Bujak Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Odkąd zacząłem ćwiczyć kadencję kręcę jak chomik: min 90 max 110 obr. na min. W starym rowerze przy oponach 700x40C miałem napęd 1x11 32x11-42 (odziedziczony z MTB) i nie brakowało mi zakresu. Do ideału trochę brakowało, bo z przodu powinienem mieć 36. Mam w garażu korbę Deore M590 (3S) i suport akcent BB-EX1 i może go użyję - przynajmniej do testów. Problem jest z linią łańcucha, bo jest 50 mm, a przy 2 zębatkach będzie 51.8 mm. Niby mieści się w zakresie 47+5 mm, ale w tej sytuacji wolałbym: - przełożyć na lewą stronę podkładkę w suporcie, żeby poprawić linię łańcucha. - dołożyć podkładkę pod prawym pedałem, albo przesunąć bloki w butach w lewą stronę, żeby mieć równo oddalone stopy od osi roweru.Myślę, że 44-30 będzie dla mnie idealne, ale prześpię się jeszcze z tym. Moze jakbys mial kapcia 3 calowego to wtedy tak...Wszystko zależy od terenu i wzniesienia. W MTB 30/50 jest używane na podjazdach, więc w gravelu w lesie 30/32 też może się przydać.
Ziombi Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Póki co, z różnych powodów, nie dokonałem zakupu ( chociaż w ten weekend to się pewnie zmieni ) ale cały czas szukam informacji na temat Kony Sutra LTD, Specialized Sequoia, i Genka CDF. Wydaje mi się, że znalazłem informacje przydatną dla właścicieli Speca. Otóż rama obu droższych wersji ma inna główkę, w związku z tym karbonowy widelec nie pasuje do wersji podstawowej. Kolega Fimala zdaje się myślał o takim rozwiązaniu a można się w ten sposób tylko wpędzić w koszty. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Ziombi
Fimala Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 7 godzin temu, Ziombi napisał: Póki co, z różnych powodów, nie dokonałem zakupu ( chociaż w ten weekend to się pewnie zmieni ) ale cały czas szukam informacji na temat Kony Sutra LTD, Specialized Sequoia, i Genka CDF. Wydaje mi się, że znalazłem informacje przydatną dla właścicieli Speca. Otóż rama obu droższych wersji ma inna główkę, w związku z tym karbonowy widelec nie pasuje do wersji podstawowej. Kolega Fimala zdaje się myślał o takim rozwiązaniu a można się w ten sposób tylko wpędzić w koszty. Zmieniasz stery po prostu na te od wersji Elite lub Expert i wszystko działa. Jak chcesz jakies sprawdzone info o Konie Sutrze lub Sequoi to pytaj, a postaram sie odpowiedziec
Marcin Kwita Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 11 godzin temu, Ziombi napisał: Wydaje mi się, że znalazłem informacje przydatną dla właścicieli Speca. Otóż rama obu droższych wersji ma inna główkę, w związku z tym karbonowy widelec nie pasuje do wersji podstawowej. Kolega Fimala zdaje się myślał o takim rozwiązaniu a można się w ten sposób tylko wpędzić w koszty. Wydaje mi się, że rama jest identyczna i niczym się nie różni. Więc tak jak wspomniał @Fimala to tylko kwestia zmiany sterów. Ani mnie zresztą nie strasz bo juz kasę zbieram na nowy wideł
Ziombi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 od 3:20 gostek opowiada o tym temacie. Nie sugeruje, że ma racje ale może sprzeda te widły skoro nie potrafi założyć.
Fimala Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 1 minutę temu, Ziombi napisał: od 3:20 gostek opowiada o tym temacie. Nie sugeruje, że ma racje ale może sprzeda te widły skoro nie potrafi założyć. Gadalem z nim na fejsie. Zdziwił sie jak powiedziałem mu co ma zrobic aby bylo ok.
blackone Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Panowie, pytanie: Czy korby FSA Omega uchodzą za miękkie (w sensie sztywności napędu)? Czy ktoś ma doświadczenie przejścia z korby FSA Omega (ja mam 50/34) na Tiagra/105/GRX ? Przy bezpośrednim porównaniu mojego napędu ( korba FSA Omega / łańcuch KMC X10 / tył Tiagra) z napędem znajomego (pełna 105, korba 50/34, łańcuch ultegra) czuć sztywność i zrywność, pytanie czy bardziej wpływa tu napęd czy różnica w wadze ramy (stal vs. alu) ?? (Koła podobnej (dobrej) wagi i specyfikacji, więc tu nie mam znaków zapytania)
Fimala Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 3 minuty temu, blackone napisał: Panowie, pytanie: Czy korby FSA Omega uchodzą za miękkie (w sensie sztywności napędu)? Czy ktoś ma doświadczenie przejścia z korby FSA Omega (ja mam 50/34) na Tiagra/105/GRX ? Przy bezpośrednim porównaniu mojego napędu ( korba FSA Omega / łańcuch KMC X10 / tył Tiagra) z napędem znajomego (pełna 105, korba 50/34, łańcuch ultegra) czuć sztywność i zrywność, pytanie czy bardziej wpływa tu napęd czy różnica w wadze ramy (stal vs. alu) ?? (Koła podobnej (dobrej) wagi i specyfikacji, więc tu nie mam znaków zapytania) Korbe raczej bys czuł w taki sposob ze jakby byla miekka to tarła by o przerzutke. Jesli nic siw takiego nie dzieje to nie ma sensu sie tym przejmowac. Zrywnosc wynika bardziej z ramy, kół, itd.
IOO Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 6 minut temu, blackone napisał: Panowie, pytanie: Czy korby FSA Omega uchodzą za miękkie (w sensie sztywności napędu)? Czy ktoś ma doświadczenie przejścia z korby FSA Omega (ja mam 50/34) na Tiagra/105/GRX ? Przy bezpośrednim porównaniu mojego napędu ( korba FSA Omega / łańcuch KMC X10 / tył Tiagra) z napędem znajomego (pełna 105, korba 50/34, łańcuch ultegra) czuć sztywność i zrywność, pytanie czy bardziej wpływa tu napęd czy różnica w wadze ramy (stal vs. alu) ?? (Koła podobnej (dobrej) wagi i specyfikacji, więc tu nie mam znaków zapytania) Opony mają duże znaczenie, załóz sobie 25/28c albo zamień się z kolegą oponami i wtedy porównaj.
Ziombi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 W sobotę jadę obejrzeć Sekwoję 2019 base i mam pytanko, czy są jakieś słabe punkty na które warto zwrócić uwagę przy zakupie używanej? Szczególnie cieszę się na rozmiar 61. Mam nadzieję, że poczuje się jak za dawnych lat „w rowerze” a nie na nim
Fimala Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 2 godziny temu, Ziombi napisał: W sobotę jadę obejrzeć Sekwoję 2019 base i mam pytanko, czy są jakieś słabe punkty na które warto zwrócić uwagę przy zakupie używanej? Szczególnie cieszę się na rozmiar 61. Mam nadzieję, że poczuje się jak za dawnych lat „w rowerze” a nie na nim Jako że to jest stal to sprawdź czy nigdzie nie gnije. Zwróć uwage na spawy tylnego trójkąta czy tam nic nie pęka. Słyszałem głosy ze tam lubi pękać lecz moja spokojnie zniosła 1200km konkretnego upodlenia pod 100kg jeźdzcem z bagażami i nawet się nie zająkneła. Jeśli stoi na fabrycznych kołach to sprawdź jak kręcą się piasty i obejrzyj przod jak i tył przy nyplach czy nie ma pęknięć. Fabryczne koła to piętą achillesowa tego roweru. To by było w sumie na tyle.
M.C Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Próbowałem jak najwyżej zawiesić torbę, ale opada na dół, bo się ześlizguje ze sztycy, a pręty są za krótkie w siodełku. Co do rolowania to satysfakcjonuje mnie jak na razie, ale będę się rozglądać za nową torbą.
nctrns Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jak ci się ześlizguje to spróbuj owinąć sztyce taśmą izolacyjną. Tapatalk'd
M.C Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 22 minuty temu, nctrns napisał: Jak ci się ześlizguje to spróbuj owinąć sztyce taśmą izolacyjną.Tapatalk'd W sumie to jest dobry pomysł, żeby owinąć i pręty od siodełka, są już wytarte nieźle.
Ziombi Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Stało się melduję się w klubie! Kupiłem wczoraj Sekwoję 2019 rozmiar 61. Wziąłem ją dziś na przejażdżkę i miałem radość jak z mojego Rometa Sporta w dzieciństwie. Sora to chyba skrót od Sor(ry Tiagr)a, hamulce i przełożenia są spoko (bez ładunków), placebo 100% jeżeli chodzi o komfort prędkości lepsze niż na nowiutkim krosie ze slikami 700x32 Dziękuję za pomoc i cierpliwość, w szczególności koledze Fimala Trochę ochłonę to będę pytał i męczył ale na początek po prostu pojeżdżę. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Ziombi 3
Bujak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Mlynek 28t bedzie kompletnie bezuzyteczny w naszych warunkach. Moze jakbys mial kapcia 3 calowego to wtedy tak... Odgrzewam temat, bo nadal mnie interesuje.Jest trochę ludzi, którzy tak jak ja uważają, że w górach może się przydać korba 28T, 26T, czy nawet 24T. Wszystko zależy do czego ma służyć gravel. Bardziej do ścigania na ustawkach, czy raczej do kilkudniowej turystyki. Tu jest ciekawy artykuł, który opisuje jak obliczyć kąt stoku pod jaki możesz jechać używając odpowiedniej siły i przełożenia. To pokazuje, że przy odpowiednio miękkim przełożeniu można nawet cały dzień jechać pod górę bez nogi mistrza świata.Bardzo ciekawe:https://www.cyclingabout.com/low-climbing-gears-road-bike-crankset/ Na tym samym portalu jest zestawienie fabrycznie produkowanych rowerów gravelowych z takimi przełożeniami jak: 44-28/ 12-36 48-32/ 11-42 46-30/ 11-40 46-30/ 11-42 38-24/ 11-36 36-26/ 11-40 https://www.cyclingabout.com/low-gear-ratios-from-modern-2x-drivetrains/ Wynika z tego, że moje rozważania może nie są kompletnie bez sensu.
