Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, gianfranco napisał:

Panowie dotarła do mnie paczką z grupa 105 :)

20191130_120224.thumb.jpg.44881c21347b40ae446ac0026f3aeff0.jpg

Zabieram się za wymianę grupy z sora na 105 . Główny powód to zmiana hamulców na hydrauliczne. Poczytałem trochę o wymianie i mam nadzieję , że dam radę ;)jeśli ktoś z Was robił taką wymianę to proszę o podzielenie się widzą na ten temat :)

Dzięki

U mnie wlasnie wymiana na Sram Rival 1 w toku.

20191201_175330.jpg
Opublikowano

Mam geavela na pełnej grupie Rival 22 i przymierzam się powoli do zmiany przerzutki tylnej na SRAM GX 2x10.

Nie jest droga, a ma sprzęgło i uciąg linki identyczny jak Rival (Exact Actuation).

@Fimala napisz jak radzisz sobie z odpowietrzaniem hamulców SRAM.

Masz jakiś porządny zestaw strzykawek?

Opublikowano
7 minut temu, Bujak napisał:

Mam geavela na pełnej grupie Rival 22 i przymierzam się powoli do zmiany przerzutki tylnej na SRAM GX 2x10.

Nie jest droga, a ma sprzęgło i uciąg linki identyczny jak Rival (Exact Actuation).

Zwróć uwage na to czy przerzutka GXa nie ma przypadkiem kółeczek Narrow Wide. Jeśli tak to sie nie nada do konfigu 2x. Chyba że zmienisz kółeczka na zwykłe.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bujak napisał:

A gdzie mozna znaleść tabelę kompatybilności dal SRAM?
Jakoś wujek gogle ne jest pomocny :/

Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Zwróć uwage na to czy przerzutka GXa nie ma przypadkiem kółeczek Narrow Wide. Jeśli tak to sie nie nada do konfigu 2x. Chyba że zmienisz kółeczka na zwykłe.

Nie ma, kółka wózka przerzutki są standardowe. 

Opublikowano
A gdzie mozna znaleść tabelę kompatybilności dal SRAM?
Jakoś wujek gogle ne jest pomocny
Raczej nie spodziewam się, że Sram powie, że przerzutka MTB 10s jest kompatybilna z manetką szosową 11s.

Chyba nie ma też tabeli kompatybilności, za to są informacje o uciągu linki, pojemności przerzutki i max koronki kasety - to wystarczy by dobrać prawidłowo elementy.

Uciąg linki => przerzutka pasuje do manetki.
Ilość biegów => manetka pasuje do kasety.
Max koronka kasety => przerzutka pasuje do kasety.
Pojemność => długość wózka przerzutki pasuje do napędu (korby i kasety).
Opublikowano
41 minut temu, Bujak napisał:

Raczej nie spodziewam się, że Sram powie, że przerzutka MTB 10s jest kompatybilna z manetką szosową 11s.

Chyba nie ma też tabeli kompatybilności, za to są informacje o uciągu linki, pojemności przerzutki i max koronki kasety - to wystarczy by dobrać prawidłowo elementy.

Uciąg linki => przerzutka pasuje do manetki.
Ilość biegów => manetka pasuje do kasety.
Max koronka kasety => przerzutka pasuje do kasety.
Pojemność => długość wózka przerzutki pasuje do napędu (korby i kasety).

To inaczej, czy manetka szosowa 11s wspólpracuje z przeżutka MTB 11s. W Shimano take cos nie działa, ale może dla Sram to funguje.

Opublikowano
1 minutę temu, IOO napisał:

To inaczej, czy manetka szosowa 11s wspólpracuje z przeżutka MTB 11s. W Shimano take cos nie działa, ale może dla Sram to funguje.

W Sramie tez to nie działa

Opublikowano
Nie działa i różnica jest bardzo duża.

Sprawdziłem osobiście, że:
X-actuation 11s ma uciąg linki ok 3.6 mm na każdy bieg.
Exact Actuation 11s ma uciąg linki ok 2.8 mm na każdy bieg.

MTB 10s ma ten sam uciąg linki co 11s szosowy (Exact Actuation).
Opublikowano

spotkałem kiedyś człowieka, który połączył manetki tiagry 10s z przerzutką mtb m7000, i twierdził, że taki zestaw działa bardzo dobrze z kasetą deroe m6000 11-42.

Opublikowano
7 minut temu, Alzheimer napisał:

spotkałem kiedyś człowieka, który połączył manetki tiagry 10s z przerzutką mtb m7000, i twierdził, że taki zestaw działa bardzo dobrze z kasetą deroe m6000 11-42.

A ja mam znajomego ktory połączył manetki 105 R5800 z XT 9rzędowym aby obsługiwał kasete 10rz. i obsługuje mu to faktycznie wszystkie 10 koronek. Wszystko kwestia eksperymentów.

