Megabos Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Obręcze i otwory były przygotowane dobrze. Taśma po prostu się rozciągała od ciśnienia i pękała przez środek otworów na nyple. Ta samo-wulkanizująca była z kolei zbyt wąska (19mm). Kupiłem dzisiaj oryginalną taśmę Giant-a i zrobiłem oba koła bez żadnych problemów w mniej niż godzinę. Taśma Giant-a (3M) jest zupełnie inna niż izolacyjna czy jakakolwiek inna jaką znam. Dodatkowo jej szerokość dobiera się praktycznie do milimetra z obręczą, bo musi nachodzić na boczne ścianki. Mówiąc szczerze z mojego punktu widzenia - tyle zmarnowanego czasu, mleczka, nerwów nie jest warte 50 zł. Miłego weekendu! 1
Kruk Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ja nie wiem skąd się wzięła ta moda na taśmę izolacyjną jako taśmę do tubelessów, ale jak kto co lubi
Bujak Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Metoda wzięła się od[mention=2]SzajBajk[/mention] U mnie działa w gravelu opony 40 mm ciśnienie 3/3.5 bar. Nie wiem skąd się wziął pomysł, żeby do tubeless pakować 6 bar. Przecież to grozi rozerwaniem obręczy. Poza tym tubeless jest m.in. po to, żeby móc zejść niżej z ciśnieniem niż na dętkach.
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 W dniu 11.06.2020 o 19:18, IOO napisał: Jeżeli system się uszczelniła to tak. A w zasadzie tak, do pierwszej dziurki w oponie 😁 Też się nad tym zastanawiałem ale jednak odpuściłem. Bez uszczelniacza to sensu nie ma za bardzo...
NRG Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Bujak napisał: Metoda wzięła się od[mention=2]SzajBajk[/mention] U mnie działa w gravelu opony 40 mm ciśnienie 3/3.5 bar. Nie wiem skąd się wziął pomysł, żeby do tubeless pakować 6 bar. Przecież to grozi rozerwaniem obręczy. Poza tym tubeless jest m.in. po to, żeby móc zejść niżej z ciśnieniem niż na dętkach. A co z rekomendowanym ciśnieniem które podają na oponie?
Bujak Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Rekomendowane ciśnienie nie jest do tubeless. Górnego nie można przekraczać. Co więcej na tubeless nie można się do niego nawet zbliżać, bo felga może strzelić. Używam open as app, a w nim cycling apps tire pressurehttps://oaa.app.link/launch-app-0673afd7-25f6-4dfb-9233-2cea123fb0ed
pinok Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Bujak napisał: Rekomendowane ciśnienie nie jest do tubeless. Górnego nie można przekraczać. Co więcej na tubeless nie można się do niego nawet zbliżać, bo felga może strzelić. DT Swiss w manalu do obręczy podaje max ciśnienie dla tubeless (dla mojej 6,3bar) i dętki, na oponie tubeless również mam podane min i max ciśnienie. (5,5 - 7bar) LINK Edytowane 12 Czerwca 2020 przez pinok
Accent_Szaj Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 24 minuty temu, pinok napisał: DT Swiss w manalu do obręczy podaje max ciśnienie Chodzi o max ciśnienie,aby nie zniszczyć obręczy. Napiszcie jakiego mleka używacie do takich ciśnień. Przecież zanim mleko uszczelni to ciśnienie musi zejść do około 1,5-2 barów.Jeżeli będzie schodzić z 6 czy jak piszesz 7,to mleka nie zostanie ani kropli.
Megabos Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Rower to Gravel, ale obręcze i opony szosowe. Przy oponie 25mm 5bar to jak dla mnie minimum, a 6-7 optimum. Opona na obręcz wskakuje dopiero powyżej 4-5bar. Tak przy pompowaniu opon szosowych 25mm, jak gravelowych 45mm żadnej utraty mleczka nie stwierdzilem. Kilka bąbelków z płynu - trzask, trzask i tyle. Żadnym ekspertem nie jestem i były to mój pierwszy zestaw robiony od zera na tubless. Opisałem tylko przebieg i efekty. Dzisiaj zrobiłem 40km, a jutro ruszam na pierwszą setkę sezonu. Jak coś się "zesra" to na pewno napiszę. Nie bardzo też rozumiem ewentualną różnicę w górnym zakresie ciśnień dla dętki i tubless. Dolna ok, ale górna chyba w obu przypadkach działa tak samo.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 29 minut temu, Megabos napisał: żadnej utraty mleczka nie stwierdzilem. Tu chodzi o uszczelnienie w razie przebicia. Mleko ma w sobie takie uszczelniające wiórki/kryształki,które przy zbyt wysokim ciśnieniu zostają wydmuchiwane.Opona uszczelni się dopiero przy ciśnieniu około 2bar.W instrukcji uszczelniacza Stans,jest napisane aby nie przekraczać 2,75Bar Jak złapiesz kapcia przy 6-7 barach,to całe mleko zostanie wydmuchane przy złapaniu kapcia. Najlepiej widać to na filmiku Szaja, testującym uszczelniacze.Dopompowuje oponę do 1,5bar.
