Yarooo Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) 49 minut temu, Ziombi napisał: A ile by kosztowało, bo ponoć jest możliwość zamontowania 2 blatów z przodu? Tylko po co? Zębatka w Konie to 36T. Przełożenie 36x42 (0,857) jest lżejsze niż w Gravelowym dwublacie 46/30( 30x34 0,882), natomiast przełożenie 36x11 pozwoli rozwinąć prędkość około 38-40km/h, co dla roweru wyprawowego jest moim zdaniem prędkością wystarczającą. Edytowane 18 Listopada 2019 przez Yarooo
polmaj Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 2 godziny temu, Ziombi napisał: A ile by kosztowało, bo ponoć jest możliwość zamontowania 2 blatów z przodu? Są klamki z tej grupy pod hamulec hydrauliczny i dwa blaty? Czy trzeba by więcej nakombinować? Im więcej się zastanawiam tym jestem bardziej pewny, ze ta Kona była by najlepszym rozwiązaniem ze względu na maksymalny rozmiar kół. Pan Sprzedawca ze Speca dzwonił, i co prawda klient, który miał rezerwacje ją odmówił ale sprzedali w tym roku „kilkadziesiąt sztuk sekwoji” i ceny nie opuszczą... A ja jak wspomniałem na początku, po to czekałem na koniec sezonu, żeby kupić taniej. I jesteśmy w kropce Sprzedawca Kony, uważa, ze rozmiar jest w sam raz( ponoć 56 jest od 185 do 190 wzrostu), tez się zastanawia nad moja ofertą zakupu. Nikt nie chce mi zrobić prezentu na gwiazdkę Poczekam cierpliwie na oferty, które mnie zainteresują i jak coś wyszukam, dam znać. Do tego czasu odpuszczę trochę bombardowanie swoimi przemyśleniami. Póki co, wszystkim serdecznie dziękuję za zainteresowanie moim tematem! Korba , przerzutka przednia i klamkomanetki , ale jak piszą wyżej nie warto , 36 X10 da ci prędkość a 36 x 42 lekkie przełożenie , nie zmieniaj tego co dobre 😉
Ziombi Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Dzięki, chyba za dużo się naoglądałem filmów na YT... Edytowane 19 Listopada 2019 przez Ziombi
Fimala Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 11 godzin temu, Ziombi napisał: Dzięki, chyba za dużo się naoglądałem filmów na YT... Tu masz moją Sequoie i Kone Sutre Ltd w warunkach bojowych ma Wiśle 1200
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Spec Sequoia - czuję się wywołany do tablicy. To klasyka klasyki. Rower bardzo dopracowany pod względem geometrii. Przemyślany pod każdym względem. Ergonomicznie to majstersztyk. Tu nie ma słabych punktów. Ok, koła słabe. Ale właściwie to po prostu standard na rynku - chcesz się dobrze toczyć to wymianę kół miej zawsze na względzie. Poza nielicznymi wyjątkami wszędzie większe lub mniejsze barachło wrzucają do rowerów bo tu najłatwiej ukryć oszczędności. Za 1300 zł dorobisz sobie eleganckie, wytrzymałe, pancerne, lekkie koła na częściach DT. Co do ramy to rama speca jest bez porównania lżejsza od Marina. Nie mam też żadnych problemów z korozją - chociaż roweru nie szanowałem i nie raz uwaliłem go w rzadkim błocie. Spec, zwłaszcza w wersji Elite to powinien być mocny zawodnik w rozważaniach nad ostatecznym wyborem. Acha, mam 190 cm i rozmiar 58. I jest mi wygodnie - czuję, że mam optymalną pozycję. Mógł bym mieć też 60 i było by ok. Wersja Elite ze starych roczników ma napęd shimano 105. Polecam. Zwłaszcza, że jest to kompatybilne z nowym Shimano GRX - w razie jakiś wymian. Nowe Elite jest na Sramie. Cóż... Klamkomanetki, przerzutki - wszystko chodzi super. Hamulce hydrauliczne są jednak słabsze od Shimano. Kwestia