Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jednym rowerze mam płaskie, w drugim stożkowe a w trzecim wycięte z przebitych dętek. Jak się dobrze dokręci to jeden pies.

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

dałam osobny wątek, dopiero potem zauważyłam ten, więc wrzucam.

mam problem z uszczelnieniem kół w swoim Treku. To model Procaliber 6 z 2018 r, poniżej specyfikacja.

Za każdym razem po przyklejeniu taśmy powietrze ucieka przez wentyl. Stosowałam wentyl z innego roweru , w którym sa bezdętki a powietrze nie ucieka. Taśma przyklejana na milion sposobów, wszędzie jest szczelność, tylko ten wentyl nie trzyma:(

Obręcze teoretycznie są przystosowane do systemu bezdętkowego, więc o co może chodzić? Ktoś mial podobny problem i wie jak go rozwiązać?

Dodam jeszcze, że mam komplet z Trezado, ale tasma okazała się tak sztywna, że spróbowałam ze zwykłą szarą, którą koledzy polecali. Zmiana taśmy też nic nie dała.

Z góry dziękuję za pomoc.

Koła
Przednia piasta     Bontrager z uszczelnianymi łożyskami i osią ze stopu aluminium, Boost110  
Tylna piasta     Piasty Bontrager z łożyskami uszczelnionymi, centerlock, Boost148  
Obręcze     Bontrager Duster Elite przystosowana do zastosowania bezdętkowego Tubeless Ready, 28 otworów, opaski i zawory sprzedawane oddzielnie  
Opony     Bontrager XR2 Team Issue, Tubeless Ready, 120 tpi, stopka aramidowa, 29 x 2,20˝ (13,5 & 15,5: 27,5 x 2,20˝)

Opublikowano

Przez wentyl,obok gumowego stożka?

Nie piszesz,czy użyłaś mleka. Jak robisz otwór na wentyl?

Opublikowano (edytowane)

tak , obok gumowego stożka. Wygląda własnie jakby wentyl nie był szczelny, chociaż naprawdę jest wszystko ładnie wklejone, uszczelnione dodatkowo przy wentylu taśmą fragmenty po 10 cm

Robię delikatne nacięcie 2 mm i wkładam wentyl, tak samo jak na filmikach z YT

Nie wlewałam mleka, bo najpierw próbowałam pompowac bez i sprawdzić czy jest szczelność. Używałam płynu do mycia i wszystko grało, tylko przy ok 2 barach puszczał wentyl.

A może Bontrager wymaga jakiegoś specjalnego dedykowanego wentyla? ja użyłam wentyli Trezado.

Edytowane przez iskra2025
Opublikowano
14 minut temu, iskra2025 napisał:

szczelnione dodatkowo przy wentylu taśmą fragmenty po 10 cm

Nie dawaj tych odcinków,to może być przyczyną.

15 minut temu, iskra2025 napisał:

Robię delikatne nacięcie 2 mm i wkładam wentyl, tak samo jak na filmikach z YT

Tu dobrze robisz.

16 minut temu, iskra2025 napisał:

Nie wlewałam mleka, bo najpierw próbowałam pompowac bez i sprawdzić czy jest szczelność. Używałam płynu do mycia i wszystko grało, tylko przy ok 2 barach puszczał wentyl.

Wlej mleko,ono właśnie uszczelni,ten wentyl ;) 

Tym bardziej,że puszcza dopiero przy 2 barach 

Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Nie dawaj tych odcinków,to może być przyczyną.

Ale odcinki dodałam za ostatnim razem, myślałam, że to, coś zmieni, ale nic to nie dało.

Moi dwaj koledzy uszczelniali razem ze mną koła, z tym, że oni mieli juz taśmę wklejoną bo zamawiali koła pod siebie  i oni mogą napompować nawet do 4 barów oponę bez mleka i wentyl im trzyma, dlatego trochę boję się wlać mleko, bo jak się okaże, że nie uszczelni tego wentyla to będę miała wszystko upaprane w mleku i wtedy to dopiero zacznie się zabawa.