Nemrod Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Z mleka używałem w sumie Caffelatexa i Continental Revo. Cafe uszczelniał oponę wprzełaju właśnie przy około 2 barach. Revo był to w stanie zrobić przy około 2,7 bara. Problem z Cafelatex był taki, że przy dopompowaniu do ponad 3 bar zalepiony otwór potrafił się roszczelnić. Revo pod tym względem lepiej sobie radził i nie było kłopotu z dobiciem do trójki. Sprawdzane na CXowych oponkach 33c. Na szosie jeszcze nigdy nie miałem rozcięcia opony przez te ponad 2 lata jakie przejeździłem na tublessach. Także nie mam o czym pisać.
Megabos Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 W dniu 13.06.2020 o 01:06, Accent_Szaj napisał: Tu chodzi o uszczelnienie w razie przebicia. Mleko ma w sobie takie uszczelniające wiórki/kryształki,które przy zbyt wysokim ciśnieniu zostają wydmuchiwane.Opona uszczelni się dopiero przy ciśnieniu około 2bar.W instrukcji uszczelniacza Stans,jest napisane aby nie przekraczać 2,75Bar Jak złapiesz kapcia przy 6-7 barach,to całe mleko zostanie wydmuchane przy złapaniu kapcia. Najlepiej widać to na filmiku Szaja, testującym uszczelniacze.Dopompowuje oponę do 1,5bar. Rzeczywiście, trochę źle Cię zrozumiałem. Zobaczymy co się stanie przy pierwszym kapciu, a może ktoś ma już doświadczenia z tubless w kołach szosowych. Tak opony jak obręcze szosowe są robione pod tubless, więc jakiś sens w tym jest. Moje obręcze mają limit ciśnienia 7 bar dla tubless i nieco więcej na dętce. Może chodzi tylko o wagę? Tak sobie myślę, że jeśli rozszczelnienie nie będzie zbyt duże, to jest szansa, że ciśnienie spadnie do powiedzmy 2 bar. Wtedy można dopompować do powiedzmy 3-4 i dojechać do domu. W razie większego rozszczelnienia lub chęci kontynuowania wycieczki mam zapasową dętkę. Pierwszą setkę na tym zestawie zrobiłem i jak do tej pory - żadnych przygód.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 6 minut temu, Megabos napisał: dopompować do powiedzmy 3-4 i dojechać do domu Jak ostatnio złapałem gwóźdź(malutki) w MTB. Miałem ciśnienie do jazdy z rodzinką(3,1 bar), to bez problemu uszczelniło przy około 1,5bar. Dopompowałem do 3bar(mleko stans) i rano miałem kapcia . Dlatego pytam ,czy przy szosie jest jakieś inne mleko,bo wiem że jeździcie na 5-7bar?
CoolBreeze Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Siedzę w garażu którąś tam godzinę i jak zwykle urodziło się pytanie.Czy macie jakiś patent na ułożenie opony TR na obręczy?Okazało się, że po zmianie fabrycznych kół na zestaw id DT moje laczki zaczęły bić. Lewo/prawo ale lekutko to jeszcze bym zniósł, ale góra/dół? Zwłaszcza tył zaczął mnie nosić.Obręcze proste. Wszystko wycentrowane tip-top. Laczki wstrzeliwują i uszczelniają się idealnie.Czy po prostu opony będą leżały inaczej na różnych obręczach (wymiary wew. obręczy te same - 25mm)?
Bujak Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zmniejsz ciśnienie i naciągnij oponę ręką w miejscach gdzie jest cofnięta. Metoda Szajbajka na taśmę izolacyjną jest niedobra.Jeździłem na niej już jakiś czas, ale...wczoraj tuż przed startem wyprawy 200 km od domu nagle zeszło całe ciśnienie z opony 40mm napompowanej do 3.5 BAR (psssss i w sekundę nie ma powietrza).Taśma przerwała się do środka.Musiałem szybko założyć dętkę.Przód jest na 3 BAR i nadal szczelny, ale zdaje sobie sprawę, że jeżdżę 200 km na bombie.Zostało mi 40 km do końca, czekam pod dachem aż przejdzie burza i pozdrawiam.
