Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Fimala napisał:

Szkoda ze nie mozna dostac samego framesetu Jarego 1.1 :(

W 2018 był dostępny frameset.

Opublikowano
1 minutę temu, Ziombi napisał:

W sensie karbon jest super? Przy wadze 115 kg też?

1 minutę temu, RadS napisał:

W 2018 był dostępny frameset.

Ja wkreciłem sie w ultra troche i szukam przecinaka a takie Jari ładnie by się wpisywało w to czego szukam. Dodatkowo jest śliczny ❤️

fuji-2019-carbon-jari-gravele-bike-IMG_3738-HDR-cxmagazine-ay.thumb.jpg.9237117f406e0f758970bab01db50cfa.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

@Ziombi za taką kasę wolałbym Gienka CDF na Reynoldsie 853

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Wręcz przeciwnie, w Poznaniu jest dystrybutor

https://bikepackers.com.pl/pl/p/Rama-rowerowa-gravel-Genesis-Croix-de-Fer-853-2020/227

tu jest tegoroczna rama ze stali Reynolds 853

Co myślicie?

Porozmawiałem z nimi chwilkę. Do rowerów faktycznie wkładają ramy ze stali serii 700. Ponoć cenione są za komfort jazdy. Ze stali 853 sprzedają tylko ramy. Poczytałem trochę na anglojęzycznych forach. Opinie 50/50. Albo wersja, ze rower z taka rama jest bardzo komfortowy albo zwolennicy teorii, ze ta stal jest tak sztywna jak karbon i przez to niewygodna. 

Ile trzeba liczyć na ubranie tej ramy w graty? Jestem gotów zainwestować w koła ale napęd wydaje mi się, że kombinacja nowa Sora/Alivio powinna spokojnie wystarczyć do moich „wyczynów”. 

Edytowane przez Ziombi
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ziombi napisał:

Co myślicie?

Wiesz co, jeśli ta rama faktycznie w takiej cenie (4400pln) to moim zdaniem słaby interes. Sam mam Marina Nicasio 2 (osobny wątek) i mimo że rama nie jest na reynoldsie to komfort w porównaniu z alu jest widoczny gołym... powinienem napisać tyłkiem, ale niekulturalnie, gołymi nadgarstkami powiedzmy. Oczywiście, opony, ciśnienie, etc. swoje robią, jednak pod względem komfortu w porównaniu z alu na analogicznych ustawieniach jest po prostu... komfortowo. Do tego przy twojej masie hydrauliczne hamulce to konieczność, ja teraz przy każdej jeżdzie cieszę się że mam hydraulikę, zarówno w mieście jak na treningach cx, coś pięknego. Z ciekawości zajrzałem do sklepu gdzie kupiłem swojego Nicasio i widzę że teraz promo jeszcze lepsza:  https://skleprowerowy.pl/gravel/rower-gravelowy-marin-nicasio-2-700c-2019.html#/2-kolor_-odcienie_szarego/25-rozmiar_-50cm

W cenie Twojej ramy: kompletny rower, sztywne osie + hydraulika. Na Ciebie to raczej rama 58, ale masz sygnał ile można ugrać, a gdzieś na pewno jeszcze do wyrwania.

Oczywiście do Croix de Fer nic nie mam, przeciwnie, sam bym dziś pewnie jeździł gdyby sprzedawca się nie rozmyślił, ale nie w tej cenie... 

Edytowane przez blackone
Opublikowano

Dziękuje blackone za podpowiedź. Szczerze mówiąc przyglądałem się Marianom ale nie potrafię się rozeznać w ich ofercie. Na początku myślałem o 4c ale znalazłem opinie, gdzie nicasio2 był uważany za lepszy. W mojej okolicy raczej się takim rowerem nie przejadę. Ale przyjrzę się dokładnie temu nicasio.

Przy okazji podpowiedziało mi taki rower

https://skleprowerowy.pl/gravel/rower-gravelowy-specialized-sequoia-2019.html#/5-kolor_-czarny/25-rozmiar_-50cm

wyglada na to , że stalowy. Widzę, że kolega Fimala takim ujeżdża ale nie poleca... Skromność czy brak zadowolenia? ;)

Jeżeli chodzi o genesisa wydaje mi się, że coś utarguję, pytanie od jakiej kwoty ma to sens.

Opublikowano
20 minut temu, Ziombi napisał:

W mojej okolicy raczej się takim rowerem nie

A co to za okolica?

Nicasio jest bardzo wszechstronny, zwinny ale nie agresywny, daje poczucie pewności prowadzenia. FC typowo na objuczenie sakwami, kwestia priorytetów...

Opublikowano

Chodzież /Wielkopolska/

sakwy raczej nie, przynajmniej tak mi się wydaje ;) rzuciłbym się na jakiś wyjazd ale najpierw jeżeli się uda, chciałbym swoje zdrowie ogarnąć (cukrzyca, hipertrójglicerydemia itp). Wiec póki co, zakładam, że miałby to być rower zabawowy

Opublikowano
43 minuty temu, Ziombi napisał:

Dziękuje blackone za podpowiedź. Szczerze mówiąc przyglądałem się Marianom ale nie potrafię się rozeznać w ich ofercie. Na początku myślałem o 4c ale znalazłem opinie, gdzie nicasio2 był uważany za lepszy. W mojej okolicy raczej się takim rowerem nie przejadę. Ale przyjrzę się dokładnie temu nicasio.

