Accent_Szaj Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 7 minut temu, leszcz napisał: Przy większym ciśnieniu nie uszczelnia. Zgadza się w 100%. Tu Ares mnie ubiegł w odpowiedzi. 5 minut temu, Ares napisał: Ile razy trzeba to pisać i tłumaczyć to ja nie wiem. O ile bijecie w opony na beton to przy przebiciu musi być mało ciśnienia by ono samo prawem fizyki nie wywalało na zewnątrz Nic dodać ,nic ująć
staszek.s Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 No dobra, ale 30 psi przy mojej wadze z rowerem w okolicach 115kg to nie jest 'na beton':) No i Cofee raczej ma dobre opinie - nie jest to jakis garażowy wynalazek
Accent_Szaj Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 3 minuty temu, staszek.s napisał: Cofee raczej ma dobre opinie No chyba na swojej skórze doświadczyłeś te "Dobre opinie" 1
staszek.s Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 No i tu mam wlaśnie watpliwosci Bo to moje pierwsze tublesy, bo to moja pierwsza na nich dziura... Bo czym innym jest wbity kolec czy gwóźdź który w dziurze siedzi i niejako pomaga uszczelniac a czym innym dziura od kamienia. Bo w końcu, o ile bardzo dużo jest informacji o tym jak tublesy zrobić, o tyle prawie nie ma sensownych informacji o postępowaniu w razie fuckupu... Jeden radzi jechać dalej, drugi przyłożyć palucha, trzeci wtykać rękawiczki...Kogo sluchać ? Poprawność działania danego środka czy przedmiotu to jedno, a umiejętność prawidłowego użycia to drugie... To tak jak by kupić ciężki rower do enduro czy do DH i się dziwić że peleton na szosach nam odjechał... Trzeba wiedzieć co do czego i jak A mi tej wiedzy brakuje...:)
mareq Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Jak jest problem przy wysokim ciśnieniu to po kiego grzyba ludzie robią bezdętkowe w szosówkach? Rozumiem, że przy 7bar lepiej sobie odpuścić.
pinok Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) U mnie powyżej 5bar opona (Triban Resist+) zeskakuje z obręczy DT Swiss P1800, z dętką bez problemu 7bar trzyma. Edytowane 16 Lipca 2020 przez pinok
Nemrod Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Widać kiepska ta oponka... Na tą chwilę mam tublessy w 3 rowerach. 2x przełaj i szosa. Co do mleczka to na początku używałem wspomnianego już Coffe. Śmierdzi amoniakiem ma problem z uszczelnieniem powyżej 1,5 bara a zdażało się, że i zalepiona niby dziura po dopompowaniu do ponad 2 barów puszczała. Revo od Conti spisywało się znacznie lepiej. Potrafiło łatać przy około 2 barach. Do dzisiaj mam nim zalepioną dziurę w oponce w cx once i przy dobiciu do 3,5 bara nic się nie działo. Obecnie Fuji Altamira zalana Stansem ale póki co zero przebić. W szosie przez trzy lata nie złapałem na tublessach ani jednego kapcia także ciężko w tej kwestii się wypowiadać. Mogę za to spokojnie schodzić z ciśnieniem poniżej 5 barów bo nie ma ryzyka snejka.
kkoyot Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Poradzę się jeszcze raz kolegów z forum: czy tak przyklejona taśma nie odejdzie przy zalaniu mleczkiem? Już mnie palce bolą od dociskania taśmy do obręczy a i tak zawsze odrobinkę odejdzie od niższej warstwy na załamaniach, taka obręcz tubeless wg bontragera Edit: użyta taśma to Pattex power tape, jak wcześniej wspomniałem, WTB jest strasznie sztywna i nie pokrywa otworów na nyple dokładnie, nawet po trikach z suszarką i mocnym napinaniu taśmy Edytowane 20 Lipca 2020 przez kkoyot
staszek.s Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Na moje oko za szeroko... Nie martwił bym sie czy nie zejdzie od mleka, tylko czy przy zakładaniu opony sie nie pozawija... Obręcz jest TR czyli ma ten profil jak by haczyka, do tego opona TR czyli taka co wskakuje w ten haczyk i ma sie trzymać - nie dawał bym taśmy pod oponę...
