Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, evcia_lina napisał:

mam 3 rowery 2nkolejne też się przydadzą 

😁😁😁😁😁😁😁

Opublikowano

Świetnie się jeździło nie ma 2 zdań 

Wsiadłam też na cannondale trail chyba 8

My mojemu zdziwieniu on miał tourneya to możliwe czy ki padło na oczy  coś 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Minęło trochę czasu, pojeździłem swoją sekwoją, mam kilka pomysłów na dostosowanie do aktualnych potrzeb i standardowo chciałbym zapytać o rady.

W związku z suszą (ponoć ma być strasznie tego roku) i ucieczką w stronę komfortu, chcę zamienić koła na 27,5 x 2,0. @Fimala pisał ze taki rozmiar spokojnie wchodzi (błotników nie planuje), a przy mojej wysokiej wadze (120 kg) i wysuszonych drogach piaskowych szeroka, wysoka opona powinna się sprawdzić. Przy okazji pozbyłbym się seryjnych „kowadeł” . Interesuje mnie wybór dostawcy kół, czesci do ich złożenia (a może koła GRX?) i finalnie opony. Najbardziej podchodzą mi te Continental RaceKing (miałem w mtb i były super) ale biorę pod uwagę też Panaracer Gravelking i WTB Riddler. Jeżdżę głównie po lasach i łąkach wiec potrzebuję oponę na luźny piach i kamienne drogi z ostrymi, luźnymi kamieniami. Na koniec dochodzi wybor między dętkami a mlekiem. 
Mam też pytanie czy mogę w swoim sklepowym setupie napędu wymienić kasetę na bardziej miękką?

Na koniec przesyłam zdjęcie z wyjazdu weekendowego :)

31ED16AF-F122-4C0D-8958-5874BCB8C54C.jpeg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
31 minut temu, Ziombi napisał:

Minęło trochę czasu, pojeździłem swoją sekwoją, mam kilka pomysłów na dostosowanie do aktualnych potrzeb i standardowo chciałbym zapytać o rady.

W związku z suszą (ponoć ma być strasznie tego roku) i ucieczką w stronę komfortu, chcę zamienić koła na 27,5 x 2,0. @Fimala pisał ze taki rozmiar spokojnie wchodzi (błotników nie planuje), a przy mojej wysokiej wadze (120 kg) i wysuszonych drogach piaskowych szeroka, wysoka opona powinna się sprawdzić. Przy okazji pozbyłbym się seryjnych „kowadeł” . Interesuje mnie wybór dostawcy kół, czesci do ich złożenia (a może koła GRX?) i finalnie opony. Najbardziej podchodzą mi te Continental RaceKing (miałem w mtb i były super) ale biorę pod uwagę też Panaracer Gravelking i WTB Riddler. Jeżdżę głównie po lasach i łąkach wiec potrzebuję oponę na luźny piach i kamienne drogi z ostrymi, luźnymi kamieniami. Na koniec dochodzi wybor między dętkami a mlekiem. 
Mam też pytanie czy mogę w swoim sklepowym setupie napędu wymienić kasetę na bardziej miękką?

Na koniec przesyłam zdjęcie z wyjazdu weekendowego :)

31ED16AF-F122-4C0D-8958-5874BCB8C54C.jpeg

Czuję sie wywołany do tablicy. Co do napedu to nie powinno byc problemu. Mozesz zalozyc kasetę 12-36 od Shimano lub np 11-40 od Sunrace. Z tym że do konca nie jestem pewien czy przerzutka ogarnie. Masz Sore czy Alivio? Jeśli Alivio to myślę że ogarnie, jeśli Sora to tylko z Goat linkiem. Koła mozesz zlozyc na obreczy DT Swiss R500 lub np Dartmoor Tomcat. Do tego jakieś piasty Novateca lub DT zaleznie od budzetu. Co do opon to zostałbym przy Race Kingach. Komplet czesto za wartość jednej opony "gravelowej", a opory na asfalcie całkiem znośne.

Opublikowano (edytowane)

Na kolegę @Fimala można liczyć jak na Zawiszę

Mam sorę ale jest okazja żeby pójść po bandzie i założyć jakieś 9 rzędowe XT albo XTR! Może ogarnie ta kasetę 11-40 a  uspokoi to przy okazji łańcuch. Jak myślicie?

W temacie kół, najbardziej interesuje mnie niezawodność. Ujeżdżam po takich „drogach” , że często się zastanawiam czy nie powinienem kupić FatBika...

