Stryjek Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Nie lepiej od razu kupić canyona na nowej 105 za niewiele ponad 4000? Jak byś jeszcze podał wzrost, rozmiar ramy i kilka podstawowych danych byłoby łatwiej szukać. To ma być rower do ścigania czy do turystyki?
Filipeu Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 176 cm, góral ściganie i mam pytanie związane z profilem ramy, czy ten profil http://www.cannondale.com/International/bike/Productdetail?Id=da7d8fbf-36af-45d2-8964-1902c57eb5ba nie jest lepszy od tego https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2016/endurace-al-6-0.html?
Filipeu Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Czy L'ka na tym canyonie będzie git na mnie?
Administrator SzajBajk Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Administrator Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zwłaszcza w temacie aluminiaków stawiałbym na ogromne doświadczenie takich marek, jak Cannondale i Specialized. 1
scobydo Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Cześć Planuje zakupu roweru i mam w ofercie, jestem początkującym w temacie szosówek. Scoot Speedster 20 za 3360z na tiagrze https://www.scott.pl/produkt/458/2650/Rower-Speedster-20/ SPECIALIZED ALLEZ E5 SPORT na SORZE 3300zł http://allegro.pl/rower-specialized-allez-e5-sport-i6849897128.html Romet Huragan 3 na tiagrze 2850 ale na tą chwilę brak już modli z tego roku i zostaje czekać na nowy 2018 no i ma większe zębatki na korbie 52/36 niż pozostałe i trochę się tego obawiam. ale ma też wewnętrzne prowadzenie linek. Mógłbym prosić Was o pomoc w wyborze. Zależy mi aby geometria była typowo sportowa i w razie odsprzedaży aby też był wartościowy.
Franz Mauer Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Nie jestem specjalistą od rowerów szosowych, ale jeśli chodzi o dokonanie zakupu roweru, który potem ma się dobrze odsprzedać to nie ta półka cenowa. Utrata wartości pewna, chyba że w przysżłości planujesz jakieś dodatkowe inwestycje w osprzęt. Wszystkie trzy rowery jak najbardziej nadają się do czerpania radości z jazdy. Jednak pod względem osprzetowym Sora i Tiagra stanowią raczej bardzo podstawowy, choć dla wielu wystarczający osprzęt. Do typowego ścicania w rowerach szosowych obserwuję jednak osprzęt nie gorszy niż Shimano 105.
scobydo Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Kwota za tego Scoota to max co mogę na tę chwilę przeznaczyć na ten rower. Ewentualnie jeśli rama mi podpasuje w przyszłości coś się wymieni do wyższego osprzętu. Osprzęt jak osprzęt jego zawsze wymienię bardziej chodzi mi o ramę.
Franz Mauer Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Poszperaj jeszcze w internecie za takimi markami jak: Merida, Fuji, Focus, Cube, Author, Giant. Amerykanie cenią swoje marki i dlatego zwykle mają droższe rowery, ale za to słabiej wyposażone w porównaniu do innych producentów . Przyznam szczerze, że wolałbym dozbierać i kupić sobie ten model: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html . Bardzo chwalony wyrób francuski i w dodatku bardzo dorbze wyposażony
scobydo Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 A Romet Huragan 3 lub 4 ? czwórka jest już na 105. Nie mogę tylko znaleźć geometrii tej ramy? a może złożyć rower na ramie Accenta Apex Set?
przemkolar Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Od miesiąca jestem w posiadaniu huragana 3. Dysponowałem budżetem do 3 tys. i uważam, że w tej cenie to strzał w dziesiątkę. Shimano Tiagra w zupełności mi wystarcza (nie ścigam się), ba w tej cenie niczego innego na tiagrze nie spotkałem. Po przesiadce ze stalowego 20letniego roweru na Huraganie zrozumiałem co to znaczy, że rower tłumi drgania. Sprzyja temu karbonowy widelec, geometria ramy i nieco szersze opony od mojego poprzednika. Fajna sprawa, że do "trójki" wrzucili hamulce ze 105, które (podobno) działają o niebo lepiej niż te tiagrowskie. Rower kupiłem jakiś miesiąc temu i rzeczywiście ciężko było znaleźć egzemplarze jeszcze za 2800zł. Googlaj go, jak chcesz wysyłkę, to myślę, że znajdziesz sklep z nim.
scobydo Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Ok teraz stanąłem na wyborze Romet Huragan 3 lub Fuji ROUBAX 1,5 podobny osprzęt. cena za Fuji 850zł więcej i chyba rama ROMETA bardziej agresywna ale FUJI 1 kg mniej
InSuit Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Poczytaj sobie wątek na wykopie odnośnie podejścia do klienta przez Rometa i gwarancji. Potem sam zdecydujesz czy wolisz wydać więcej i mieć ewentualną bezproblemową gwarancję czy też nie.
Chemik Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Witam wszystkich serdecznie. Przymierzam się do zakupu pierwszej szosówki i proszę o porady. Budżet to ok. 3000 zł-3500 zł. Na ten moment moimi faworytami są Trek 1.2 2017(znalazłem za ok 3150 zł, więc biorąc pod uwagę cenę katalogową, to jest to dość atrakcyjna oferta) oraz BTWIN Triban 540. Zastanawiam się również nad Scottem Speedsterem 40 i 50 oraz Tribanem 520. Jeśli chodzi o BTWINY to jak to właściwie z nimi jest. Patrząc na cenę i osprzęt to wyglądają chyba najkorzystniej na rynku, a jednak sporo negatywnych opinii o nich czytam. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje.
de Villars Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Relację cena do jakości u Tribanów jest najlepsza na polskim rynku, ale problemem jest wirtualna dostępność rowerów. Co do jakości, nie słyszałem by się ktoś skarżył. Natomiast niewątpliwym plusem jest dożywotnia gwarancja na ramę. Ogólnie jestem w podobnej sytuacji co Ty, też się przymierzam do szosy w tym przedziale cenowym, ale Tribana raczej nie wezmę, bo nie dość że ich nie ma, to mi się po prostu nie podobają Rozważam Kellysa ARC 30 (rower na Sorze) albo sprowadzić z Niemiec coś takiego na Tiagrze: https://www.raddiscount.de/P08946.html
Chemik Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Byłem w zeszłym tygodniu w Decathlonie na Franowie w Poznaniu tak się rozejrzeć wstępnie i w rozmiarze M, który mnie interesuje były na pewno Triban 520 oraz Ultra 90 AF, co do 540 nie jestem pewny na 100%, ale chyba były S oraz L. Też myślałem o sprowadzeniu czegoś z innego kraju, ale tu mam obawy co do gwarancji tzn. ewentualna konieczność wysyłki itp.
ludojad Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 (edytowane) Hej, Jak jeszcze aktualne to PX ma dobrą promocje. Model RT-58 (Alu rama + karbon widelec), osprzęt Tiagra (z wyjątkiem hamulców), niezłe i sprawdzone koła. https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPX58TI/planet-x-rt-58-v2-alloy-shimano-tiagra-road-bike Z kodem promocyjnym wychodzi 484GPB czyli jak nie masz złodziejskiego banku to na chwilę obecną 2250PLN z przesyłką. Pozdrower! Edytowane 8 Września 2017 przez ludojad
de Villars Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Ja nie mam banku złodziejskiego. Mam jeszcze lepszy - w ogóle nie da się zrobić przelewu w euro (o funtach nie wspominając). Coś pewnie trzeba będzie kombinować...
macior Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Nie lepiej cos z canyona https://www.canyon.com/pl/road/endurace/endurace-al-5-0.html tylko ze budzet trzeba rozciagnac
Sabi Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Czesc Mam pytanie. Nosze sie z zamiarem zakupu pierwszej szosowki. Biore pod obserwacje dwie marki Scoot i Trek. Rower Scott Speedster 40 (2016) za kwote 3300 Trek 1.2 za kwote 3200 Ktory wybrac? A moze polecacie cos innego? Zależaloby mi na przyzwoitym zestawie za rozsadne pieniadze.
Chemik Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 Wczoraj kupiłem Treka 1.2, więc temat już zakończony. Teraz mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował i będę zadowolony. 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) Za 3300 zł dostaniesz nowego Speedstera 40 2017, a po negocjacji sztukę ze sklepu miałbyś poniżej 3000. Taka cena za model z rocznika 2016 jest raczej śmieszna. W przypadku Treka 1.2 (zakładając model 2017) cena jest już sensowna. Napęd 2x9 będzie moim zdaniem wygodniejszy niż 3x8 ze Scotta. Zachęcam do przejścia się po okolicznych sklepach rowerowych. Jest właśnie okres wypychania "starego" rocznika 2017 i można znaleźć dobrą zniżkę na rowery podobnej klasy. Albo wyjdzie jeszcze taniej, albo o klasę lepszy osprzęt w tym samym budżecie. Edytowane 12 Września 2017 przez Andrzej Sawicki
tom Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 (edytowane) Witam, proszę o radę, jaki rower wybrać? Na asfalt, amatorsko trenuję każdego dnia po ok. 50km. Rower musi sprawdzić się w mieście. Rzadko kiedy na szutrach. Aktualnie jeżdzę starym 'miejskim' góralem - za ciężki, za mało przyspieszenia. Wiem, że nie ma uniwersalnego sprzętu, ale może jakieś modele obiły się Wam o uszy? Gravel/przeła/szosa j, a może jednak 'porządny' góral? Szosówki jednak obawiam się chociaż podoba mi się np. Kross Vento 4.0 i np. wrzucić karbonową sztycę i trochę szersze opony? TREK Domane Al z 2018 też mi się podoba, ale ma znacznie gorszy osprzęt moim zdaniem. A może GT Avalanche 27.5 Elite 2017? Ale więcej jestem na asfalcie niż na trudnych podjazdach, więc bezsensu. Mam 170 wzrostu. Budżet do 3.500zł - 4tys. zł. Edytowane 17 Września 2017 przez tom
JakubP Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Mógłbyś wyjaśnić na czym polega Twój lęk przed rowerem szosowym?
tom Opublikowano 17 Września 2017 Opublikowano 17 Września 2017 Zawsze myslalem, ze szosowki sa niewygodne, ale przejechalem sie i jest dobrze. Szukam czegoś do dłuższych jazd nazwijmy to rekreacyjno-turystycznych, niż do ścigania się. Chciałbym mieć możliwość założenia w miarę szerszych, jak na szosę opon. Polecicie coś? Boje się, że po prostu znajdę coś bez wyżej wspomnianych punktów. Stąd wpis na forum.
Rekomendowane odpowiedzi