Opublikowano

Nie będziesz miała.

Jak nawet ci się nie uszczelni, w co szczerze wątpię,to wyleci ci tylko odrobina mleka.Ono właśnie do tego służy.

Na wszelki wypadek nałóż jeszcze jedną warstwę taśmy i wytnij otwór na wentyl dokładnie jak na filmiku.

Zauważ,że SzajBajk również przed zalaniem miał małe nieszczelności ;) 

Opublikowano

Ok dziękuję za pomoc, spróbuję w takim razie zalać mlekiem a jak nie wyjdzie to oddam do serwisu i niech się z tym bawią.

Opublikowano

Wentyl można owinąć - tą gumową część - taśmą teflonową ze sklepu budowlanego. Jest cieniutka i może pomóc w uszczelnieniu - zresztą stosowana jest w hydraulice do uszczelnień. Zaszkodzić w żaden sposób nie może.

Zanim wkręcisz wentyl posmaruj tą owiniętą część wentyla Panem Ludwikiem z kuchni (bez rozcieńczania) - jak nie masz to kup albo zastosuj coś podobnego. Podobnie posmaruj ten otwór, w który wtykasz wentyl.

Wkręć, dokręć i powinno być OK.

Opublikowano

Taśmy teflonowej bym nie dawał,ale z płynem do mycia naczyń świetny pomysł.

Ps. @iskra2025 nie poddawaj się, jeszcze w tym miejscu,jak już prawie wszystko masz zrobione.

Opublikowano

na razie się nie poddaję, dopiero jak wyprobuję Wasze rady i to nic nie da, to odłożę temat na jakiś czas a jak moja cierpliwość sie odbuduje zrobię drugie podejście i dopiero jeżeli nadal nic nie wyjdzie oddam do specjalistów:)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ps. A jeszcze polecam przy zakładaniu również pędzelkiem posmarować Panem Ludwikiem krawędzie gdzie ma wskoczyć opona jak i same ranty opon. Ma to być śliskie - lepiej/łatwiej wskakuje i nieco uszczelnia.

Edytowane przez ahaja
  • Lubię to! 1
Opublikowano
36 minut temu, ahaja napisał:

Ma to być śliskie - lepiej/łatwiej wskakuje i nieco uszczelnia.

Jak nie posmarujesz,to nie pojedziesziesz xD

Opublikowano

Dokręć ten wentyl porządnie. Reszte załata mleko. Ostatnio zakupiłem fajne nakrętki na wentyle na kluczyk więc można je naprawdę porządnie dociągnąć do obręczy.

1061861931_1images1000x700.thumb.jpg.2d0544c1769667e0a2087fcb06478190.jpg

Opublikowano
25 minut temu, Fimala napisał:

Dokręć ten wentyl porządnie. Reszte załata mleko. Ostatnio zakupiłem fajne nakrętki na wentyle na kluczyk więc można je naprawdę porządnie dociągnąć do obręczy.

dzięki, kolega mi dokręcał wentyl obcążkami, to też niestety nic nie dało.

Opublikowano

Przed chwilą skończyłem zalewać u siebie w kole. Ten sam typ wentyla i lekko dokręcona nakrętka. Powietrze trzyma nawet bez mleka. Jak powietrze może uciekać w stożkowym wentylu który jest z gumy i wchodzi mniej więcej do połowy w otwór? Przecież to fizycznie jest nie możliwe. Albo coś jest z samym otworem czyli jakieś zadziory, albo wadę ma sam wentyl albo omawiany przypadek dotyczy wentyle presta w otworze samochodowym. Się potem dziwić, że jak ktoś to czyta to woli przy dętce pozostać. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

U siebie mam małe otwory w feldze, ledwo mieści się w nich wentyl. Dlatego stożek u mnie się nie sprawdza. Może właśnie o to chodzi, że do dużych otworów lepsze są wentyle stożkowe, a do małych płaskie?