czy 1x11 wystarczy. Osobiście zjeździłem kilka rowerów na 1x11 i było ok. Mimo mojej wagi dałem radę pod ostre góry się wspinać. Gdybym dzisiaj wybierał rower jeszcze raz - ponownie brał bym pod uwagę tego Speca. Bo konkurencja pokazuje co chwile nowe rowery, ale jakoś tak nic mnie nie zaskakuje. Kolejne rowery a to mają przełajową geometrię a to brak punktów montażowych a to brak sztywnych osiek, a to mało miejsca na oponę... Spec na tle nowszych konstrukcji dalej błyszczy. Koniec kropka. Edytowane 19 Listopada 2019 przez GrochowaMTB 2
Fimala Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 19 minut temu, GrochowaMTB napisał: Spec Sequoia - czuję się wywołany do tablicy. To klasyka klasyki. Rower bardzo dopracowany pod względem geometrii. Przemyślany pod każdym względem. Ergonomicznie to majstersztyk. Tu nie ma słabych punktów. Ok, koła słabe. Ale właściwie to po prostu standard na rynku - chcesz się dobrze toczyć to wymianę kół miej zawsze na względzie. Poza nielicznymi wyjątkami wszędzie większe lub mniejsze barachło wrzucają do rowerów bo tu najłatwiej ukryć oszczędności. Za 1300 zł dorobisz sobie eleganckie, wytrzymałe, pancerne, lekkie koła na częściach DT. Co do ramy to rama speca jest bez porównania lżejsza od Marina. Nie mam też żadnych problemów z korozją - chociaż roweru nie szanowałem i nie raz uwaliłem go w rzadkim błocie. Spec, zwłaszcza w wersji Elite to powinien być mocny zawodnik w rozważaniach nad ostatecznym wyborem. Acha, mam 190 cm i rozmiar 58. I jest mi wygodnie - czuję, że mam optymalną pozycję. Mógł bym mieć też 60 i było by ok. Wersja Elite ze starych roczników ma napęd shimano 105. Polecam. Zwłaszcza, że jest to kompatybilne z nowym Shimano GRX - w razie jakiś wymian. Nowe Elite jest na Sramie. Cóż... Klamkomanetki, przerzutki - wszystko chodzi super. Hamulce hydrauliczne są jednak słabsze od Shimano. Kwestia czy 1x11 wystarczy. Osobiście zjeździłem kilka rowerów na 1x11 i było ok. Mimo mojej wagi dałem radę pod ostre góry się wspinać. Gdybym dzisiaj wybierał rower jeszcze raz - ponownie brał bym pod uwagę tego Speca. Bo konkurencja pokazuje co chwile nowe rowery, ale jakoś tak nic mnie nie zaskakuje. Kolejne rowery a to mają przełajową geometrię a to brak punktów montażowych a to brak sztywnych osiek, a to mało miejsca na oponę... Spec na tle nowszych konstrukcji dalej błyszczy. Koniec kropka. Wszystko to co napisałeś stopuje mnie przed zmianą framesetu. Gdybym tylko mógł wyrwać gdzieś karbonowy przedni wideł to był by komplet i nie myślałbym wogóle o zmianie Na przyszły sezon uda mi się pozbyć właściwie wszystkich słabych stron tego roweru 2
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 46 minut temu, Fimala napisał: Wszystko to co napisałeś stopuje mnie przed zmianą framesetu. Gdybym tylko mógł wyrwać gdzieś karbonowy przedni wideł to był by komplet i nie myślałbym wogóle o zmianie Na przyszły sezon uda mi się pozbyć właściwie wszystkich słabych stron tego roweru A Spec nie sprzeda widelca? Przecież muszą mieć części? Pozostanie Ci pomalowanie go na czarno Szukaj na Amazonie, ebayu itd
Fimala Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 3 minuty temu, GrochowaMTB napisał: A Spec nie sprzeda widelca? Przecież muszą mieć części? Pozostanie Ci pomalowanie go na czarno Szukaj na Amazonie, ebayu itd Oficjalnie nigdy nie był w sprzedaży osobno.
