Strek Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) 5 godzin temu, radekzaj napisał: Hej, to będzie mój pierwszy post na forum (chociaż przeglądam już długi czas), sorry za wcięcie się w wątek, ale planuję zakup Nuroad Pro 2021, taki właśnie kandydat został po odrzuceniu innych propozycji w założonym budżecie do 5000zł. Mam świadomość "kulejących" piast w tym modelu, jednak nie przeszkadza mi to, najwyżej wymienię na inne po jakimś czasie. Moje pytanie brzmi: przy wzroście 177cm i nodze 87cm kalkulator na stronie Cube sugeruje rozmiar M, czy to będzie ok? Wolałbym przymierzyć, ale nie wiem czy w Szczecinie będzie gdzieś na stanie, mogę też podjechać do Berlina, ale w dzisiejszych czasach koronawirusowych wolę odpuścić taka wycieczkę. Przy wzroście 178 i przekroku 82 mam ramę 56 jest ok ale mniejszej bym nie wziął. Kołami się nie przejmuj pojeździsz spokojnie na tych fabrycznych. W przyszłości oprócz kół można zmienić tylną przerzutkę na grx-a ale można pokusić się także o wymianę suportu na skręcany press fit ale to już takie moje dywagacje. Edytowane 29 Października 2020 przez Strek
amator2kolek Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 W dniu 29.10.2020 o 18:29, Strek napisał: W przyszłości oprócz kół można zmienić tylną przerzutkę na grx-a ale można pokusić się także o wymianę suportu na skręcany press fit ale to już takie moje dywagacje. Do GRX jestem nawet przekonany, bo zauważyłem jak łańcuch skacze, więc super, że ktoś to sprawdził. Ale pytanie mam do skręcanego supportu - jakie z tego są korzyści?
Strek Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 10 godzin temu, amator2kolek napisał: Do GRX jestem nawet przekonany, bo zauważyłem jak łańcuch skacze, więc super, że ktoś to sprawdził. Ale pytanie mam do skręcanego supportu - jakie z tego są korzyści? Suportowi skręcanemu jeden z naszych kolegów poświęcił bardzo interesujący temat
kropa Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 W dniu 29.10.2020 o 13:26, radekzaj napisał: Hej, to będzie mój pierwszy post na forum (chociaż przeglądam już długi czas), sorry za wcięcie się w wątek, ale planuję zakup Nuroad Pro 2021, taki właśnie kandydat został po odrzuceniu innych propozycji w założonym budżecie do 5000zł. Mam świadomość "kulejących" piast w tym modelu, jednak nie przeszkadza mi to, najwyżej wymienię na inne po jakimś czasie. Kolego, kto w Szczecinie handluje Cube bo jakoś nie jestem w stanie namierzyć ? Sam dojrzałem do zakupu tego samego modelu tylko mam rozterkę M czy L przy 180cm wzrostu.
radekzaj Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Kolego, kto w Szczecinie handluje Cube bo jakoś nie jestem w stanie namierzyć ? Sam dojrzałem do zakupu tego samego modelu tylko mam rozterkę M czy L przy 180cm wzrostu. Kadrzyński, ale nie wiedzą kiedy (i czy w ogóle) będą mieli w tym roku jeszcze coś na stanie. Kazali dzwonić co dwa tygodnie i się dowiadywać.
kropa Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 22 minuty temu, radekzaj napisał: Kadrzński, ale nie wiedzą kiedy (i czy w ogóle) będą mieli w tym roku jeszcze coś na stanie. Kazali dzwonić co dwa tygodnie i się dowiadywać. Dzięki. Gdyby nie problem z dobraniem rozmiaru to brałbym z netu choć skłaniam się ku L - chyba jestem gdzieś na granicy. Jakbyś je gdzieś namierzył to daj znać - jestem też ze Szczecina.
radekzaj Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Dzięki. Gdyby nie problem z dobraniem rozmiaru to brałbym z netu choć skłaniam się ku L - chyba jestem gdzieś na granicy. Jakbyś je gdzieś namierzył to daj znać - jestem też ze Szczecina. Ja zamówiłem z netu ze sklepu WMBikes w przedsprzedaży via Allegro, rozmawiałem z nimi i powiedzieli, że zamówili 100 sztuk w różnych rozmiarach. Mają zapewnienie od producenta/dystrybutora, że rowery zjadą z produkcji w listopadzie, czyli wysyłka w grudniu. Wziąłem M-56cm. Jak na granicy u Ciebie to bierz L, zależy jeszcze jaki masz przekrok.
