Skocz do zawartości

3. Szosa / rower szosowy za około 3000 - 3999 zł.

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ponadto, ten Kellys największy jaki jest to rozmiar 56 (dokładnie 559 mm ;) ). Może się okazać że to za mało. Osobiście niedawno sam szukałem szosy na przyszły rok i poważnie rozważałem Kellysa, ale ostatecznie stanęło na Centurionie: https://www.centurion.de/de-de/bike/2017/hyperdrive-2000-136

Niestety, jeszcze nic na temat wrażeń z jazdy nie powiem, bo na razie ujeżdżam starą szose.

Edytowane przez de Villars
Opublikowano

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na to ze TREK jest bez tapetowanej główki, takze chyba mam jednego kandydata mniej. 

W zasadzie bede juz wybierał tylko miedzy Kellysem a tym CUBEem https://cube.pl/rowery_2017/road-triathlon/attain/cube-attain-pro-disc-whitenblack-2017/ którego przed chwila znalazłem. 

Zasadnicza różnica miedzy nimi to hamulce, czy warto w ogolę do szosy brac mechaniczne tarczowe? Szczerze mówiąc z ta technologia mialem "przyjemność" obcować ostatni raz 7lat temu i nie szczególnie dobrze wspominam takie rozwiązanie (faktem jet ze byl to rower MTB ważący 20kg, jednak ja wtedy ważyłem pewnie w granicach 20kg mniej niz teraz a byl spory problem z zatrzymaniem roweru) 

Rożnica wagi to 1kg na korzyść Kellysa, jednak nie mam za duzo pojęcia o geometrii rowerow szosowych stad tez prosba o wypowiedz na ten tamat. 

Napedy w obu rowerach Shimano sora, jednka o kolach tez za duzo nie wiem, czy beda one wystarczająco mocne i sztywne dla kogos o moich gabarytach? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Również przymierzam się do roweru w tym przedziale cenowym. Przestudiowalem wszystkie te rowery ww i od dłuższego czasu jestem pewien że Merida Sculture 200 to dobry wybór. Czekam tylko aż będzie już dostępna w Polsce. 

Opublikowano
Dnia 12.11.2017 o 13:38, damian8178 napisał:

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na to ze TREK jest bez tapetowanej główki, takze chyba mam jednego kandydata mniej.

Pytanie, czy to robi aż taką różnić, by skreślać rower? Inna sprawa że 4000 za rower na sorze to dość sporo, ale w końcu marka uznana i być może da się go wyrwać taniej ;)  No i jest lżejszy od tego Cube'a, który ma już ponad 10 kg - czyli sporo jak na szosę.

Opublikowano

Mam jeden rower z taperowaną główką, drugi  na zwykłych sterach 1 1/8 cala. Różnicy kompletnie nie czuje...

Opublikowano

@damian8178 od jakiś 3 tygodni ujeżdzam Canyona Endurace al 6.0 w kolorze czarno żółtym. Poza tym, że rower wygląda stylowo jego struktura )nie widać na zdjęciach) nie jest gładka tylko chropowata jakby wypiaskowana, tygląda to świetnie. Do tego według mojej opini w okolicach tego budżetu to rower zrobiony na pewno z głową, posiada pełna grupę nowej Tiagry ! Od A-Z (gdzie podczas poszukiwań przed zakupem natknąłem się u wielu innych producentów, że wychwalali osprzęt w rowerze na poziomie ultegry ale np już hamulce czy korba były ich własnej produkcji). 

W zestawie do roweru dstajesz, gadżety takie klucz dynamometryczny, naklejki, odblaski, lampki, intrukcje obsługi. Rower posiada wewnętrzne prowadzenie linek a w punktach newralgicznych na ew ocieranie osłony linki o ramę są już naklejki ochronne. Na plus zasługuje również siodło selle italia, które jest mega wygodne.

Dla mnie jednym z ważniejszych elementów, który przekonał mnie do wyboru tego roweru jest wkręcany support, nie żaden presfit bo mam znalomych, którzy przeklinają to dziadostwo bo ciągle coś strzela.

Wiadomo, że wybór należy do Ciebie ale radzę wziąć pod uwagę tego Canyona.

Ps. Do tego wyposażony jest też w markowe koła MAVIC (oczywiście nie są najlżejsze ale pancerne), cieniowane szprychy i ich małą ilość co daje świetny efekt.

