD

Godzinę temu, Unrealpolones napisał:

zamykam temat kogi

Bez urazy. Dobrze że dałeś fotkę,bo ten rower nie nadaje się do niczego ;). Faktycznie nie inwestuj w ten amor

Opublikowano

@Unrealpolones KOGA na ramie nie czyni z tego roweru maszyny do zadań specjalnych. Owszem pozwoli pojeździć, po górach też ale trzeba liczyć chęci na możliwości.

@Accent_Szaj to fotomontaż z jakiejś oferty z Alle 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Hehe, tak prosto nie jest. 

Na korbie 2x musisz dać blat offsetowy.

Chodzi o linię łańcucha.

Co do opon to 2.25, tylko naklej sobie na ramę naklejki,bo jak zabierzesz błoto,to opona zetrze lakier.

pomyśle o naklejkach. to z korbą narazie bawić sie nie będę. w sumie po to kupilem 2x byh czasem wyjechac na asfalt i mieć możliwość wiekszej prędkości. 2.25 to klawo trochę, myslałem, ze dam 2,35. zawsze moge wiekszą dać na przód. Oponki myślę, ze do 200 zł i continentale king protection będą odpowiednie.:)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

ten rower nie nadaje się do niczego

Czemu? Rama chyba wytrzyma.. Z osprzętu to miała zostać hak(xtr), kaseta, może suport.. Stery też ok. Rower traktuje bardziej w ramach eksperymentu.

Edytowane przez Unrealpolones
Opublikowano

Wracam z tematem upgradu. Było wiele przemyślan czy koła najpierw czy może hamulce. Padło na hamulce(Kross level 11.0 2018r).  Budżet max 1500zł- w tej cenie Shimano XT, nowe tarcze i ewentualnie manetki jezeli grupa 8100( bez manetek grupa 8000 bo takie teraz pasują aktualnie do tego systemu co mam). No i na tym temat sie zakończyl natomiast ostatnio czytałem, ze z hamulcami xt roznie bywa do tego jak cos sie zepsuje to trzeba całość elementu wymieniać. Polecacie coś innego w tej cenie, czy pomimo mankanemtów szimanochy najlepsze?

Opublikowano

Zastanów się czy warto pakować aż tyle siana tylko po to, żeby mieć XT. W mojej skromnej opinii rozważ deore i dobre tarcze/klocki i efekt będzie bdb. Ale to Twoje $$$ ... 

Opublikowano
4 godziny temu, fuudie1992 napisał:

ze z hamulcami xt roznie bywa do tego jak cos sie zepsuje to trzeba całość elementu wymieniać

Masz osobno części, ale kto by się bawił? Jak coś się psuje, to od Shimano dostajesz nową część.

26 minut temu, DarekH napisał:

W mojej skromnej opinii rozważ deore i dobre tarcze/klocki i efekt będzie bdb.

Teraz przeczytałem co Darek napisał i uważam że dobrze prawi :D 

Opublikowano

Panowie a hamulce od sram, magury , formuła? moze są jakieś lepsze?:)

Opublikowano
5 minut temu, fuudie1992 napisał:

magury

Są dobre, ale generalnie cena/jakość, to wybierz Deore

Opublikowano

Witam Panowie. Krótkie pytanie. Posiadam Orbee m50 z roku 2019, muszę zrobić upgrade hebli. Obecnie mam mt201 i coś czuję, że w nowym sezonie przez te hamulce się zabije. Obecnie ważę 90 kg i mój budżet to ok. 650 zł z tarczami. Mam zamiar  zamontować m6000 + tarcze 180 rt-66 + metalliki. Czy to dobry pomysł, a może coś innego? Przeznaczenie maratony mtb.

Opublikowano
32 minuty temu, bunny07 napisał:

Witam Panowie. Krótkie pytanie. Posiadam Orbee m50 z roku 2019, muszę zrobić upgrade hebli. Obecnie mam mt201 i coś czuję, że w nowym sezonie przez te hamulce się zabije. Obecnie ważę 90 kg i mój budżet to ok. 650 zł z tarczami. Mam zamiar  zamontować m6000 + tarcze 180 rt-66 + metalliki. Czy to dobry pomysł, a może coś innego? Przeznaczenie maratony mtb.

Moim zdaniem dobry. 

Może na slx starczy. 

Opublikowano
2 godziny temu, bunny07 napisał:

m6000 + tarcze 180 rt-66 + metalliki.

Świetny wybór, tylko gorzej z dostępnością. Jak Ci się uda kupić to bierz w ciemno ;) 

• Lubię to! 1