IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 W dniu 24.05.2020 o 23:43, Accent_Szaj napisał: Wodą spłukujesz obręcz.Potem wycierasz do sucha papierem i tyle. Dzięki, ładnie się doczyściło, teraz złożyłem jeszcze raz na potrójnej warstwie taśmy izolacyjnej - środek, lewa strona i prawa strona. Ranty super siadły, niestety z okolicy wentyla syczy. Teraz pytanie, czy to wentyl czy może źle okleilem a ucieka tylko otworem na wentyl, a nie na szprychy? Możliwe to? Wentyl już dokrecalem kombinerkami i wolę już nie dokręcać mocniej.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 3 minuty temu, IOO napisał: niestety z okolicy wentyla syczy. Cofnij się do strony 11. U samej góry był właśnie problem z wentylem. Może u Ciebie będzie to samo 1
IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 21 minut temu, Accent_Szaj napisał: Cofnij się do strony 11. U samej góry był właśnie problem z wentylem. Może u Ciebie będzie to samo Przeczytałem po raz N-ty i teraz są trzy możliwości. 1. Zalać mlekiem tak jak jest i może się uszczelni. 2. Źle nakleiłem taśmę i trzeba wszystko jeszcze raz wybebeszyć. 3. Źle zrobiłem nacięcie na we tył i taśma pękła, czyli trzeba postąpić jak w punkcie 2. Czyścić mi się nie chce ale może wlać z 20 ml i może się uszczelni, opona 43 mm? 1
Accent_Szaj Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 16 minut temu, IOO napisał: 1. Zalać mlekiem tak jak jest i może się uszczelni. Oczywiście że 1opcja. Jeszcze wykręć wentyl,posmaruj go ludwikiem i wkreć z powrotem. Tylko zalej tyle ile ma być. Jak się nie uszczelni,w co wątpię to możesz wykorzystać to mleko 2 raz 1
IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Teraz, Accent_Szaj napisał: Oczywiście że 1opcja. Jeszcze wykręć wentyl,posmaruj go ludwikiem i wkreć z powrotem. Tylko zalej tyle ile ma być. Jak się nie uszczelni,w co wątpię to możesz wykorzystać to mleko 2 raz No to zobaczymy co będzie, jak coś rano rozbiórę i wyczyszcze.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 3 minuty temu, IOO napisał: jak coś rano rozbiórę i wyczyszcze Absolutnie tego nie rób. Tubeless'y lubią po założeniu wycieczkę,aby mleko ładnie się rozprowadziło. Dlatego jak rano zobaczysz flaka,to napompój i przyjedź z 10Km 1
IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Absolutnie tego nie rób. Tubeless'y lubią po założeniu wycieczkę,aby mleko ładnie się rozprowadziło. Dlatego jak rano zobaczysz flaka,to napompój i przyjedź z 10Km Zalałem, uszczelnili się i po 15 minutach leżenia na boku było małe bum i ssssss z okolic wentyla. Teraz nie da się nawet napompować. No to jutro zaczynam zabawę od nowa Po rozebraniu zobaczę czy przypadkiem taśma nie pękła w okolicy wentyla.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 2 minuty temu, IOO napisał: taśma nie pękła w okolicy wentyla Przy izolacyjnej,to jest trochę więcej zabawy Trzymam kciuki. Ps.Natnij taśmę na krzyżyk.Ja tak robię i nie mam nigdy problemu Na tym filmie pokazuje to w 6.25min
IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 9 minut temu, Accent_Szaj napisał: Przy izolacyjnej,to jest trochę więcej zabawy Trzymam kciuki. Ps.Natnij taśmę na krzyżyk.Ja tak robię i nie mam nigdy problemu Na tym filmie pokazuje to w 6.25min Widziałem, tylko zrozumiałem za późno. Sekcja zwłok rano da odpowiedź. A tych ze sklepu ci mi doradzili taśmę 19 mm do obręczy 21, bo 25 to za szeroka, to szkoda słów
IOO Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 9 minut temu, Accent_Szaj napisał: Przy izolacyjnej,to jest trochę więcej zabawy Trzymam kciuki. Ps.Natnij taśmę na krzyżyk.Ja tak robię i nie mam nigdy problemu Na tym filmie pokazuje to w 6.25min Widziałem, tylko zrozumiałem za późno. Sekcja zwłok rano da odpowiedź. A tych ze sklepu ci mi doradzili taśmę 19 mm do obręczy 21, bo 25 to za szeroka, to szkoda słów
iskra2025 Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Hejo, Chłopaki dobrze radzą 😊 ja miałam problem z wentylem i wstyd mi ale poddałam się i rower wylądował w serwisie.. Tam założyli mi tylko szerszą taśmę (też Trezado) i pomimo tego, że dalej z wentyla uciekało powietrze zalali mlekiem. Uszczelniło. Gdybym Was posłuchała i zalała od razu to bym zaoszczędziła, no ale jakoś nie miałam przekonania😅 1
staszek.s Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Mi się wydaje że do obreczy 21, tasma 19 powinna wystarczyć, pod warunkiem że równo bedzie naklejona...Co mi się nie podoba, to nacinanie taśmy w krzyżyk...;( Nacięcie moze sie samo powiększyć... w poradnikach ktore ja znam, raczej zalecają przebicie tasmy a nie nacinanie...
