Yan Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Jestem przekonany że każdy z tego forum jak dostanie do ręki rower gravelowy i pojedzie w las to uda mu się go przejechać. Pytanie czy nie będzie to katorga dla niego, co będzie go boleć i czy rower przeżyje. Przejechałem dwa sezony na przełaju i drogi które dawniej uważałem typowo pod MTB dzisiaj spokojnie przejadę. Pamiętam jak przesiadłem się na sztywniaka. Przepaść nagle wszystko czujesz na rękach i lepiej nie mylić się bo każdy najazd na korzeń czy kamień można bardzo mocno odczuć. W pierwszym sezonie na przełaju złapałem ze 3 snejki a nawet raz miałem podwójnego. Sezon 2019 udało się przeżyć bez najechania na kamień. Technika czy zmiana opon ? Dla początkujących osób polecam powoli zwiększać poziom trudności i odradzam przesiadkę z MTB na szutrówke i w las. Można się zniechęcić, ręce będą boleć a w najgorszym przypadku zniszczy się rower. 1
Zigfir Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Coś w tym jest ale mimo wszytko samo przejechać czasem nie wystarczy. U mnie np dochodzi presja gonitwy za ludźmi w większości na XC. Nie wystarczy przejechać trzeba się jeszcze w bardziej doświadczonej grupie utrzymać 😎.
Fimala Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Panowie co myślicie? Jeździć, obserwowac? 42c vs 29x2.0 1
Zigfir Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Jeździć tylko się w glinę z kamykami się nie ładować, bo Cię zatrzyma.
Gość Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Widzę, że weszła opcja MTB :D. To Race Kingi? I co na przód?
Fimala Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 13 minut temu, karolg napisał: Widzę, że weszła opcja MTB :D. To Race Kingi? I co na przód? Tak to Race Kingi. Na przód tez Race King pewnie wejdzie.
CoolBreeze Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Tak to Race Kingi. Na przód tez Race King pewnie wejdzie.Przecież po głowie chodzi ci MTB/XC - Cross Kinga dawaj do zestawu Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W porównaniu do Resolute, to te Race Kingi chyba nie mają jakoś bardziej agresywnego bieżnika, ale zawsze to te 8 mm więcej. I tak z ciekawości jeszcze zapytam, chociaż nie wiem, czy to dopuszczalne w tym temacie , bo to nie baranek, ale czy ktoś z was widział kierownicę podobną do Jones Loop H-Bar, ale w cenie trochę niższej niż te 119 dolarów? Dzisiaj w proponowanych na youtube wyskoczył mi film z tą kierownicą i tak jakoś mi się spodobała. https://www.jonesbikes.com/jones-h-bar-butted-loop-aluminum/
Bujak Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 10£:https://www.planetx.co.uk/i/q/HBHUBOOM/humpert-ergotec-boomerang-handlebar 25£:https://www.planetx.co.uk/i/q/HBOOGBV2/on-one-geoff-handlebar
Gość Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Ten Geoff bardzo podobny i wychodzi niecałe 130 zł zamiast 119 dolarów, więc 4 razy taniej. Edytowane 16 Lutego 2020 przez karolg
Fimala Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 9 godzin temu, karolg napisał: W porównaniu do Resolute, to te Race Kingi chyba nie mają jakoś bardziej agresywnego bieżnika, ale zawsze to te 8 mm więcej. I tak z ciekawości jeszcze zapytam, chociaż nie wiem, czy to dopuszczalne w tym temacie , bo to nie baranek, ale czy ktoś z was widział kierownicę podobną do Jones Loop H-Bar, ale w cenie trochę niższej niż te 119 dolarów? Dzisiaj w proponowanych na youtube wyskoczył mi film z tą kierownicą i tak jakoś mi się spodobała. https://www.jonesbikes.com/jones-h-bar-butted-loop-aluminum/ Nie chodzi o agresywnosc bieżnika, a o wiekszy i szerszy balon opony.
