Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Coś się źle pomierzyles. Stan wyprostowany przy ścianie weź książkę między nogi do wysokości krocza i zobacz ile ci wyjdzie. Ja dobrałem ramę zdalnie bez mierzenia mojego rozmiaru. Mierzyłem za to rozmiar mniejszą... Spokojnie się zastanów, to nie wyścigi.
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 35 minut temu, Morgens napisał: Coś się źle pomierzyles. Stan wyprostowany przy ścianie weź książkę między nogi do wysokości krocza i zobacz ile ci wyjdzie. Ja dobrałem ramę zdalnie bez mierzenia mojego rozmiaru. Mierzyłem za to rozmiar mniejszą... Spokojnie się zastanów, to nie wyścigi. Właśnie dobrze mi wyszło, w okolicach 100. nie pamiętam dokladnego wyniku, nigdzie się nie spieszę
GBike Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 2 godziny temu, Morgens napisał: Generalnie dla takich koni jak my nie ma problemu z wyborem, bierzesz największy i ustawiasz pod siebie, np. zmieniasz mostek. Można i tak, ale odradzał bym zakładanie mostka poniżej 100mm gdyż ma to ujemne następstwa w prowadzeniu szosy. Podczas mocnego depnięcia nosi na boki.
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 14 minut temu, GBike napisał: Można i tak, ale odradzał bym zakładanie mostka poniżej 100mm gdyż ma to ujemne następstwa w prowadzeniu szosy. Podczas mocnego depnięcia nosi na boki. 61 rama dla byka jak ja ? Właśnie nie mam okazji się przymierzyć
GBike Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Fritzowski napisał: 61 rama dla byka jak ja ? Właśnie nie mam okazji się przymierzyć Jeśli ma być wysyłkowo to proponuję skorzystać z tego kalkulatora Edytowane 11 Lutego 2018 przez GBike
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 22 godziny temu, m4rvell0us napisał: FUJI ROUBAIX --> ma najbardziej sportową geometrię i nie polecam czegoś takiego na początek przygody z szosą. Jeżeli Canyon Endurace i Fuji Sportif Ci się podobają, to ułatwię Ci wybór --> bierz Canyona. Mają bardzo podobną geometrię i jak najbardziej jest ona komfortowa, w sam raz na start w świat szosówek. Tylko pamiętaj - dobierz odpowiedni dla siebie rozmiar ramy, bo przesyłany przez Ciebie Canyon na wyprzedaży to aż 2XL, czyli górna rura ma ok. 59cm --> dla wzrostu około 192cm. Po wielu rozważaniach jednak canyon bardziej przypadł mi do gustu, wpisywałem rozmiary w ich kalkulator i wyszło 2xl, wiec będę zamawiać 2xl
pawela Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 nie wiem czy to dobra decyzja fuji w tej samej cenie masz grupę wyżej i to już 2x11 do tego hamulce w systemie dual pivot, w tym roubaix 1.3 tylko koła wymienić i masz naprawdę spoko lekki wygodny rower na przyzwoitym osprzęcie
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 8 minut temu, pawela napisał: nie wiem czy to dobra decyzja fuji w tej samej cenie masz grupę wyżej i to już 2x11 do tego hamulce w systemie dual pivot, w tym roubaix 1.3 tylko koła wymienić i masz naprawdę spoko lekki wygodny rower na przyzwoitym osprzęcie Boje się tej ramy, i że 61 rama będzie za duża,. Sam już nie wiem co robić ;/
pawela Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 przecież ten canyon w 2xl ma te same wymiar podsiodłówka 61 cm i długość 59, fuji podsiodłówka 61 długość 60 oba mają mostki 120 i kierownicę 440 to FUJI jest 1 cm dłuższe jedyna różnica, zresztą przy 195 cm to Ty się nie bój że 61 będzie za duża, raczej większość by się obawiała że będzie za mała
Fritzowski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 32 minuty temu, pawela napisał: przecież ten canyon w 2xl ma te same wymiar podsiodłówka 61 cm i długość 59, fuji podsiodłówka 61 długość 60 oba mają mostki 120 i kierownicę 440 to FUJI jest 1 cm dłuższe jedyna różnica, zresztą przy 195 cm to Ty się nie bój że 61 będzie za duża, raczej większość by się obawiała że będzie za mała To już sam nie mam pojęcia