Ja dokonując zakupu, poprosiłem o fv na firmę gdyż rowerem jeżdzę do pracy w związku z tym Canyon zwolnił mnie z opłaty vat 23% i rower wyszedł mnie ok 3500zł co sprawiło, że był naprawdę bezkonkurencyjny ! (może też masz gdzies taką możliwość, albo znajomego, który posiada sklep rowerowy) :) 

• Lubię to! 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam jestem młodym średnio doświadczonym "kolarzem" w tygodniu jakieś 250 - 300 km. Budżet trochę ponad 3 000 pln. Czy lepiej wybrać huragana 3 (sora) czy jednak 4 (tiagra). Miał ktoś dotyczenienia z tymi szosówkami ?

Opublikowano

Jak nie stanowi to problemu finansowo, to na pewno lepiej wziąć rower na Tiagrze :)  Ale zwróć uwagę na geometrię - po porównaniu zdjęć wydaje mi się, że Huragan 3 ma bardziej sportową ramę (niższa główka) niż Romet 4. Teoretycznie to bez sensu, bo to raczej niższy model powinien być bardziej ukierunkowany na wygodę, a tu możliwe że jest odwrotnie.

Opublikowano

Cała ta linia rowerów byłaby trzema różnymi liniami u innych producentów ze względu na różną geometrię. Trzeba się koniecznie przymierzyć do konkretnej sztuki.

Opublikowano (edytowane)

Na Twoim miejscu dołożyłbym do Tiagry. Ja mam nową Sorę R3000 w swoim Giant Contend 1 i powiem Ci, że tylna przerzutka mnie irytuje jak nic innego. Podczas mocnego kręcenia, kiedy nagle przestaniesz pedałować, wózek przerzutki potrafi uderzyć w kasetę (a konkretnie górne kółko). Sprężyna napinająca (B-Tension) ma według mnie zerową siłę. Kręcąc śrubą nie widać żadnej poprawy/pogorszenia tego zjawiska. Przerzutka jest prawidłowo zamontowana, a 'majta się' prawie że bezwładnie, oczywiście nie wpływa to negatywnie na radość z jazdy, no ale w nowej odsłonie tej grupy nie powinno być czegoś takiego. Wow zmienili design, brawo :/. Pisałem o tym na forum, pisałem do Gianta, nagrywałem filmiki, wysyłałem nawet nagranie bezpośrednio do Shimano - to normalne zachowanie :D

Sprawdzałem w sklepie stacjonarnym, wszystkie rowery różnych marek z Sorą R3000 tak się zachowują. Także jakbym kupował teraz rower, to poniżej Tiagry bym nie schodził. Chyba, że nie irytują Cię takie zjawiska i nie będzie to Cię drażniło - znajdą się i tacy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nawet Tiagra ma podobny problem ze słabą sprężyną, ale tam to czuć dopiero przy kręceniu pedałami do tyłu.

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

Nawet Tiagra ma podobny problem ze słabą sprężyną, ale tam to czuć dopiero przy kręceniu pedałami do tyłu.

To fakt. O kręceniu do tyłu nawet nie wspomniałem w Sorze R3000, no ale z reguły kręcimy do przodu na szosówkach :) Powiem szczerze, że jak 'macałem' Tiagrę w Giant Anyroad 1, to byłem miło zaskoczony. Oczywiście to nie jest jakiś duży problem, ani razu nie miałem żadnych kłopotów z tym związanym. No ale potrafi być to irytujące, tym bardziej jak jest się nerwowym człowiekiem i od nowego roweru wymaga się perfekcyjnego działania.

Opublikowano

Ja kręcę do tyłu przy czyszczeniu napędu. Przyzwyczajony do 12-letniej (!) wciąż sprawnej sprężyny Deore XT bardzo niemiło się zdziwiłem, co ta Tiagra.

Opublikowano

Czyli wygodniejsza była by 4 ?

A druga sprawa warto jest wydać te 3 tys ?

