Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod każdą inną taśmą toczy się podobne życie. Jak będzie trzymać mlekostan to bym nie ruszał.

Opublikowano

Nic strasznego tu nie widzę. Sam spaprałem gorzej kilka obręczy a nawet nalepiałem 2-gą warstwę taśmy i się jeżdzi.

Opublikowano

Tez używam taśmy na podkładzie z tkaniny czarnej, albo srebrnej.

Opublikowano

Niestety pierwsza próba średnio wyszła. Sama opona uszczelniona w moment lecz powietrze ucieka przez nyple. Nie jakoś ekspresowo lecz w 5 minut zostaje niecały 1 bar.

Użyłem taśmy Trezado 26 mm na obręczy 25mm - jedyna dostępna od ręki w sklepie. Sam proces nakładania taśmy nieprzyjemny - bardzo sztywna, ciężko dopasować do obręczy.

Jest sens zalewać mlekiem?

Opublikowano
11 minut temu, Yare napisał:

Niestety pierwsza próba średnio wyszła. Sama opona uszczelniona w moment lecz powietrze ucieka przez nyple. Nie jakoś ekspresowo lecz w 5 minut zostaje niecały 1 bar.

Użyłem taśmy Trezado 26 mm na obręczy 25mm - jedyna dostępna od ręki w sklepie. Sam proces nakładania taśmy nieprzyjemny - bardzo sztywna, ciężko dopasować do obręczy.

Jest sens zalewać mlekiem?

Jeśli nyplami to nie ma sensu. Jednak upewniłbym się że tamtędy. Zrób pianę ludwikiem i sprawdź.

Masz foto obręczy z taśmą?

Czy odtłuściłeś obręcz przed naklejeniem taśmy?

Opublikowano

Piana pokazuję bąble na wszystkich nyplach równiutko. Dwukrotnie odtłuszczałem lecz jak wspominałem taśma jest bardzo mało elastyczna. Zdejmę oponę za chwilę to i zdjęcie wrzucę.

Opublikowano
51 minut temu, Yare napisał:

Użyłem taśmy Trezado 26 mm na obręczy 25mm - jedyna dostępna od ręki w sklepie.

Używałem tej taśmy. Trzeba się trochę przyłożyć przy jej zakładaniu właśnie ze względu na to, że twarda. Ale nie miałem większych problemów z uszczelnieniem. Nałożyłem dwie warstwy taśmy i trzyma.

Opublikowano

Mnie się udało uszczelnić koło dopiero po tym jak do założonej taśmy wsadziłem dętkę i tydzień jeździłem. Potem miałem chwile czasu i spróbowałem jeszcze raz nalać mleko i trzyma, ale nie poleciłbym nikomu produktów trezado.  

Opublikowano

Nie zalewaj

Oj, nie widziałem, że już tyle odpowiedzi. Spóźniłem się

Opublikowano

Taśma to totalne dno jest strasznie sztywna
Ja kupowałem na aliexpress i powiem że za cenę kilku złoty jest dużo lepsza

Opublikowano

Kup Gorille z przesyłką 25 zł na dwa koła i masz spokój. 

Opublikowano

Drugie koło zacząłem od warstwy zwykłej taśmy izolacyjnej i dopiero Trezado - efekt o wiele lepszy. Do  2.8 bara lekko powietrze ucieka na styku opony z obręczą poza tym szczelne. W pierwszym dokręciłem wentyl i lekka poprawa. Gorillę zamówię. Dzięki za rady. Pochwalę się jaki wynik końcowy mi z tego wyjdzie     o7.

xhdshda.jpg
Opublikowano

No bardzo ładnie wyszło. Jak się chce to się zrobi a nie narzeka na taśmy. Dodatkowo już tu jeden z kolegów wspomniał o dociśnięciu dętką. Zawsze tak robię przez 24 godz i to efekt wtórny bo pierwotny to "rozłożenie" się opony na obręczy. Mleko dopiero na końcu. 

Opublikowano

Kolega który o tym wspomniał, przy układaniu taśmy stracił nadzieję i powiedział sobie w myślach „a w duipe z tym” i założył dętkę... ale mu to nie pozwalało spać, i w kolejny weekend postanowił sprawdzić jeszcze raz... ale zdania o taśmie nie zmienił... 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odtubienie można nazwać sukcesem. Trochę mnie taśma TREZADO przetestowała ale w końcu wszystko działa. Po 40 km wszystko pięknie. Jedna przygoda w domu - za dużo dobiłem ciśnienia szykując się i sporo powietrza uciekło. Nieszczelność na gumowym wydruku na bocznej ściance. Wystarczyło pokręcić kołem i gotowe - nauczka żeby tydzień zastany rower chociaż odrobinę zakręcić i dać mleku szanse ;]

Opublikowano (edytowane)

Witam otóż z braku zajęć przez przerwę w pracy postanowiłem ze przygotuje swój rower na sezon i przerobie opony na Tubeless
Mam kilka pytań na ten temat
Posiadam Specialized Chisel Expert 2x 2018
W którym są Opony:Fast Trak, GRIPTON compound, 2Bliss Ready i Obręcze:Specialized aluminiowe 29, 25mm wewnętrzna średnica
Z tego co wyczytałem warto wsiąść taśmę 2-3mm szerszą niż obręcz lecz po sprawdzeniu oferty taśm najlepiej wychodzi GORILLA TAPE lecz ona ma 25mm czy to wystarczy ?
Druga sprawa to jakie najlepiej wybrać mleko na pierwszą przygodę z Tubeless? Dużo pozytywnych opinii na temat Stansa znalazłem
Czy jest jakiś sklep internetowy w którym zakupie wszystkie potrzebne rzeczy ?(taśma,wentyle,mleko)

Edytowane przez Mar24
Opublikowano

@Mar24, ja do siebie na obręcz 25mm wybrałem taśmę Stans No Tubes 27mm. Gorillę (25,4mm) też mam na warsztacie - w razie "W"

Mleko, którego używam to Schwalbe Doc Blue -> Stans pod inną marką.

U mnie ten zestaw spisał i spisuje się bardzo dobrze.

Opublikowano

Właśnie rozebrałem koło okazało się że już są zaklejone
To zostało mleko i wentyle co polecacie z allegro ?

Opublikowano

Zobacz ofertę: STANS NO TUBES mleczko uszczelniacz do opon 473ml https://allegro.pl/oferta/stans-no-tubes-mleczko-uszczelniacz-do-opon-473ml-8304291432?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Zobacz ofertę: Wentyle/zawory presta Tubeless do kół UST PARA https://allegro.pl/oferta/wentyle-zawory-presta-tubeless-do-kol-ust-para-8098250722?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Liścik dostaniesz gratis:)

Jam jesteś z Łodzi to możemy wziąć duze mleko na pół.

Opublikowano

ja wolę płaskie i nie ufam stożkowym

Opublikowano

Już zamówione SCHWALBE DOC BLUE i zawory Czerwone trezado stożkowe zobaczymy jak to sie będzie spisywać