IOO Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 40 minut temu, staszek.s napisał: Mi się wydaje że do obreczy 21, tasma 19 powinna wystarczyć, pod warunkiem że równo bedzie naklejona...Co mi się nie podoba, to nacinanie taśmy w krzyżyk...;( Nacięcie moze sie samo powiększyć... w poradnikach ktore ja znam, raczej zalecają przebicie tasmy a nie nacinanie... Taśma 19 mm ledwo zakrywa ten rowek w obręczy, do tego obręcz jest asymetryczna więc otwory pod nyple nie są w jednej lini. Tu by 25 mm pasowało. Teraz będzie próba na taśmie izolacyjnej 25 mm i z przetopieniem się przez taśmę, bez żadnego nacinania. Postaram się zrobić zdjęcia sekcji zwłok, będzie dla potomnych. 1
Accent_Szaj Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 4 minuty temu, IOO napisał: z przetopieniem się przez taśmę, Zrób sprawdzony sposób(krzyżyk) .Ona wtedy ładnie ustępuje przy nacisku gumy stożka i idealnie się układa. Teraz jak masz 25mm i zrobisz 2-3 warstwy,to nawet nie pierdnie 56 minut temu, staszek.s napisał: Mi się wydaje że do obreczy 21, tasma 19 powinna wystarczyć, Nie wystarczy,bo obręcz nie jest prosta pomiędzy rantami. 56 minut temu, staszek.s napisał: Nacięcie moze sie samo powiększyć Właśnie o to chodzi.Ma się poddać do w granicach otworu.Potem już nie pójdzie,no chyba że z obręczą U mnie tublessy odkąd założyłem trzymają ciśnienie,a jak jadę na asfalt z rodzinką to mam ciśnienie nawet 3,2. 1
Semper Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Panowie jaką taśmę kupić do obręczy DT R460? Szerokość wewnętrzna to 18mm a zewnętrzna 23mm. I jaki zawór? Kupiłem Trezado 34mm i nie jestem zadowolony. Po pierwsze mógłby być deko dłuższy. Po drugie nie chce stabilnie siedzieć w obręczy. Wystarczy delikatnie nacisnąć i puszcza powietrze. Podobnie jest z przykręcaniem wkładu - wtedy nakrętka się luzuje i też ucieka powietrze.