Opublikowano

Tutaj szeroko opisana kompatybilność:

https://www.google.com/amp/s/bike.bikegremlin.com/1278/bicycle-rear-derailleur-compatibility/%3famp

Z moich doświadczeń wynika, że drobne różnice w uciągu linki na poziomie mnożnika (shift ratio) 1.1 1.12 (1.2) mogą nadal pracować poprawnie.

Table of rear shift ratios for various standards:

Shimano standard – 1.7

SRAM 2:1 – 1.7

Campagnolo old – 1.4

Shimano 10 MTB – 1.2

SRAM 1:1 – 1.1

Campagnolo new – 1.5

Shimano 11 road – 1.4

SRAM Exact Actuation – 1.3

Campagnolo Revolution 11+ – N/A

Shimano 11 MTB – 1.1

SRAM X-Actuation – 1.12 

Shimano Dura Ace 6 to 8 speeds – 1.9  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez homzal
Opublikowano

Będzie killer na rynku graveli wyprawowych? Ma wszystko co potrzebne...

• Lubię to! 2
Opublikowano

Wygląda całkiem ciekawie. Bardzo pancernie . Ciekawe jak bedzie z ceną. Ogólnie Dec dobrze wycenia swoje rowery. Ale patrząc na komponenty to chyba za tanio nie będzie.

Opublikowano
21 minut temu, Nemrod napisał:

Wygląda całkiem ciekawie. Bardzo pancernie . Ciekawe jak bedzie z ceną. Ogólnie Dec dobrze wycenia swoje rowery. Ale patrząc na komponenty to chyba za tanio nie będzie.

1499 euro. Bajery jak Brooks w standardzie to musi kosztować

Opublikowano
Godzinę temu, Fimala napisał:

1499 euro. Bajery jak Brooks w standardzie to musi kosztować

W tej cenie brooks? Konkurencja tego nie ma! :) 

Dla mnie to hit, który spopularyzuje takie rowery na rynku. Tylko patrzeć jak środowisko bikepakingowców się rzuci na ten rower. To będzie hit na miarę Marina 4C.

Opublikowano
Teraz, GrochowaMTB napisał:

W tej cenie brooks? Konkurencja tego nie ma! :) 

Dla mnie to hit, który spopularyzuje takie rowery na rynku. Tylko patrzeć jak środowisko bikepakingowców się rzuci na ten rower. To będzie hit na miarę Marina 4C.

No nie wiem. Aluminium w końcu. Zobaczymy :)

Opublikowano
4 minuty temu, Fimala napisał:

No nie wiem. Aluminium w końcu. Zobaczymy :)

Wiesz, że lubię stal :) Ale aluminium lepiej się jednak sprzedaje. Przy grubych kapciach, węglowym widelcu myślę, że nikt nie będzie na to patrzył a niektórzy nawet zobaczą w tym zaletę bo pewnie będzie to lżejsze nieco od przeciętnego stalowego roweru. Generalnie to ja się cieszę, bo to rozrusza nieco rynek. Widać, że dobrze przemyśleli ten rower.

Ciekawe tylko jakie tam są koła...

Opublikowano
Wiesz, że lubię stal  Ale aluminium lepiej się jednak sprzedaje. Przy grubych kapciach, węglowym widelcu myślę, że nikt nie będzie na to patrzył a niektórzy nawet zobaczą w tym zaletę bo pewnie będzie to lżejsze nieco od przeciętnego stalowego roweru. Generalnie to ja się cieszę, bo to rozrusza nieco rynek. Widać, że dobrze przemyśleli ten rower.
A hamulce jakie?
Opublikowano
1 minutę temu, kolunio napisał:
3 minuty temu, GrochowaMTB napisał:
Wiesz, że lubię stal emoji4.png Ale aluminium lepiej się jednak sprzedaje. Przy grubych kapciach, węglowym widelcu myślę, że nikt nie będzie na to patrzył a niektórzy nawet zobaczą w tym zaletę bo pewnie będzie to lżejsze nieco od przeciętnego stalowego roweru. Generalnie to ja się cieszę, bo to rozrusza nieco rynek. Widać, że dobrze przemyśleli ten rower.

Pokaż więcej  

A hamulce jakie?

Rival hydraulika. Takie to sobie. Hamuje :) 

Opublikowano

No i ten Triban to dla mnie kwintesencja Gravela. Gdyby kosztował 5000zł to byłby hit ale wiadomo, że cena będzie wyższa.

Opublikowano
Rival hydraulika. Takie to sobie. Hamuje  
Ja sobie chwalę. Hamuje bardzo mocno, tylko trzeba dobrze odpowietrzyć płyn DOT przed wymianą. Bez tego nie ma czym hamować.