Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Nemrod napisał:

Hemm..32 zabki przy jednoblacie to dla mnie zdecydowanie za mało. To ma być rower na długie wyprawy a jak wiadomo im większa odległość tym nawierzchnia i ukształtowanie terenu może sie zmieniać. A tak przy zjeździe na asfalcie czy nawet szutrze nie ma jak dokręcić. Zdecydowanie bardziej widziałbym tu korbę dwublatową typu 40-28.

Przy obciążeniu i zmęczeniu nóg nie widzę sensu większej zębatki. Zwłaszcza gdy ktoś jest jeszcze mocnie nie zaznajomiony z tematem. Osobiście wrzuciłbym tam 36 w owalu na przód plus kaseta 11-46.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, revolta1 napisał:

No chyba nie...... 

Chce w necie poszukać różnych kształtów i przystępnych cen oczywiście 

Chodzi ci o te konkretne modele? Masz wyżej w tym temacie.

Jones H-Bar Loop i Planet X Geoff

Edit: Fimala już lepiej odpowiedział linkiem do świetnej strony.

Edytowane przez karolg
Opublikowano
Teraz, revolta1 napisał:

Spróbował bym czegoś takiego 

Ostrich-S-2-Jones-Handlebars-1000x626.jpg Jones-Loop-H-Bar-Carbon-1000x563.jpg origin-8-strongbow-e1517063990187.jpg jones-sg-loop-h-bar_1.jpg

Ponoć super wygodne. Ta z 3 zdjęcia jest jednak inna. Bardziej ma imitować funkcjonalność lemodnki aby zajmować lepszą pozycje aero na prostych odcinkach.

Opublikowano

Poszukam takiej kiery zobzczymy jak będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, revolta1 napisał:

Poszukam takiej kiery zobzczymy jak będzie 

Szukałem dwa tygodnie temu tańszej wersji tej kierownicy (strona wcześniej) i znalazłem tylko 2 opcje (chociaż oryginalna krzywizna mi się najbardziej podoba, ale te $119 to dla mnie za dużo):

Planet X On One Geoff - £24.99 (+£15 wysyłka)

Cinelli Double Trouble - 230 zł (niemal wszędzie brak towaru, ale chyba w jednym sklepie była dostępna)

Opublikowano

No sporo sporo też bym szukał czegoś po taniosci bo jak nie podpasuje to chciał sprzedać a na taką kiere trzeba znalesc amatora 

Opublikowano
https://bikepacking.com/news/readers-rig-cesars-riverside-touring-920/?fbclid=IwAR1WeU-RvvbYMD-sD7MElnf154G1aa8MvEFusm-mHmMoGBZYzRMYnZkD3Wc

Prototyp Decathlonowskiego odpowiednika dla Treka 920. W końcu info w jakimś przystępnym człowiekowi języku.

Cesar-Bygodt-Riverside-Touring-Readers-Rig-6.thumb.jpg.ae446d0f91fad59f4f6f622938858848.jpg

Bardzo ciekawy rower.

Napęd 1x dla jednych jest wadą, dla innych zaletą.

Przełożenia typowe dla MTB 29" to 30/11-50, więc tutaj tylko troszkę twardsze, ale mniejszy zakres - typowo wyprawowe 1x.

Dla mnie idealny wyprawowy napęd to 2x11 42-24/11-30, ale nie wymyślono go jeszcze

Opony 2.25" - jest na czym jechać w terenie. Można jechać dookoła świata.

Opublikowano
10 minut temu, Bujak napisał:

Bardzo ciekawy rower.

Napęd 1x dla jednych jest wadą, dla innych zaletą.

Przełożenia typowe dla MTB 29" to 30/11-50, więc tutaj tylko troszkę twardsze, ale mniejszy zakres - typowo wyprawowe 1x.

Dla mnie idealny wyprawowy napęd to 2x11 42-24/11-30, ale nie wymyślono go jeszcze emoji2957.png

Opony 2.25" - jest na czym jechać w terenie. Można jechać dookoła świata.

Decathlon robi postępy. Budują kolejny całkiem sensowny rower. Myślę że może to być kolejny hicior.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Decathlon na koniec sezonu ma zamiar wypuścić tytanowego gravela z porządnym osprzętem,ten może namieszać 

Opublikowano

Ciekawe to może być, zwłaszcza że dobra rama tytanowa wymaga umiejętności aby ramę taką stworzyć. 

Opublikowano

Pewnie rower będzie kosztował 12k i cieżko mi sobie wyobrazić że ktoś w takim budżecie kupi sobie Bitwin`a. Wolałbym już dołożyć te 2k i złożyć coś na ramie od Rondo tym bardziej że taki rower kupuje się na lata.

Opublikowano
Teraz, Yan napisał:

Pewnie rower będzie kosztował 12k i cieżko mi sobie wyobrazić że ktoś w takim budżecie kupi sobie Bitwin`a. Wolałbym już dołożyć te 2k i złożyć coś na ramie od Rondo tym bardziej że taki rower kupuje się na lata.

