Skocz do zawartości

Cube Nuroad Pro 2019 - Cubek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Eddek napisał:

Nie kalkuluje się. 10-rzędowy GRX to w zasadzie Tiagra ze sprzęgiełkiem, a wejście w 11-rzędowego GRX-a, to wymiana klamkomanetek, hebli, korby, kasety, obu przerzutek i łańcucha. W częściach koszt 2/3 Nuroad-a. Jak chcesz zrobić swap samemu to przynajmniej robota odpada, jak zlecisz komuś, to pewnie ze 200-400zł za to weźmie, bo to dość czasochłonne.

Piszesz że wymiana Tiagry na 10 rzędowy GRX to tylko sprzęgło, ale korba z GRX  30x46 jest trochę inna niż Tiagry 34x50 nie jestem mocny w tym temacie ale przy tej samej kasecie można nieco zmiękczyć przełożenia Tiagry  pewnie kosztem jej dynamiki? Oczywiście zakładam ze klamkomanetki  z mechanicznym TRP pozostają i ogarniają podmianę  inaczej faktycznie zamiana jest po prostu droga bo w GRx to chyba najdroższy komponent. Można też spróbować zamiany samej tylnej przerzutki na 10 GRX i wtedy jak zauważyłeś mamy sprzęgło na pokładzie. Swoją drogą ciekawe czy ktoś na forum jeździ już z tylnym GRX na komponentach Tiagry i jak to się w praktyce spisuje?

Opublikowano

W starej przełajce w miałem Tiagrę a w nowej  mam GRXa. Samą przerzutka ma sporo mocniejszą sprężynę. Nie lata na wybojach. Ale wiadomo, mocniejszą sprężyna to głośniejszy napęd.

Klamkomanetki mają inny kształt. Są szersze i nieco wyższe. Dają pewniejszy chwyt. Same klamki są również szersze.

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Strek napisał:

Piszesz że wymiana Tiagry na 10 rzędowy GRX to tylko sprzęgło, ale korba z GRX  30x46 jest trochę inna niż Tiagry 34x50 nie jestem mocny w tym temacie ale przy tej samej kasecie można nieco zmiękczyć przełożenia Tiagry  pewnie kosztem jej dynamiki? Oczywiście zakładam ze klamkomanetki  z mechanicznym TRP pozostają i ogarniają podmianę  inaczej faktycznie zamiana jest po prostu droga bo w GRx to chyba najdroższy komponent. Można też spróbować zamiany samej tylnej przerzutki na 10 GRX i wtedy jak zauważyłeś mamy sprzęgło na pokładzie. 

Chodzi mi, że wymiana z Tiagry na GRX400 daje realny zysk w postaci sprzęgła na tylnej przerzutce i sama tylna przerzutka będzie działać z klamkami do mechanicznych hebli Tiagry. Jeżeli chcesz pakować całą grupę RX400, to koszty są absurdalnie niewspółmierne do zysków, bo wymieniasz klamki (w GRX nie ma mechanicznych hebli), heble na hydro, przednią przerzutkę, korbę (koniecznie na GRX, bo ma dedykowaną linię łańcucha) i tylną przerzutkę. I kończysz z rowerem za 5,7k, do którego wsadzasz kolejne 1,5-2k w częściach, zyskując sprzęgło, bardziej miękkie przełożenia i hydrauliczne heble. Mając taką perspektywę wolałbym rower wymienić z dopłatą na Nuroad Race FE, który ma katalogowo 8.2k na metce, ale jest fabrycznie poskładany na 2x11 GRX810.

4 godziny temu, Strek napisał:

Swoją drogą ciekawe czy ktoś na forum jeździ już z tylnym GRX na komponentach Tiagry i jak to się w praktyce spisuje?

Na forum nie wiem, ale mam kolegę, który wrzucił sobie z tyłu GRX RX400 i sobie chwali, szczególnie w szutrach, właśnie ze względu na sprzęgło. 

Sam rozważałem tą opcje, bo sama tylna RX400 jest dość tania, poniżej 200zł, więc może jak Cubek dobije do 10kkm to mu sprawie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Póki co dziś wymieniłem koła. Te Shimano  WH-RX570 pasują idealnie. Były gotowe do tubeless z założoną fabrycznie taśmą i wentylami więc dałem od razu mleko a sama robota szła książkowo. Profil obręczy jest asymetryczny w przekroju. Wie ktoś z forumowiczów po co takie rozwiązanie? Czy ma to coś wspólnego z naprężeniami podczas pracy koła?Dane techniczne kół dla zainteresowanych.

Dane techniczne:
• Seria: GRX
• Model: WH-RX570
• Obszar zastosowania: żwir, droga, przełaj
• ETRTO: 622 x 22 C
• Materiał obręczy: aluminium
• Połączenie obręczy : spawane
• Szerokość / wysokość obręczy : 22,6 mm (wewnątrz) / 22 mm
• do zaworu Sclaverand
• Typ szprych: stal nierdzewna, proste, z łopatkami (szprychy aerodynamiczne)

Wzór szprych : dwukrotnie skrzyżowane • Mocowanie tarczy hamulcowej: CenterLock (IS-6-otworów poprzez adapter)
• 7- / 8- / 9- / 10- / 11-biegowa Shimano Kompatybilny z HG
• Wymiary montażowe piasty przedniego koła: 12 x 100 mm (oś przelotowa E-THRU)
• Wymiary montażowe piasta tylnego koła: 12 x 142 mm (oś
przelotowa E-THRU) • Zalecana szerokość opon: 32 mm - 42 mm 700C, 38 mm - 53 mm 650B.
• Waga: ok. 1720 g (przednie koło: ok. 769 g, tylne koło: ok. 951 g)
lub
• 650B (27,5"): ETRTO 584 x 21 C
• Waga : ok. 1657 g (przednie koło: ok. 737 g, tylne koło: ok. 920 g)

20200822_191458.jpg 20200822_191527.jpg 20200822_191447.jpg

Edytowane przez Strek
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@Strek jaki koszt? i co najważniejsze jakie odczucia względem seryjnych kół ?

Edytowane przez darecki_
Opublikowano
58 minut temu, darecki_ napisał:

@Strek jaki koszt? i co najważniejsze jakie odczucia względem seryjnych kół ?

1430zł kpl. Przednie koło chodzi bardzo cicho tylne na wolnym biegu ma głośno pracujące łożysko, zerknąłem na wszelki wypadek do środka ale smar jest ok i nie wygląda by go oszczędzali. Po pierwszych 40 kilometrach trudno coś więcej powiedzieć niż to że rower zdecydowanie lepiej przyspiesza i lepiej się nim podjeżdża niż na kołach fabrycznych.

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do kupna nowego Nuroad pro 2021. Niestety nie mam możliwości przymierzenia się do roweru w rozmiarze 56 lub 58 i sprawdzenia ramy do swoich warunków fizycznych. Dlatego też moje pytanie do wszystkich forumowiczów z okolic Pomorskiego i Kujawsko-pomorskiego czy, ktoś z was posiada rower w takich wymiarach (56/58) i mógłby mi go pokazać?

Opublikowano

Panowie, po 1700km uszkodzeniu uległ konus tylnej piasty w Cube nuraod pro 2019.. Niestety sklep sport-profit we Wro, gdzie rok temu kupiłem rower odesłał mnie z kwitkiem, twierdzac, ze konus OEM, jak i cała piasta są praktycznie nie do dostania. I żebym sobie dobrał i wymienił na łożysko maszynowe (co nie będzie łatwe), albo najlepiej kupił nowe koła:) To jest szokujące dla mnie. Napisałem w tej sprawie do CUBE (ciekawe, czy też mnie oleją). Ale do rzeczy:

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi znaleźć tylną piastę na sztywną oś, na łożyskach maszynowych, która będzie pasować do tego koła? Wiem już, że musi być 12x142 / 28 szprych. Niestety w necie wieje pustką jeśli chodzi o te parametry i to samo powiedział mi koleś w serwisie, gdzie zostawiłem koło do naprawy. Przewertowałem już masę sklepów i wybór jako taki jest na 32 szprychy. 28 słabo.

Opublikowano
17 minut temu, bikej napisał:

Panowie, po 1700km uszkodzeniu uległ konus tylnej piasty w Cube nuraod pro 2019.. Niestety sklep sport-profit we Wro, gdzie rok temu kupiłem rower odesłał mnie z kwitkiem, twierdzac, ze konus OEM, jak i cała piasta są praktycznie nie do dostania. I żebym sobie dobrał i wymienił na łożysko maszynowe (co nie będzie łatwe), albo najlepiej kupił nowe koła:) To jest szokujące dla mnie. Napisałem w tej sprawie do CUBE (ciekawe, czy też mnie oleją). Ale do rzeczy:

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi znaleźć tylną piastę na sztywną oś, na łożyskach maszynowych, która będzie pasować do tego koła? Wiem już, że musi być 12x142 / 28 szprych. Niestety w necie wieje pustką jeśli chodzi o te parametry i to samo powiedział mi koleś w serwisie, gdzie zostawiłem koło do naprawy. Przewertowałem już masę sklepów i wybór jako taki jest na 32 szprychy. 28 słabo.

