Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam zefal spy założone na dole baranka, koło kapsla. Jak dla mnie jest bardzo użyteczne i mimo małych wymiarów dobrze w nim widać. Jedynie w dolnym chwycie nie mam widoczności, bo ręka zasłania. Zerkanie w dół nie jest uciążliwe i fajnie się z takiego lusterka korzysta. Nie potrzeba nawet czasu na przyzwyczajenie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Miałem, nie używałem a jak odpadło (pewnie zahaczyłem kolanem) to nie płakałem po nim.

Opublikowano

Jak musisz dużo jeździć ruchliwymi ulicami to się przydaje. W każdym razie ja nie lubię za często głowy odwracać, bo nie potrafię opanować mimowolnego ściągania roweru w lewą stronę przy tej okazji :) .

Opublikowano

Przećwiczyłem chyba wszystkie lusterka przystosowane do baranka. Ostatecznie na stałe zagościł Cateye BM-45

• Pomógł 1
Opublikowano

Nie rozumiem ludzi jeżdżących po drogach bez lusterek, no ale co kto lubi, wasze zdrowie, wasze bezpieczeństwo 😜

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja używam i doceniam ale jak ktoś jeździ bez, bo odwracanie głowy jest dla niego naturalne i bezproblemowe to nie można mu narzucać używania lusterka. Ja za to nie rozumiem ludzi jeżdżących ulicami po zmroku bez jakiegokolwiek oświetlenia ale nie róbmy offtopu.

Opublikowano

Panowie dzięki za uwagi i spostrzeżenia. Zdecyduję się jednak na zakup. Parę razy w roku jeżdżę na  dłuższe wycieczki po szosie i zastanawiałem się nad kupnem by czuć się bardziej komfortowo. Jak już zakupię i pojeżdżę to zdam relację :)

Opublikowano (edytowane)

Ciekawi mnie kolego @Fimala do jakich wniosków doszedłeś. Ja mam aktualnie podobne rozterki. Z planu wymiany kół w mojej Sekwoi na 27,5 nic nie wyszło i zamawiam koła na DT ale 28. Do tego planuje panaracer gravelking sk plus 700x38. Zrezygnowałem z większych opon bo uznałem, ze jakbym chciał pojeździć po ciężkim terenie to lepszy by był jakiś hardtail 29 z dobrym amorem ( przy mojej wadze uginacz 65mm z mojego crossa działa na moje ręce jak bym chwycił uszkodzony kabel z prądem ). Wystawiam swojego Scotta na sprzedaż i będę kombinował czego szukać na jego miejsce. Dodatkowo, jako, ze udało mi się wreszcie zawalczyć z wagą, zastanawiam się czy dla lepszej motywacji nie ustanowić nagrody za osiągnięcie założonego celu :) I zastanawiam się nad szosą endurance albo w/w hardtailem. Zasadniczo, ze względu na zdrowie ( upadki przy mojej wadze łamią mi kości ) odpuszczę ciężki teren i postaram się przełamać do jazdy po czarnym. Zależy mi dużym slopingu i takiej ramy endurance najprawdopodobniej będę szukał. 
Odnoszac się, do tego co wspominał kolega wyżej, to fakt, odpuszczenie własnej wagi ( jeżeli jest możliwość ) daje kosmiczne efekty na rowerze. Ja spuściłem już około 15 kg i nie poznaje terenu po którym jeździłem.

A odnosząc się do lusterka zamówiłem do sekwoi takie:

https://allegro.pl/oferta/corky-lusterko-do-roweru-szosowego-skladane-gy-7887967560

sprzedajacy ma urlop, wiec napisze co i jak, kiedy uda mi się je przetestować.

