Bujak Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja nie nacinam wcale tylko przebijam taśmę wentylem. Używam 2x taśmy duct tape więc może łatwiej ją przebić bo jest cienka.
wolek Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 U mnie okrągłe wentyle średnio się uszczelniały, tak mocno dokręcałem aż całe przeszły przez otwór. Z poprzecznymi firmowanymi przez giant poszło bez problemu.
Yare Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Ja musiałem dokręcić wentyle stożkowe mocniej niż przypuszczałem i zadziałało. Za to po każdym myciu kół szczelność znika :] taka uroda opon. Dwa tygodnie mogą stać zakurzone bez ubytku powietrza a po umyciu przy gumowanych nadrukach lub igiełkach na boku opony ucieka. Chyba z pewnymi przypadkami trzeba się pogodzić po prostu. Opony Hutchinson Skeleton 2.15 - mleko Stansa - nabijane max do 2.2
staszek.s Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Hej. Robie pierwsze w życiu tubelessy;) Obrecz DTSwiss x392 TL ready, opona Conti speedride, zwijana 700x42c gravel. Tasma póki co szary duct w ramach testów, wentyle dedykowane presta do TL od chińczyka. Mleko mam Cofeelatex. Póki co złożyłem wszystko, jeszcze nie zalewałem. Opona ciasno wchodzi na obrecz, pompką podłogowa się wstrzeliła, siedzi równo...ale napompowana do 3 bar, dość mocno ucieka powietrze... Ucieka w miejscach gdzie opona ma takie jakby szwy...nie wiem jak to nazwać...takie zgrubienia, w kilku miejscach na obwodzie, jakby łączenie gumy czy coś... Ewwidentnie tam syczy i po kilku minutach opona jest pusta...No i teraz...zalewac-uszczelni się, czy coś z tym robić? Czy nie robić nic bo i tak się nie uda ?;)
lukaszzsch Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Hej. Robie pierwsze w życiu tubelessy;) Obrecz DTSwiss x392 TL ready, opona Conti speedride, zwijana 700x42c gravel. Tasma póki co szary duct w ramach testów, wentyle dedykowane presta do TL od chińczyka. Mleko mam Cofeelatex. Póki co złożyłem wszystko, jeszcze nie zalewałem. Opona ciasno wchodzi na obrecz, pompką podłogowa się wstrzeliła, siedzi równo...ale napompowana do 3 bar, dość mocno ucieka powietrze... Ucieka w miejscach gdzie opona ma takie jakby szwy...nie wiem jak to nazwać...takie zgrubienia, w kilku miejscach na obwodzie, jakby łączenie gumy czy coś... Ewwidentnie tam syczy i po kilku minutach opona jest pusta...No i teraz...zalewac-uszczelni się, czy coś z tym robić? Czy nie robić nic bo i tak się nie uda ?Zalać, nabić ciśnienie, szejkować kołem-uszczelni się na 100%. Mam panaracer gravelking i tez na zgrzewy gumy leciały mocno. Chwilę po zamleczeniu przestały.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Jasne że zalewać Na wszelki wypadek zrób fotkę 15 minut temu, staszek.s napisał: Ucieka w miejscach gdzie opona ma takie jakby szwy
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 5 godzin temu, staszek.s napisał: Zalewaj i będzie super
staszek.s Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zlałem...dałem 60ml póki co...apka mówi co prawda, że na mój rozmiar to 40 wystarczy..ale od przybytku glowa nie boli...Nawet za wiele nie wyciekło...kilka bąbelków...od 4 godzin ciśnienie trzyma...no może ciut jeszcze zeszło...tak na dotyk mam wrażenie ale niewiele...;)
Accent_Szaj Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Pokręć kołem poruszaj nim na boki,ale już jesteś w domku Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Accent_Szaj
staszek.s Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Poruszałem, pokręciłem...przestało chlupac wiec pewnie się spienilo juz teraz odpoczywa na wiadrze
staszek.s Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) No i dupa...zeszlo przez noc całkiem... I teraz nie wiem... dalem 60ml mleka, czyli o 20 więcej niż zalecenie mówi do mojej opony... Dolac i mieć nadzieje ?? Czy rozbierać i kombinować?? Wlanego juz nie odzyskam raczej...szkoda tak lac bez żadnej pewności... edit: dolałem jeszcze 40ml... teraz, po 2 godzinach niby trzyma ciśnienie i nadal chlupie... po nocy, przed uzupełnieniem nie chlupało... Ale, zastanawia mnie jedna rzecz, w zasadzie niepokoi... W ramach testów, wsadziłem koło do michy z wodą... błyskawicznie zaczęło puszczać w wielu miejscach... tak jakby uszczelniacz, rozpuszczał sie w wodzie i przestawał działać... No i jak tu jeździc przełajem, wiadomo, błoto, woda... toż to mi się rozszczelni po 5 minutach... chyba Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez staszek.s
Grzegorz_Macko Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Po zalaniu połóż koło na boku po szejkowaniu i po kilkunastu minutach znowu szjki i na drugim boku.Najlepiej to się od razu przejechać na rowerze, ale jak się nie da to trzymanie na boku może uszczelnić ranty bo po ściankach spłynie na ranty i tam zastygnie.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 16 minut temu, Grzegorz_Macko napisał: Najlepiej to się od razu przejechać na rowerze, O @staszek.s to jest dobra rada.Wtedy opona dobrze się ułoży,a mleko będzie rozprowadzane. W dniu 27.04.2020 o 08:04, staszek.s napisał: .zeszlo przez noc całkiem Jest to dość pospolite.Jak masz nieszczelność u góry,gdzie mleko się nie dostało,to normalne,że przez nockę zejdzie. Uszczelnij jeszcze raz i faktycznie przejedź się . Jakiego mleka użyłeś? Nie wszystkie są dobre