KryMar1983 Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Hmmm może to fejk...https://www.terrystout.com/index.php?main_page=product_info&products_id=7687Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Fimala Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 6 minut temu, KryMar1983 napisał: Hmmm może to fejk...https://www.terrystout.com/index.php?main_page=product_info&products_id=7687 Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Wygląda jak jakis scam. Zero info o tym sklepie w necie.
Marcin Kwita Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Fimala napisał: Oficjalnie nigdy nie był w sprzedaży osobno. Zawsze może można coś innego znaleźć. Kwestia dobrać średnice rurek i kąt podobny. Ale z ciekawości napiszę do Speca czy mają sam wideł. Fajnie że taki wątek jest i aż zdziwiony jestem, że wycofali Sequoię z oferty. Przecież to taki genialny rower. Edit: Odpisali mi ze Speca że nie ma karbonowych wideł w sprzedaży. Niestety. Cóż został Lauf 😄 Edytowane 19 Listopada 2019 przez Marcin Kwita
Ziombi Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Tylko jak sobie porównałem stack I reach tego Speca, Genesisa Cdf, i kony Sutra LTD w rozmiarach, które teoretycznie do mnie pasują wyszło na to, że spec ma pozycję najbardziej agresywną, nisko i daleko. Jestem w kropce bo zazwyczaj wydluzam mostek ale utrzymując albo zwiększając jego wznios. W tym względzie najlepiej wypada Genesis. Im dalej w las tym ciemniej...
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 1 godzinę temu, Ziombi napisał: Tylko jak sobie porównałem stack I reach tego Speca, Genesisa Cdf, i kony Sutra LTD w rozmiarach, które teoretycznie do mnie pasują wyszło na to, że spec ma pozycję najbardziej agresywną, nisko i daleko. Jestem w kropce bo zazwyczaj wydluzam mostek ale utrzymując albo zwiększając jego wznios. W tym względzie najlepiej wypada Genesis. Im dalej w las tym ciemniej... Pozycja w Specu agresywna? To taki zrelaksowany rower! Diverge zdecydowanie bardziej agresywny a i tak mocno chwalony za wygodę. Dobrze popatrzyłeś na te wszystkie wymiary? Zobacz nawet jak ten rower wygląda. Genesis (ten frameset) też był by fajną opcją, zwłaszcza na rurach Reynoldsa. Ważą prawie tyle co aluminium. To coś co zawsze będzie wzbudzało podziw i zainteresowanie. Rower na całe życie. Wrzucił bym mu tańszego GRXa 2x10 (w zupełności wystarczy), dobre siodełko, koła od razu zamówił w Daveo i było by super. 1
polmaj Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 5 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Spec Sequoia - czuję się wywołany do tablicy. To klasyka klasyki. Rower bardzo dopracowany pod względem geometrii. Przemyślany pod każdym względem. Ergonomicznie to majstersztyk. Tu nie ma słabych punktów. Ok, koła słabe. Ale właściwie to po prostu standard na rynku - chcesz się dobrze toczyć to wymianę kół miej zawsze na względzie. Poza nielicznymi wyjątkami wszędzie większe lub mniejsze barachło wrzucają do rowerów bo tu najłatwiej ukryć oszczędności. Za 1300 zł dorobisz sobie eleganckie, wytrzymałe, pancerne, lekkie koła na częściach DT. Co do ramy to rama speca jest bez porównania lżejsza od Marina. Nie mam też żadnych problemów z korozją - chociaż roweru nie szanowałem i nie raz uwaliłem go w rzadkim błocie. Spec, zwłaszcza w wersji Elite to powinien być mocny zawodnik w rozważaniach nad ostatecznym wyborem. Acha, mam 190 cm i rozmiar 58. I jest mi wygodnie - czuję, że mam optymalną pozycję. Mógł bym mieć też 60 i było by ok. Wersja Elite ze starych roczników ma napęd shimano 105. Polecam. Zwłaszcza, że jest to kompatybilne z nowym Shimano GRX - w razie jakiś wymian. Nowe Elite jest na Sramie. Cóż... Klamkomanetki, przerzutki - wszystko chodzi super. Hamulce hydrauliczne są jednak słabsze od Shimano. Kwestia czy 1x11 wystarczy. Osobiście zjeździłem kilka rowerów na 1x11 i było ok. Mimo mojej wagi dałem radę pod ostre góry się wspinać. Gdybym dzisiaj wybierał rower jeszcze raz - ponownie brał bym pod uwagę tego Speca. Bo konkurencja pokazuje co chwile nowe rowery, ale jakoś tak nic mnie nie zaskakuje. Kolejne rowery a to mają przełajową geometrię a to brak punktów montażowych a to brak sztywnych osiek, a to mało miejsca na oponę... Spec na tle nowszych konstrukcji dalej błyszczy. Koniec kropka. Ten spec Elite jest droższy od Kony , a ona mu w niczym nie ustępuje
