Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem przekonany że każdy z tego forum jak dostanie do ręki rower gravelowy i pojedzie w las to uda mu się go przejechać. Pytanie czy nie będzie to katorga dla niego, co będzie go boleć i czy rower przeżyje. Przejechałem dwa sezony na przełaju i drogi które dawniej uważałem typowo pod MTB dzisiaj spokojnie przejadę. Pamiętam jak przesiadłem się na sztywniaka. Przepaść nagle wszystko czujesz na rękach i lepiej nie mylić się bo każdy najazd na korzeń czy kamień można bardzo mocno odczuć. W pierwszym sezonie na przełaju złapałem ze 3 snejki a nawet raz miałem podwójnego. Sezon 2019 udało się przeżyć bez najechania na kamień. Technika czy zmiana opon ? :)

Dla początkujących osób polecam powoli zwiększać poziom trudności i odradzam przesiadkę z MTB na szutrówke i w las. Można się zniechęcić, ręce będą boleć a w najgorszym przypadku zniszczy się rower.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Coś w tym jest ale mimo wszytko samo przejechać czasem nie wystarczy. U mnie np dochodzi presja gonitwy za ludźmi w większości na XC. Nie wystarczy przejechać trzeba się jeszcze w bardziej doświadczonej grupie utrzymać 😎.  

Opublikowano

Panowie co myślicie? Jeździć, obserwowac?

20200214_212324.thumb.jpg.ac8d0282f7c5428dd7550f9959bb7c2d.jpg20200214_212300.thumb.jpg.46cac72efc235a317582df09b03d4be9.jpg

42c vs 29x2.0

20200214_211831.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jeździć tylko się w glinę z kamykami się nie ładować, bo Cię zatrzyma.

Opublikowano

Widzę, że weszła opcja MTB :D. To Race Kingi? I co na przód?

Opublikowano
13 minut temu, karolg napisał:

Widzę, że weszła opcja MTB :D. To Race Kingi? I co na przód?

Tak to Race Kingi. Na przód tez Race King pewnie wejdzie.

Opublikowano
Tak to Race Kingi. Na przód tez Race King pewnie wejdzie.
Przecież po głowie chodzi ci MTB/XC - Cross Kinga dawaj do zestawu

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W porównaniu do Resolute, to te Race Kingi chyba nie mają jakoś bardziej agresywnego bieżnika, ale zawsze to te 8 mm więcej.

I tak z ciekawości jeszcze zapytam, chociaż nie wiem, czy to dopuszczalne w tym temacie :), bo to nie baranek, ale czy ktoś z was widział kierownicę podobną do Jones Loop H-Bar, ale w cenie trochę niższej niż te 119 dolarów? Dzisiaj w proponowanych na youtube wyskoczył mi film z tą kierownicą i tak jakoś mi się spodobała.

https://www.jonesbikes.com/jones-h-bar-butted-loop-aluminum/

Opublikowano (edytowane)

Ten Geoff bardzo podobny i wychodzi niecałe 130 zł zamiast 119 dolarów, więc 4 razy taniej.

418366818_2020-02-1608_10_06.thumb.jpg.aacba3a8e3bce39290ea2c7ba935c87d.jpg

Edytowane przez karolg
Opublikowano
9 godzin temu, karolg napisał:

W porównaniu do Resolute, to te Race Kingi chyba nie mają jakoś bardziej agresywnego bieżnika, ale zawsze to te 8 mm więcej.

I tak z ciekawości jeszcze zapytam, chociaż nie wiem, czy to dopuszczalne w tym temacie :), bo to nie baranek, ale czy ktoś z was widział kierownicę podobną do Jones Loop H-Bar, ale w cenie trochę niższej niż te 119 dolarów? Dzisiaj w proponowanych na youtube wyskoczył mi film z tą kierownicą i tak jakoś mi się spodobała.

https://www.jonesbikes.com/jones-h-bar-butted-loop-aluminum/

Nie chodzi o agresywnosc bieżnika, a o wiekszy i szerszy balon opony.

Opublikowano
Ten Geoff bardzo podobny i wychodzi niecałe 130 zł zamiast 119 dolarów, więc 4 razy taniej.

Aż tak tanio nie będzie, bo mają drogi transport 15£. Warto wziąć kilka rzeczy na raz.

Mają bardzo dobre ceny m.in na opony, sakwy.

Tak czy siak będzie sporo taniej.

Opublikowano

Hej!

Czy do opony Schwalbe Smart Sam 700x40c znajdę lepsze błotniki niż SKS Speedrocker? Przez lepsze mam na myśli lepiej chroniące przed błotem, ale porównywalnie wygodne w montażu :)

Opublikowano
33 minuty temu, adi1201 napisał:

Hej!

Czy do opony Schwalbe Smart Sam 700x40c znajdę lepsze błotniki niż SKS Speedrocker? Przez lepsze mam na myśli lepiej chroniące przed błotem, ale porównywalnie wygodne w montażu :)

Nie, jedynie pełne będą chronić lepie, ale to montaż już nie tak "wygodny".

Opublikowano
W dniu 27.09.2019 o 10:13, pmedela napisał:

Dołączam do klubu z moim Kross'em 🙂

cx.jpg

Jak ci sie CX 2.0 podoba? Wady? Zalety? :)

Opublikowano

Jeździłem na aluminiowym widelcu i jakoś nie odczuwam dużej różnicy. Rozumie jak ktoś mówi że w szosie jest różnica gdzie nabite do 100psi cienka opona to faktycznie nie ma co tam tłumić. W rowerze gdzie opona jest 35c i więcej a ciśnienie jest w okolicach 60 to karbonowy widelec nie robi dużej różnicy. Przynajmniej jak przyłoży gdzieś widelcem to mniejsza szansa że strzeli.

Opublikowano
14 godzin temu, mataman napisał:

Największa wada to aluminiowy wideł.

Na tym lub bliźniaczym forum ktoś pokazał dwie pęknięte ramy CX 2.0 (kupiona i kolejna po wymianie uszkodzonej), więc to chyba nie widelec jest problemem.

Opublikowano

Chodzi mi o komfort jazdy. Gumy swoje ale karbon w widelcu też nie zaszkodzi.

Opublikowano
W dniu 16.02.2020 o 08:07, karolg napisał:

Jak ten rodzaj kierownic się nazywa? 👽

Opublikowano
1 minutę temu, revolta1 napisał:

Jak ten rodzaj kierownic się nazywa? 👽

Jaskółka?

Opublikowano

No chyba nie...... 

Chce w necie poszukać różnych kształtów i przystępnych cen oczywiście 

Opublikowano
17 minut temu, Fimala napisał:

Hemm..32 zabki przy jednoblacie to dla mnie zdecydowanie za mało. To ma być rower na długie wyprawy a jak wiadomo im większa odległość tym nawierzchnia i ukształtowanie terenu może sie zmieniać. A tak przy zjeździe na asfalcie czy nawet szutrze nie ma jak dokręcić. Zdecydowanie bardziej widziałbym tu korbę dwublatową typu 40-28.