Rafalbdg Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Cześć Mam obręcze WTB ST i19 i oponki Smart sam 29x2.1 z dętką. W opisie obręczy mam TR i pytanie do Was na ile sensowna byłaby to zabawa Jest sens inwestować w mleczko i wentyle, i się bawić w taką modyfikacje, czy więcej problemów niż korzyści? Z góry dzięki za odpowiedź Rafał
staszek.s Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 O mleku pisałem wyżej- kupem literek Coffeelatex. Dziś już oba koła są uszczelnione, po około 120km jazdy...Ciśnienie ładnie się trzyma...Tyl zrobiony na szarej taśmie Mcgayvera, przód na oryginalnej zielonej od Producenta mleka...Oba są w porządku...wyszło mi po niecałe 100ml/tyl i 80ml/przód...Dętki ważyły po około 200g wiec jakiś tam zysk na masie tez jest;) Co ciekawe producent, do tego rozmiaru koła zaleca 40ml...U mnie to było za mało... Jedyne czego jeszcze się obawiam to woda...przy próbach ciśnienia rozpuszczała uszczelnienie i nie mam pewności jak się zachowa w bardzo mokrych warunkach...a czasem zaraz się taka trasa z błotem, kałużami i generalnie mokra...zobaczymy... Póki co jestem zadowolony...mam wrażenie że rower lżej się zbiera, lepiej amortyzuje i generalnie lepiej jedzie...;)
Bujak Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Zrobiłem ostatnio tubeless jak zwykle na taśmie duct tape x2 i niestety po nocy opony zgubiły powietrze. Rozebrałem je ponownie i tym razem zrobiłem uszczelnienie z taśmy elektrycznej z porady @SzajBajk Dla pewności dałem 3 warstwy taśmy i opony trzymają ciśnienie elegancko już 3 dni Dzięki @SzajBajk
Vasyluk Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Hej, Chciałbym zalać mlekiem same dętki. Jaki typ wentyla wybrać bo w nie wszystkich można wykręcić zaworek jaki model ?
staszek.s Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Najlepiej taki który pasuje do Twoich obręczy... Niektóre dętki Conti presta, maja wykręcane zaworki, schredera każdego da się rozkręcić - trzeba mieć kluczyk. A po co chcesz lać mleko w dętki ?? Edytowane 12 Maja 2020 przez staszek.s
Vasyluk Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Wentyle presta ale są rózne typy zaworów S, SV. Jak piszesz że można wszystkie rozkręcić to ok. Nie jestem przekonany w 100 % do tubeless.
staszek.s Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Jak nie jestes przekonany to nie ruszaj, albo zaryzykuj Lanie mleka w detki, poza bardzo specyficznymi zastosowaniami (jak np rower wyprawowy na wyjazd do Nepalu) nie ma sensu... Przeczytaj jeszcze raz co napisałem... Schredery (czyli samochodowe) da się wszystkie rozkręcić... Presta - nie... Jeśli to presta, to tylko niektóre wersje Conti maja taką budowę.
Vasyluk Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Ok dzieki. Poszukam u Contiego, które to są konkretnie.
Frost Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) W dniu 21.08.2019 o 07:46, Frost napisał: Generalnie chyba się uszczelniły po 2 tygodniach bo już nie widać aby lekko ciekło po obręczy z okolic zaworów. Druga nakrętkę dołożyłem z zaworów z dętek bo te w komplecie to plastikowe pierścienie. Na chwilę obecną jest tak, że jeżdżę tylko w soboty i niedziele, pozostały czas rower jest schowany i w tym czasie schodzi około 0.2-0.5 Bar z każdego koła, przedniego w którym była dziura zwykle częściej ale tam jest chyba wlane mniej mleka. U chińczyka można kupić tańsze i droższe wentyle więc pewnie są takie z metalowymi nakrętkami. Nie miałem w ręku tych z Decathlona, może też są ok. Nie wiem czy to normalne przy tubeless, takie ubytki ale zobaczymy jak to będzie sprawować się przez najbliższy czas. Poza tym jestem zadowolony. Rower dalej jeździ do przodu więc jest ok. Wczoraj była akcja-reanimacja roweru na sezon 2020, mycie, czyszczenie i smarowanie + wymiana mleka. Od listopada rower stał w garażu i myślałem, ze mleko zaschnie całkowicie a tu niespodzianka bo było go jeszcze dosyc sporo i miało konsystencje prawie nowego. Zaschlo mocno na obręczy przy rancie oraz na krawędzi opony gdzie jest w środku drut. Trochę szorowania i udało się bez problemu usunąć zaschnięte mleko, które miało postać gumy, cos jak silikon albo latex. Wlane na nowo po około 140ml na koło i jazda testowa bez zarzutu. Jutro sprawdzian w terenie. Edytowane 18 Maja 2020 przez Frost
IOO Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 A jak najlepiej wyczyścić koła z mleka po nie udanym zalaniu. Stawiam że taśmę krzywo przylepilem
Accent_Szaj Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 44 minuty temu, IOO napisał: wyczyścić koła Wodą spłukujesz obręcz.Potem wycierasz do sucha papierem i tyle. 2
Rekomendowane odpowiedzi