Edytowane przez Ziombi
Opublikowano

@Ziombi Wnioski są takie że do Sekwoi najlepiej miec 2 komplety 700. Jeden typowo terenowo/gravelowy ( u mnie bylyby to WTB Resolute 42c) i jeden typowo szosowy z tym zastrzeżeniem ze opony to cos w stylu Gravel King Slick lub Challenge Strada Bianca. Po ostatnim brevecie gdzie jechałem z kompletnymi amatorami na szosach wychodzi jasno, że na gravelu mozna jeździć na spokojnie i calkiem za nimi nadążyć. A tam gdzie jest nierówny asfalt bądź troche ubitego szutru to gravel króluje. Stąd te szerokie, slickowe opony.

Opublikowano (edytowane)

Ja używam lusterko ale troszkę inne - CatEye BM-45. Do szosówki bym tego nie założył (aczkolwiek po jeździe na gravelu, mam odruch żeby się patrzyć w zaślepkę), ale na gravelu po mieście i drogach polnych między miastami. Jest ono wkładane tam gdzie zaślepka i w górnym chwycie jak i na klamkomanetkach widać bardzo dużo. Nie jeden raz mnie uratowało gdzie jakiś rowerzysta mi się pod koła nawijał, lub jak musiałem skakać do rowu bo auto bardzo szybko jadące na ciasnej drodze nie chciało poczekać.

Edytowane przez M.C
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie sytuacja jest taka, ze mieszkam w 2 oddalonych od siebie miejscach, wiec potrzebuje przynajmniej dwa rowery. Od poniedziałku do piątku ujeżdżam Sekwoję po północnej a w weekend na crossie Scotta po wschodniej Wielkopolsce. Więc dwa komplety kół nie ogarną tematu. Jak pisałem, rezygnuje z roweru z prostą kierownicą, i w jego miejsce wjedzie szosa endurance albo gravel z pogranicza szosy. Oczywiście jak znajdę jakąś okazje, to nie będę czekał na sprzedaż Scotta :) Macie jakaś propozycję? 70% asfalt 30% gładkie drogi leśne przeciwpożarowe. Docelowa waga kierownika 105 kg i wzrost 190. Chciałbym ramę 61 z dużym slopingiem, wyróżniającą się komfortem.

Co myślicie o takiej propozycji:

https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-contend-ar

xl byłby chyba w sam raz

Poza tematem, widział  ktoś nową Kone Sutra ULTD? Gdyby nie to, że rezygnuje z terenowych jazd,  marzenie.

@Fimala, a do tych kół „gravelowych” pod oponę 42 to jakie obręcze?  DT R500? Nie są za wąskie na taka oponę?

Edytowane przez Ziombi
Opublikowano
W dniu 16.07.2020 o 21:52, gianfranco napisał:

też tego dokonałem na początku roku i nie żałuję ... niebo a ziemia jak dla mnie w szczególności przy górskich terenach. Na jaką grupę zmieniałeś?

Zmieniłem z :
- klamkomanetki Tiagra + Tektro MD-C510
na:
- komplet Tiagry z tym że te małe klamkomanetki. Przy okazji wymiana tarcz.

Opublikowano
W dniu 18.07.2020 o 22:19, Ziombi napisał:

U mnie sytuacja jest taka, ze mieszkam w 2 oddalonych od siebie miejscach, wiec potrzebuje przynajmniej dwa rowery. Od poniedziałku do piątku ujeżdżam Sekwoję po północnej a w weekend na crossie Scotta po wschodniej Wielkopolsce. Więc dwa komplety kół nie ogarną tematu. Jak pisałem, rezygnuje z roweru z prostą kierownicą, i w jego miejsce wjedzie szosa endurance albo gravel z pogranicza szosy. Oczywiście jak znajdę jakąś okazje, to nie będę czekał na sprzedaż Scotta :) Macie jakaś propozycję? 70% asfalt 30% gładkie drogi leśne przeciwpożarowe. Docelowa waga kierownika 105 kg i wzrost 190. Chciałbym ramę 61 z dużym slopingiem, wyróżniającą się komfortem.

xl byłby chyba w sam raz

Poza tematem, widział  ktoś nową Kone Sutra ULTD? Gdyby nie to, że rezygnuje z terenowych jazd,  marzenie.