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 18mm lub 19 mm nawet lepiej 19 mm kupić. Zwłaszcza że tak DT piszę aby o 1-2mm większą taśmę niż szerokość wewnętrzna obręczy. Ja zawory, taśmy i mleko wszystko mam od Stansa i wszystko super trzyma. Wiem że drogie ale warto. Taśma jest gruba i mocna. Mleko płynne i dobrze uszczelnia. A wentyle. mają okrągłą gumę uszczelnienie na końcu. 1
Grz_Bo Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Czy do obręczy, która jest tubless ready potrzebna jest taśma również?Pozdrawiam,GB
CoolBreeze Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Czy do obręczy, która jest tubless ready potrzebna jest taśma również?Pozdrawiam,GBJak nie masz jej "fabrycznie" naklejonej, to tak. Taśma TR będzie potrzebna. 1
Grz_Bo Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Jak nie masz jej "fabrycznie" naklejonej, to tak. Taśma TR będzie potrzebna.Mam taką naklejkę na obręczy: Nie widać dobrze na zdjęciu, ale jest tam 30MMx29". Rozumiem, że to jest obręcz 29" średnica i 30 mm jej szerokość. Jaką szeroką taśmę należy do niej zakupić? PS.Czy po zalaniu mleka wozicie ze sobą nadal dętki na zapas? Pozdrawiam,GB
Kkaaeell Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 1 minutę temu, Grz_Bo napisał: obręczy Zdejmij oponę i zobacz czy nylle są pozaklejane taśma.
IOO Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 21 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Zrób sprawdzony sposób(krzyżyk) .Ona wtedy ładnie ustępuje przy nacisku gumy stożka i idealnie się układa. Teraz jak masz 25mm i zrobisz 2-3 warstwy,to nawet nie pierdnie Nie wystarczy,bo obręcz nie jest prosta pomiędzy rantami. Właśnie o to chodzi.Ma się poddać do w granicach otworu.Potem już nie pójdzie,no chyba że z obręczą U mnie tublessy odkąd założyłem trzymają ciśnienie,a jak jadę na asfalt z rodzinką to mam ciśnienie nawet 3,2. Po użyciu taśmy izolacyjnej o szerokości 25 mm opona uszczelniła się nawet bez mleka - po 4 h nadal trzymała ciśnienie. Przy zalewaniu mlekiem trochę się rozszczelniła ale po do pompowania znowu się uszczelniła. Po założeniu na rower ponownie był mały syk i ponownie się uszczelniła po zakręceniu kołem. Rano wyglądało że powietrze nie zeszło. Poprzednio taśma pękła przy wentylu i w dwóch miejscach przy nyplach - testowane na taśmie 19 mm. I teraz pytanie, jakie maksymalne ciśnienie można stosować przy trzech warstwach taśmy izolacyjnej? 1
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 4 minuty temu, IOO napisał: I teraz pytanie, jakie maksymalne ciśnienie można stosować przy trzech warstwach taśmy izolacyjnej? Ja miałem ostatnio 3,1. Po najechaniu na gwóźdź opona się uszczelniła. Czyli duże ciśnienie tubless'om nie straszne 7 minut temu, IOO napisał: Rano wyglądało że powietrze nie zeszło. Jak po nocy trzyma i to bez przejechania się,to masz pełen sukces . 19 minut temu, Grz_Bo napisał: Czy po zalaniu mleka wozicie ze sobą nadal dętki na zapas? Mleko uszczelni dziure do 3mm. Dlatego jak jeździsz po lasach to lepiej mieć dętke 1
IOO Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: Ja miałem ostatnio 3,1. Po najechaniu na gwóźdź opona się uszczelniła. Czyli duże ciśnienie tubless'om nie straszne Jak po nocy trzyma i to bez przejechania się,to masz pełen sukces . Mleko uszczelni dziure do 3mm. Dlatego jak jeździsz po lasach to lepiej mieć dętke Poprzednio dobiłem do 4 bar i chyba taśma wtedy pękła. Teraz jestem na 3 i zobaczymy co będzie. 1
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) 36 minut temu, IOO napisał: dobiłem do 4 bar 3,1bar to około 45Psi. Więcej do mleka nie ma sensu,bo zanim zejdzie powietrze do ciśnienia w którym opona się uszczelni, to wyleci Ci całe mleko. Edytowane 28 Maja 2020 przez Accent_Szaj
IOO Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: 3,1bar to około 45Psi. Więcej do mleka nie ma sensu,bo zanim zejdzie powietrze do ciśnienia w którym opona się uszczelni, to wyleci Ci całe mleko. Tylko ja mam grawela i oponki 43c. Na razie trzyma ciśnienie.
Rekomendowane odpowiedzi