Przy okazji podpowiedziało mi taki rower

https://skleprowerowy.pl/gravel/rower-gravelowy-specialized-sequoia-2019.html#/5-kolor_-czarny/25-rozmiar_-50cm

wyglada na to , że stalowy. Widzę, że kolega Fimala takim ujeżdża ale nie poleca... Skromność czy brak zadowolenia? ;)

Jeżeli chodzi o genesisa wydaje mi się, że coś utarguję, pytanie od jakiej kwoty ma to sens.

Polecam jak najbardziej :) Zrobiłem tym rowerem prawie 7 tys km w tym roku i naprawdze znam juz wszystkie plusy i minusy. Jeśli mozesz wydać do 6k to poradziłbym Ci rozejżeć się za wersją Elite. Jest już na pełnej hydraulice i karbonowym widle. :) Sam mam wersje podstawową, ale to raczej z braku funduszy na początku. 

Opublikowano

To jakie są plusy i minusy speca, jak moglbys rozwinąć temat

Opublikowano
14 minut temu, Ziombi napisał:

Plusy:

1. Wygodna pozycja

2. Multum punktow montażowych

3. Bezpieczne miejsce na opone 700x45C. W opcji 650b wejdzie nawet 2.0 lub 2.1

4. Suport pomimo że na kwadrat to jest na łożyskach maszynowych, stery FSA. Zero jakich kolwiek trzasków przez cały sezon. Dopiero teraz delikatnie coś zaczyna się odzywac. ( Po 7k kilometrów)

5. Otwory pod Di2 i do poprowadzenia przewodu od dynama

6. Sztywne osie

7. Naped 2x9 Sora + Alivio działa nadspodziewanie dobrze. Przetrwał Wisłe 1200 bez zająknięcia

8. Dedykowane torby Burra Burra

9. Cena modeli używanych. Jest to mocno niedoceniony model na naszym rynku dlatego stosunkowo łatwo znaleźć przyzwoitą ofertę na model nowy lub używany. Sam dalem 2.5k za używke.

8. Specialized :P

Wady:

1. Oryginalne koła - okropnie ciężkie i do tego wadliwe, ale tubeless ready. Dopóki nie padną da się na nich jeździć.

2. Brak hydrauliki w podstawowym modelu

3. Hamulce TRP Spyre na 100kg + ładunek raczej działają słabo i nie mogę ich polecić

4. Ciężki widelec w podstawowym modelu

5. Cena katalogowa

6. Wyszła z produkcji. Modeli na rok 2020 już nie będzie. Pozostaje polowanie na to co jest na rynku :(

Opublikowano
4 godziny temu, Ziombi napisał:

Podpisuję się pod tym co napisał Fimala. Mam speca ale diverge . W wersji 2020 od w modelach Elite i Comp  są już hamulce hydrauliczne więc może warto zastanowić się nad tymi modelami ;)

Opublikowano
12 godzin temu, gianfranco napisał:

W wersji 2020 od w modelach Elite i Comp  są już hamulce hydrauliczne

Ale rzeczonego komfortu w Elite nie uświadczysz chyba że od razu kapcie 38-40 i niższe ciśnienie. To był właśnie u mnie bezpośredni rywal dla Nicasio i poległ (nie)stety. Nie miał też jeszcze hydrauliki. Comp lepiej, tyle że dużo drożej. Taniej wyjdzie do Elite mostek od redshifta zamontować, bardzo daje radę, ~800zł)

Opublikowano
7 godzin temu, blackone napisał:

Ale rzeczonego komfortu w Elite nie uświadczysz chyba że od razu kapcie 38-40 i niższe ciśnienie. To był właśnie u mnie bezpośredni rywal dla Nicasio i poległ (nie)stety. Nie miał też jeszcze hydrauliki. Comp lepiej, tyle że dużo drożej. Taniej wyjdzie do Elite mostek od redshifta zamontować, bardzo daje radę, ~800zł)

Masz racje co do komfortu, ale  zależy po czym jeździsz ;)

używałeś tego mostka redshifta ? Możesz podesłać jakieś namiary/linka na ten mostek.

Dzięki

Opublikowano

Byłem dziś w sklepie Speca. Mają Sekwoję w rozmiarze 58 (wydaje się, że pasującą do mnie rozmiarem. Są dwa ale. Po pierwsze jest zarezerwowany, po drugie ma dziwny setup, inny niż by wynikało że strony producenta. Mianowicie korbę praxis 50/36 I sorę z tyłu. Hampel taki jak w specyfikacji, TRP. 

W poniedziałek jestem umówiony na kontakt, do jutra jest rezerwacja.

20191115_184558.jpg
Opublikowano
13 godzin temu, Ziombi napisał:

Byłem dziś w sklepie Speca. Mają Sekwoję w rozmiarze 58 (wydaje się, że pasującą do mnie rozmiarem. Są dwa ale. Po pierwsze jest zarezerwowany, po drugie ma dziwny setup, inny niż by wynikało że strony producenta. Mianowicie korbę praxis 50/36 I sorę z tyłu. Hampel taki jak w specyfikacji, TRP. 

W poniedziałek jestem umówiony na kontakt, do jutra jest rezerwacja.

20191115_184558.jpg

Modele 2017 byly na alivio i korbie na kwadrat. Na 2018 i 2019 wychodzily juz z Sora z tylu i korba ze zintegrowaną osią. To normalny setup fabryczny.

Opublikowano (edytowane)

Sprzedawca odsyłał do strony producenta a tam wyglada to tak

https://www.specialized.com/pl/pl/sequoia/p/129248

Czyli jeden problem (kwadrat) z głowy w razie co :)

mógłby ktoś podjąć się porównania Genka, Mariana i Speca? Chodzi mi o własności użytkowe, zakładając, ze osprzęt byłby taki sam. Może ktoś jeździł na tych trzech rowerach.

Edytowane przez Ziombi