Chmielo Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Gratuluje zakupu!Sam sie nad nim zastanawiałem i pierwotnie miał być moj ale finalnie na Nicasio 2 sie zdecydowałem.Nie gadaj ze po takim błocie przejechales jego 32mm oponkami on z tego co kojarzę ma bez bieżnika te oponki:) Z przodu shwalbe g one?
hbr Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 38 minut temu, Chmielo napisał: Gratuluje zakupu!Sam sie nad nim zastanawiałem i pierwotnie miał być moj ale finalnie na Nicasio 2 sie zdecydowałem.Nie gadaj ze po takim błocie przejechales jego 32mm oponkami on z tego co kojarzę ma bez bieżnika te oponki:) Z przodu shwalbe g one? Właśnie przejechałem na spokojnie, sam byłem zdziwiony. Tak z przodu są Schwalbe g one Szedl jak dzik w żołędzie
Chmielo Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 A w jakim rozmiarze przód 37mm? Po mokrym to jeszcze jakoś idzie jak lecisz z przyzwoitą prędkością,ale najgorszy jest suchy piach
Andrzej D Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 To i ja pozwolę sobie na uczestnictwo. Marin Four Corners, to mój towarzysz we włóczędze.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ziombi Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Mam pytanie dotyczące toreb bikepackingowych. Nie wybieram się w dłuższe wyprawy niż jeden dzień, wiec uznałem, że powinna mi wystarczyć jedna torba. Tak „na oko” wydaje mi się, że ta w ramę pod górną rurą byłaby najfajniejsza ale jeżeli się mylę liczę na pouczenie. Chciałbym tam spakować: 2 dętki, małą pompkę, prosty zestaw kluczy, szprychy, małą apteczkę, kurtkę deszczówkę, blokadę, powerbank, niezbędnik cukrzyka, jedzenie i pewnie jakieś cuda o których nie mam pojęcia Zmierzyłem Sekwoję i rura górna ma od wewnętrznej strony 53 cm długości. Torba topeak midloader 6l ma 54 cm i nie wiem czy nie jest za długa. Zarówno Ortlieb (50 cm dł) jak i Apidura (52 cm dł) są delikatnie krótsze niż górna rura ramy ale też odpowiednio droższe. Jest jakaś generalna zasada dotycząca dopasowania tych toreb? Zastanawiam się też, czy nie wrzucić torby wypełniającej cały trójkąt ramy a bidony wozić na widelcu ale jak wspomniałem wyżej wszystko „ na oko”. Najmniej przekonany jestem do „ogonów” (chyba, że coś podobnego do tego kosmicznie drogiego tailfina aero). Jak widać potrzebuję szeroko zakrojonej porady ale liczę, że jak zwykle znajdę tu pomoc.
Fimala Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 22 godziny temu, Ziombi napisał: Mam pytanie dotyczące toreb bikepackingowych. Nie wybieram się w dłuższe wyprawy niż jeden dzień, wiec uznałem, że powinna mi wystarczyć jedna torba. Tak „na oko” wydaje mi się, że ta w ramę pod górną rurą byłaby najfajniejsza ale jeżeli się mylę liczę na pouczenie. Chciałbym tam spakować: 2 dętki, małą pompkę, prosty zestaw kluczy, szprychy, małą apteczkę, kurtkę deszczówkę, blokadę, powerbank, niezbędnik cukrzyka, jedzenie i pewnie jakieś cuda o których nie mam pojęcia Zmierzyłem Sekwoję i rura górna ma od wewnętrznej strony 53 cm długości. Torba topeak midloader 6l ma 54 cm i nie wiem czy nie jest za długa. Zarówno Ortlieb (50 cm dł) jak i Apidura (52 cm dł) są delikatnie krótsze niż górna rura ramy ale też odpowiednio droższe. Jest jakaś generalna zasada dotycząca dopasowania tych toreb? Zastanawiam się też, czy nie wrzucić torby wypełniającej cały trójkąt ramy a bidony wozić na widelcu ale jak wspomniałem wyżej wszystko „ na oko”. Najmniej przekonany jestem do „ogonów” (chyba, że coś podobnego do tego kosmicznie drogiego tailfina aero). Jak widać potrzebuję szeroko zakrojonej porady ale liczę, że jak zwykle znajdę tu pomoc. Zasada jest taka aby jak najlepiej dobrac ją pod długość gornej rury, a pozniej litraz jaki Cie interesuje. Narzedzia wywal z torby i wsadz je do pojemnika "bidonowego" na mocowanie od spodu ramy. Na moje oko spokojnym leszczem wystarczyłoby Ci 4.5l w ramie. Dodatkowo zostało by Ci miejsce na bidony w ramie. Talfin moim zdaniem to przerost formy nad treścią dla zwykłego zjadacza chleba. Jaki masz rozmiar tej Sequoi?
Fimala Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 22 minuty temu, Ziombi napisał: Rozmiar 61. Wow, to raczej spokojnie tego Topeak'a 6l możesz ładować. Będzie raczej pasować i miejsca będzie w opór.
gianfranco Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 W dniu 30.03.2020 o 23:00, Fimala napisał: Zasada jest taka aby jak najlepiej dobrac ją pod długość gornej rury, a pozniej litraz jaki Cie interesuje. Narzedzia wywal z torby i wsadz je do pojemnika "bidonowego" na mocowanie od spodu ramy. Na moje oko spokojnym leszczem wystarczyłoby Ci 4.5l w ramie. Dodatkowo zostało by Ci miejsce na bidony w ramie. Talfin moim zdaniem to przerost formy nad treścią dla zwykłego zjadacza chleba. Jaki masz rozmiar tej Sequoi? używasz takiego pojemnika na narzędzia pod spód ramy ? jeśli tak możesz podesłać jaki masz pojemnik i ewentualnie zdjęcie? Dzięki
Fimala Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 @gianfranco Mam jakiś zwykły z zestawu tubeless od Effeto Mariposa. Nic nadzwyczajnego. Pojemnika używam tylko na jakieś dłuższe eskapady. Tak wygląda to u mnie: 2 1
gianfranco Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 @Fimala, dzięki za za zdjęcie. Super packing Na następnej wyprawie spróbuje upchnąć narzędzia w taki sposób. 1
Chmielo Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Bidony z Deca na propsie Też takiego używam.
Fimala Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 @Chmielo Raczej słabe, nie polecam. Ostatnio jeden mi wybuchł.
m-peter Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 16 minut temu, Fimala napisał: @Chmielo Raczej słabe, nie polecam. Ostatnio jeden mi wybuchł. Chodzi o te Elity czy bidon-pojemnik na narzedzia?
Chmielo Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 27 minut temu, Fimala napisał: @Chmielo Raczej słabe, nie polecam. Ostatnio jeden mi wybuchł. Bidon Ci wybuchł?co w nim przewoziłeś.Ja używam go od czerwaca i ciagle mi służy bez problemu.podrapany od wsuwania w uchwyt ale nie przecieka nigdzie no i duży jest a to jego ogromna zaleta
Fimala Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 @Chmielo zazwyczaj Muszynianke w nich wożę. Wkurza mnie też to, że tak szybko można je podrapać. Po tygodniowej wyprawie te dwa duże są praktycznie do wyrzucenia. Wyglądają obrzydliwie. Nie paplałem się jakoś w błocie. Zwykły kurz i może odrobina piasku zajechała je tak, że szok. Jak chcesz to podeśle Ci zdjęcia jak to wygąda.
Chmielo Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Moj tez podrapany ale jakoś mi to nie przeszkadza mocno.No muszynianka mogła wybuchnąć potrafię to sobie wyobrazić ten plastik jednak dość elastyczny.Ja gazowanych napojów nie przewoże w nim.Raczej sama woda lub jakiś izotonik z proszku rozrobiony
Jakk Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Cześć, jestem posiadaczem tribana 520. Pomyślałem, że skoro wchodzą tam opony nieco szersze, to przy odpowiednich oponach b\ed\e mógł jeźdxić po szutrach/drogach polnych. Pytanie do Was - czy przy bezdętkowych oponach 32/33C będzie to wystarczający komfort?
Fimala Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 @Jakk moim zdaniem nie. Wkładaj maksymalnie ile wejdzie. Komfortu nigdy za wiele jak latasz po szutrach. Tam maks chyba 38c wejdzie.
zuczek222 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Ja latam obecnie na 32 zamleczonych, ciśnienie 3bary i przy większych nierównościach 20/25 km/h trzeba uważać żeby nie wyrwało kierownicy z rąk.
magiker_pl Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Fimala napisał: @Jakk moim zdaniem nie. Wkładaj maksymalnie ile wejdzie. Komfortu nigdy za wiele jak latasz po szutrach. Tam maks chyba 38c wejdzie. Tak mówili w slepie jak kupowałem w zeszłym roku dla żony. Jak ktoś włoży już tam 38c i zaleje mlekiem to chętnie się dowiem jakie ps. A jakby chciało się całe koła kupić do niego, to co polecacie?
Fimala Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 12 minut temu, magiker_pl napisał: Tak mówili w slepie jak kupowałem w zeszłym roku dla żony. Jak ktoś włoży już tam 38c i zaleje mlekiem to chętnie się dowiem jakie ps. A jakby chciało się całe koła kupić do niego, to co polecacie? Z tego co wiem to Gravel Kingi SK 38mm tam wchodzą na lajcie.
DiamondDog Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Mój Diverge dziś powędrował do serwisu i kiedy tak prowadziłem go stwierdziłem, że (bynajmniej dla mnie) gravel to rower idealny na to co teraz "mamy za oknem". Mieszkam w centrum dużego miasta i nie posiadam samochodu więc obecnie wyjazd z miasta nie jest najprostszy. Mając gravela na dużych slick'owych Gravelkingach mogę szybko się z niego wyrwać i zboczyć z asfaltu na ubite, nieasfaltowe szlaki, uwalić na trawie i potem w sensownym czasie wygodnie wrócić do domu ❤️ Mam też plan, aby zwiększyć możliwości przewozowe mojego jednośladu - może i mini-grilla dałoby się zrobić jakiegoś dnia 🤓
evcia_lina Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Heja Miło pooglądać Wasze gravele 🥰Nie miałam okazji jeździć na takim. Z racji tego, że coraz bardziej mi chodzi po głowie. Będąc wczoraj w sklepie rowerowym umówiłam się na jazdę tylko czekam na rozmiar odpowiedni dla mnie bo nie było🥰ciekawe czy mi w ogóle podpasuje Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi