Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, RadS napisał:

Zachęcam forumowych Warszawiaków na przejazd klasyczną pętlą wzdłuż trzech rzek w jesiennej szacie 😁 🍁

Miałem dzisiaj jechać, ale zaspałem😪. Wybrałem trasę zaproponowaną przez @Fimala która jest bliżej mojego miejsca zamieszkania. Też było ciekawie😀.

Screenshot_2019-10-13-Strava-Cyclist-Profile-Yaro-Yarecki.jpg 20191013_110814.jpg 20191013_121517.jpg 20191013_121532.jpg 20191013_121643.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
Godzinę temu, Yarooo napisał:

Miałem dzisiaj jechać, ale zaspałem😪. Wybrałem trasę zaproponowaną przez @Fimala która jest bliżej mojego miejsca zamieszkania. Też było ciekawie😀.

Screenshot_2019-10-13-Strava-Cyclist-Profile-Yaro-Yarecki.jpg 20191013_110814.jpg 20191013_121517.jpg 20191013_121532.jpg 20191013_121643.jpg

Mam nadzieje ze sie podobalo. Za tydzien w sobote znowu wracam w te rejony :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fimala napisał:

Mam nadzieje ze sie podobalo. Za tydzien w sobote znowu wracam w te rejony

Z niecierpliwością oczekuje na mapkę😀.

Edytowane przez Yarooo
Opublikowano (edytowane)

Mój Topstone w aktualnej konfiguracji. Opony Shwalbe G-One 35C - super się je ściąga i zakłada, ale już z 5 kapci miałem. Aktualnie oczekuje na chlapacze od SKS, ciut za krótkie błotniki się okazały na gravelu, gdzie na crossie kryły całe nogi - teraz leci na nogi i suport.

20191011_173731.jpg

Lusterko to coś idealnego do jazdy po mieście, co prawda dalej się odwracam ale śledzenie sytuacji z tyłu jak w aucie daje sporo bezpieczeństwa.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
3 godziny temu, M.C napisał:

Mój Topstone w aktualnej konfiguracji. Opony Shwalbe G-One 35C - super się je ściąga i zakłada, ale już z 5 kapci miałem. Aktualnie oczekuje na chlapacze od SKS, ciut za krótkie błotniki się okazały na gravelu, gdzie na crossie kryły całe nogi - teraz leci na nogi i suport.

20191011_173731.jpg

Lusterko to coś idealnego do jazdy po mieście, co prawda dalej się odwracam ale śledzenie sytuacji z tyłu jak w aucie daje sporo bezpieczeństwa.

Spróbuj założyć te Bluemelsy Matty z chlapaczami jak u mnie.

Opublikowano
5 minut temu, Fimala napisał:

Spróbuj założyć te Bluemelsy Matty z chlapaczami jak u mnie.

W Irlandii nie miałem gdzie je kupić, na CRC były tylko w wersji 40cm. Chlapacze 15cm idą do mnie więc będzie chyba to samo co Twoje matty.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, bardzo spodobal mi sie gadżet firmy lauf - mianowicie otwieracz montowany w miejsce przedniej przezutki.. Czyli temat dotyczy wszystkich z napedami 1x...

Problem jednak tkwi w tym ze sam otwieracz kosztuje 18usd a przesylka kolejne 25 usd i zakup robi sie lekko nie rentowny... 

Z tad moje zapytanie czy ktos bylby zainteresowany takowym gadzetem i moglby sie dorzucic do kosztow przesylki. Mysle ze jak juz by byly co najmiej 3 osoby to jest to dla mnie sprawa do realizacji. Koszty wysylki po kraju juz bym wziol na siebie... 

Lub czy ktos moze wie gdzie mozna kupic w pl takowy otwieracz (chociaz cale intetnety przeszukalem) 

Screenshot_20191030_165956_com.android.chrome.jpg Screenshot_20191030_170028_com.android.chrome.jpg
Opublikowano
1 minutę temu, wycinak napisał:

Witam, bardzo spodobal mi sie gadżet firmy lauf - mianowicie otwieracz montowany w miejsce przedniej przezutki.. Czyli temat dotyczy wszystkich z napedami 1x...

Problem jednak tkwi w tym ze sam otwieracz kosztuje 18usd a przesylka kolejne 25 usd i zakup robi sie lekko nie rentowny... 