Co do budżetu to sam nie wiem, 1000 - 1500 ( tak na serio 1500+) bez opon i dętek. Tyle chyba uda mi się „wynegocjować na zarządzie” ;)

Edytowane przez Ziombi
Opublikowano
1 godzinę temu, Ziombi napisał:

Na kolegę @Fimala można liczyć jak na Zawiszę

Mam sorę ale jest okazja żeby pójść po bandzie i założyć jakieś 9 rzędowe XT albo XTR! Może ogarnie ta kasetę 11-40 a  uspokoi to przy okazji łańcuch. Jak myślicie?

W temacie kół, najbardziej interesuje mnie niezawodność. Ujeżdżam po takich „drogach” , że często się zastanawiam czy nie powinienem kupić FatBika...

Co do budżetu to sam nie wiem, 1000 - 1500 ( tak na serio 1500+) bez opon i dętek. Tyle chyba uda mi się „wynegocjować na zarządzie” ;)

No to sprawdzony zestaw DT Swiss R500 + Piasty DT 350. XT troche uspokoi łancuch. Bedziesz zadowolony

Opublikowano
20 minut temu, Fimala napisał:

No to sprawdzony zestaw DT Swiss R500 + Piasty DT 350. XT troche uspokoi łancuch. Bedziesz zadowolony

Czyli że 9rz XT będzie współpracować z manetkami Sora?

Opublikowano
7 minut temu, IOO napisał:

Czyli że 9rz XT będzie współpracować z manetkami Sora?

Dokładnie. Co lepsze to nawet bedzie dzialac ze 105 5800 10rz.

Opublikowano

105 5800 jest 11 rzędowe. 5700 była ostatnią 10 rzędową 105 tką.

Opublikowano
31 minut temu, Nemrod napisał:

105 5800 jest 11 rzędowe. 5700 była ostatnią 10 rzędową 105 tką.

Tak, masz racje 5700. Wygląd klamek mnie zmylił.

Opublikowano
1 godzinę temu, Fimala napisał:

Dokładnie. Co lepsze to nawet bedzie dzialac ze 105 5800 10rz.

A dokładnie to z którą wersja XT? Bo bym zmienił

Opublikowano
59 minut temu, IOO napisał:

A dokładnie to z którą wersja XT? Bo bym zmienił

Deore XT 9rz RD-M772 GS

• Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fimala napisał:

Deore XT 9rz RD-M772 GS

Dzięki.

A deore z tej serii, chyba 552, też podejdzie i czy też będzie sztywniejsze? XT trochę niestety kosztuje :/

Edytowane przez IOO
Opublikowano

Przerzutka Xt i kaseta Sunrace 11-40 zakupione, zastanawia mnie co z łańcuchem. Ten co mam jeszcze nie jest wyciągnięty, tylko czy nie jest potrzebny dłuższy? 

Wracając do kół, gdzie zamówić/kupić ten komplet DT i ile powinien kosztować?

Opublikowano
W dniu 10.05.2020 o 21:00, IOO napisał:

Dzięki.

A deore z tej serii, chyba 552, też podejdzie i czy też będzie sztywniejsze? XT trochę niestety kosztuje :/

Ja z klamką Sory mam sparowaną przerzutkę M592 i do tego kaseta 11-40 - działa bez zarzutu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Tak się skończyła moja druga wyprawa po górach gravelem:

20200512_191705.thumb.jpg.3420bd92aa2eb422f3391c703db9a62f.jpg

Dwa dni temu myślę sobie "ściągnę te błotniki i założę grube oponki 40C", ale zrezygnowałem bo jeżdżę tylko po utwardzonych drogach. Jedyny patyk na kamienistej drodze :D

20200512_190939.thumb.jpg.ccbb7a1afd7f562dfd6fbea50244053f.jpg20200512_192341.thumb.jpg.827f341756d367bd37235a4fdbdb8e18.jpg

Opublikowano

Masz przynajmniej teraz lepsze chłodzenie opony 😂

Opublikowano

Mogę sprawdzać bieżnik bez pochylania się 😆

Opublikowano

Wydaje mi się, że przy zapowiadanej pogodzie, błotniki przydadzą się tylko w sezonie zimowym.

