Rosebikes Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Jeśli szukasz roweru na szerszych oponach to powinieneś szukać przełajówki na tarczach. Zwykłe kolarzówki zwykle "przyjmują" opony do 25 mm ze względu na ograniczenie sprzętowe w postaci szczęk hamulców obręczowych (starsze Shimano 105, Ultegra itd). Starsze modele szosówek (jeśli celujesz w używkę) mogą mieć też niezbyt szeroki prześwit widełek i widelca. Obecnie coraz więcej firm wypuszcza na rynek rowery przełajowe o niezbyt agresywnej geometrii, które sprawdzają się jako "wszędołazy", dobre na trening szosowy, wjazd do parku czy lasu oraz do jazdy po mieście.
Karol Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Dnia 17.09.2017 o 12:35, tom napisał: Rower musi sprawdzić się w mieście. Miasto miastu nierówne ale uwzględniając jakość DDRów w polskich miastach i obowiązek jazdy po nich, może być pewien problem. Absolutnie jednak nie zniechęcam do szosy, wręcz przeciwnie.
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 1 godzinę temu, Rosebikes napisał: Jeśli szukasz roweru na szerszych oponach to powinieneś szukać przełajówki na tarczach. Zwykłe kolarzówki zwykle "przyjmują" opony do 25 mm ze względu na ograniczenie sprzętowe w postaci szczęk hamulców obręczowych (starsze Shimano 105, Ultegra itd). Starsze modele szosówek (jeśli celujesz w używkę) mogą mieć też niezbyt szeroki prześwit widełek i widelca. Obecnie coraz więcej firm wypuszcza na rynek rowery przełajowe o niezbyt agresywnej geometrii, które sprawdzają się jako "wszędołazy", dobre na trening szosowy, wjazd do parku czy lasu oraz do jazdy po mieście. Po co chłopakowi przełajówka na tarczach skoro nie będzie jeździć w trudnym przełajowym terenie ? V-brake czy mini V-brake w zupełności starczy, a zaoszczędzi pieniądze i zredukuje wagę roweru. Przełajówka czy rower typu Gravel jest dobrym rozwiązaniem. Osobiście polecam tą sprawdzoną maszynę:
de Villars Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 47 minut temu, Karol napisał: Miasto miastu nierówne ale uwzględniając jakość DDRów w polskich miastach i obowiązek jazdy po nich, może być pewien problem. Absolutnie jednak nie zniechęcam do szosy, wręcz przeciwnie. Zgadza się, dlatego ja DDR-y traktuję jako zło konieczne. Przejeżdżam nimi z dużą ostrożnością i tylko tam gdzie jest to absolutnie konieczne aby wydostać się z miasta, i dopiero wtedy zaczyna się zasadnicza, prawdziwa jazda
Andrzej Sawicki Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Prawdziwa szosa nie lubi nierówności. Nawet głupi nierówny chodnik czy słabą drogę wyraźnie czuć. Jeśli obawiasz się przejazdów tego typu, weź gravel/cyclocross. Z oponami 30-32 mm nie będzie już problemu nierówności. Przełaj z hamulcami tarczowymi jest nie przez zachciankę, tylko przez ograniczenia ram. Przynajmniej markowe rowery tego typu, np. Specialized Diverge czy Scott Gravel, w ogóle nie mają innej opcji niż tarczówki. Wybierasz tylko, czy wolisz mechaniczne czy hydrauliczne.
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 A może po prostu rower crosossowy? http://www.bugasportrowery.pl/produkt/rower-centurion-crossline-pro-400-2015/ http://aventurasport.pl/pl/p/Rower-crossowy-Merida-CROSSWAY-500-55CM-MATT-BLACK-BLUEGREY-2017/50053 http://www.bugasportrowery.pl/produkt/rower-centurion-crossline-pro-100-2015/
tom Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Dnia 17.09.2017 o 12:35, tom napisał: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-3/p/1327010-2018/?colorCode=black Co myślicie?
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 11 godzin temu, de Villars napisał: Zgadza się, dlatego ja DDR-y traktuję jako zło konieczne. Przejeżdżam nimi z dużą ostrożnością i tylko tam gdzie jest to absolutnie konieczne aby wydostać się z miasta, i dopiero wtedy zaczyna się zasadnicza, prawdziwa jazda Jakbym siebie czytał.
k4hR Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Witam. Od dłuższego czasu rozglądam się za nowym rowerem szosowym i bardzo zachęcająco wyglądała opcja Tribana 540 (na plus osprzęt, minus rama). Dziś grzebiąc w internetach trafiłem na Fuji Rubaix 1.3 za 3650 pln na przykład tu https://rower.com.pl/fuji-roubaix-1-3-le-870528 cena bardzo atrakcyjna, osprzęt również, ładna rama- jedynie podejrzanie dla mnie wygląda dopisek "LE". Czy ktoś wie co ta edycja limitowana za sobą kryje? Ponadto dokładając trochę więcej można już kupić Fuji Rubaix 1.1 na Ultegrze za 4400 pln http://allegro.pl/fuji-roubaix-1-1-54cm-2017-rower-szosowy-ultegra-i6952200298.html tez Limited Edition.... Hmm nie wiem co myśleć bo ceny są więcej niż atrakcyjne. Pomożecie? Edytowane 26 Września 2017 przez k4hR
Kacper 600 Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 Proponuje Trek Emonda alr4. Ja jestem bardzo zadowolony.
k4hR Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 Ten Trek to wydatek ok 4200 pln na Tiagrze a Fuji Rubaix 1.1 4400 pln na Ultegrze. Naprawdę nie rozumiem. Czy ktoś może wytłumaczyć fenomen cen tych Fuji? Do tej pory Triban 540 był świętym Graalem a tu taki wyskok.