@Fimala, a do tych kół „gravelowych” pod oponę 42 to jakie obręcze?  DT R500? Nie są za wąskie na taka oponę?

Obręcze DT R500 są idealne pod gravelowe rozmiary. Od 32 do 52 mm spokojnie. To dobra obręcz dla ciężkiego kierownika. Jest wytrzymała. Kumpel zainwestował więcej kasy w ZTRy i pożałował. Pokrzywił je szybko a moje DT trochę cięższe i mimo wyższej wagi dalej proste. To dobry kompromis między wagą a wytrzymałością. Ich popularność zresztą skądś się bierze.

Co do Gianta to wydaje się ok. Opony do 38 mm powinny wystarczyć jak ma to być więcej szosy jak gravela. Od razu kupił bym lekkie i szybkie opony np Gravel Kingi sliki w wersji plus i od razu pod mleko.

Opublikowano
W dniu 18.07.2020 o 22:19, Ziombi napisał:

xl byłby chyba w sam raz

Jeśli chodzi o szose road+ to właśnie Contend AR był moim  faworytem. Całkiem rozsądny cenowo. DT R500 są wystarczające na takie gumy. 22mm szerokości wewnętrzej więc opona układa się całkiem fajnie.

Opublikowano

Contend AR posiadam i jako road+ jest idealny, jednak może być problem z tegorocznymi rowerami bo ich poprostu już nie ma.

Opublikowano

Mnie interesuje najtańszy ar3. Koła i tak pójdą do wymiany a napęd na moje możliwości w zupełności wystarczy. W rozmiarze L nie ma problemu, nawet się można potargować ale z XL jest chyba większy problem. Będę się musiał uzbroić w cierpliwość, bo zdążyłem się napalić na tego Gianta... Tak jak kolega @GrochowaMTB sugerował, planuje grubego slika i będzie w sam raz :)

Opublikowano
3 godziny temu, Ziombi napisał:

Mnie interesuje najtańszy ar3. Koła i tak pójdą do wymiany a napęd na moje możliwości w zupełności wystarczy. W rozmiarze L nie ma problemu, nawet się można potargować ale z XL jest chyba większy problem. Będę się musiał uzbroić w cierpliwość, bo zdążyłem się napalić na tego Gianta... Tak jak kolega @GrochowaMTB sugerował, planuje grubego slika i będzie w sam raz :)

Ajjj no i narobił ochoty na Contenda :D

Opublikowano (edytowane)

W Toruniu usłyszałem dziś 4200 za L-kę

Tutaj jeszcze lepiej

https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-giant-contend-ar-3-2020-ostatnie-sztuki-p-5994.html?gclid=CjwKCAjwgdX4BRB_EiwAg8O8HZV2FCDrd5jL3JxN3umzsfnQMYCOloWt3nax3Im6u4NOhcYnc1Vd6RoCapcQAvD_BwE

ciężko będzie znaleźć 

w ar2 rozbraja mnie ten mostek z przejściówką ma hydraulikę, w dodatku przerzutka przednia ogranicza szerokość tylnej opony do 36 ( w ar 1 i ar 3 można zmieścić 42mm )

w ar 1 rozbraja mnie „tylko” cena

co zrobić, jak żyć ??

Edytowane przez Ziombi
Opublikowano
11 godzin temu, Ziombi napisał:

W Toruniu usłyszałem dziś 4200 za L-kę

Tutaj jeszcze lepiej

https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-giant-contend-ar-3-2020-ostatnie-sztuki-p-5994.html?gclid=CjwKCAjwgdX4BRB_EiwAg8O8HZV2FCDrd5jL3JxN3umzsfnQMYCOloWt3nax3Im6u4NOhcYnc1Vd6RoCapcQAvD_BwE

ciężko będzie znaleźć 

w ar2 rozbraja mnie ten mostek z przejściówką ma hydraulikę, w dodatku przerzutka przednia ogranicza szerokość tylnej opony do 36 ( w ar 1 i ar 3 można zmieścić 42mm )

w ar 1 rozbraja mnie „tylko” cena

co zrobić, jak żyć ??