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 22:09, M.C napisał:

Tak się skończyła moja druga wyprawa po górach gravelem:

20200512_191705.thumb.jpg.3420bd92aa2eb422f3391c703db9a62f.jpg

Dwa dni temu myślę sobie "ściągnę te błotniki i założę grube oponki 40C", ale zrezygnowałem bo jeżdżę tylko po utwardzonych drogach. Jedyny patyk na kamienistej drodze :D

20200512_190939.thumb.jpg.ccbb7a1afd7f562dfd6fbea50244053f.jpg20200512_192341.thumb.jpg.827f341756d367bd37235a4fdbdb8e18.jpg

Jak ja  żałuje, że nie miałem zajawki rowerowej jak mieszkałem w IRL. Mieszkałem praktycznie pod samym Three Rock Mountain :(

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Fimala napisał:

Jak ja  żałuje, że nie miałem zajawki rowerowej jak mieszkałem w IRL. Mieszkałem praktycznie pod samym Three Rock Mountain :(

Ty żałujesz że nie miałeś zajawki w IE, a ja żałuje że nie objeżdżam dróg w PL 😂 Szczerze mówiąc to mam spory problem z gravelem w tym kraju. Drogi na szosie bez problemu idzie objechać, a gravelem oprócz Three Rock Mountain który ma tylko pare km, to nie ma za bardzo gdzie pojeździć. Jakiekolwiek lasy mają zakazy, więc i tak 90% drogi jakiej pokonuję gravelem to asfalt. 

W Polsce jak wjechałem do lasu, bo jechałem za drogą to dopiero po 15km wyjechałem przy jakiejś innej wiosce. Być może ze mną jest problem albo z miejscem zamieszkania (może gdzieś na wsi jest by to lepiej wyglądało), ciężko mi dostrzec gdzie mógłbym pojechać na takie przygody.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
16 minut temu, M.C napisał:

Ty żałujesz że nie miałeś zajawki w IE, a ja żałuje że nie objeżdżam dróg w PL 😂 Szczerze mówiąc to mam spory problem z gravelem w tym kraju. Drogi na szosie bez problemu idzie objechać, a gravelem oprócz Three Rock Mountain który ma tylko pare km, to nie ma za bardzo gdzie pojeździć. Jakiekolwiek lasy mają zakazy, więc i tak 90% drogi jakiej pokonuję gravelem to asfalt. 

W Polsce jak wjechałem do lasu, bo jechałem za drogą to dopiero po 15km wyjechałem przy jakiejś innej wiosce. Być może ze mną jest problem albo z miejscem zamieszkania (może gdzieś na wsi jest by to lepiej wyglądało), ciężko mi dostrzec gdzie mógłbym pojechać na takie przygody.

IRL to bardziej kraj dla MTB. Całe Wicklow Way np. Niby piesze ale widziałem filmiki ludzi którzy na MTB to robili czy nawet na gravelu. Bajka!

Na filmiku akurat Glendalough gdzie akurat chodziłem na trekking :D

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Fimala napisał:

IRL to bardziej kraj dla MTB. Całe Wicklow Way np. Niby piesze ale widziałem filmiki ludzi którzy na MTB to robili czy nawet na gravelu. Bajka!

Na filmiku akurat Glendalough gdzie akurat chodziłem na trekking :D

Crone Forest do Glendalough byłem świadkiem 3 miesiące temu jak goście targali full MTB do góry żeby zjeżdżać potem jakąś ścieżką na dół. :D 

Bardzo mi się podoba co robi Bartosz Siedlarski z YT jeżeli kojarzysz. Wsiada w pociąg, albo wyjeżdża z domu i jedzie do jakiejś mieściny, lasów co niemiara.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
6 minut temu, M.C napisał:

Crone Forest do Glendalough byłem świadkiem 3 miesiące temu jak goście targali full MTB do góry żeby zjeżdżać potem jakąś ścieżką na dół. :D 

Bardzo mi się podoba co robi Bartosz Siedlarski z YT jeżeli kojarzysz. Wsiada w pociąg, albo wyjeżdża z domu i jedzie do jakiejś mieściny, lasów co niemiara.

Znam znam. Chętnie bym się wybrał na to Wicklow Way jak MTBa poskładam :D

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Fimala napisał:

Znam znam. Chętnie bym się wybrał na to Wicklow Way jak MTBa poskładam :D

Szczerze mówiąc to po Twoim temacie z tą fikuśną kierownicą sam się tylko rozglądałem za ramami MTB :D

Na swojego wczoraj założyłem fabryczne oponki i ściągnąłem błotniki. Wybiorę się dzisiaj na Three Rock, jako toast dla Ciebie :D

20200514_120503.jpg

Edytowane przez M.C