Piasty w tym Cube to chyba pięta achillesowa tego modelu. Też przerabiałem ten temat . Piasty na 28 szprych nie znalazłem choć w gruncie rzeczy po luzujących się szprychach dałem sobie spokój z całym kołem. Wymiana kół jest chyba najszybszą choć nie najtańszą opcją. Swoją drogą takie rzeczy jak piasta powinny być w sferze gwarancji 2 letniej jak mi się zdaje i nie wiem czemu sprzedawca odesłał Cię z kwitkiem jak piszesz.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Strek napisał:

Piasty w tym Cube to chyba pięta achillesowa tego modelu. Też przerabiałem ten temat . Piasty na 28 szprych nie znalazłem choć w gruncie rzeczy po luzujących się szprychach dałem sobie spokój z całym kołem. Wymiana kół jest chyba najszybszą choć nie najtańszą opcją. Swoją drogą takie rzeczy jak piasta powinny być w sferze gwarancji 2 letniej jak mi się zdaje i nie wiem czemu sprzedawca odesłał Cię z kwitkiem jak piszesz.

Sprzedawca odesłał mnie z kwitkiem na pytanie o możliwość kupna konusa/piasty. Sam z siebie, wiedząc że rower kupiłem rok temu, nie zaoferował mi oczywiście naprawy na gwarancji. Nie chce mi się z nimi użerać i czekać nie wiadomo ile na "rozpatrzenie reklamacji", nie chce mi się jeździć do Wrocka (1,5h jazdy autem w jedną stronę...), i chcę zmienić na łożyska maszynowe, z którymi może będę miał spokój do końca posiadania roweru (jeszcze jakieś 2-3 lata i pewnie z 5000km).

Czytałem tu na forum, że w grę wchodzi NOVATEC D792, ale ponieważ nie są dostępne 12x142 to trzeba kupić inną rozmiarówkę i wymienić oś. Także chyba pójdę w tę stronę. Tylko nie mam pojęcia, czy lepiej 9x135, czy 10x135 (takie są dostępne za nieco ponad 300zł).

Pytanie laika - piasta o rozmiarze 9x135 lub 10x135 bedzie na pewno pasowac w miejsce 12x142?? Wystarczy zmienic ośkę?

Edytowane przez bikej
Opublikowano (edytowane)

skąd masz takie rewelacje że nie ma novateca 792 pod 12x142 ?

i drugie jak chcesz zamontować koło w wersji QR do ramy pod sztywną oś ?

trzecie ... są piasty pod 28 szprych

-----------------

https://pl.aliexpress.com/item/32564892636.html?spm=2114.13010708.0.0.3a995c0f6UcIf5

265zł za komplet na przód i tył , do wyboru 28h lub 32

Edytowane przez pierruś
Opublikowano
Cytat

skąd masz takie rewelacje że nie ma novateca 792 pod 12x142 ?

Od Wujka Googla:) W PL nie znalazłem. Ali mnie nie interesuje, bo nie chcę czekać kilka tygodni na dostawę...

Cytat

i drugie jak chcesz zamontować koło w wersji QR do ramy pod sztywną oś ?

Szczerze - nie wiem. Ja tego w ogóle nie będę montować. A inni jak montowali? Bo wiem po przeszukaniu tego tematu, że komuś się udało...

Cytat

trzecie ... są piasty pod 28 szprych

Proszę Cię w takim razie o wskazanie w polskim sklepie. Z góry serdecznie dziękuję. Oczywiście łożyska maszynowe mnie interesuję.

Opublikowano

jak lubisz przepłacać to twoja sprawa , w polsce za dwa tygodnie przy aliexpress standard.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, pierruś napisał:

jak lubisz przepłacać to twoja sprawa , w polsce za dwa tygodnie przy aliexpress standard.

Nie lubię. Ale nie lubię też być bez roweru przez parę tygodni. Kupuję na ali od ponad 6 lat i z doswiadczenia wiem, ze ali standard moze byc 2 tyg jak i 2 miesiace...

Znalazlem na słowacji na zamowienie (jeszcze nie wiem jaki czas oczekiwania) : to bedzie pasowac bez przerobek?

https://www.cykloeshop.pl/p/7974/naboj-novatec-d792sb-x12-11s-abg-zadny-28-dierovy-cierny-n-logo

W Polsce niestety nic.

Edytowane przez bikej
Opublikowano
10 minut temu, pierruś napisał:

Sam już nie wiem, może warto. Koleś w serwisie mi odraza, bo wizualnie bedzie to kiepsko wyglądać z innym przednim.

Wracajac do piasty to na stocku maja tylko sklepie novateca:

https://www.eshop.novatecwheels.eu/eshop/hub-rear-d792sb-x12-a4a-abg-11s-black-28-holes/p-329849.xhtml

Tylko cena juz prawie 500zł. Zakładam, że to jest dokładnie ta piasta, którą potrzebuję..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.08.2020 o 13:46, darecki_ napisał:

dziś bylem na krótkiej przejażdżce wsłuchując co się dzieje z moją piastą,  okazało się podnosząc tylne koło i obracając je by swobodnie się kręciło usłyszałem piękny dźwięk ocierających wykładzin o tarcze (jednak nie piasta). Tarcie było na tyle ciekawe że przenosiło się aż do samej korby, podjechałem na serwis Treka gdzie ogarnęli mi dociski do tarczy i jest póki co spokój. Mimo to i tak komplet kół wyląduje w tym rowerze i prawdopodobnie pełna grupa GRX ale nie wiem jeszcze która seria.