kropa Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 15 minut temu, radekzaj napisał: Ja zamówiłem z netu ze sklepu WMBikes w przedsprzedaży via Allegro, rozmawiałem z nimi i powiedzieli, że zamówili 100 sztuk w różnych rozmiarach. Mają zapewnienie od producenta/dystrybutora, że rowery zjadą z produkcji w listopadzie, czyli wysyłka w grudniu. Wziąłem M-56cm. Jak na granicy u Ciebie to bierz L, zależy jeszcze jaki masz przekrok. Przekrok 86 - chyba jednak M po przekopaniu milionów postów.
radekzaj Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Przekrok 86 - chyba jednak M po przekopaniu milionów postów. U mnie taki sam przekrok tylko wzrostu mniej o 3cm.To samo miałem, tzn. wyszukiwałem posty tutaj i na innych polskich oraz zagranicznych forach, dodatkowo obskoczyłem dostępne kalkulatory, na końcu jeszcze rozmowa z gościem z WMBikes i decyzja padła na M Pozostaje czekać i na razie katować starego Medano Countour
Chappi Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 3 godziny temu, radekzaj napisał: U mnie taki sam przekrok tylko wzrostu mniej o 3cm. To samo miałem, tzn. wyszukiwałem posty tutaj i na innych polskich oraz zagranicznych forach, dodatkowo obskoczyłem dostępne kalkulatory, na końcu jeszcze rozmowa z gościem z WMBikes i decyzja padła na M Pozostaje czekać i na razie katować starego Medano Countour Też jestem na pograniczu M/L czyli 182/89. Wiec po przeczytaniu wielu postów i kontakcie z salonem rowerowym wybrałem rozmiar M. Ponoć mam go otrzymać w ostatnim tygodniu listopada, więc jak dotrze do mnie to postaram się trochę o nim napisać. A zamawiałem rower z salonu w Bydgoszczy.
zazul Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 To może trochę inne pytanie, czy ktoś z was zmierzył wewnętrzną szerkość fabrycznych obręczy? bo jestem bardzo ciekawy, ale też nie na tyle by zdejmować opony tylko z tego powodu.
Strek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) 48 minut temu, zazul napisał: To może trochę inne pytanie, czy ktoś z was zmierzył wewnętrzną szerkość fabrycznych obręczy? bo jestem bardzo ciekawy, ale też nie na tyle by zdejmować opony tylko z tego powodu. Nuroad Pro z rocznika 2020 ma na fabrycznych obręczach wewnętrzną szer. 21mm. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Strek
Husnext Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witam wszystkich, od czwartku również jestem szczęśliwym posiadaczem Cube Nuroad Pro r. 61. Przesiadłem się z Cube Curve Pro 2014. Gdy oglądałem ten model w internecie nie byłem przekonany co do koloru,ale w realu rower robi piorunujące wrażenie. Dziś zrobiłem pierwsze 20 km po Warszawie. Rower prowadzi się bardzo fajnie, na pewno jest szybszy od Curva. Hamulce jak na razie mnie nie przekonują, większe zaufanie miałem do hydraulicznych. Wraz z rowerem zakupiłem najprostsze platformy dostępne w skiteamie (notabene może przemawia przeze mnie brak doświadczenia, ale jakieś tanie pedały powinny być w zestawie). Na wiosnę planuję zakupić pedały dwusystemowe. Może ktoś poleci jakiś sprawdzony model dla początkującego, nie za miliony monet?
Aurel Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witam Dziś stałem się posiadaczem nowego Nuroad C:62 Pro 2021 (rozmiar 56), waga z pedałami 9.35 kg Po długich namysłach, przymiarkach i obliczeniach ten model okazał się spełniać moje wszystkie wymagania. Jest to mój pierwszy rower z barankiem (wcześniej cross Unibike viper rozmiar 19") i muszę przyznać, że pierwsze pokonane kilometry są dużo wygodniejsze na nowej sztuce. Jeśli ktoś by miał wahania co do rozmiarówki Nuroada karbonowego to przy moim wzroście 178 i długości nogi 84 rozmiar jest w sam raz. Pozycja komfortowa,praktycznie identyczna jak na starym viperze (oczywiście przy chwycie na łapach) Przymierzałem się również do Meridy Silex (rozm. 54) i Specjalized Diverge e5 (rozm. 54 i 56) Wnioski: Merida totalnie miejska pozycja, bardziej wyprostowana niż na typowym crosie, Specjalized 54 za mały, 56 prawie w sam raz ale pozycja bardziej wyciągnięta niż na Nuroadzie. Cube mimo bardzo małego stack (578) ma bardzo ładnie dobrany reach więc pozycja jest łagodna i przyjemna na długie podróże. Dla osób które rozważają napędy GRX 1x11 czy 2x11 polecam 1x11, spokojnie można utrzymać prędkość ok 50km/h. Maks wykręcony 57 km/h (40 / 11). Chętnie odpowiem na pytania odnośnie Nuroada