Gość Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) W rowerach szosowych rura podsiodlowa jest najmniej istotna. Liczy się przede wszystkim rura górna, reach oraz wysokość główki ramy. Rubaix ma typowo sportową geometrię. W porównaniu do Canyon, Fuji ma główkę krótszą aż o 5 centymetrów dla tego samego rozmiaru ramy. To OGROMNA różnica. Odradzam. Edytowane 12 Lutego 2018 przez Gość
pawela Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 jak już coś to 4 cm, nie jest zwolennikiem aż tak wysokich główek, mniejsze to już robią w gravelach, rower szosowy chyba z natury musi być sportowy, jeśli ktoś szuka wyprostowanej pozycji to powinien pomyśleć o trekingu z regulowanym mostkiem, dla mnie osobiście najbardziej wygodną pozycją są naturalnie wygięte plecy
Fritzowski Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 10 godzin temu, m4rvell0us napisał: W rowerach szosowych rura podsiodlowa jest najmniej istotna. Liczy się przede wszystkim rura górna, reach oraz wysokość główki ramy. Rubaix ma typowo sportową geometrię. W porównaniu do Canyon, Fuji ma główkę krótszą aż o 5 centymetrów dla tego samego rozmiaru ramy. To OGROMNA różnica. Odradzam. 3 godziny temu, pawela napisał: jak już coś to 4 cm, nie jest zwolennikiem aż tak wysokich główek, mniejsze to już robią w gravelach, rower szosowy chyba z natury musi być sportowy, jeśli ktoś szuka wyprostowanej pozycji to powinien pomyśleć o trekingu z regulowanym mostkiem, dla mnie osobiście najbardziej wygodną pozycją są naturalnie wygięte plecy Z jednej strony chcę rower którym pojeżdżę długie lata, z pewnych warunków nie mogę pozwolić sobie na kupno roweru(nie mieszkam sam) dlatego chcę kupić jeden a porządny. A jeżeli trekking, jak to powiedzieć. Na trekkingu jeździ się pomału, relaksacyjnie. na endurance, mogę połączyć szybszą jazdę z potrzebną mi wygodą
noren Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 jak już coś to 4 cm, nie jest zwolennikiem aż tak wysokich główek, mniejsze to już robią w gravelach, rower szosowy chyba z natury musi być sportowy, jeśli ktoś szuka wyprostowanej pozycji to powinien pomyśleć o trekingu z regulowanym mostkiem, dla mnie osobiście najbardziej wygodną pozycją są naturalnie wygięte plecy No właśnie nie musi. Ci co lubią mogą jeździć jak chcą. Na szczęście rynek jest taki że każdy może wybrać co chce W USA już dawno temu np. się nauczyli ze touring bike to nie musi być ciężka koza trekking.
Gość Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Bierz tego Canyona póki jest, nie będziesz żałować - o ile dobrałeś pod siebie odpowiedni rozmiar ramy.
Fritzowski Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 1 minutę temu, m4rvell0us napisał: Bierz tego Canyona póki jest, nie będziesz żałować - o ile dobrałeś pod siebie odpowiedni rozmiar ramy. Wpisywałem na stronie canyona w kalkulator dane, wyszło mi 2x. W sumie głupie pytanie. Jeżeli rozmawiamy o średnich prędkościach, Dużą różnice odczuję pomiędzy rowerem trekkingowym a endurance? na trekkingu udawało mi się maksymalnie osiągać 23km/h. Pytam bo lubię liczyć przed trasą ile mnie wyniesie itp
Gość Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Podaj nam w razie czego Twój wzrost i przekrok. Jak dokonać pomiaru przekroku: Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion), Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie, Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi.
bbc Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 4 minuty temu, Fritzowski napisał: na trekkingu udawało mi się maksymalnie osiągać 23km/h Żartujesz? Takie prędkości osiągał mój syn jak jeździł na 20" kołach (Unibike Pilot). Albo masz źle ustawiony licznik, albo takie braki kondycyjne. Jeżeli licznik to zmieniając rower z trekinga na endurance wzrost prędkości oczywiście będzie, ale nie powalający (w końcu w obu przypadkach zasada działania jest taka sama - trzeba pedałować). A jeśli to kondycja to wraz ze wzrostem przejechanych kilometrów będzie rosła (niezależnie jaki to rower będzie) i tutaj zauważysz znaczny wzrost prędkości.