Opublikowano

Jak jesteś zjawiony na szosę, to na pewno warto. Zwłaszcza że te nowe Romety brzydkie nie są, dużo ładniejsze niż modele z poprzedniego roku. A to czy wygodniejsza była by 4, to tylko wnioskuję na podstawie zdjęć, bo dokładnych wymiarów ramy nie znalazłem na stronie. Poza tym pozostaje kwestia - jesteś początkujący czy już szosą jeździłeś? Jeśli nie jeździłeś, to do szosowej pozycji nie jesteś nawykły i wtedy na pewno rower z wyższą główką będzie wygodniejszy. Ale jeśli szosy już liznąłeś, to możliwe, że taka pozycja byłaby dla Ciebie zbyt wyprostowana i potrzebowałbyś czegoś o bardziej sportowej geometrii.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Co sądzicie o ofercie 650 GBP (+20 transport) za ten model? Szukam uniwersalnego roweru do dojazdów do pracy (miasto, podmiejskie drogi), chciałbym też po wymianie opon (seryjnie 32) spróbować swoich sił typowo szosowo.

https://www.winstanleysbikes.co.uk/product/81662/GT_Grade_Alloy_Tiagra_2017_Bike

Warunki: Tiagra, 105, Mozliwosc zalozenia opon 30/28 (wiec raczej + hamulce tarczowe), Waga <10 kg

Z tego co widzę support jest chyba najsłabszą cześcią roweru.

Dzięki, pozdrawiam,

Edytowane przez Akulatraxas
Opublikowano

Cześć Panowie.
Podbiję temat Huraganu 4, rocznik 2018. Przy analizie osprzętu, czasem lepiej nie wypada rocznik 2017?
Może urodą nie powala, ale jednak osprzęt Shimano 105 M5800? :)

Opublikowano

Witam. 

Posiadam taki rower ale rocznik 2016. W cenią którą tu podałeś to dobry wybór. Masz rację co do korby, jest tragiczna i natychmiast do zmiany, gnie się jak plastelina od samego patrzenia na nią. Skutkuje to trudnym do zniesienia ocieraniem przedniej przerzutki o łańcuch nawet przy niewielkiej siłę pedałowania. Ja swoją zmieniłem na oryginalną Tiagrę. Następnie kasetę na 11-32 (mieszkam w górzystym terenie). Rower jest naprawdę ok. Ma jednak pewne mankamenty, np. brak sztywnych osi. W dzisiejszych czasach to powinien być standard. Strasznie denerwuje mnie ciągła regulacja zacisków po zdjęciu koła (a robię to często gdy przewożę rower w aucie). Polecam też wymienić klocki hamulcowe na jakieś porządne, a odczujesz ogromną poprawę. Te standardowe są po prostu kiepskie.

Rower jednak jak najbardziej polecam, ale musisz mieć świadomość, że będzie wymagał pewnych inwestycji aby być naprawdę fajnym sprzętem. 

Pozdrawiam i  udanych zakupów.

Opublikowano

Witam serdecznie .

Przymierzam  się do zakupu drugiej szosy . Rok temu kupiłem treka 1.1 , aby zapoznać  się  z tym typem kolarstwa . Od tego czasu jestem zarażony kolarską szajba (3500 km w 2 mies.w górach ). Proszę was abyście  pomogli wybrać rower o bardziej  wyścigowej geometrii . Co sądzicie  o :

https://www.bikesalon.pl/rower-trek-1.2-c-h2-2017-kolo-28-czarny

https://www.kross.pl/pl/2018/road/vento-3-0

http://www.rowerymerida.pl/produkt1554/scultura-200-rower-merida.html

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Zobacz sobie tego Focusa,całkiem ciekawy,na podobnym osprzęcie co ten Trek proponowany przez Ciebie,a trochę tańszy no i geometria tego Focusa bardziej wyścigowa ^_^

http://allegro.pl/rower-focus-cayo-al-sora-18g-r-54m-2017-wyprzedaz-i7057257130.html 

jedyną bolączką to mogą być koła w tym Focusie.

Ewentualnie trochę droższy i również go proponowałem w innym wątku to ciekawa Sensa na Tiagrze

http://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-tiagra-2017/

Opublikowano

Zapomniałem  dodać  że  mam 192 cm wzrostu , dlatego potrzebuje ramy 58/60 cm.

Opublikowano

Jaki rower szosowy do kwoty 3500 zł polecacie? Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Do tego co napisałeś to w sumie każdy za 3500 zł.

Jeśli chcesz żeby ktoś ci pomógł to przynajmniej napisz na jaki wzrost ma być rower, co sam znalazłeś, nowy czy używany, jakie preferencje (wygodny, wyścigowy).

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka