Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Fimala No jeśli często zmieniasz opony to chyba nie ma sensu zabawa w mleko. Dlatego ja na szutry/asfalty dokupiłem sobie do MTB drugi set kół (lżejsze i delikatniejsze od stockowych  2,3" z dętkami) z oponką semislick 40C na mleku. Zmieniam tylko koła. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie. 

Jestem zielony więc wybaczcie jeśli zadaje banalne pytania.

Posiadam koła mavic acsium race i oponki vittoria rubino pro g+. Oktualnie jeżdżę na dętkach. Ale rozważam przejść na zalanie mlekiem. Czy to w ogóle jest możliwe? Naczytałem się że felga musi być przystosowana z rantem ( TLR). Podobnie niby jest z oponą. Poratujcie opinią czy mogę spokojnie przejść czy jednak coś muszę wymienić? P80

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Właśnie nie miałem okazji. Ale po twoim komentarzu będę musiał przysiąść. 

Szczerze to chciałem troszkę na skróty i zaczerpnąć porady z pierwszej ręki 😉

Opublikowano

Panowie, pacjent WTB Resolute, Status: Umarł? 18km od domu taka niemiła niespodzianka:

received_343084260244782.thumb.jpeg.39a35df31a534eb0263b9f0d98dbcb81.jpeg

received_374971366873365.jpeg
Opublikowano
25 minut temu, Fimala napisał:

Umarł?

Raczej tak,ale zaznacz miejsce i sprawdź. Nadzieja umiera ostatnia ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Raczej tak,ale zaznacz miejsce i sprawdź. Nadzieja umiera ostatnia ;)

Rozebrałem koło no i okazało się ze rant i opona postanowiły pójść każde w inna strone. Diagnoza: pacjent umarł definitywnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Fimala napisał:

pacjent umarł definitywnie.

Ogłaszam minutę ciszy [']

xD xD xD

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie. Może ktoś coś widział i kojarzy. Zamierzam sobie kupić małą sprężarkę, do tego wąż, pistolet do dmuchania i jednocześnie pistolet z manometrem i końcówką na wentyl rowerowy do szybkiego nabicia opony w systemie bezdętkowym. Przykład jak poniżej:

https://www.metabo.com/pl/pl/maszyny/urzadzenia-pneumatyczne/narzedzia-pneumatyczne/zestawy-narzedzi-pneumatycznych/lpz-7-set-601586000-zestawy-narzedzi-pneumatycznych.html

Na zdjęciu w tym zestawie jest pistolet z manometrem, który podłączamy do węża zakończonego szybko złączką, a który ma wężyk z końcówką do wentyli samochodowych. Są również końcówki do piłek. Ale nie ma do roweru.

Czy może kojarzycie zestaw z innej firmy: taki pistolet z manometrem i wężykiem zakończonym do wentyli rowerowych? Szukałem w innych firmach ale akurat tego nie znalazłem. Z jednej strony Metabo oferuje końcówki do pompowania piłek, auta ale nie do roweru. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Opublikowano
11 minut temu, johankalvatn napisał:

małą sprężarkę

Ja tydzień temu kupiłem sobie takie coś, właśnie do tubeless. :D

20201019_153138.jpg.3a2716917570a7d3766e9f91262f2c61.jpg

Oczywiście nie wytrzymałem i musiałem go wypróbować xD

20201020_140244.jpg.218b1b3af190c4c65d90278640545aa0.jpg

Działa wyśmienicie.

Opublikowano
4 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Ja tydzień temu kupiłem sobie takie coś, właśnie do tubeless. :D

20201019_153138.jpg.3a2716917570a7d3766e9f91262f2c61.jpg

Oczywiście nie wytrzymałem i musiałem go wypróbować xD

20201020_140244.jpg.218b1b3af190c4c65d90278640545aa0.jpg

Działa wyśmienicie.

Daj mi proszę nazwę czy link do sklepu z tym zestawem. Muszę sprawdzić co tam jest. Bo chciałbym wszystko w jednym: dmuchanie sprężonym powietrzem, piłki, opona auto i rower.

Opublikowano
22 minuty temu, johankalvatn napisał:

chodzi mi o jakość

To jest wszystko firmowe. To Stanley, a nie jakaś firma krzak. Pistolety i wąż też 

Opublikowano
3 minuty temu, pinok napisał:

głowicę do zaworów rowerowych.