IOO Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 1 godzinę temu, CoolBreeze napisał: Siedzę w garażu którąś tam godzinę i jak zwykle urodziło się pytanie. Czy macie jakiś patent na ułożenie opony TR na obręczy? Okazało się, że po zmianie fabrycznych kół na zestaw id DT moje laczki zaczęły bić. Lewo/prawo ale lekutko to jeszcze bym zniósł, ale góra/dół? Zwłaszcza tył zaczął mnie nosić. Obręcze proste. Wszystko wycentrowane tip-top. Laczki wstrzeliwują i uszczelniają się idealnie. Czy po prostu opony będą leżały inaczej na różnych obręczach (wymiary wew. obręczy te same - 25mm)? A taśmę masz równo przyklejona? Możliwe że na niej się nierówno opona układa, ja tak miałem tylko ze zwykłymi opiniami, było bicie góra dół u na boki.
Accent_Szaj Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 4 godziny temu, CoolBreeze napisał: Lewo/prawo ale lekutko to jeszcze bym zniósł, ale góra/dół Spuść powietrze i daj dużo wody z mydłem/płynem do naczyń.Napompuj do 3,5-4bar,po czym spuść do żądanej. Jeżeli dalej będzie bić spuść powietrze,tak żeby się nie rozszczelniło i ułóż oponę.Jak dasz na tyle dużo wody z mydłem powinna ładnie się układać Tu masz jeszcze filmik
CoolBreeze Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 19 godzin temu, Bujak napisał: Zmniejsz ciśnienie i naciągnij oponę ręką w miejscach gdzie jest cofnięta 15 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Spuść powietrze i daj dużo wody z mydłem/płynem do naczyń.Napompuj do 3,5-4bar,po czym spuść do żądanej. Jeżeli dalej będzie bić spuść powietrze,tak żeby się nie rozszczelniło i ułóż oponę.Jak dasz na tyle dużo wody z mydłem powinna ładnie się układać Dzięki panowie, ale ugniatanko opony już było. Nawet kulnąłem się na mega niskim ciśnieniu po osiedlu i średnio to wyszło. Płyn z bomelkami też był. Ba, nawet "clay lube" do glinkowania karoserii poszedł w ruch. 18 godzin temu, IOO napisał: A taśmę masz równo przyklejona? Możliwe że na niej się nierówno opona układa, ja tak miałem tylko ze zwykłymi opiniami, było bicie góra dół u na boki. To może być jakiś trop. Wydaje mi się, że taśmę zaaplikowałem dokładnie i równo. Niemniej jednak, dzisiaj przeprowadzę inspekcję pod tym kątem. Ale idąc tropem @IOO, to myślicie, że wymiana taśmy na węższą może pomóc (27mm -> 25mm)?
IOO Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 1 godzinę temu, CoolBreeze napisał: Ale idąc tropem @IOO, to myślicie, że wymiana taśmy na węższą może pomóc (27mm -> 25mm)? A jaka masz szerokość obręczy? Ja przy 21 dałem 26 lub 27 i dopiero się ładnie ułożyło i zatkało otwory na nyple. Tylko u mnie jest obręcz asymetryczna. Teraz ładnie siedzi z obu stron. PS. Mogą być krzywe opony, u mnie właśnie leży komplet do reklamacji.
CoolBreeze Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 8 minut temu, IOO napisał: A jaka masz szerokość obręczy? Ja przy 21 dałem 26 lub 27 i dopiero się ładnie ułożyło i zatkało otwory na nyple. Tylko u mnie jest obręcz asymetryczna. Teraz ładnie siedzi z obu stron. obecne obręcze to dt swiss xr391: Okleiłem je taśmą 27mm. I tak sobie pomyślałem, że jakby dać taśmę 25mm, tak żeby zakryła nyple i lekko wyszła z "dołka" zostawiając miejsce dla opony pod rantami, to może... by zadziałało? 15 minut temu, IOO napisał: PS. Mogą być krzywe opony, u mnie właśnie leży komplet do reklamacji. Może być, ale dziwi mnie to, że tak jak pisałem wcześniej, na fabrycznych obręczach opony siadły idealnie. Hmm? No i jakbym miał reklamować, to że teraz jest nie ok, a wcześniej było ok? Sam nie wiem. Tak czy siak, nowe mleko muszę kupić przez to zamieszanie
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Ja dodam tyle że taśma izolacyjna to sobie można przewody robićUżywam taśmy z Aliexpress jest dużo tańsza a bardzo dobrej jakości
wolek Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Czy w przypadku taśm dedykowanych do TL także każde ściągnięcie opony jest równoznaczne z wymianą taśmy?
CoolBreeze Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Czy w przypadku taśm dedykowanych do TL także każde ściągnięcie opony jest równoznaczne z wymianą taśmy? Jak przy ściąganiu opony nie zerwaleś przez przypadek taśmy i ciągle dobrze leży, to ja zostawiasz.
ahaja Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 0,5mm grubości taśma nie ma prawa spowodować widocznego bicia. Coś musi być nie halo z oponą albo z obręczą, albo guma nie wskoczyła w całości na obręcz.
Rekomendowane odpowiedzi