Znalezc miejsce gdzie beda mieli AR 1 i raty 0% :D

Opublikowano

Myślicie, że stockowe opony 32C w Giant Contend AR3 będą wystarczające na wały przeciwpowodziowe biorąc pod uwagę, że to ubity szutr ? Jak się ma geometria AR3 czy Revolt 2 ?

Daniel Pietrzyk
Opublikowano (edytowane)

large.20200621_120800.jpg.a6a679430ec7560f63ff129c5394e6dd.jpgCześć wszystkim po przeczytaniu całego wątku,  przyszedł czas na dołączenie do grupy.

Na początek coś o mnie mam na imię  Daniel jestem z Wrocławia,  mój rower to Romet Aspre 2 mam go od miesiąca,  to mój pierwszy gravel testowy czy w ogóle ten typ roweru mi podejdzie i stało się to musiało się stać jestem zachwycony . Na razie jedzę po wałach i lasach wokół wrocka.

Edytowane przez Daniel Pietrzyk
Opublikowano
1 godzinę temu, GravelManiak88 napisał:

Myślicie, że stockowe opony 32C w Giant Contend AR3 będą wystarczające na wały przeciwpowodziowe biorąc pod uwagę, że to ubity szutr ? Jak się ma geometria AR3 czy Revolt 2 ?

Od biedy się da przejechać ale czy szybko i wygodnie to moim zdaniem raczej nie.

18 minut temu, Daniel Pietrzyk napisał:

large.20200621_120800.jpg.a6a679430ec7560f63ff129c5394e6dd.jpgCześć wszystkim po przeczytaniu całego wątku,  przyszedł czas na dołączenie do grupy.

Na początek coś o mnie mam na imię  Daniel jestem z Wrocławia,  mój rower to Romet Aspre 2 mam go od miesiąca,  to mój pierwszy gravel testowy czy w ogóle ten typ roweru mi podejdzie i stało się to musiało się stać jestem zachwycony . Na razie jedzę po wałach i lasach wokół wrocka.

18 minut temu, Daniel Pietrzyk napisał:

Na razie jedzę po wałach i lasach wokół wrocka.

Byłeś na Gravel Attack?

Opublikowano
4 godziny temu, GravelManiak88 napisał:

Obecnie mam opony 32 mm od WTB, oczywiście na mleku i jest spoko. Lepiej niż myślałem. Opony kupiłem tylko i wyłącznie na asfalty a okazało się, że w terenie też się da. Ale... na moje potrzeby w przyszłym roku będzie jednak zmiana na sliki 38 mm.

Daniel Pietrzyk
Opublikowano

Nie 

3 godziny temu, Fimala napisał:

Byłeś na Gravel Attack?

Nie nigdy nie byłem,  pierwszy raz o tym słyszę 

Już zapoznałem się z tematem Gravel Attack i weekend udam się zapoznać z trasą 

Opublikowano
20 godzin temu, Daniel Pietrzyk napisał:

Cześć wszystkim po przeczytaniu całego wątku,  przyszedł czas na dołączenie do grupy.

Mógłbyś napisać ile masz wzrostu i jaką masz ramę? 

Zastanawiam się nad wyborem komfortowej ramy czy brać w ciemno 56 czy zastanowić się nad 58cm? Niestety nie mam możliwości przymierzenia w sklepie z powodu ograniczonej dostępności oraz tego, że obecnie przebywam za granicą.

Wzrost 188cm

Przekrok 87.5 cm

Tułów 67

Generalnie wychodzi mi pomiędzy 56 a 58 ale przy 58 obawiam się że klamki będą za daleko. 

Screenshot_2.thumb.jpg.06e6e0b11e6491c662dfd599559ad601.jpg