Edytowane przez Bujak
Opublikowano
10 minut temu, Ares napisał:

Przed chwilą skończyłem zalewać u siebie w kole. Ten sam typ wentyla i lekko dokręcona nakrętka. Powietrze trzyma nawet bez mleka. Jak powietrze może uciekać w stożkowym wentylu który jest z gumy i wchodzi mniej więcej do połowy w otwór? Przecież to fizycznie jest nie możliwe. Albo coś jest z samym otworem czyli jakieś zadziory, albo wadę ma sam wentyl albo omawiany przypadek dotyczy wentyle presta w otworze samochodowym. Się potem dziwić, że jak ktoś to czyta to woli przy dętce pozostać. 

no dobra ale skąd mam wiedzieć, czy w mojej feldze jest otwór pod preste czy wentyl samochodowy? 

To są fabryczne obręcze Bontrager Duster Elite wg specyfikacji przystosowane do zastosowania bezdętkowego Tubeless Ready, zamottowane w nowym rowerze, nic nie było w nich kombinowane.

Chyba najlepiej będzie poszukać własciciela identycznego procalibra, który te koła uszczelnił.

Opublikowano

Na 100% masz prestę bo samochodówki już się w tej klasy sprzęcie nie stosuje. Najprościej dać inny wentyl i sprawdz jak pisałem czy sam otwór nie ma gdzieś zadziorów. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ares napisał:

Najprościej dać inny wentyl i sprawdz jak pisałem czy sam otwór nie ma gdzieś zadziorów. 

Dałam inny wentyl, wyjęty z koła kolegi który jeżdzi na mleczku. U niego ten wentyl działa a u mnie nie działał. Nie czaje tego, koledzy tez nie dają rady, chociaż sami sobie bezdętki zakładali. Nie zauważyłam żadnych zadziorów, ale jeszcze sie przyjrzę.

W piątek zrobię kolejne podejście, zastosuję rady chłopaków z poprzednich postów i zobaczymy.

Opublikowano
4 minuty temu, iskra2025 napisał:

Dałam inny wentyl, wyjęty z koła kolegi który jeżdzi na mleczku. U niego ten wentyl działa a u mnie nie działał. Nie czaje tego, koledzy tez nie dają rady, chociaż sami sobie bezdętki zakładali. Nie zauważyłam żadnych zadziorów, ale jeszcze sie przyjrzę.

W piątek zrobię kolejne podejście, zastosuję rady chłopaków z poprzednich postów i zobaczymy.

Jak dokręcacie wentyl to dajecie jakąś podkładke lub uszczelkę między obręcz, a nakrętke?

Opublikowano
2 minuty temu, Fimala napisał:

Jak dokręcacie wentyl to dajecie jakąś podkładke lub uszczelkę między obręcz, a nakrętke?

wszystkie konfiguracje były robione, kolega twierdzi, że coś z otworem musi być nie halo, ja wiem, że to są seryjne koła, i nie ma czego od nich wymagać, ale jak napisali, że są przystosowane, to musi się to dać zrobic. Niby mogę oddać do serwisu ale chcę się jeszcze sama pobawić, a jak już nic nie pomoże to wtedy zaprowadzę do serwisu Treka i oni na pewno mi to zrobią.

Opublikowano

Teraz zauważyłem i na 99% jest to przyczyną twojego problemu.

Napisałaś:

7 godzin temu, iskra2025 napisał:

Robię delikatne nacięcie 2 mm i wkładam wentyl

Nie 2mm,a  robisz nacięcie w kształcie krzyżyka,jak na filmie szaja 6:30s

Opublikowano

Ja nic nie nacinam.

Biorę gwóźdź, idę nad gazówkę, rozgrzewam go mocno i ładne oczko robię. Proste i skuteczne :)