Z tad moje zapytanie czy ktos bylby zainteresowany takowym gadzetem i moglby sie dorzucic do kosztow przesylki. Mysle ze jak juz by byly co najmiej 3 osoby to jest to dla mnie sprawa do realizacji. Koszty wysylki po kraju juz bym wziol na siebie... 

Lub czy ktos moze wie gdzie mozna kupic w pl takowy otwieracz (chociaz cale intetnety przeszukalem) 

Screenshot_20191030_165956_com.android.chrome.jpg Screenshot_20191030_170028_com.android.chrome.jpg

Niestety nie podejdzie do mnie bo przerzutka na obejme, ale za to otwieram SPDekiem :D

• Lubię to! 2
Opublikowano

Info o Romecie Aspre 2. Całkiem ciekawy rower w swojej klasie cenowej:

Opublikowano

Nie używam otwieracza.
Nie piję jak jadę, ale jak już dojadę to kupuję 2 i otwieram jedno o drugie :)
Po wypiciu pierwszego na pustą butelkę zakładam kapsel i otwieram drugie.
Taka wymówka!

Chociaż o SPD też można dbać, żeby się zużywały równomiernie i otwierać zawsze dwa.

Opublikowano

Panowie,

ja mam pytanie o hamulce jakie macie w swoich Gravelach . Czy są to mechaniczne hamulce czy też może hydrauliczne?

Ja mam mechaniczne i nie jestem do końca z nich zadowolony .....

Opublikowano
3 minuty temu, gianfranco napisał:

Panowie,

ja mam pytanie o hamulce jakie macie w swoich Gravelach . Czy są to mechaniczne hamulce czy też może hydrauliczne?

Ja mam mechaniczne i nie jestem do końca z nich zadowolony .....

Mam mechaniki ale jestem w trakcie zmiany na full hydro. 

Opublikowano

Testowałem kilka graveli na mechanicznych hamulcach i to był dramat, dlatego zwiększyłem budżet i kupiłem gravwla na hydraulice, inny świat;)

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

Hydrauliczne Sram Apex. Nie jest to Shimano (uważam, ze każde hydro mają świetne), ale dają rade. Generalnie hydraulika = bezproblemowość.

Opublikowano

Panowie,

dzięki za informację . Ja wymieniłem klocki na półmetaliczne z żywicznych i nie widzę wielkiej różnicy.

Od roku dojeżdżam gravelem do pracy ( ok 60 km dziennie)  . Wcześniej jeździłem crossem z standardowymi hamulcami hydraulicznymi i w porównaniu do tego co mam w gravelu to były żylety . Jeździłem ostatnio też trochę po górach i na zjazdach nie czułem się komfortowo .

Myślę właśnie o wymianie na hydrauliczne .

W dniu 30.10.2019 o 21:51, Fimala napisał:

Mam mechaniki ale jestem w trakcie zmiany na full hydro. 

na jaki model zmieniasz ?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, gianfranco napisał:

Panowie,

dzięki za informację . Ja wymieniłem klocki na półmetaliczne z żywicznych i nie widzę wielkiej różnicy.

Od roku dojeżdżam gravelem do pracy ( ok 60 km dziennie)  . Wcześniej jeździłem crossem z standardowymi hamulcami hydraulicznymi i w porównaniu do tego co mam w gravelu to były żylety . Jeździłem ostatnio też trochę po górach i na zjazdach nie czułem się komfortowo .

Myślę właśnie o wymianie na hydrauliczne .

na jaki model zmieniasz ?

Ogolnie cała grupe zmieniam na Sram Rival 1. Mogę potwierdzic ze pomimo kewlarowych klocków jazda w górach na mechanikach to dramat. Zero komfortu psychicznego.

Edytowane przez Fimala
  • Pomógł 1
Opublikowano

Czy jakość hamowania zależy od jakości płynu?
0bafe61156829b8b9411c32fd1e611b5.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Bujak napisał:

Czy jakość hamowania zależy od jakości płynu?
0bafe61156829b8b9411c32fd1e611b5.jpg

Mozliwe ze od zanieczyszczen w plynie

Opublikowano

Ja w weekend wymyłem tarczę razem z klockami i o wiele lepiej hamuje, bo czuć że łapie tarczę, a nie ma momentu w którym ślizga się. Tak mi się tarcza zabrudziła podczas deszczów i olejach na drodze (aż było kolorowo na drodze) że była po prostu czarna. Tak więc raz na jakiś czas polecam zrobić taki mini serwis.

Opublikowano

Ja uważam, że rowery z mechanicznymi nie powinny być dopuszczone do ruchu ;)