M.C Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Obkleiłem pręty taśmą, a na rurze podsiodłowej dałem trytytke i przezroczystą folie, żeby torba była choć wyżej. Zobaczymy jak się będzie sprawować.
CoolBreeze Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Obkleiłem pręty taśmą, a na rurze podsiodłowej dałem trytytke i przezroczystą folie, żeby torba była choć wyżej. Zobaczymy jak się będzie sprawować.Na problem ze zjezdzajacą podsiodłówką polecam taki sylikonik od majfrenda: https://a.aliexpress.com/cg2fJ3cmf Zamocowany odwrotnie elegancko spisuje się jako bloker. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
M.C Opublikowano 13 Stycznia 2020 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, CoolBreeze napisał: Na problem ze zjezdzajacą podsiodłówką polecam taki sylikonik od majfrenda: https://a.aliexpress.com/cg2fJ3cmf Zamocowany odwrotnie elegancko spisuje się jako bloker. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka O! Nie pomyślałem o czymś takim. Powinno lepiej trzymać niż trytytka. Jeżeli moje rozwiązanie nie wypali to spróbuję z powyższym. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez M.C
Marcin Kwita Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 W dniu 8.01.2020 o 14:15, Fimala napisał: Gadalem z nim na fejsie. Zdziwił sie jak powiedziałem mu co ma zrobic aby bylo ok. I co udało mu się zamontować ten wideł? Czy wcześniej go pogonił? Ale ten kolor zrobił sobie straszny na tym filmie 😱 I pozbył się tych odblaskowych napisów które akurat są spoko. Ja jak będę przemalowywał kiedyś to na pewno odtworzę odblaskowe napisy a kolor będzie taki 😍
Fimala Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 2 minuty temu, Marcin Kwita napisał: I co udało mu się zamontować ten wideł? Czy wcześniej go pogonił? Ale ten kolor zrobił sobie straszny na tym filmie 😱 I pozbył się tych odblaskowych napisów które akurat są spoko. Ja jak będę przemalowywał kiedyś to na pewno odtworzę odblaskowe napisy a kolor będzie taki 😍 Nie zrobił. Pogonił go. Co do koloru Sequoi to ja bym poszedł w GTRowy Midnight Purple. Troche mniej cukierkowy niz ten Awol.
Marcin Kwita Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 32 minuty temu, Fimala napisał: Nie zrobił. Pogonił go. Co do koloru Sequoi to ja bym poszedł w GTRowy Midnight Purple. Troche mniej cukierkowy niz ten Awol. Piękny kolor. Ciekawe czy mamy na naszym rynku fachowców którzy zrobią takie malowanie? Myślałem też o malowaniu typu kameleon ale nie wiem czy tego akurat się folią nie robi. Wtedy bym już w ogóle mógł zaszaleć kolorystycznie 😎 A folia w rowerze odpada. No ale na razie kasa na wideł się zbiera
Fimala Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 10 minut temu, Marcin Kwita napisał: Piękny kolor. Ciekawe czy mamy na naszym rynku fachowców którzy zrobią takie malowanie? Myślałem też o malowaniu typu kameleon ale nie wiem czy tego akurat się folią nie robi. Wtedy bym już w ogóle mógł zaszaleć kolorystycznie 😎 A folia w rowerze odpada. No ale na razie kasa na wideł się zbiera Myślę, że chłopaki z Loca Bikea zrobiliby to bez problemu.
Ziombi Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ja bym poszedł w British Racing Green jak idziemy w samochodowe kolory jak np BMW M3 GT (e36) Trochę pojeździłem Sekwoją i jestem coraz bardziej zauroczony. Pierwsza inwestycja jaką chciałbym poczynić to siodełko. Ważę ok 115 na dzisiaj. Zmierzyłem domowym sposobem rozstaw kości i wychodzi na 14 cm, jeżeli to może w czymś pomóc. Przy okazji pomierzyłem siodełka w swoich rowerach i wszystkie są za wąskie ( czego mogłem się domyślić ale zawsze odsuwałem ten temat na później ) dlatego w zasadzie potrzebuję 4 siodełek w tym jedno, wypasione do Speca. Generalnie rozmyślam nad 3 możliwościami, Brooks b17 imperial, c17 carved albo Selle anatomica h1. To ostatnie ciężko znaleźć w polskich sklepach wiec traktuje je jako hipotetyczną alternatywę. Zwyczajowo proszę o pomoc i liczę na sukces jak w przypadku roweru Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, szczególnie, że nie kupię czterech identycznych siodełek. 1
Rekomendowane odpowiedzi