kkoyot Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Tylko na tym fragmencie mi naszło, na całej reszcie długości taśma kończy się równo na zgięciu z boczną ścianką wewnętrzną
Frost Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Mi wyszło krzywo przy użyciu Grizzly tape, raz nachodzi na jeden rant a raz na drugi, są miejsca gdzie musiałem docinać ale taśma jest nie do zarżnięcia i działa już ponad rok. Opona ułożyła się również ok, nic po bokach nie wyłazi - wszystkie moje elementy nie były w ogóle TR ready. Edytowane 20 Lipca 2020 przez Frost
Nemrod Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Właśnie dobrze gdy opona dociska brzeg taśmy. Dzięki temu sprężone w oponie powietrze nie będzie wciskało mleka ( a raczej próbowało wcisnąć) pod brzegi taśmy. Zmniejsza to ryzyko nieszczelności. Ogólnie powinno być ok. Miałem gorzej oklejone koła nie będące przystosowane do tubless a bez kłopotu wstrzeliłem oponkę. Edytowane 20 Lipca 2020 przez Nemrod
staszek.s Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Właśnie o to chodzi...z kołami nie TR zgoda, tasma powinna podejść pod opone...ale nie w przypadku kol przystosowanych...zwłaszcza jeśli tasma jest nierówno...
Nemrod Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Serio ? Zdjęcia AC Argent Tubless z fabrycznie założoną taśmą. Wchodzi ona aż na boki: Edytowane 20 Lipca 2020 przez Nemrod
Ares Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Nie ma co mieszać w głowach. Opona ma dociskać końcówkę taśmy i taka metoda jest najbardziej prawidłowa.
IOO Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 15 godzin temu, kkoyot napisał: Poradzę się jeszcze raz kolegów z forum: czy tak przyklejona taśma nie odejdzie przy zalaniu mleczkiem? Już mnie palce bolą od dociskania taśmy do obręczy a i tak zawsze odrobinkę odejdzie od niższej warstwy na załamaniach, taka obręcz tubeless wg bontragera Edit: użyta taśma to Pattex power tape, jak wcześniej wspomniałem, WTB jest strasznie sztywna i nie pokrywa otworów na nyple dokładnie, nawet po trikach z suszarką i mocnym napinaniu taśmy Wygląda super, powinno być ok.
Gość Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Hmm... nożyczkami ? Ja mam z kolei inne przemyślenie...Zastanawiam się czy ta cała zabawa faktycznie ma sens ? Poza tą odrobina lansu kiedy możesz z duma powiedzieć 'ja mam tublesy'.... No mam, w 2 rowerach...w przełajce i w mtb... W przełaju Conti speedride 28x42c w mtb Maxxis DHF - zakładanie i uszczelnienie bajka bez problemów (Maxxisy bo Conti musiały się doszczelnić) No i 2 dni temu, na dość ostrym szutrze (droga sypana chyba z takich kamyczków co sie podkłady kolejowe stabilizuje) - załatwiłem prawie nowego Maxxisa DHF 29x2.3. Wydawać by się mogło że kawał gumy a jednak... No i teraz tak - dziurki nie widać za bardzo czyli to nie rozdarcie a przebicie i to niewielkie. Idealnie na czole bieżnika. W środku 120 ml mleka Cofelatex i ciśnienie 30 psi czyli ok 2 bar (opona ma zalecane pod dętkę 2.5-4) a więc nie jakieś kosmiczne, choć po czasie wydaje mi się że na taką nawierzchnię ciut za niskie... I doooopa...Mleko tryskało jak z otwartej tętnicy, po chwili prawie całe było na ścieżce, nic się nie uszczelniło, a na koniec opona pod ciężarem roweru spadła z rantu, reszta mleka usyfiła to co jeszcze było względnie czyste i było po zabawie. Dobrze ze teren taki że samochodem dało się dojechać to po 'wóz techniczny' zadzwoniłem... I tak - miałem dentkę na zapas w razie awarii - ale miejsce takie sobie wybrałem na tego kapcia, że próba naprawy koła skończyła by się zjedzeniem przez komary i inna przyrodę...Zmień mlek na takie które jest faktycznie dobre
Bujak Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Caffelarex lub Stans. Oba używam i wg mnie są ok.
staszek.s Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Przeca pisałem że właśnie Caffe miałem zalane... I tylko mogłem patrzyc jak leci na ścieżkę... Notabene dziurka była na tyle mała, że dziś, na zdjętej oponie nie mogę jej namierzyc... A jednak mleko wyleciało...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Możesz do mleka dodać brokat szybko i skutecznie zalepi dziurę
Dredzik Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) Witam planuje przejście na system bezdetkowy i mam pytanko Żeby zaoszczedzic trochę na kasie doszły mnie słuchy od znajomego że da się Chodzi mi konkretnie żeby taśmie zastąpić detką o rozmiar lub dwa mniejsza razem z wentylkiem Czy ktos coś robil coś takiego? Bo jednak wydawać 60 zł na tesme + 50zl na wentelki to trochę lipa Mleko będę jutro już miał w domu i planuje tak : Ściągnąć stara opaskę z obręczy i zastąpić ja taśma izolacyjną (owinąć z 3 razy dookoła) Nałożyć detke mniejsza niż 27.5 (raczej rozmiar 24 ewentualnie 26 i rozciac ja wzdłużenie żeby zrobiła się z niej opaska Następnie założyć oponę, zalać mlekiem Podobno znajomy znajomego to ma tylko że czy się to sprawdza nie jestem do końca pewny dlatego też stąd to pytanie Dodam że mieszkam w Beskidach i bardzo ale to bardzo często jeżdżę po lasach górach itp. A może polecicie coś innego byle by jak najtańszego Edytowane 23 Lipca 2020 przez Dredzik
leszcz Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 20 minut temu, Dredzik napisał: Witam planuje przejście na system bezdetkowy i mam pytanko Żeby zaoszczedzic trochę na kasie doszły mnie słuchy od znajomego że da się Chodzi mi konkretnie żeby taśmie zastąpić detką o rozmiar lub dwa mniejsza razem z wentylkiem Czy ktos coś robil coś takiego? Bo jednak wydawać 60 zł na tesme + 50zl na wentelki to trochę lipa Mleko będę jutro już miał w domu i planuje tak : Ściągnąć stara opaskę z obręczy i zastąpić ja taśma izolacyjną (owinąć z 3 razy dookoła) Nałożyć detke mniejsza niż 27.5 (raczej rozmiar 24 ewentualnie 26 i rozciac ja wzdłużenie żeby zrobiła się z niej opaska Następnie założyć oponę, zalać mlekiem Podobno znajomy znajomego to ma tylko że czy się to sprawdza nie jestem do końca pewny dlatego też stąd to pytanie Dodam że mieszkam w Beskidach i bardzo ale to bardzo często jeżdżę po lasach górach itp. A może polecicie coś innego byle by jak najtańszego To się nazywa ghetto tubles i jesli wisi ci waga to spoko opcja https://www.1enduro.pl/ghetto-tubeless-opony-bezdetkowe/ Pelny tubeles nke musi być drogi: taśma gorilla. Wentyle z Chin po 6zł.
kkoyot Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 2 godziny temu, leszcz napisał: taśma gorilla. Wentyle z Chin po 6zł. Można nawet jeszcze taniej: mi się udało z Pattex Power Tape za 12zł a jeśli nie chce się czekać na wentyle to po prostu wytnij ze starej dętki, musisz tylko odpowiednio dociąć zwulkanizowaną część, żeby nie odstawała za bardzo od taśmy ale też żeby nie było jej za mało by nie wypadła przez otwór na wentyl. Teraz chyba ciężko już jest kupić nawet z ali po 6zł 2 godziny temu, Dredzik napisał: Ściągnąć stara opaskę z obręczy i zastąpić ja taśma izolacyjną (owinąć z 3 razy dookoła) Nie jest to najlepszy pomysł, chociażby dlatego, że taśma izolacyjna ma słaby klej i jest bardzo rozciągliwa, co przy zakładaniu opony może powodować zsuwanie
Frost Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Gdyby ktoś był ciekawy czy na na zestawie, który nie jest tub.eless ready da się jeździć z mleczkiem i ciśnieniem 1,5-0,7 Bar to po 20km mogę potwierdzić, że na obręczach Comp CC i najtańszych Ikonach było to wykonalne. W oponie jest dziura już od prawie roku i dzisiaj schodziło powietre mocniej niż zwykle i dosyć szybko zacząłem jechać na ciśnieniu około 1,5-1,2Bara. Na szybkich zjazdach po kamieniach, wypłukanych deszczem koleinach i skałkach jechało się całkiem przyjemnie chociaż każdy wjazd/wyjazd z koleiny to już słyszalny zjazd opony w lewo lub prawo. Całkiem komfortowo jechało się na takim kapciu. Nabiłem awaryjnie pompką CO2 na ostatnie 10km powrotu do domu po asfalcie i czas zabrać się i załatać dziurkę albo kupić komplet nowych opon.
Red Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Pewnie że się da. "Tańcowanie" opony w zakrętach spowodowane jest dość wąską obręczą. Przy moich obręczach mających 29mm szerokości wewnętrznej nie ma problemu z takim ciśnieniem. Już prędzej z jeźdźcem.
Rekomendowane odpowiedzi