Fritzowski Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) 29 minut temu, bbc napisał: Żartujesz? Takie prędkości osiągał mój syn jak jeździł na 20" kołach (Unibike Pilot). Albo masz źle ustawiony licznik, albo takie braki kondycyjne. Jeżeli licznik to zmieniając rower z trekinga na endurance wzrost prędkości oczywiście będzie, ale nie powalający (w końcu w obu przypadkach zasada działania jest taka sama - trzeba pedałować). A jeśli to kondycja to wraz ze wzrostem przejechanych kilometrów będzie rosła (niezależnie jaki to rower będzie) i tutaj zauważysz znaczny wzrost prędkości. Może i licznik. Ale twój syn nie ma 2 metrów wzrostu. Siedzę prosto jak przy biurku. żadnego pochylenia więc stawiam opór powietrza jak lodówka Ps. Czy my mówimy o średnich prędkościach? czy o maksymalnej prędkości do jakiej potrafię się rozpędzić. Kondycja dobra. Tylko proszę zobaczyć na trekkingi rometa. siedzi się tam dosłownie jak przy biurku. W porównaniu do innych firm ma się jakiś pochył.Mogę się mylić 36 minut temu, m4rvell0us napisał: Podaj nam w razie czego Twój wzrost i przekrok. Jak dokonać pomiaru przekroku: Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion), Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie, Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi. 36 minut temu, m4rvell0us napisał: Podaj nam w razie czego Twój wzrost i przekrok. Jak dokonać pomiaru przekroku: Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion), Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie, Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi. Mogę się mylić ale wychodzi na granicy 95/96. Moja luba później będzie więc drugi raz zmierzymy. a wzrosty 196 Edytowane 12 Lutego 2018 przez Fritzowski
bbc Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) 21 minut temu, Fritzowski napisał: Ps. Czy my mówimy o średnich prędkościach? czy o maksymalnej prędkości do jakiej potrafię się rozpędzić. 35 minut temu, Fritzowski napisał: na trekkingu udawało mi się maksymalnie osiągać 23km/h. Więc chyba o maksymalnych. No ale nieważne. Skoro masz dobrą kondycję to wzrost prędkości będzie, jednak to nie będzie tak, że nagle zaczniesz jeździć dwa razy szybciej z powodu zmiany roweru. Edytowane 12 Lutego 2018 przez bbc
Fritzowski Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Teraz, bbc napisał: Więc chyba o maksymalnych. No ale nieważne. Skoro masz dobrą kondycję to wzrost prędkości będzie jednak to nie będzie tak, że nagle zaczniesz jeździć dwa razy szybciej z powodu zmiany roweru. Dlatego pisałem że to głupie pytanie Ja mam manie liczenia ile dana trasa mi wyjdzie. I z drugiej strony mój trekking waży 18kg a taki endurance 8/9 więc dużo czynników ma na to wpływ
Gość Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Jak najbardziej, wybrałeś dobrze. 2XL będzie w sam raz.
Fritzowski Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 7 minut temu, m4rvell0us napisał: Jak najbardziej, wybrałeś dobrze. 2XL będzie w sam raz. Dziękuje i tobie i wszystkim którzy w tym wątku się wypowiedzieli:) będzie canyon. Postaram się pochwalić jak już będę go miał
GBike Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 22 minuty temu, Fritzowski napisał: Dziękuje i tobie i wszystkim którzy w tym wątku się wypowiedzieli:) będzie canyon. Postaram się pochwalić jak już będę go miał Tylko napewno, a nie tylko postaram się. Ja rozumiem nowa szosa to jak kochanka (przynajmniej dla mnie) hihi, ale parę słów możesz napisać.
MajkelKing Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie, zastanawiam się nad kupnem jednego z tych rowerków (Focus Cayo AL 105 i Triban 540) . Oba rowery na tym samym osprzęcie (Shimano 105). Cenowo jestem w stanie "wyrwać" tego Focusa nawet o 200zł taniej niż Tribana. Z dość początkującego oka nie bardzo widzę elementy przewagi roweru z Decathlonu. Czy ktoś miał przyjemność jeździć tym Focusem, bo przy Tribanie widzę sporo pozytywnych opinii w tym przedziale cenowym. https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-focus-cayo-al-105-22g-2017-xs-25515.html?fee=4&fep=25501&gclid=Cj0KCQiA_JTUBRD4ARIsAL7_VeWrJme7jEV4RJONsi4J1XYoiw8q9uI8xHsp8EoULmbeJPyQ1ED2yjcaAgqxEALw_wcB https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html Pozdrawiam Edytowane 16 Lutego 2018 przez MajkelKing
Rekomendowane odpowiedzi