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 Teraz, polmaj napisał: Ten spec Elite jest droższy od Kony , a ona mu w niczym nie ustępuje Wrzuć linka, do której Kony, zaraz zobaczymy
polmaj Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 https://allegro.pl/oferta/kona-sutra-ltd-2020-rower-gravel-56-cm-25-8595399706
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) 18 minut temu, polmaj napisał: https://allegro.pl/oferta/kona-sutra-ltd-2020-rower-gravel-56-cm-25-8595399706 Ok, więc Spec w wersji Elite ma karbonowy bardzo zaawansowany widelec (cały, łącznie z rurą sterową). Spec ma zdecydowanie porządniejsze siodełko, ma Taperowaną główkę kierownicy, ma też fajnie i specjalnie wyprofilowaną kierownicę z przeznaczeniem na uprzęże. Ma też lepsze opony, kola od razu gotowe pod zalanie mlekiem. W końcu ma też lakier matowy. Mniej widać na nim wszelkie rysy, odpryski itd. W szosie może nie ma to znaczenia, ale w gravelówce już tak. Nie mówię, że ta Kona jest zła. Zważywszy na to ilu rzeczy nie ma to tańsza jednak nie jest Co do cen to kwestia ile realnie te rowery kosztują. Wiem, że delera Speca można nieco przycisnąć i za 7 tysiaków wyrwie się spokojnie wersję Elite. Ja za tyle kupiłem w małym miejscowym sklepie, gdzie rower sobie przymierzyłem i w ogóle. Gdy wyprzedawali wersję Elite 2017 - 2018 to można było kupić je nawet za ok 5,5 tys. złotych. Edytowane 19 Listopada 2019 przez GrochowaMTB
polmaj Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Z tym że kolega chciał w pełni stalowa konstrukcję , no i kona mieści szersze gumy i waży ok 11 kg , kaseta 10-42 , hamulce sram rival , całkiem mocny zawodnik
GrochowaMTB Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Opublikowano 19 Listopada 2019 Acha! Spec daje jeśli się nie mylę dożywotnią gwarancję na ramę. Kona też? 1 minutę temu, polmaj napisał: Z tym że kolega chciał w pełni stalowa konstrukcję , no i kona mieści szersze gumy i waży ok 11 kg , kaseta 10-42 , hamulce sram rival , całkiem mocny zawodnik W pełni stalowa jest niestety bazowy model Speca. Ok, oba rowery są ciekawe. Nie będziemy się tu przeciągać, ja nikogo nie chcę jakoś specjalnie przekonywać. Po prostu wypisałem kilka argumentów. Rowery różnią się detalami i co komu bardziej podpasuje pozdrawiam!
polmaj Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 https://www.goride.pl/obrecze/wtb-obrecz-kom-light-i-25-29 Obręcze w Konie też nie należą do najgorszych , niewiadomą są piasty formula , opony jak na ten rozmiar też nie są jakieś ciężkawe 600 gr , więc rozsądny kompromis między wytrzymałością a wagą i też tubeless ready https://www.bike-discount.de/en/buy/wtb-venture-tcs-tan-wall-folding-tyre-885686 Mocowan też jej nie brakuje , jak widzisz całkiem porządny rower a spec też fajny 😉
Ziombi Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Wszystkie porady miłe widziane, jak już kupię to mi nie pomożecie Wszystkie 3 rowery mnie korcą. Jeżeli chodzi o geometrię: Genesis CDF 853 XL , Reach 405, Stack 633, Przekrok 850 Kona Sutra LTD 56 , R 390, S 618, P 840 Spec Sequoia 58 , R 405, S 604, P 812 ( siedziałem na nim i wydawało się , ze jest OK ) Potwierdzam, ze chciałbym stalowe widły. Spec ma fajny niski przekrok, Kona duże maksymalne koła a Genesis CHYBA najbardziej dopasowaną do mnie geometrię. Opcja z ubieraniem ramy Genesisa wydaje się być fajna Czekam aż któryś ze sprzedawców zaskoczy mnie dobra ofertą.
Eddek Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Odnośnie geometrii, to ja to tylko tu zostawię https://99spokes.com/compare?bikes=specialized-sequoia-elite-2019;*z.58cm|w.700,kona-sutra-ltd-2020;*z.54cm|w.700,genesis-croix-de-fer-30-2020;*z.MD|w.700 3 2
Ziombi Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Fajna stronka, niestety nie wiem jak zinterpretować. Wychodzi na to, ze Spec ma najkrótsza rurę podsiodłową a najdłuższą Genesis. Ale jak porównać rozstaw kół itp to dla mnie czarna magia.
Fimala Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) 33 minuty temu, Ziombi napisał: Fajna stronka, niestety nie wiem jak zinterpretować. Wychodzi na to, ze Spec ma najkrótsza rurę podsiodłową a najdłuższą Genesis. Ale jak porównać rozstaw kół itp to dla mnie czarna magia. Masz wszystko wypisane przeciez. Wheelbase to jest rozstaw kół. Wychodzi że Sequoia ma największy. Ciekawa sprawa bo porownalem Kone, Sequoie i Rondo Ruut St i wychodzi ze według danych Sequoia jest tak samo agresywna jak Rondo. Mysle ze slopping ramy tutaj płata psikusa czystym danym matematycznym... Edytowane 19 Listopada 2019 przez Fimala
GrochowaMTB Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Opublikowano 20 Listopada 2019 12 godzin temu, Fimala napisał: Masz wszystko wypisane przeciez. Wheelbase to jest rozstaw kół. Wychodzi że Sequoia ma największy. Ciekawa sprawa bo porownalem Kone, Sequoie i Rondo Ruut St i wychodzi ze według danych Sequoia jest tak samo agresywna jak Rondo. Mysle ze slopping ramy tutaj płata psikusa czystym danym matematycznym... Pamiętaj, że stosunek Stack/Reach wygląda różnie w różnych rozmiarach danej ramy i różnie się to układa w każdej jednej ramie i nie zawsze jest liniowe. Zazwyczaj (poprawcie mnie jeśli się nie mylę) małe ramy są bardziej agresywne niż duże ramy. Właściwie różnice między tymi rowerami są niewielkie jeśli weźmiemy ich największe rozmiary. Porównywanie emek czy numerów rozmiarów w różnych rowerów do końca sensu nie ma. Sam jeździłem rowerami gdzie 56 było dla mnie już duże, a w Specu tradycyjnie 58 jest dla mnie optymalne ale spokojnie wygodnie by mi było na 61. Będąc na granicy wybrałem po prostu mniejszą ramę bo to ma sens. W każdym bądź razie różnica między tymi ramami przynajmniej w parametrze Stack/Reach nie jest znacząca. Wszystkie rowery mieszczą się w kategorii tak zwanych wygodnych geometrii endurance. Generalnie trudno mi uwierzyć, że Spec chce się z tego roweru wycofać. Chyba, że coś wejdzie na jego miejsce. Diverge był dla mnie rozczarowaniem chociaż jeździłem na absolutnie topowym modelu. Swoją drogą to fajna porównywarka. Dodaję do ulubionych. A tak jeszcze nawiasem mówiąc moje doznania z jazdą Divergem nie wypadły najlepiej. Ale porównując geometrię i szczególnie lubiany przez wszystkich Stack/Reach to Diverge powinien być wygodniejszy. Moje odczucia po jazdach (jedna po drugiej) były takie: Diverge - to zupełnie nie dla mnie, Sequia - chcę ten rower, jak to możliwe, że to takie wygodne?
Rekomendowane odpowiedzi