Bujak Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ten Geoff bardzo podobny i wychodzi niecałe 130 zł zamiast 119 dolarów, więc 4 razy taniej.Aż tak tanio nie będzie, bo mają drogi transport 15£. Warto wziąć kilka rzeczy na raz. Mają bardzo dobre ceny m.in na opony, sakwy.Tak czy siak będzie sporo taniej.
adi1201 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Hej! Czy do opony Schwalbe Smart Sam 700x40c znajdę lepsze błotniki niż SKS Speedrocker? Przez lepsze mam na myśli lepiej chroniące przed błotem, ale porównywalnie wygodne w montażu
Fimala Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 33 minuty temu, adi1201 napisał: Hej! Czy do opony Schwalbe Smart Sam 700x40c znajdę lepsze błotniki niż SKS Speedrocker? Przez lepsze mam na myśli lepiej chroniące przed błotem, ale porównywalnie wygodne w montażu Nie, jedynie pełne będą chronić lepie, ale to montaż już nie tak "wygodny".
adsr Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 W dniu 27.09.2019 o 10:13, pmedela napisał: Dołączam do klubu z moim Kross'em 🙂 Jak ci sie CX 2.0 podoba? Wady? Zalety?
Yan Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 Jeździłem na aluminiowym widelcu i jakoś nie odczuwam dużej różnicy. Rozumie jak ktoś mówi że w szosie jest różnica gdzie nabite do 100psi cienka opona to faktycznie nie ma co tam tłumić. W rowerze gdzie opona jest 35c i więcej a ciśnienie jest w okolicach 60 to karbonowy widelec nie robi dużej różnicy. Przynajmniej jak przyłoży gdzieś widelcem to mniejsza szansa że strzeli.
bolko Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 14 godzin temu, mataman napisał: Największa wada to aluminiowy wideł. Na tym lub bliźniaczym forum ktoś pokazał dwie pęknięte ramy CX 2.0 (kupiona i kolejna po wymianie uszkodzonej), więc to chyba nie widelec jest problemem.
mataman Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 Chodzi mi o komfort jazdy. Gumy swoje ale karbon w widelcu też nie zaszkodzi.
Fimala Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) https://bikepacking.com/news/readers-rig-cesars-riverside-touring-920/?fbclid=IwAR1WeU-RvvbYMD-sD7MElnf154G1aa8MvEFusm-mHmMoGBZYzRMYnZkD3Wc Prototyp Decathlonowskiego odpowiednika dla Treka 920. W końcu info w jakimś przystępnym człowiekowi języku. Edytowane 28 Lutego 2020 przez Fimala 1
revolta1 Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 W dniu 16.02.2020 o 08:07, karolg napisał: Ten Geoff bardzo podobny i wychodzi niecałe 130 zł zamiast 119 dolarów, więc 4 razy taniej. Jak ten rodzaj kierownic się nazywa? 👽
Gość Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 1 minutę temu, revolta1 napisał: Jak ten rodzaj kierownic się nazywa? 👽 Jaskółka?
revolta1 Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 No chyba nie...... Chce w necie poszukać różnych kształtów i przystępnych cen oczywiście
Fimala Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) 1 minutę temu, revolta1 napisał: No chyba nie...... Chce w necie poszukać różnych kształtów i przystępnych cen oczywiście Wpisz bikepacking bars to znajdziesz tego od pyty. https://bikepacking.com/gear/list-of-comfort-mtb-handlebars/ Edytowane 28 Lutego 2020 przez Fimala
Nemrod Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 17 minut temu, Fimala napisał: https://bikepacking.com/news/readers-rig-cesars-riverside-touring-920/?fbclid=IwAR1WeU-RvvbYMD-sD7MElnf154G1aa8MvEFusm-mHmMoGBZYzRMYnZkD3Wc Prototyp Decathlonowskiego odpowiednika dla Treka 920. W końcu info w jakimś przystępnym człowiekowi języku. Hemm..32 zabki przy jednoblacie to dla mnie zdecydowanie za mało. To ma być rower na długie wyprawy a jak wiadomo im większa odległość tym nawierzchnia i ukształtowanie terenu może sie zmieniać. A tak przy zjeździe na asfalcie czy nawet szutrze nie ma jak dokręcić. Zdecydowanie bardziej widziałbym tu korbę dwublatową typu 40-28.
Rekomendowane odpowiedzi