W takiej kasie to juz lepiej zrobic sobie rower na miarę. Np Karamba bikes:

1.thumb.JPG.24b7ac0b530d39f844b24695578ec8b1.JPG

• Lubię to! 1
Opublikowano

W tym roku prawie 600km po asfalcie. Dzisiaj pierwszy wypad w teren.

20191127_123922.jpg 20200308_113547.jpg 20200308_114438.jpg 20200308_123505.jpg
Opublikowano

To i ja pochwale sie pierwszą fotką z chrztu bojowego mojego Marin Nicasio 2

D3508356-FD58-4712-9BF5-8192D6EB7EBE.jpeg

Pierwsze wrażenia na szutrach...rewelacja poprostu idzie jak wściekły:) opona 37mm jak nie jest bardzo grząsko naprawdę daje radę na ok 25km po szutrach raz trafiłem na mokry piach w którym już mnie zaczęło prowadzać ale jakoś przejechałem. Co do prędkości to jak nie było grząsko to śmiało 25km/h w lesie można utrzymać

A tu z chyba pierwszym w Polsce zakupionym Marin Lombard 2

27636757-0C75-46E8-B218-8DA38550E926.jpeg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Jak sprzedasz ramę to nie będzie do czego zakładać 😜

Opublikowano

Panowie,

jestem po wymianie grupy napędu z sora na 105. Powodem była zmiana hamulców z mechanicznych na hydrauliczne. Jestem już po jeździe próbnej i zastanawia mnie jedna kwesta co do hamulców... odnośnie siły hamowania to moim zdaniem nie ma porównania i teraz przy najmniejszym wysiłku jestem w stanie wyhamować zjeżdżając ze stromej górki (test 13%) nie wspominając o modulacji. Zastanawia mnie jednak kwestia czy mój hamulec nie łapie za późno. System Shimano był Easy Joint ale musiałem skracać przewody, więc napełniałem i odpowietrzałem hamulce. Zrobiłem to 3 razy ale, że nigdy nie robiłem takiej operacji nie jestem do końca przekonany czy zrobiłem to w 100% poprawnie. Niestety nie miałem nigdy roweru hydraulicznego z klamkomanetkami i nie jestem w stanie stwierdzić czy mój hamulec szybko łapie czy też nie. Zamieszczam zdjęcie na którym widać w jakiej odległości od baranka mój hamulec blokuje całkowicie koło.

Może ktoś z was ma hydrauliczne i może się podzielić wiedzą/opinią?

Dzięki

20200321_145140.jpg

Opublikowano

Używam klamkomanetek hydraulicznych i jak na moje oko jest wszystko w porządku. Nawet uważam że w moim przypadku trzeba mocniej docisnąć żeby poczuć że hamulec zbliża się do pełnej sprawności.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jak dla mnie też wygląda dobrze. W GRXach łapie w podobnym położeniu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Czy ktoś z Vento CX lub eskerem mógłby się wypowiedzieć na tematy rozmiaru ramy ?? Mam 187cm wzrostu i przekrok około 90,5-91cm i mam zagwostke czy brać L czy XL bo Kross ma kosmiczną rozmiarówkę.

Dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

Panowie ,

dziękuję za odpowiedź co do hamulców :)

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry :)

Po 13 latach jazdy na stevensie MTB przyszła pora na zmianę roweru. Że jeżdżę 90 procent po asfalcie a jestem dość ciezki 120 kg około wybór padł na rower gravel. Siedziałem na forum całymi dniami, wybierałem rower z dwa tygodnie. Najpierw wybór padł na Romet Aspre 2, ale to rower widmo.. Myślę że dobrze, bo z moją waga lepiej brać coś na sztywnej osi. Po wielu dniach namysłu wybór padł na Marin Gestelt 2 i mysle, że był to strzał w 10. Był problem z doborem ramy, wahałem się między 56 a 58. Mam 184 cm wzrostu, wybrałem 56 cm. Powiem Wam, że jaram się jak dziecko. Jestem już po paru przejazdzkach i nie żałuję. Niestety miałem już przebita dętkę, ale jak zobaczycie na zdjęciach moja trase to zrozumiecie... Trasę narysowałem w brouter.de i korzystałem z Locusa. Po kawałku drogi zrozumialem, że to mega błąd pchać się w błoto na takich oponach, ale serio byłem w szoku, że ten rower tak świetnie radził sobie w takim terenie. Schodziłem z niego tylko do robienia zdjęć. No i potem, na zmianę dętki :) Tak więc chciałbym się przywitać z innymi gravelowymi świarami. Aha, dziwne jest to, że rower przyszedł z dwiema różnymi oponami. Przednie Schwalbe, tylne WTB. Nie reklamowałem, bo zczaiłem się dopiero po paru jazdach.

Witajcie. 

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg Edytowane przez hbr
  • Lubię to! 3