zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Wewnątrz końcówki masz(powinna być) uszczelkę Uszczelka jest na swoim miejscu. Zrobiłem dzisiaj kilka prób. I znalazłem rozwiązanie. Niewskazywanie ciśnienia przez manometr spowodowane było tym, że zbyt mocno dokręcałem adapter do zaworu presta. Gdy zastosowałem metodę: zakręcić do oporu, po czym odkręcić pół obrotu wszystko cudownie zaczęło działać. Manometr pokazuje to co powinien pokazywać.Może przez zbyt mocne dokręcenie następowało jakieś przyblokowanie iglicy zaworu Presta. Inne wytłumaczenie tego faktu nie przychodzi mi do głowy. Teraz gra, działa i buczy. Chyba z dziesięć razy spuszczałem powietrze z dętki i za każdym popmowaniem efekt był powtarzalny. PS Nie wiem czy to przypadłość każdej przejściówki tego typu czy tylko moja tak ma.... Edytowane 23 Października 2020 przez zenobek
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 48 minut temu, zenobek napisał: przypadłość każdej przejściówki Nie każdej,a wielu. Ja mam 3 końcówki/adaptery i 1 jest wadliwa. Fajnie że podałeś,czyli toja bezradność/lenistwo odeszło w zapomnienie ,a humor powrócił 1
Bujak Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Sporo się pojawiło. Napiszą swoje doświadczenia z kompresorem 5L 10bar Nuair Jolly, którego używam już od dawna:1. Zestaw do kompresora Stanley kit 6 (lub kit 8) ma bardzo dobrą przejściówkę do presta:Taka przejściówka działa prawidłowo i nie zakłóca pracy manometru. Wtyka się ją w końcówkę pistoletu i przykłada do wentyla.2. Kompresor 5L 10bar Stanley i Nuair to ten sam produkt. Nuair to polska firma, która robi swoje kompresory, również dla Stanley.Znajdź różnicę:3. Taka przejściówka jest kiepska. Czasami da się tym pompować, ale kontrolować ciśnienie już nie.Znalazłem jednak na to sposób:Zamiast nakręcać przejściówkę na wentyl wkładam przejściówkę do dyszy pistoletu (jak z końcówką w punkcie 1). Uchwyt w pistolecie ją trzyma.Potem przykładam pistolet do wentyla (nie wkręcam) i pompuję.Działa
komandosek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Ja też mam sposób na tubeless.https://kross.eu/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/pompki/pompka-buranDziała i warte swojej cenyUżywam jako zwykłą pompkę i do nakladania opon tubeless
Bujak Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Taki zestaw zawiera dobrą przejściówkę (z lewej) 1
pinok Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Przy pompowaniu szosówki do 6-7bar się nie sprawdza.
komandosek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Bo to nie są zestawy dedykowane do takich zastosowań, nie rozumiem po co kombinować z jakimiś olejowymi kompresorami skoro można kupić dedykowaną pompkę rowerową. Ani to tańsze ani lepsze
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 W dniu 23.10.2020 o 17:27, johankalvatn napisał: ze końcówka do presty jest w tym zestawie czy jej nie ma? Z tego co piszę @Bujakto jest,ale inna. 1 godzinę temu, Bujak napisał: @Bujak ja mam inny ten kompresorek .Mój ma 6L
pinok Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Godzinę temu, komandosek napisał: Bo to nie są zestawy dedykowane do takich zastosowań, nie rozumiem po co kombinować z jakimiś olejowymi kompresorami skoro można kupić dedykowaną pompkę rowerową. Ani to tańsze ani lepsze Ponieważ kompresor można wykorzystać do wielu innych zastosowań, np. zakładanie zdejmowanie gripów, pompowanie kół samochodu... No i nie trzeba samemu pompować
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 1 godzinę temu, komandosek napisał: olejowymi kompresorami Po pierwsze Stanley jest bezolejowy 1 godzinę temu, komandosek napisał: skoro można kupić dedykowaną pompkę rowerową. Ani to tańsze ani lepsze Oj dużo lepsze.Wiesz ile masz narzędzi do kompresora.Możesz napompować koło,lub pomalować pokój,a nawet klucze udarowe itp itd. A co najważniejsze po zrobieniu tubeless nie sapiesz jak Szajbajk na tym filmiku
komandosek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Jesli pompka jest dedykowana do zakładania opon bezdętkowych to nie nasapiesz się, bo przestawiasz w tryb pompowania komory, potem przekrecasz zawór i bum, opona siedzi.Możesz i wrzucić do bagażnika jak każdą inną pompkę, możesz napompować opony w szosie. Auto napompujesz jesli fantazja poniesie, ok salonu nie pomalujesz farbą ale nie do tego to służy.
johankalvatn Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 44 minuty temu, komandosek napisał: Jesli pompka jest dedykowana do zakładania opon bezdętkowych to nie nasapiesz się, bo przestawiasz w tryb pompowania komory, potem przekrecasz zawór i bum, opona siedzi. Możesz i wrzucić do bagażnika jak każdą inną pompkę, możesz napompować opony w szosie. Auto napompujesz jesli fantazja poniesie, ok salonu nie pomalujesz farbą ale nie do tego to służy. Zależy od zapotrzebowania. Akurat malowanie to nieciekawy przykład. Za dużo pierdzielenia. Ale materac do opalania na ogrodzie, duża piłka do ćwiczeń, piłka nożna, dmuchanie i koła rowerowo/samochodowe. Kompresor i zestaw końcówek i pistoletów i możesz wszystko.