Eddek Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2021 Cubek w grudniu dostał kompletny serwis. Ostatnio panuje u mnie niechcizm, więc robotę zostawiłem lokalnemu serwisowi. Wrzuciłem też już błotniki, ale pogoda taka, że nie mogę się zmusić do wyjścia. W najbliższej przyszłości czeka jeszcze wymiana kasety, ale planuje dojechać łańcuch i wtedy zmienić komplet. Może wymienię też wtedy z tyłu Tiagrę na GRX-a 10-tkę. Nie znoszę jesieni i zimy
Krysztalek78 Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam. Mam pytanie jaki byłby orientacyjny koszt wymiany Tiagry na GRX 10-tke bo tez nad tym sie zastanawiam. Dzieki za odpowiedź
Eddek Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Opublikowano 18 Lutego 2021 Zależy czy chcesz wymienić tylko tylną przerzutkę czy cały set. Jak sama tylna, to jakieś 250-300zł. Jak cały set, to zapomnij, taniej wyjdzie kupić nowy rower na GRX 2x11. W tym wypadku masz do wymiany (licząc Nuroad-a Pro) obie klamki, oba hamulce na hydro (bo GRX nie ma klamek na mechaniczne), obie przerzutki i korbę. Koszt rzędu 2-2.5k PLN w częściach, do tego ewentualnie robocizna, jak nie chcesz sie bawić samemu.
Krysztalek78 Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 Dzięki za info. Myslalem tyko o tylnej z uwagi na obijanie się łańcucha (podobno) więc życie zweryfikuje...... . Ale dopiero jak rower będzie dostępny 🤦♂️🤦♂️🤦♂️
Eddek Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Opublikowano 18 Lutego 2021 Z obijaniem się łańcucha nie jest tak źle, a tańsza jest neoprenowa osłonka. W przypadku Nuroada pierwsza większa kasa powinna pójść raczej na tylną piastę. Jakością nie grzeszy.
Krysztalek78 Opublikowano 18 Lutego 2021 Opublikowano 18 Lutego 2021 Ok. Dzieki za istotną informację 👍
massaro Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Cześć, zastanawiam się nad zmiana kół na DT XR331 z piastami DT 350. Ktoś z Was może zmieniał już zestaw kół w swoim Nuroad? Duża zmiana względem stockowych?
Strek Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) 30 minut temu, massaro napisał: Cześć, zastanawiam się nad zmiana kół na DT XR331 z piastami DT 350. Ktoś z Was może zmieniał już zestaw kół w swoim Nuroad? Duża zmiana względem stockowych? Witaj. W swoim zmieniłem na Shimano WH-RX570. Czy duża zmiana? Jest odczuwalna różnica, możliwe że to za sprawą zalania opon na nowym zestawie kół mlekiem, ale łożyska choć dalej kulkowe w nowym zestawie na pewno obracają się lżej. Edytowane 19 Marca 2021 przez Strek 1
Darasgw Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 W dniu 18.02.2021 o 14:40, Eddek napisał: Z obijaniem się łańcucha nie jest tak źle, a tańsza jest neoprenowa osłonka. W przypadku Nuroada pierwsza większa kasa powinna pójść raczej na tylną piastę. Jakością nie grzeszy. Co do piasty to dziś odebrałem koło po wymianie tylnej piasty. Powiedziałem w serwisie, że w tym modelu Cube to bolączka. Serwisanta powiedział, że producent tej sygnowanej logo Cube robi je też do innych marek w tym do Giant. Tylko inny napis na korpusie. Faktycznie nietypową mamy piastę. On zamówił w zaprzyjaźnionej hurtowni gdzie dopasowali ją z dwóch w jedną. Cała operacja 440 zł z wymianą. nowa to oczywiście Novatec
pierruś Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) 440zł za piastę i montaż ? srogo drogo... no chyba że z nowymi szprychami novatec 771/792? Edytowane 13 Maja 2021 przez pierruś
Darasgw Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 28 minut temu, pierruś napisał: 440zł za piastę i montaż ? srogo drogo... no chyba że z nowymi szprychami novatec 771/792? Novatec 792 360 zł piasta i 80 zł robocizna. W sumie nie tanio ale szybko zrealizowano i mogę jeździć. Poprzednia piasta rozsypała się 25 minut temu, Darasgw napisał: Novatec 792 360 zł piasta i 80 zł robocizna. W sumie nie tanio ale szybko zrealizowano i mogę jeździć. Poprzednia piasta rozsypała się Na stronie producenta sama piasta kosztuje 99 Euro
Rekomendowane odpowiedzi