Miałem to samo. Kupiłem nowe okładziny ceramiczne od Szaja i założyłem.  W czasie jazdy coś chrzęściło. Czytałem tu wcześniejsze utyskiwania na piasty i już się prawie pogodziłem, że trzeba to ogarnąć. Jednak postanowiłem od nowa ustawić hamulce w sobotę. W niedzielę zrobiłem ponad 100 km i cisza. Jak widać przez forum bywamy przeczulenie. Pozdrawiam

Opublikowano

Cubek dostał nowe okładziny tydzień temu. Metaliczne od Szaja.

20200901_151332_HDR.thumb.jpg.617e2d0e80a7370ab2418585cdc74268.jpg

Ustawienie zacisków poprawiałem ze 4 razy, ale w końcu jest jak trzeba, nie trą o tarcze, ale jeszcze się docierają.
Ciekawostką jest za to, że fabryczne po 9300km były tylko trochę zużyte, 1.7mm okładziny z przodu, 1.8mm z tyłu cały czas było, nowe od Szaja, dla porównania, mają 2.2mm grubości okładzin. 

Opublikowano
31 minut temu, Eddek napisał:

Cubek dostał nowe okładziny tydzień temu. Metaliczne od Szaja.

20200901_151332_HDR.thumb.jpg.617e2d0e80a7370ab2418585cdc74268.jpg

Ustawienie zacisków poprawiałem ze 4 razy, ale w końcu jest jak trzeba, nie trą o tarcze, ale jeszcze się docierają.
Ciekawostką jest za to, że fabryczne po 9300km były tylko trochę zużyte, 1.7mm okładziny z przodu, 1.8mm z tyłu cały czas było, nowe od Szaja, dla porównania, mają 2.2mm grubości okładzin. 

Ja wybrałem okładziny ceramiczne po oglądnięciu filmiku Szaja i dopasowaniu do tego jak i gdzie jeżdżę. Mimo, że z wyborem smaru do łańcucha 2 razy po jego filmikach wybrałem nie tak jak powinienem. Teraz mam dobry smar po tym jak obejrzałem inny filmik. Skończył się problem z brudnym łańcuchem mimo wycierania po smarowaniu itp. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jaki maksymalny kapec wchodzi do Nuroad'a? Konkretnie interesuje mnie rocznik 2020. Zastanawiam sie czy nie zmienić framesetu bo ta stal moja jednak zaczyna mi ciążyć nieco.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fimala napisał:

Panowie jaki maksymalny kapec wchodzi do Nuroad'a? Konkretnie interesuje mnie rocznik 2020. Zastanawiam sie czy nie zmienić framesetu bo ta stal moja jednak zaczyna mi ciążyć nieco.

Koło 28 cali oponę 40 x 622 mam założoną i daje radę. Z 27,5 calowym kołem  może zmieściłby się większy. W wcześniejszym wątku wrzucałem fotkę Nuroada Race z DT-Swiss GR1600  27,5" i oponami WTB Byway Road Plus TCS 47-584 to było z niemieckiego forum rowerowego.

Edytowane przez Strek
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, to będzie mój pierwszy post na forum (chociaż przeglądam już długi czas), sorry za wcięcie się w wątek, ale planuję zakup Nuroad Pro 2021, taki właśnie kandydat został po odrzuceniu innych propozycji w założonym budżecie do 5000zł. Mam świadomość "kulejących" piast w tym modelu, jednak nie przeszkadza mi to, najwyżej wymienię na inne po jakimś czasie.

Moje pytanie brzmi: przy wzroście 177cm i nodze 87cm kalkulator na stronie Cube sugeruje rozmiar M, czy to będzie ok? Wolałbym przymierzyć, ale nie wiem czy w Szczecinie będzie gdzieś na stanie, mogę też podjechać do Berlina, ale w dzisiejszych czasach koronawirusowych wolę odpuścić taka wycieczkę.

Opublikowano

No właśnie, tylko nie ma gdzie przymierzyć. Dzwoniłem do dystrybutora w Szczecinie, na razie nie mają nic na stanie, ale kazał się dowiadywać co jakiś czas, bo niby kolejna partia Cube'ów ma do nich przyjechać niedługo.

Na stronie sklepu fahhrad-xxl.de do kalkulatora jest dodatkowo brana długość ramienia, u mnie 61cm, i również tam pokazuje mi rozmiar M-56cm.