Bujak Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Przy pompowaniu szosówki do 6-7bar się nie sprawdza. Co konkretnie się nie sprawdza do 6-7 bar? [mention=7439]Bujak[/mention] ja mam inny ten kompresorek .Mój ma 6L Twój 6L * 6 bar = 36LMój 5L * 10 bar = 50LCzyli mój mały, ale wariat
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 3 minuty temu, Bujak napisał: mój mały, ale wariat Dalej o kompresorach mówimy? Jak tak to mój ma 8 Bar 2
Bujak Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Tak ale cytat o wariacie był z innej bajki Jak pożartować to najlepiej z siebie Czyli pojemność tych zbiorników jest bardziej zbliżona 6*8=48L kontra 5*10=50L
johankalvatn Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Kupiłem tegoż Stanleya i zestaw końcówek ze sklepu www.jula.pl Końcówki pasują do wentyla rowerowego. Takie jak kolega Bujak wspomina kilka postów wyżej. https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/urzadzenia-pneumatyczne/narzedzia-pneumatyczne/zestawy-akcesoriow/narzedzie-pneumatyczne-004352/ Hałaśliwe to strasznie. Z kołami rowerowymi, materacem daje radę w zupełności. Do przedmuchania, osuszenia czegoś niewielkiego również. Do malowania raczej nie polecałbym bo częstotliwość włączania/wyłączania ze względu na malutką pojemność zbiornika sprężonego powietrza doprowadzi użytkownika do zawału a i nie wiem czy taki skromny kompresorem to wytrzyma.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Kolejny raz TL zdały egzamin
Łza Włóczynutka Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Mam taką uwagę co do pompek. Po kilku przygodach z zakładaniem / wymianą opon tubeless, okazuje się, że nożna pompka samochodowa jest całkowicie wystarczająca i sprawuje się nawet lepiej niż taki zbiornik ciśnieniowy zrobiony z butelek PET. Zbiornik właśnie wywaliłem, po paru użyciach okazało się że więcej z nim problemów niż korzyści. Zostaję z samą pompką. Tylko nie jest to supermarketowy chińczyk, tylko porządna pompka made in poland. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Łza Włóczynutka
Rejman43 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Witam, kupiłem zestaw tubelees od trezado za 120zl, 500ml mleczka, zawory i taśma. Opony mam zwijane maxxis crossmark 27.5x2.10, i czytałem o tym tubeless jak to zrobić itd. I czy mogę na tych oponach po prostu zrobić czy muszę wydac kolejne 300zl na opony?
Frost Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Możesz zrobić na oponie, która nie jest tubeless ready. Robiłem tak na najtańszych i najpodlejszych Ikonach montowanych fabrycznie w Meridzie. Tu masz wątek:
Accent_Szaj Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 4 godziny temu, Rejman43 napisał: 500ml mleczka, Mleczko Trezado? Jak tak ,to oddaj to g...wno. Nie dość że nie łata przebić, to tak syfi że nie da się tego doczyścić Co do TL. To faktycznie poczytaj wątek o którym wspomniał kolega powyżej
Rejman43 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W sumie to go dostałem na święta wiec raczej nie zwrócę, co będzie to będzie, dzisiaj się za to biorę, tylko niemam pewności do 2 rzeczy, apropo widzialem ze 1 opona ma malutkie pęknięcie, i jest chyba nieprzystosowana do tubeless wiec obawiam się że może zjechać z rantu. A i jeszcze moze ktos mi wytłumaczyć o co chodzi z tym że opona wchodzi w rant? W sensie jak normalnie pompuje dętke to im wyżej to zaczyna strzelać, chyba wtedy wchodzi ale niewiem, to jak to zrobić normalną pompką jak będę robił tubeless bo gaśnicy ani kompresora niemam
leejoonidas Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Mleczko Trezado? Jak tak ,to oddaj to g...wno. Nie dość że nie łata przebić, to tak syfi że nie da się tego doczyścić O jeżu, następny fachowiec od mleczka do opon, Trezado robi dwa rodzaje mleczka do opon w wersji Liquid Sealant i w wersji Vanilia Supreme. Pierwsza wersja jest do wszystkich opon i rzeczywiście może od wewnątrz tworzyć cieńką warstwę zaschniętego lateksu której się nie zrywa no chyba że powstały gluty z powodu rzadkiego używania roweru i ta wersja najlepiej doszczelnia opony, szczególnie polecana do opon o bocznych ściankach w wersji lite, w których to oponach często występuje efekt pocenia się. Druga wersja ma wydłużony czas pozostawania w postaci płynnej ale kiepsko doszczelnia opony w wersji lite z cieńszą boczną ścianką.
Accent_Szaj Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Rejman43 napisał: raczej nie zwrócę, co będzie to będzie, Darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Tylko jak będziesz zamleczał, to na zewnątrz, bądź na jakiejś szmacie, bo nie idzie tego tak prosto doczyścić. To jest chyba na bazie sylikonu, lub czegoś takiego(lateksu).IPA i benzyna nie pomaga .Nawet Trezado produkuje płyn do czyszczenia tego g..wna Jak złapiesz kapcia i zacznie to się wylewać z opony, to nie chciałbym być w twojej skórze
Rejman43 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Ja mam wersje liquid, nie vanilia, kurde założyłem taśmę i opone i zaczynam pompować i nic się nie pompuje? (Bez mleczka)
Rekomendowane odpowiedzi