Rozumiem, że drugi koniec należy zamontować do końcówki do pompowania kół samochodowych. Tak?

Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Ja mam coś takiego

Widzisz @Accent_Szaj, mam identyczny adapter. Ale z jego działaniem związany jest malutki problem. Nigdy nie chciało mi się (nie miałem czasu ani chęci) wniknąć w jego istotę.

Mianowicie:

Gdy pompuję koło z zaworem AV (obojętnie samochód czy rower), po napompowaniu koła gdy puszczę cyngiel końcówki dmuchającej, manometr pokazuje aktualne ciśnienie. Warunkiem jest aby nie było nieszczelności pomiędzy zaworem z końcówką.

Natomiast w przypadku zaworu presta i zastosowaniu tej końcówki, o której piszesz, po zakończonym pompowaniu, gdy puszczę cyngiel wskazówka manometru schodzi na zero. :(

Tak więc pomiar ciśnienia online jest niemożliwy. (pompowanie opony rowerowej trwa ułamek sekundy więc trudno zauważyć dokładne ciśnienie w momencie pompowania)

Obchodzę problem używając reduktora. Ustawiam ciśnienie na reduktorze i pompuję chwilę dłużej aż do wyrównania ciśnienia w oponie z ciśnieniem zadanym na reduktorze.

Dla ułatwienia podam, że w układzie nie ma żadnych nieszczelności.

:/

Może kiedyś przeanalizuję dlaczego tak się dzieję lub kupię przejściówkę zaproponowaną przez @pinok

Opublikowano
5 minut temu, zenobek napisał:

puszczę cyngiel wskazówka manometru schodzi na zero

Masz zły pistolet. Wcześniej używałem właśnie takiego i problem jest mi znany. Nawet w akcie desperacji zakupiłem to

https://allegro.pl/oferta/cisnieniomierz-manometr-cyfrowy-schwalbe-airmax-8483350075?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Na szczęście teraz nie jest mi potrzebny :D

Test po napompowaniu koła przód i tył jest.

Manometr na pistolecie,troszkę ponad 3,cyfrowy 2,98

Czyli wyniki bardzo zbliżone ;)

Ps. W OBI jest teraz promocja na zestaw do kompresora,który był w zakupionym przeze mnie  kompresorze.

https://www.obi.pl/akcesoria-do-narzedzi-specjalnych/stanley-zestaw-pneumatyczny-6-sztuk/p/6514327

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Masz zły pistolet.

Ale ten pistolet pompuje wszystko! Każde koło, czy rowerowe czy samochodowe... Nic mu nie brakuje. Tylko w połączeniu z przejściówką są małe szopki...

:/

Manometr przy pistolecie pokazuje prawidłowo. Porównywałem z innymi... Jest OK!

Nie chcę dodatkowego manometru. :(

Oferta z allegro jest nieaktualna... Co autor miał na myśli? ;)

Aha! Chodziło o SCHWALBE AIRMAX PRO? Już widzę. ;) 

Edytowane przez zenobek
Opublikowano

Zastanawiam się czy nie dołożyć do tego przenośnego?

A jeszcze pytanie, czy jak nabije ten zbiornik i zabiorę kompresor ze sobą w góry, to czy on dopompuje oba koła roweru na miejscu?

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
18 minut temu, Grz_Bo napisał:

czy on dopompuje oba koła roweru na miejscu?

Tak dopompuje ;)

52 minuty temu, zenobek napisał:

ten pistolet pompuje wszystko!

Wiem to z autopsji,przecież napisałem powyżej,ale po zakupie zestawu z linku, wszystko jest OK. Wewnątrz końcówki masz(powinna być) uszczelkę. Może ona wyleciała,albo sparciała ;)

Jak chcesz mogę Ci sprzedać manometr Schwalbe :P

Ps.Ale mnie załamałeś, że Cię zasmuciłem :( .Ja dziś zacząłem dzień od twojego posta w łańcuchach i do teraz mam beke jak sobie go przypomnę xD

Opublikowano
21 minut temu, johankalvatn napisał:

Można prosić o jednoznaczną odpowiedź

Muszę sprawdzić.Ja swoje adaptery miałem wcześniej

Opublikowano

Też mam kilka tych adapterów i wożę na wszelki wypadek jeden, ale do szybkiego pompowania ten wężyk który podałem działa dużo lepiej i szybciej, zapinasz i już, nie trzeba nic okręcać i nie ucieka powietrze przy zakładaniu/zdejmowaniu.