Kacper 600 Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 Też trochę obawiałem się szosy. Kupiłem i banan nie schodzi z gęby. Polecam zwłaszcza że masz drugi rower na gorsze warunki. Pzdr.
Kacper 600 Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 I bardzo dobrze bo rower to przedewszystkim rama a trek robi jedne z najlepszych.
Gość Opublikowano 27 Września 2017 Opublikowano 27 Września 2017 11 godzin temu, Kacper 600 napisał: Polecam trek emonda alr4. Dla początkującego? Serio?
Kacper 600 Opublikowano 27 Września 2017 Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) 47 minut temu, Łabędź napisał: Dla początkującego? Serio? Rozumiem. Ale czemu nie. Drobna dopłata(ja dałem 3700)i ma więcej niż przyzwoity rewerek. Edytowane 27 Września 2017 przez Kacper 600 Uzupełnienie
Gość Opublikowano 27 Września 2017 Opublikowano 27 Września 2017 3 godziny temu, Kacper 600 napisał: Rozumiem. Ale czemu nie. Drobna dopłata(ja dałem 3700)i ma więcej niż przyzwoity rewerek. Jak dla mnie to wręcz rewelacyjny rowerek, dużo więcej niż przyzwoity. Ale racja, jeśli można go wyhaczyć za 3700, to warto się dobrze zastanowić, bo taka maszyna byłaby inwestycją na lata.
mario80r Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Poważnie zastanawiam się nad zakupem szosy. Do tej pory jeżdżę na mtb author solution 29 i raczej ten rodzaj i ten rower bedzie moim podstawowym rowerem ( lasy i szutry oraz dojazdy do pracy przez miasto) ale w tym roku robilem wyprawy po 80-100km na tym rowerku co 3 dzien i pomyslalem by w koncu zakupic cos szybszego na takie wyprawy. Cel wyprawy ok 100km max 3 razy w tygodniu w tym ewentualne ustawki na szosach. Waga roweru ok 9kg Widelec karbonowy. Rowerki ktore rozpatruje to: (w kolejnosci podobania sie) 1. Merida scultura 200 cena od 2975 do 3200zl 2. Kross vento 3 cena 3200zl 3. Btwin triban 540 cena 3300zl ( wlasnie tu na forum sporo osob go chwali a w ogóle go nie bralem pod uwage) Zakup raczej nowego sprzetu z sklepu stacjonarnego z racji mojego wzrostu 180cm i przekrok 80cm co powoduje jakos ciezko dopasowac rame. A nie chcialbym kupowac po taniosci czegoś ze w przyszlosci sobie zmienie. Bo jak kupie to na ok 6lat ;))) A ze nie mam w szosach doswiadczenia to nie chcialbym bawic sie w odsylanie i podmiany itp. Kolejne mozliwe marki zakupu w moim miescie to giant, focus, author, romet. Poradzcie ktory rowerek bedzie najlepszym wyborem? Bo juz sam nie wiem. Im wiecej czytam tym wiekszy metlik. Edytowane 8 Października 2017 przez mario80r
B K Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Zerknij na tą ofertę http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6947733948. 200 zł więcej i fajny rower na Shimano 105 + komponenty oval. Minusem może być korba 52/36. Ja wolałbym kompakt.Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) A zerkałeś w kierunku oferty Gianta, na model Giant Contend 1? Cena będzie identyczna jak dla tych, które wymieniłeś. Dodatkowo w przypadku Giant masz rozszerzoną rozmiarówkę, gdyż pomiędzy M a L masz jeszcze M/L (w sumie masz 6 rozmiarów). Dużo łatwiej będzie Ci dobrać rozmiar. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem Contenda 1 i przyznam, że jestem z niego bardzo zadowolony. Bardzo wygodna geometria, nowa odświeżona wersja Shimano Sora R3000. Edytowane 8 Października 2017 przez Gość
mario80r Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Ten fuji bardzo fajny rowerek. Faktyccznie duzy blat ma. Ciekawe czy noga by zapodala na to;). Co do gianta jeszcze jutro sie wybiore do salonu ale z doswiadczenia wiem ze u mnie ich rowery z tym samym osprzetem sa drozsze od 300 do 500zl ... cena za marke. Odwiedze rowniez jeszcze raz fuji zobacze co może zaproponowac choc bedzie mocno probowal sprzedac to co ma na sklepie a nie w katalogu co mnie mocno denerwuje. Dlatego jesli bym sie zdecydowal to musze wiedziec czego chce :))).
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Za każdą markę się dopłaca. Gdyby tak nie było, to wszystkie rowery miałyby ten sam osprzęt w tych samych cenach. U mnie akurat Giant wyszedł dużo taniej. Trzeba wiedzieć, że ceny w sklepach stacjonarnych są - że się tak wyrażę - dla frajerów. Na stronie producenta również
mario80r Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Masz racje ale jak 2 marki maja identyczny osprzet i giant sobie dodatkowo liczy np 300zl wiecej to po co przeplacac ;))) to chyba ze powali wygladem ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Najważniejszy jest rozmiar. Naprawdę warto przymierzyć i nie patrzyć tylko na ceny, jeżeli tańszy rower nie będzie dopasowany. Dlatego polecam wybrać się do kilku sklepów i przymierzyć. Nawet kółko po parkingu wiele powie pod tym względem.
Rekomendowane odpowiedzi